Pisica din Rasa Donskoy

1.6K
Informaţii generale:

Don Sphynx este o rasă din Rusia a cărei istorie începe cu povestea primei pisici fără păr găsită în Rostov Don în Rusia anului 1987. Elena Kovaleva, Profesoară la Institutul de Stat Pedagogic, a văzut într-o zi o scenă oribilă mergând pe stradă înspre casa: câţiva băieţi se jucau fotbal cu o pungă în interiorul căreia se afla o pisică mieunând îngrozită şi în dureri. Elana a luat plasa de la acei copii şi a dus pisica acasă. Numele acestei pisici a fost Varvara, iar pe măsură ce creştea, pisica îşi pierdea părul. Varvara a fost tratată împotriva păduchilor şi a demodecozei, în speranţa că îşi va recăpăta blana, dar toate eforturile s-au dovedit a fi în van. După aproximativ doi ani, Varvara a adus pe lume pisici care erau complet lipsite de păr. Toată lumea credea că singura explicaţie pentru această condiţie era o boală, ceea ce i-a făcut pe aceştia să extermine pisicile. Irina Nemikina a reuşit să salveze una dintre pisici. Irina, care era o crescătoare de pisici profesionistă şi entuziastă, care în câţiva ani a reuşit să dezvolte o rasă de pisici fără păr total nouă.

  Nume: Donskoy

Originea: Rusia

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,5 – 6 kg, Mascul 3 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 6 – 12 ani

Culoare:  majoritatea culorilor.

Temperament: Sunt extrem de curioase şi dornice să ajute la îndeplinirea activităţilor zilnice. Le place de asemenea să fie purtate pe umeri şi sunt destul de bune la jocul prinsea, fiind considerate o combinaţie perfectă între caracteristicile unui câine şi a unei pisici.

Caracteristici distinctive: Pielea lor este similară cu cea a oamenilor, respectiv transpiră atunci când este cald şi se bronează atunci când stă prea mult timp la soare. Masculii sunt în general mai mari decât femelele.

Irina Nemikina a pus numele acestei noi rase Don Sphynx, iar TICA, chiar dacă a acceptat acest nume, în final l-a schimbat pentru Donskoy. Niciunul dintre crescătorii experţi nu a luat această nouă rasă de Sphynx Rusească în serios. Oamenii credeau că nu este nimic mai mult decât o nouă decepţie, o înşelătorie. A fost o decizie naţională la nivelul Rusiei de a nu lua în seamă această rasă. Dar Ruşilor le plac cadourile, ei acceptând această rasă ca şi un cadou. Au examinat această rasă şi au descoperit că nimeni nu a epilat sau a barberit pisicile. În final, experţii au fost nevoiţi să îşi schimbe credinţa. Pe parcursul următorilor ani, noua rasă de pisici Ruseşti fără păr Don Sphynx a cunoscut o creştere spectaculoasă în Rusia. Preţul mare cu care aceste pisici se comercializau dovedeau cât de prestigioasă devenise deţinerea unei pisici Don Sphynx în casă. Dar exista o problemă în ceea ce priveşte reproducerea pentru obţinerea unor noi pisici. Numărul limitat de pisici de rasă pură reprezenta o piedică în acest sens. Până în anul 2000 erau permise încrucişările pisicilor Don Sphynx cu rase Ruseşti care erau asemănătoare cu Don Sphynx. Acestea erau rasele cu păr scurt Siberiene şi Europene. În prezent, rasele pure Don Sphynx sunt mult mai numeroase şi nu mai este nevoie să se folosească alte rase pentru a menţine reproducerea validă. Crescătoriile de Don Sphynx în Moscova şi Chelyabinsk, şi Kiev în Ucraina, precum şi Sherwood Park Alberta produc acum pisici Don Sphynx perfecte, aparţinând celei de-a patra generaţie. Există de asemenea şi în America crescătorii Donskoy care produc nişte exemplare perfecte. Unii crescători aleg să facă un mix între Don Sphynx şi alte rase, cum ar fi Siameza şi pisica Orientală. Rezultatele obţinute sunt numite pisicile Petersburg Sphynx. Acestora li se mai spune şi Peterbald. Deşi Peterbald este o pisică fără păr, nu este o pisică cheală, având propriile sale caracteristici distinctive. Una dintre cele mai importante caracteristici ale pisicii din rasa Don Sphynx este că una dintre tipurile de blană pe care le prezintă, este fără niciun pic de păr. Alte pisici care sunt asemănătoare au totuşi puţin păr, foarte mic, dar Don Sphynx nu are păr de loc. În anul 1966, această rasă a fost înregistrată în în WFC ca şi rasa Don Sphynx. Aceasta este diferită ca şi construcţie sau caracteristici de Canadian Sphynx. Nu există nicio legătură între aceste două tipuri de pisici fără păr.  De fapt, sunt atât de diferite încât nu pot să fie împerecheate. Pisica din rasa Canadian Sphynx are o genă recesivă, în timp ce Don Sphynx poartă o genă dominantă. Mai mult, aceasta din urmă prezintă o inimă sănătoasă şi puternică, precum şi o rezistenţă impresionabilă la stres şi la boli.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Donskoy este elegantă, cu un corp bine închegat, cu osatură puternică. Sunt de mărime medie cu o piele ridată fără păr, care la atingere se simte ca şi mătasea. Pielea lor este excesiv de elastică, cu riduri pronunţate pe obraji, maxilare şi sub bărbie. Riduri verticale separă urechile şi coboară înspre frunte, devenind orizontale deasupra ochilor. Ridurile se găsesc şi la baza gâtului, în zona sânilor, la baza cozii, pe picioarele din faţă, în lateralele corpului până în zona buricului. Pielea lor este similară cu cea a oamenilor, respectiv transpiră atunci când este cald şi se bronează atunci când stă prea mult timp la soare. Masculii sunt în general mai mari decât femelele. Pisica Donskoy este de lungime medie înspre lungă, musculoasă, cu osatură puternică şi cu un piept şi şolduri largi. Au un abdomen destul de rotunjit, care în timpul iernii acumulează grăsime. Corpul lor este în formă de pară, fiind o pisică puternică şi musculoasă, nicidecum una delicată. Masculul are gâtul mai gros, umerii mai laţi şi un cap mai larg decât femela. Picioarele din faţă sunt mai scurte decât picioarele din spate, dar totuşi bine proporţionate cu restul corpului.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Donskoy este de mărime medie cu o piele ridată fără păr care la atingere se simte ca şi mătasea. Este musculoasă, cu osatură puternică şi cu un piept şi şolduri largi. Au un abdomen destul de rotunjit, care în timpul iernii acumulează grăsime.
Corp: Are un corp de o lungime medie înspre lung, în formă de pară. Pieptul îi este destul de îngust, în timp ce şoldurile îi sunt late şi abdomenul rotund. Pe timpul iernii acumulează grăsime. Şoldurile late şi abdomenul îi dau aspectul de pisică puternică, dar nicidecum elegantă.
Cap: Capul are o formă alungită, ascuţită, cu o frunte teşită şi cu obraji proeminenţi. Zona frunţii, între ochi şi până sus înspre vârful capului reprezintă una dintre caracteristicile de bază ale acestei pisici, respectiv ridurile în formă de amprentă. Bărbia şi botul îi sunt bine dezvoltate.
Urechile: Urechile îi sunt mari, largi la bază şi bine evidenţiate. Ar trebui să fie aşezate destul de departe una de cealaltă, mult înspre vârful capului. Vârfurile urechilor sunt rotunjite. De asemenea acestea sunt îndreptate înspre în faţă. Lipsa blănii le face să pară a fi transparente.
Ochii: Ochii sunt o altă caracteristică puternică a acestei rase. Aceştia sunt în formă de alună, alungiţi şi ridicaţi înspre exterior. Nu trebuie să fie rotunzi. Orice culoare este acceptată la ochi. Trebuie menţionat că această pisică prezintă nişte ochi extrem de expresivi.
Coada: Coada este lungă şi ascuţită. De fapt, are o formă conică.
Blana: Pisica Donskoy prezintă patru varietăţi de blană, într-o varietate largă de culori. De obicei, doar o singură varietate prezintă păr. Pisica Donskoy poartă o genă dominantă pentru pierderea părului, care va cauza pierderea părului dacă această pisică se naşte cu puţin păr. Blana lor include Cauciuc, Mătăsos, Velour şi Perie. Varietatea cauciucată se naşte fără păr şi rămâne aşa pe întreaga perioadă a vieţii. Varietatea mătăsoasă lasă impresia că este fără păr şi are o textură foarte fină la atingere. La această varietate părul poate să dispară şi pisica poate să rămână cheală. Pisicile Velour sunt născute cu o pată cheală în vârful capului. Blana lor asemănătoare lânii va deveni sârmoasă şi va dispărea gradual în primul an de viaţă. Este posibil să mai rămână câteva fire de păr pe alocuri. Ultima varietate este cea Perie, în cazul căreia doar o parte din blană este pierdută pe perioada vieţii. Blana acestora poate să fie moale, vălurită, sârmoasă, cu pete fără păr pe cap, pe partea de sus a gâtului şi pe spate. Donskoy este o pisică unică pentru că îi creşte o blană de iarnă, care dispare în perioada călduroasă.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Donskoy este o pisică unică. Este extrem de inteligentă, o pisică iubitoare care se uită direct în ochii tăi, încercând parcă să te citească şi să îţi pătrundă în suflet. Aceste frumoase pisici fără păr ne reamintesc de etratereştrii veniţi în vizită pe planeta noastră. Pisicile Donskoy sunt foarte active, prietenoase, iubitoare şi o plăcere să le atingi. Lipsa blănii permite căldura corpului să se simtă, iar pielea îi este de obicei moale şi mătăsoasă la atingere. Sunt extrem de curioase şi dornice să ajute la îndeplinirea activităţilor zilnice. Le place de asemenea să fie purtate pe umeri şi sunt destul de bune la jocul prinsea, fiind considerate o combinaţie perfectă între caracteristicile unui câine şi a unei pisici. Nu este o alegere foarte bună pentru persoanele care au nevoie de timp pentru ei înşişi, şi nici pentru persoanele care o vor lăsa multă vreme singură. Le place să se înţeleagă cu toţi membrii familiei şi le place să fie în centrul atenţiei. Pisicile din rasa Donskoy iubesc să stea afară, dar au nevoie să fie protejate de elementele înconjurătoare. Sunt foarte sociabile şi au impresia că toată lumea care calcă pragul casei este acolo pentru a o vedea şi pentru a o admira. Sociabilitatea acestora se extinde şi asupra altor animale, cărora este fericită să le ofere prietenia lor. Sunt loiale şi dedicate în totalitate stăpânilor lor. Au nevoie să aibă tot timpul pe cineva alături, astfel că dacă nu sunteţi disponibil pentru acest lucru, este indicat să mai luaţi un animal de companie. Le place să simtă că fac parte din familie şi pot să fie foarte uşor dresate pentru a asculta comenzi.

Toaletaj:

Chiar dacă este o pisică fără păr, acest lucru nu înseamnă că nu necesită îngrijire. Veştile bune sunt că atât adulţilor cât şi pisicilor tinere le place să fie mângâiate, astfel că vor sta cuminţi în timpul îngrijirii. Pentru că transpiră asemenea oamenilor, este indicat să le curăţaţi zilnic cu un burete şi să le faceţi o baie cel puţin o dată pe lună. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Donskoy este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică.  Unele opinii în această direcţie sunt că mutaţia genetică dominantă cauzează displazia ectodermală. Acest lucru poate să cauzeze probleme ale dentiţiei şi insuficienţa lactaţiei. De asemenea, lipsa părului le poate provoca arsuri dacă stau prea mult la soare, sau alte probleme dermatologice cauzate de condiţiile de vreme excesive. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close