Pisica din Rasa Cyprus

1.1K
Informaţii generale:

Despre rasa de pisici Cyprus se crede că provine din regiunile muntoase ale Ciprului, fiind cunoscută şi sub denumirea de „Afrodita”. Se crede de asemenea că este o rasă cu adevărat antică, cu origini care este posibil să pre-dateze pisicile Egiptene cu aproximativ 4000 de ani. Există anumite dovezi care plasează aceste pisici în apropierea Sfântului Nicolae, o mănăstire bizantină, unde au fost importate în secolul IV pentru a ajuta la exterminarea şerpilor care puseseră stăpânire pe clădire. Mănăstirea avea la acea vreme două clopote, unul să cheme pisicile la masă şi celălalt ca să le trimită pe câmp pentru a vâna şerpi. Astăzi, populaţia de pisici a mănăstării a scăzut dramatic. Chiar dacă aceste pisici erau foarte cunoscute în timpurile trecute în Cipru, astăzi acestea sunt rareori observate în zonele de coastă ale ţării. Conform unor cercetători, cel mai vechi exemplar de pisică domestică a fost descoperită în Cipru. În anul 2004, un arheolog a descoperit rămăşiţele umane ale unui cipriot alături de rămăşiţele unei pisici în situl Neolitic din Shillourokambos.

  Nume: Cyprus

Originea: Cipru

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 5,5 – 6,5 kg, Mascul 5,9 – 6,8 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare: toate culorile sunt acceptate, cu excepţia ciocolatiului, liliac, culori punctate.

Temperament: Această pisică se pretează perfect într-o casă în care sunt copii, pentru că este tolerantă şi răbdătoare cu aceştia şi cu comportamentul lor. Pisica din rasa Cyprus nu are nicio problemă în a fi în apropierea câinilor.

Caracteristici distinctive: Structura atletică a pisicii Cyprus o ajută să se caţere mult mai uşor, aceasta fiind cunoscută pentru abilităţile sale de căţărătoare şi de vânătoare. Pisica din rasa Cyprus vine cu un tipar tabby al blănii, deşi sunt permise multe culori şi tipare.

„Examinările recente au arătat că o groapă mică a fost săpată în mod deliberat, iar corpul pisicii a fost plasat în acea groapă care ulterior a fost rapid acoperită.” Acestui schelet i-a fost alocată vechimea de aproximativ 4000 de ani, datând încă de pe vremea faraonilor egipteni. Este de fapt o rasă de pisici domestice, cel mai probabil descendente din pisicile Egiptene, fiind aduse la un moment dat în Cipru. Pentru că sunt nişte pisici de dimensiuni medii-mari, acestea au fost capabile să trăiască în zonele muntoase, unde au învăţat să vâneze prada şi să supravieţuiască. Pentru că au picioarele din spate foarte lungi, sunt capabile să se caţere în locuri în care alte pisici nu au nicio şansă. De asemenea, din cauza zonelor muntoase care nu le ofereau cele mai propice condiţii pentru a exista, aceste pisici au dezvoltat blana lor luxuriantă care le ajută să reziste în iernile grele. Aceste pisici mai pot fi găsite încă în regiunile muntoase ale Ciprului, dar într-un număr extrem de redus. Laureatul cu premiul Nobel, Giorgos Seferis, a scris despre pisica din rasa Cyprus în poemul său „Pisicile Sfântului Nicolae”, poem tradus de către Edmund Keely şi Philip Sherrard în anul 1995.

Descriere fizică:

Despre pisica din rasa Cyprus se poate spune că este o pisică lungă şi cu o construcţie atletică, musculoasă, pregătită pentru condiţiile extreme din munţii Ciprului. Are picioare lungi şi o faţă triunghiulară, urechile ridicate şi ochii uşor oblici. Blana îi este densă şi moale, reuşind să protejeze pisica de iernile reci din zonele în care aceasta trăieşte. Structura atletică a pisicii Cyprus o ajută să se caţere mult mai uşor, aceasta fiind cunoscută pentru abilităţile sale de căţărătoare şi de vânătoare. Pisica din rasa Cyprus vine cu un tipar tabby al blănii, deşi sunt permise multe culori şi tipare. Aceste pisici sunt rareori văzute în situaţii domestice, motiv pentru care există foarte puţine informaţii cu privire la structura şi la aspectul lor fizic. De asemenea, încrucişarea acestor pisici cu alte rase sălbatice înseamnă că există multe variaţii în colorit şi în caraceristicile sale fizice.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Cyprus este aceea de pisică puternică, capabilă să reziste în cele mai aspre condiţii, fiind o pisică apărută în zonele muntoase şi friguroase ale Ciprului.
Corp: Are un corp lung, ferm și cu o musculatură bine dezvoltată. Este mare şi puternic, elegant şi cu o musculatură bine definită. Corpul acestei pisici este alungit, nicidecum scurt sau gros. Are spatele şi gâtul lungi, iar umerii şi şoldurile sunt acoperite de o musculatură bine dezvoltată. Datorită dezvoltării continue a acestei rase, musculatura lor poate să scadă, dar oasele le rămân mari şi bine dezvoltate. Picioarele din spate sunt mai lungi decât picioarele din faţă.
Cap: Văzut din faţă formează un triunghi lung, cu linia bărbiei dreaptă. Are un bot lung şi drept, cu o uşoară adâncitură la îmbinarea cu linia ochilor. Bărbia şi maxilarele îi sunt puternice, iar fruntea îi este uşor rotunjită, cu un uşor dom în zona superioară.
Urechile: Sunt medii înspre mari, largi la bază şi aşezate în formă de V. Între urechi există un spaţiu rotunjit.
Ochii: Sunt de formă ovală, de mărime medie și depărtați unul de celălalt. Toate culorile sunt acceptate. Totuşi, albastru pal şi galben deschis este la fel de apreciat ca şi albastrul închis şi verdele. Culoarea ar trebui să fie uniformă.
Coada: Are o lungime medie înspre lungă, este puțin mai groasă la bază și este purtată cu eleganță.
Blana: Este de lungime medie înspre lungă, cu o blană interioară în timpul iernii. Blana este asemenea bumbacului şi lânoasă. În timpul verii este mult mai scurtă şi îi lipseşte blana interioară. Este foarte moale la atingere. Toate culorile sunt acceptate, cu excepţia ciocolatiului, liliac, culori punctate şi scorţişoare. Culorile solide ar trebui să fie fără alb.

 

Personalitate:

Atunci când pisica din rasa Cyprus ajunge într-un spaţiu nou, necunoscut, reuşeşte într-un mod miraculos să se adapteze în doar câteva momente. Devine foarte curioasă în a explora noul mediu înconjurător şi în a-l transforma în casa sa. Chiar dacă această pisică din rasa Cyprus nu este tocmai animalul de companie care să îşi facă prieteni din orice străin sau orice persoană care calcă pragul casei, trebuie să se ştie că nici nu este înfricoşată de aceştia. Odată ce persoanele i-au fost introduse, orice urmă de ruşine sau de timiditate dispare, pisica devenind în mod natural apropiată de noii veniţi. Fiecare situație în care se află este tratată cu încredere și cu foarte multă convingere. Trebuie să știți că dacă doriți o pisică sănătoasă și fericită, atunci trebuie să interacționați cât de mult puteți cu ea. Au nevoie de atenția dumneavoastră și nu sunt mulțumite sau fericite dacă nu sunt alături de dumneavoastră în orice moment, ajutându-vă în activitățile pe care le faceți în casă. Aceste pisici iubesc să fie mângâiate și să li se acorde atenție. Deseori veți vedea pisica din rasa Cyprus că vă trage mâna cu lăbuța ei, indicându-vă că are nevoie să fie mângâiată. Această pisică se pretează perfect într-o casă în care sunt copii, pentru că este tolerantă şi răbdătoare cu aceştia şi cu comportamentul lor. Pisica din rasa Cyprus nu are nicio problemă în a fi în apropierea câinilor. În general, această pisică vede câinii ca fiind parte din familia sa. Trebuie totuşi să vă pregătiţi pentru a oferi o cantitate incredibilă de afecţiune acestei pisici. Este una dintre cele mai afecţionate rase. Dacă este posibil, vor dori ca toată ziua să le acordaţi atenţie şi să vă jucaţi cu ele. Pisica din rasa Cyprus este de asemenea şi foarte jucăuşă. Are şi multă energie pe care o va elimina şi o va utiliza alergând şi distrându-se. Este o pisică capabilă să dezvolte rutine şi obiceiuri, o pisică ce poate să fie antrenată pentru că este foarte inteligentă.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Cyprus este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Cyprus este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu;

– nistagamus este o problemă neurologică, care cauzează mișcarea involuntară rapidă a ochilor;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close