Câini din Rasa Rat Terrier

1.7K
Informaţii generale:

Rasa de câini Rat Terrier aparţine Americii şi a apărut ca urmare a încrucişărilor dintre Fox Terrier, Bull Terrier, Manchester Terrier şi Old English White Terrier. Acestea sunt doar câteva dintre rasele care au fost folosite pentru obţinerea câinelui Rat Terrier. Fiind atât un câine pentru fermă, cât şi un vânător, nevoia tot mai stringentă a fermierilor de a avea un câine Rat Terrier care să prindă prada şi să elimine pericolele impuse de rozătoare, i-au făcut pe aceştia să adauge noi gene. Acestea se întâmplau între anii 1910 – 1920. Un câine din rasa Rat Terrier a apărut şi în filmul „The Little Colonel”, cu Shirley Temple în anii 1930. În zona Vestului Mijlociu, rasa Rat Terrier a fost încrucişată cu Whippets şi cu Greyhound Italian pentru a obţine un câine mult mai versatil şi rapid, capabil să combată şi să elimine problema pe care fermierii o aveau din cauza iepurilor. Noul şi îmbunătăţitul Rat Terrier era capabil să ţină pasul cu iepurii de câmp, dovedindu-şi necontenit valoarea. În regiunile de Sud şi Centrale ale Americii, rasa Rat Terrier a fost încrucişată cu Beagle pentru a obţine un câine cu o personalitate mai mult orientată înspre vânătoarea în haită. Aici câinele Rat Terrier şi-a obţinut puternicul său simţ al mirosului. Viteza sa a venit fără îndoială în urma încrucişării cu rasa Whippet. În anii 1920, câinii din rasa Fox Terrier de

  Nume: Rat Terrier

Originea: Statele Unite ale Americii

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 25 – 40 cm, Mascul 30 – 45 cm

Greutate: Femela 4,5 – 9 kg, Mascul 5 – 10 kg

Speranta medie de viata: până la 13 – 18 ani

Culoare: pătat în două culori combinat cu alb.

Temperament:  Este un câine perfect pentru familiile active. Chiar dacă sunt câini de dimensiuni mici, aceştia au nevoie de mult exerciţiu pentru a rămâne sănătoşi fizic şi mental şi pentru a-şi păstra un temperament echilibrat.

Dresaj:  Aceşti câini de dimensiuni mici sunt printre cele mai încăpăţânate rase care există, neavând nici cea mai mică dorinţă de a face pe plac cuiva.

Caracteristici distinctive: Este un câine compact, dur, de mărime mică-medie, parţial colorat, un câine care dă dovadă de eleganţă, viteză, putere şi echilibru. În cadrul concursurilor sunt acceptate cicatrici (dovadă a spiritului său de vânător/luptător) şi chiar câţiva dinţi lipsă.

Jucărie, care erau prea mari pentru această rasă, au fost introduşi în programul de încrucişare al Rat Terrierului. Cu această nouă genă, câinii Rat Terrier au început să producă şi versiunea de Jucărie. Se spune că însuşi Preşedintele Theodore Roosevelt a pus numele acestei rase, dar nu toată lumea este de acord. Preşedintele a pus numele de Rat Terrier după ce câinele său a rezolvat problema şobolanilor din Casa Albă. Există o dezbatere aprinsă despre acel câine al Preşedintelui şi dacă acesta într-adevăr era acelaşi Rat Terrier pe care îl cunoaştem astăzi. Câinele cu picioare scurte pe care Preşedintele Roosevelt l-a avut a devenit reprezentativ pentru scrierea standardului acestei rase. Între anii 1910 – 1940, câinele din rasa Rat Terrier era nelipsit în fermele americane. După ce fermierii au început să folosească otrăvuri sau chimicale pentru a rezolva problema rozătoarelor, popularitatea acestui câine a început să scadă. În jurul anilor 1950, rasa Rat Terrier se mai găsea în foarte puţin ferme. Existau doar câţiva crescători care au făcut eforturi pentru a menţine această rasă, asta până în la sfârşitul anilor 1970, atunci când câinii Rat Terrier au început din nou să îşi facă apariţia. Câinele Decker Rat Terrier este varietatea care începuse să câştige teren şi popularitate. A început cu un câine al avidului vânător Milton Decker, care a observat în câinele său Henry, câteva calităţi incredibile. A reuşit să obţină un Rat Terrier de dimensiuni mari, cu urechi fixe, un câine de vânătoare care putea chiar să aducă prada din apă. Câinii Decker erau de asemenea folosiţi pentru vânătoarea de porci mistreţi, cerbi, pume şi chiar urşi. Chiar dacă Decker Rat Terrier este considerat un câine puternic şi arţăgos, acest câine are nişte calităţi excelente ca şi animal de companie. În anul 1972, primul câine Rat Terrier fără păr s-a născut, din care de altfel a evoluat o nouă variantă a acestei rase. Câinele Rat Terrier fără păr este cunoscut ca şi Terrierul American Fără Păr, care vine în două variante de mărime, respectiv miniatură şi standard.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Rat Terrier a fost a origini crescut pentru muncile de la fermă şi pentru exterminarea rozătoarelor, un câine de companie capabil să vâneze rozătoarele pe pământ şi în pământ, dar totodată capabil să le urmărească în viteză. Este un câine compact, dur, de mărime mică-medie, parţial colorat, un câine care dă dovadă de eleganţă, viteză, putere şi echilibru. În cadrul concursurilor sunt acceptate cicatrici (dovadă a spiritului său de vânător/luptător) şi chiar câţiva dinţi lipsă. Există două variante distincte ale acestei rase, respectiv varianta în Miniatură (cel mult 33 cm) şi varianta Standard (cel mult 45 cm). Câinele din rasa Rat Terrier este unul uşor mai lung decât este înalt, dar păstrând totuşi o bună proporţie a corpului. Este un câine bine proporţionat, cu o musculatură puternică şi cu linii elegante. Capul câinelui, văzut din faţă, se lărgeşte gradual înspre baza urechilor. Expresia sa este una inteligentă, alertă şi plină de interes. Ochii nu sunt mari. Aceştia îi sunt poziţionaţi departe unul de celălalt, având o formă ovală. Culoarea ochilor variază în funcţie de culoarea blănii, încadrându-se în maroniu şi maro închis. Urechile îi sunt aşezate în partea de sus a capului, având forma de V, cu o mărime proporţională cu întregul cap şi cu vârfurile uşor ascuţite. Atunci când este văzut din profil, baza urechilor este pe aceeaşi linie cu coada ochilor. Botul îi este puternic, uşor mai scurt în lungime decât craniul. Culoarea nasului corespunde cu culoarea corpului, fiind totodată pigmentat. Gâtul îi este puternic, arcuit, continuându-se cu linia dreaptă a spatelui. Corpul îi este compact, puternic, flexibil şi cu o cutie toracică bine dezvoltată. Coada este o continuare a coloanei vertebrale, fiind în general stopată între a doua şi a treia vertebră, sau are forma de bob. Îşi poartă coada în funcţie de atitudine. Blana este scurtă, apropiată de corp, moale şi lucioasă. Textura acesteia variază, iar culoarea acestuia trebuie să aparţină tiparului pătat, respectiv să existe pete mari de una sau mai multe culori, combinate cu alb. Are un mers eficient, cu o acoperire mare, care arată agilitatea, viteza şi puterea acestui câine.

Personalitate:

Câinii din rasa Rat Terrier sunt recunoscuţi pentru energia de care dau dovadă şi pentru faptul că le place să muncească, să urmărească, să sape şi să extermine rozătoarele. Sunt câini independenţi care nu vor asculta de stăpâni foarte mult, dar familiile care au astfel de câini spun că aceştia sunt capabili să întreţină o familie cu zâmbetele pe chip şi o zi întreagă. Câinii Rat Terrier iubesc viaţa de fermă, timpul petrecut în aer liber şi să menţină arealul în care trăieşte liber de orice fel de rozătoare. Pentru câinii Rat Terrier crescuţi în zonele urbane sau suburbane este necesar să le asiguraţi timp pentru plimbări, pentru alergare. Este un câine perfect pentru familiile active. Chiar dacă sunt câini de dimensiuni mici, aceştia au nevoie de mult exerciţiu pentru a rămâne sănătoşi fizic şi mental şi pentru a-şi păstra un temperament echilibrat. Se simt cel mai bine atunci când muncesc în fermă, fiind cei mai eficace vânători de rozătoare dintre toate rasele de câini. Dacă nu locuiţi la fermă, este indicat să îl plimbaţi de câteva ori pe zi şi să îi permiteţi să se joace ore întregi în curte. Aceşti câini de dimensiuni mici pot să alerge şi să se joace prinsea ore în şir, fără să devină plictisiţi. Chiar dacă mărimea lor indică faptul că sunt făcuţi pentru viaţa în apartament, trebuie să înţelegeţi că aceşti câini au nevoie de ore întregi petrecute în aer liber, consumându-şi energia. Persoanele care îşi petrec orele în faţa televizorului nu ar trebui să privească înspre această rasă, pentru că dacă nu îi oferiţi destul exerciţiu, acest câine nu va fi deloc fericit. Câinii Rat Terrier nu se dezmint deloc de temperamentul pe care sângele lor de Terrier îl poartă. Sunt câini încăpăţânaţi, independenţi, neînfricaţi, care fac faţă oricăror altor animale şi care pot să fie foarte îndemânatici dacă sunt dresaţi şi învăţaţi cu socializarea. Nu ar trebui să aveţi încredere în ei să îi lăsaţi în preajma pisicilor sau al altor rozătoare. Dacă aveţi în casă alte animale, acest câine le va fugări toată ziua, iar rozătoarele le va omorî. Atunci când sunt afară, exceptând dacă e vorba de o fermă, câinele Rat Terrier ar trebui să fie ţinuţi în lesă sau într-o zonă îngrădită. Dorinţa lor de a urmări prada este puternică şi vor fugi de lângă voi, indiferenţi la alte comenzi. Chiar şi un Rat Terrier foarte bine dresat va ignora comenzile atunci când a intrat într-o urmărire. Sunt nişte săritori excelenţi şi nişte săpători care în câteva minute îşi fac loc pe sub un gard. Nu se înţeleg cu copiii, iar dacă un copil îi va depăşi limitele, Rat Terrierul nu va ezita să îl muşte.

Dresaj

Câinii din rasa Rat Terrier nu sunt pentru cei slabi de inimă. Aceşti câini de dimensiuni mici sunt printre cele mai încăpăţânate rase care există, neavând nici cea mai mică dorinţă de a face pe plac cuiva. Trebuie să începeţi dresajul cu el de mic, pentru a stabili ierarhia în casă. De asemenea, sesiunile de dresaj trebuie să fie cât mai scurte şi mai interesante posibil, mixând activităţile pentru a le menţine cât mai interesante cu putinţă. Odată ce câinele Rat Terrier a învăţat dresajul şi comenzile de bază, ar trebui să îl mutaţi la dresajul de agilitate sau chiar la activităţi de vânătoare. Aceşti câini vor să fie activi tot timpul, iar elementele de agilitate le permite să muncească atât cu mintea cât şi cu corpul.

Toaletaj:

Despre câinii din rasa Rat Terrier se ştie că sunt nişte câini care au nevoie de foarte puţină îngrijire, motiv pentru care o periere pe săptămână cu o perie sau cu o mănuşă specială ar trebui să fie de ajuns. Îşi pierde blana mai intens în perioada primăverii şi toamna, precum şi după un ciclu de căldură intensă. Câinele ar trebui să fie îmbăiat doar atunci când este cu adevărat nevoie.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Rat Terrier este o rasă care prezintă câteva probleme de sănătate specifice. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– muşcătura incorect sau malocluzia este dată de alinierea incorectă a mandibulei;

– persistența canalului arterial este un defect cardiac congenital caracterizat prin existenta unei comunicari anormale intre originea ramului stang al arterei pulmonare si aorta descendenta. Apare în momentul în care artera descendentă blochează la cățelul aflat în stadiul intrauterin trecerea sângelui de la inimă prin plămâni;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– nephritis ereditar este o formă severă a bolii rinichilor, identificată la această rasă încă de la o vârstă fragedă. Este cauzată de către rinichi mici sau slab dezvoltați, sau o defecțiune e filtrelor rinichilor, ceea ce va duce la  o cantitate mare de proteine în urină. Câinii care au această afecțiune, mor de obicei înainte de vârsta de trei ani;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close