Iepuri din Rasa Rex

4K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Rex este orginară din Franţa anilor 1920, iar numele său l-a primit ca urmare a genei rex, care este responsabilă pentru o blana cu conformaţie unică. Blana normală a unui iepure conţine o blană interioară scurtă, presărată cu fire lungi de protecţie. Blana iepurelui Rex, respectiv modul în care gena Rex activează, este formată din fire aflate la acelaşi nivel din punct de vedere al lungimii, oferindu-i totodată o textură asemănătoare catifelei. În natură, această mutaţie apare chiar frecvent. Pe de altă parte, multe rase noi apar ca urmare a unor mutaţii, care apoi sunt fixate prin intermediul unui program de reproducere extrem de minuţios pus la punct şi urmărit. Primul iepure Rex a fost născut în satul Francez Louche-Pringe în anul 1919. Preotul satului, Amde Gillet a fost cel care a observat această caracteristică specială a blănii iepurelui, luând apoi decizia de a începe un program de reproducere care să-i păstreze caracteristicile. El a denumit această rasă „Iepurii Regelui”, pentru că în latină, cuvântul rege este scris Rex. Prima varietate de culoare care a fost realizată a fost Castor. Această varietate a setat pentru o perioadă de timp şi numele rasei „Castorrex”.  Mai mulţi iepuri din rasa Rex au fost prezentaţi la un show internaţional de profil în anul 1924, în Paris. Aici, în cadrul acestui show, iepurii Rex au reprezentat o atracţie pentru crescătorii de

  Nume: Rex

Originea: Franţa

Grupa: Iepuri de dimensiuni medii / semi-arcuiți

Greutate: Între 3,4 – 4,8 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 8 ani

Culoare: amber, negru, albastru, broken, californian, castor, chinchilla, ciocolatiu, liliachiu, linx, opal, roşu, sable, seal.

Temperament:  Datorită inteligenţei sale peste media normală, precum şi datorită naturii lor calme şi grijulie, doi iepuri din rasa Rex pot să convieţuiască fără nicio problemă.

Status rasă: Este o rasă care datorită frumuseţii blănii este foarte apreciată de către iubitorii de animale. Dovadă este şi numărul mare de varietăţi care au fost obţinute de-a lungul timpului.

Caracteristici distinctive: Mutaţia Rex îi permite blănii să se vălurească în anumite zone, dar rareori aceasta devine vizibilă. În general apare acolo unde blana este mai lungă, respectiv în spatele urechilor.

iepuri. Pielea şi blana lor au devenit foarte repede o adevărată monedă de schimb, ceea ce a dus la creşterea incredibilă a numărului de iepuri din rasa Rex, crescuţi în scopuri comerciale. Efectele negative nu au întârziat să apară, iar cel mai mare a fost scăderea calităţii firului de păr, respectiv scăderea calităţii blănii. Câţiva crescători au introdus gene modificate de la alte rase de iepuri în rasa Rex, pentru a creşte calitatea blănii acestora. Rasa Rex a devenit o rasă foarte populară în multe ţări, atât din punct de vedere comercial, cât şi ca animal de companie. Primii iepuri din rasa Rex aveau culoarea castorului, dar din acel moment au fost dezvoltate o mulţime de culori prin intermediul reproducerii încrucişate. Din fericire pentru acest iepure, începând cu anii 1980, iepurele Rex nu a mai fost căutat pentru blana sa. Aceşti iepuri nu sunt pentru carne, în magazine găsindu-se cu precădere iepuri din rasa Flemish Gigant, care sunt o mult mai populară sursă de hrană. După anul 1924, această rasă a ajuns în pieţele din America, devenind foarte repede una dintre cele mai populare rase de iepuri ale vremii. Mutaţia Rex apare şi în pisici şi în şobolani. Totuşi, la unele pisici blana este vălurită, în timp ce la altele este groasă sau foarte fină. La iepurii Rex, blana este tot timpul groasă. Astăzi, iepurele din rasa Rex este ţinut ca şi animal de companie, dar încă mai este exploatat pentru carnea şi blana sa. În momentul de faţă există 16 varietăţi de iepuri din rasa Rex. Varietatea Amber este cea mai nouă dintre ele, fiind acceptată oficial în luna Octombrie, 2007. Înainte de apariţia acestei variante, ultima variantă acceptată a fost Varietatea Otter Negru, în anul 1988.

Descriere fizică:

Iepurii din rasa Rex au un cap uşor mai larg decât alte rase de iepuri, cu urechi proporţionate şi ridicate. Culoarea degetelor de la picioare au aceeaşi culoare ca şi blana. Este o rasă de dimensiuni medii înspre mare, cu o greutate ideală situată între 3,4 – 4,8 kg. Femelele pot să cântărească mai mult. Caracteristica distinctivă a acestei rase este blana sa. Lungimea blănii ar trebui să se situeze între 1,3 – 2,2 cm şi să aibă o textură densă şi adeseori descrisă ca fiind asemănătoare cu catifeaua. Această textură este obţinută ca urmare a firelor de protecţie scurte care sunt aşezate aproape perpendicular pe piele. Mutaţia Rex îi permite blănii să se vălurească în anumite zone, dar rareori aceasta devine vizibilă. În general apare acolo unde blana este mai lungă, respectiv în spatele urechilor. De asemenea, mutaţia Rex cauzează scurtarea şi cârlionţarea mustăţilor. Speranţa de viaţă a acestor iepuri este relativ mică faţă de alte rase, respectiv la aproximativ 5 sau 6 ani. Totuşi, îngrijirea continuă poate să îi prelungească speranţa de viaţă, ajungând până la 11 ani. Culorile în care pot să vină aceşti iepuri sunt amber, negru, albastru, broken, californian, castor, chinchilla, ciocolatiu, liliachiu, linx, opal, roşu, sable, seal.

Personalitate:

Cunoscuta carte „Burke´s Backyard” spune că iepurii din rasa Rex sunt cei mai inteligenţi dintre toţi iepurii. Acest iepure arată un instinct maternal foarte puternic. Din acest motiv, este adeseori folosit ca şi mamă pentru puii respinşi din alte cuiburi. Datorită inteligenţei sale peste media normală, precum şi datorită naturii lor calme şi grijulie, doi iepuri din rasa Rex pot să convieţuiască fără nicio problemă. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Nivelul de energie de care dă dovadă este unul moderat, fiind un iepure care reuşeşte fără probleme să sară peste un metru înălţime. Preferă în general să doarmă sau să se odihnească pe timpul zilei, cu toate că iubeşte compania umană. Acest iepure este adeseori ales ca şi animal de companie în detrimentul unei pisici, de exemplu. Pentru că pot să fie dresaţi pentru a-şi face treburile într-un loc anume, această rasă de iepuri sunt perfecţi pentru ţinut în casă. Pot de asemenea să fie dresaţi să vină la comandă şi să stea pe picioarele din spate. La fel ca multe alte animel, Rex nu va performa fără să aibă motivaţia necesară, aşa că dacă vă hotărâţi să începeţi dresajul, este nevoie de multe bunătăţi pe care acesta le preferă. Pentru că este o rasă de iepuri foarte calmă, este perfectă pentru familiile cu copii, lucru rar întâlnit între rasele de iepuri. Totuşi, şi copiii ar trebui să fie educaţi cu privire la joaca alături de acest iepure.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Pot să fie hrăniţi şi cu o combinaţie de peleţi cu fân. Peleţii ar trebui să fie tot timpul bogaţi în fibre, cu puţină grăsime şi carbohidraţi şi cu un nivel moderat de proteine. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Rex pot să fie ţinuţi afară tot anul pentru zonele cu climate mai călduroase. Pentru zonele mai reci, este recomandat să se ţină în casă sau i se construiască o cuşcă adecvată. În general, aceşti iepuri sunt obişnuiţi cu temperaturi scăzute, dar totuşi trebuie să ţineţi cont că nu rezistă la temperaturi extreme. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Rex nu au nevoie de îngrijire specială. O simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr este de ajuns pentru această rasă. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Rex nu se află într-un stadiu de pericol. Este o rasă care datorită frumuseţii blănii este foarte apreciată de către iubitorii de animale. Dovadă este şi numărul mare de varietăţi care au fost obţinute de-a lungul timpului. Chiar dacă iniţial această rasă a fost dezvoltată pentru blana şi pentru carnea sa, cu timpul lucrurile s-au schimbat. De asemenea, tocmai comercializarea intensă a acestei rase a pus în pericol în anii 1920 această rasă, ca urmare a scăderii calităţii blănii.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Rex poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr;

– cancer în cazul femelelor care nu sunt castrate. Masculii care sunt castraţi vor deveni mai puţin agresivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close