Peşti din Specia Rock Bass

893
Informaţii generale:

Peştele din specia Rock Bass (Ambloplites Rupestris) este distribuit în întreaga America de Nord. Sunt nativi în Atlanticul de Nord, din regiunea Statelor Unite, precum şi din St Lawrence, Great Lakes, Golful Hudson şi scurgerile râului Mississippi, nordul şi sudul Georgiei şi nordul Alabamei şi Missouri. Aceşti peşti se simt cel mai bine în zonele central-estice ale Statelor Unite ale Americii. Deşi sunt nativi în aceste zone, multe alte zone au fost populate artficial de-a lungul timpului. Între anii 1889 şi 1936, Comisia pentru Pescuit a Statelor Unite ale Americii a introdus peştele Rock Bass în Atlantic şi în unele state vestice. New Hampshire, sudul Râului Roanoke în Virginia şi Nordul Carolinei. În ceea ce priveşte statele vestice, peştele Rock Bass a ajuns până în California, Washington, Colorado şi chiar Wyoming. Există unele neconcordanţe în ceea ce priveşte statului acestei specii de peşti în Arkansas, Nebraska şi Oklahoma, pentru că existe rapoarte care spun că aceşti peşti au ajuns aici artificial, în timp ce alte rapoarte susţin că aceşti peşti sunt originari de aici. În Europa, peştele Rock Bass a fost introdus în Anglia şi Franţa în anii 1880. La fel ca şi în

  Nume: Bass Rock

Originea: Statele Unite ale Americii

Tip: pești de dimensiuni mici

Lungime: 18 – 25 cm

Greutate: 0,300 – 1 kg

Speranta medie de viata: între 5 – 8 ani

Culoare:  verde închis sau maroniu, pierzându-se într-un verde mai deschis la culoare şi apoi într-un verde albicios sau galben în zona burţii.

Comportament: Au mai multe perechi în perioada sezonului de împerechere. Acest lucru este valabil atât pentru femele cât şi pentru masculi. Se reproduc primăvara şi în unele cazuri încă o dată la începutul verii, dar cu o altă pereche.

Caracteristici distinctive: La fel ca alţi sunfish, peştele rock bass poate să fie identificat cu ajutorul celor cinci – şapte ţepi localizaţi în aripioara anală, precum şi după razele de pe această aripă, care sunt între nouă – unsprezece.

Statele Unite, această specie de peşti a fost introdusă în lacul Linkside, Oxford, Anglia, în perioada 1925 – 1949. O a doua tentativă de introducere a acestor peşti în Anglia a fost în anii 1990 (conform Welcomme, 1988). Se crede că această specie este în continuare prezentă aici, deşi tentativele de analiză a distribuţiei în Anglia nu au avut succes. În Franţa, specia Rock Bass a fost subiectul mai multor încercări de introducere începând de la finalul sec XIX, până la mijlocul secolului XX, în zonele Saone şi Loire. Astăzi, doar o populaţie de peşti din specia Rock Bass pare a fi prezentă în Franţa, iar distribuţia acesteia va creşte continuu. În Germania a fost introdus în Berneuchen în anul 1887, fiind de asemenea adus din America. Un total de 20 de peşti au fost importaţi, iar până în anul 1889 12 dintre aceştia rămăseseră în viaţă şi au reuşit să se reproducă cu succes. Totuşi, această specia de peşti nu mai este prezentă astăzi în Germania. În anul 1892, Rock Bass a fost de asemenea introdus în Cehia ca şi experiment, care în final s-a dovedit a fi un insucces. În trecut, peştele din specia Rock Bass a fost stocat atât în acvarii, cât şi în zonele de pescuit, fiind foarte apreciat de către pescari.

În ceea ce priveşte impactul acestei specii asupra biodiversităţii, acest peşte este în competiţie cu speciile native locurilor în care  a fost introdus artificial, cum este populaţia de Roanoke Bass (Ambloplites Cavifrons). Hibridizarea şi competiţia pentru hrană a reprezentat principala ameninţare adusă de specia Rock Bass. Roanoke Bass este o specie îndeaproape urmărită în Carolina de Nord şi Virginia. Specia Rock Bass a avut un impact semnificativ şi asupra speciilor de pradă native din mai multe râuri ale Pacificului de NordVest, reuşind să reducă abundenţa acestora. În anul 1994, Jenkins şi Burkhead au speculat că introducerea acestei specii a contribuit la dispariţia unei populaţii izolate de păstrăv (Percopsis Omiscomaycus) din râul Potomac în Virginia şi Maryland. Mai mult, cercetările arată o scădere a numărului de peşti din specia Smallmouth Bass, acolo unde specia Rock Bass a fost introdusă pentru a creşte competiţia asupra resurselor de hrană. A intrat în competiţie şi cu walleye (Sander Vitreus) pentru resursele de hrană, dar în final s-a arătat că mânca şi micii peşti walleye.

În ceea ce priveşte prevenţia şi controlul acestei specii, se încearcă educarea populaţiei cu privire la introducerea speciei Rock Bass în alte zone decât cele în care există deja. Sunt ţinute turnee anuale de pescuit de Rock Bass, tocmai pentru a ajuta la minimizarea numărului acestei specii. Au fost utilizate şi metode mai radicale, cum este electrocutarea sau controlul mecanic pentru a prinde Rock Bass în habitatul lor natural. Se folosesc şi metode chimice asupra populaţiilor de peşti Rock Bass, dar în acest caz trebuie să se ţină cont că pot să fie afectate şi alte specii.

Denumire Ştiinţifică Preferată: Ambloplites rupestris Rafinesque

Nume Comun Preferat: rock bass

Alte Nume Ştiinţifice: Ambloplites rupestris (Jordan and Gilbert); Bodianus rupestris (Rafinesque); Centrarchus aeneus (Richardson); Cichla aenea (Lesueur)

Nume Internaţionale Comune : goggle-eye; red eye; rock perch

Nume Comune Locale: Canada – northern rock bass; redeye bass; Danemarca: stenaborre; stenbars; Finlanda: kiviahven; Franţa: crapet de roche; Germania: gemeiner felsenbarsch; germeiner sonnenbarsch; sonnenfisch; steinbarsch; Polonia: bass czerwonooki; Portugalia: perca-da-rocha; Suedia: stenabborre.

Taxonomie:

Domeniul: Eukaryota

Regnul: Metazoa

Phylum: Chordata

Subphylum: Vertebrata

Clasa: Actinopterygii

Ordinul: Perciformes

Subordinul: Percoidei

Familia: Centrarchidae

Genul: Ambloplites

Specia: Ambloplites rupestris

Descriere fizică:

Peştii din specia Rock Bass fac parte din genul Ambloplites, care înseamnă „scut tocit”, iar numele speciei lor rupestris face referire la preferinţa lor de a trăi printre pietre. La fel ca alţi sunfish, peştele rock bass poate să fie identificat cu ajutorul celor cinci – şapte ţepi localizaţi în aripioara anală, precum şi după razele de pe această aripă, care sunt între nouă – unsprezece. Aceşti peşti din specia Rock Bass mai prezintă ţepi şi în aripa lor dorsală, în număr de 10 – 13. Peştii Rock Bass au pete întunecate la culoare şi foarte vizibile pe fiecare solz care este aliniat în rândurile din jurul liniei laterale. Începând cu spatele lor, aceşti peşti sunt de culoare verde închis sau maroniu, pierzându-se într-un verde mai deschis la culoare şi apoi într-un verde albicios sau galben în zona burţii. Aripioarele lor au o culoare maro gălbui, cu un punct negru pe vârfuri. Sunt în general mici ca şi mărime, ajungând la o medie de 20 – 25 cm şi rareori trecând peste un kilogram. Recordul de greutate al acestui peşte a fost stabilit la 3 kg. Caracteristica specială a acestei specii de peşti îi sunt ochii, care au culoarea roşie, de unde provine şi denumirea de „redeye”. De asemenea, aceşti peşti sunt recunoscuţi pentru gura lor mare.

Comportament:

La trei-patru zile după depunerea icrelor, ouăle încep să eclozeze. Larvele care ies din ouă nu au mai mult de 5,5 mm lungime. Pe măsură ce larvele cresc, melanoforele (celulele din ţesutul lor care conţin melanină, care le dă culoarea) încep de asemenea să se dezvolte. La lungimea de aproximativ 6,9 mm, larva începe să îşi dezvolte coada şi aripile de pe spate şi burtă. Aripile pelvisului încep să se dezvolte când peştele are aproximativ 13,5 mm lungime. Pe măsură ce ciclul de maturare al larvelor continuă, peştele Rock Bass va ajunge la aproximativ 5 cm lungime în primul an de viaţă, 10 cm în cel de-al doilea an şi până la aproximativ 18 cm în cel de-al treilea an. Peştii din specia Rock Bass au mai multe perechi în perioada sezonului de împerechere. Acest lucru este valabil atât pentru femele cât şi pentru masculi. Se reproduc primăvara şi în unele cazuri încă o dată la începutul verii, dar cu o altă pereche. Atunci când îşi atrage perechea, masculul Rock Bass găseşte o zonă convenabilă unde construieşte un cuib. Mişcându-se circular în jurul noului construit cuib, masculul aşteaptă o pereche. Femela care acceptă va intra în cuibul acestui peşte şi va începe să înoate circular alături de mascul. În acelaşi timp femela şi masculul eliberează sperma şi icrele în cuib. Rolul femelei se termină aici, ea putând să meargă mai departe şi să se împerecheze cu alt mascul. Masculul Rock Bass rămâne şi protejează cuibul continuându-şi mişcările circulare până la eclozarea ouălor. Peştii Rock Bass au o speranţă de viaţă de aproximativ 5 – 8 ani în sălbăticie. Această medie este evident influenţată de nivelul de predatori din zonă şi de hrana existentă. S-a raportat un maxim de longevitate de 18 ani. Aceşti peşti utilizează semnale chimice pentru a comunica şi pentru a înţelege mediul înconjurător. Peştele Rock Bass foloseşte chimoreceptori pentru anumite elemente de comunicare şi de percepţie, cum ar fi identificarea prăzii, a sexului opus, a altor specii. De asemenea identifică ameninţările şi chiar reuşesc să se localizeze comparativ cu habitatul lor natural. Folosesc de asemenea şi simţul tactil, cu precădere gura lor mare.

Statut Specie:

Specia Rock Bass, alături de alte specii de bass cum este smallmouth, largemouth sau spotted bass, sunt toţi peşti preferaţi pentru pescuitul sportiv. Datorită evenimentelor competiţionale la nivel mondial, pescuitul de bass a devenit o industrie importantă. De exemplu, peste 33 milioane de persoane de peste 16 ani sunt angrenate în activităţi de pescuit sportiv, cheltuind în total peste 48 miliarde de dolari pe an. Aceste persoane cheltuie pe ghiduri sportive, pe echipament, licenţe, bărci şi multe alte lucruri. De asemenea, pescuitul sportiv a dus la crearea a peste 800000 de locuri de muncă în America. Din punct de vedere a statutului acestei specii, IUCN o include în categoria Least Concern, ceea ce înseamnă că este o specie în afara oricărui pericol. Peştele Rock Bass nu necesită nicio monitorizare specială sau plan de conservare sau de salvare, tocmai pentru că există această stabilitate a populaţiei. Se iau totuşi măsuri pentru ca această specie să nu se extindă prea mult, să nu ajungă într-o situaţie de suprapopulare.

Hrana:

Peștele Rock Bass este un predator care va urmări diverse specii acvatice aflate în zona habitatului acestora. În general, aceste specii sunt crustaceele, cum este peştele cray, insectele şi larvele de dimensiuni mici. Peşti de dimensiuni mici, inclusiv cei din specia lor, pot să reprezinte dieta lor. De asemenea, Peştii Rock Bass sunt omnivori, respectiv se pot hrăni cu diverse plante acvatice din habitatul în care trăiesc. La rândul lor sunt vânaţi de către alţi peşti Rock Bass de dimensiuni mari, de pike nordic, muskies, walleye, largemouth bass sau de către oameni. Pentru a evita aceşti predatori, peştele Rock Bass se foloseşte de culoarea sa ca şi camuflaj, ascunzându-se în zona în care trăieşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close