Pești din Specia Bowfin

309

 

Informaţii generale:

Peștii din specia Bowfin aparțin ordinului Amiiformes și familiei Amiidae. Este singurul membru al acestei familii care a reușit să supraviețuiască. Este un pește robust cu un corp lung și cu capul teșit. Alte specii ale acestei familii au fost identificate în perioada Cretacică și Jurasică. Se găsesc în apele dulci, dar nu sunt recunoscuți ca niște pești care se prind ușor de către pescari. A fost descoperit un schelet de pește asemănător speciei Bowfin care a reușit să supraviețuiască în perioada preistorică, dar la mult timp după dispariția semenilor săi. Unele dintre cele mai cunoscute nume sunt peștele negru, peștele câine, grinner, beaverfish, choupique. Acești pești sunt originari în estul Statelor Unite și în Sud Estul Canadei. Zona sa nativă poate să fie identificată începând cu Ottawa și St Lawrence, până la Marile Lacuri și la Atlantic. În prezent, acești pești se găsesc în Nordul Americii, fiind împrăștiați de-a lungul bazinului Mississippi. De acolo se duc înspre Florida și până pe Coasta Atlanticului.  Introducerile acestui pește în apele din America au fost cu precădere intenționate, fiind aduși în lacuri, bălți și râuri. Jenkins și Burkhead au prezentat detalii și informații cu privire la introducerea peștelui Bowfin în Virginia și în câteva alte state estice. Aceștia au arătat că stocul de Bowfin a fost foarte popular în urmă cu 20-40 de ani. Bowfin au fost introduși în râul Gunpowder în Maryland în anul 1971, atunci când stocurile

  Nume: Bowfin

Originea: Estul Statelor Unite și în Sud Estul Canadei; Ottawa și St Lawrence, până la Marile Lacuri și la Atlantic. În prezent, acești pești se găsesc în Nordul Americii, fiind împrăștiați de-a lungul bazinului Mississippi.

Tip: pești de dimensiuni medii

Lungime: 60 –70 cm

Greutate: 1 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare:  Spatele îi este de culoare verde măsliniu, mergând înspre verde deschis pe burtă. Există o diferență de culoare între aripioare. Astfel, aripioara dorsală este verde închis, în timp ce celelalte aripioare sunt de culoare verde deschis.

Comportament:  În ceea ce privește adaptabilitatea, se cunoaște că acești pești prezintă niște dinți foarte ascuțiți, care sunt utilizați în mod violent împotriva inamicilor, în special când vine vorba de protejarea arealului și de supraviețuire.

Caracteristici distinctive: Capul său mare nu are niciun solz. Aripioara dorsală este lungă, întinzându-se pe mai mult de jumătatea lungimii corpului și conține mai mult de 45 de oase. Niciuna dintre aripioare nu împunge.

aflate în diverse lacuri au reușit să scape ca urmare a deversării acestor ape. De asemenea, au fost introduși și intenționat în lacuri în nordul și vestul Maryland în anii 1960. Multe dintre introducerile acestor pești în Connecticut au fost ilegale și drept urmare acești pești au fost eradicați. În ceea ce privește Kansas-ul, s-a raportat un singur pește introdus accidental într-un lac alături de alți pești aduși din Minnesota și din Iowa. În Wisconsin, Bowfin a făcut parte din operațiunile de salvare din râul Mississippi în anii 1930. Peștii din specia Bowfin au fost stocați intenționat în lacurile private din Missouri, ceea ce înseamnă că peștii identificați în râul Missouri pot să provină din aceste lacuri ca urmare a deversărilor.

Aspecte interesante despre Bowfin

Peștii Bowfin pot să ajungă la 63 – 71 cm lungime și între 1 – 4 kg greutate. Femelele sunt mai mari decât masculii.

Partea laterală și dorsală a corpului este de culoare verde-măsliniu sau maroniu și acoperită cu pete întunecate și cu linii verticale. Partea ventrală a corpului este verde pal. Masculii prezintă o pată mare, asemănătoare unui ochi, de culoare neagră, în zona cozii.

Spre deosebire de alte specii de pești, peștele Bowfin folosește o vezică plină cu gaz pentru a-și menține flotabilitatea și a pentru a facilita respirația (pentru a compensa lipsa de oxigen din apă). Respirația peștelui se intensifică atunci când temperatura apei se situează între 19 și 29 grade Celsius.

Bowfin este clasificat ca un pește primitiv datorită cozii rotunde, a structurii osoase din interiorul gurii și a vezicii pentru aer puternic vascularizată. Aceste trăsături anatomice nu sunt tipice speciilor moderne de pești.

Bowfin este un pește activ pe perioada nopții. Este carnivor, iar dieta sa constă în pești, amfibieni, șerpi, broaște țestoare și insecte acvatice.

Cei mai mari predatori ai acestor pești sunt  peștii Bowfin de dimensiuni mai mari și oamenii.

Sezonul de împerechere are loc din Aprilie până în Iunie. Pe perioada împerecherii, masculii prezintă buze, gât și burta de culoare turcoaz. Masculii sunt responsabili de crearea unor cuiburi circulare în zonele ierboase și de păzitul ouălor.

Ritualul de împerechere constă în urmărirea și mușcarea de nas a femelei. Când femela devine receptivă, aceasta eliberează ouăle care vor fi fertilizate de către mascul. Cuibul conține în general între 2000 și 5000 de ouă care eclozează după aproximativ 8 sau 10 zile. Larvele sunt de culoare neagră și își petrec primele 9 zile atașate de vegetația cuibului. Când ajung la aproximativ 1,5 cm, tinerii Bowfin sunt pregătiți să părăsească cuibul. Vor rămâne totuși sub supravegherea tatălui lor pentru o perioadă de timp.

Când tinerii pești ating lungimea de aproximativ 10 cm, aceștia sunt pregătiți să își înceapă viața independent. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 2 sau 3 ani.

Peștii Bowfin pot să supraviețuiască 10 – 12 ani în sălbăticie și până la 30 ani în captivitate.

Descriere fizică:

Amia este un nume grecesc pentru un pește care nu este identificat, cel mai probabil bonito, iar calva în latină înseamnă moale, elegant, făcând probabil referire la capul fără solzi a peștelui. Peștele din specia Bowfin are o gură mare, echipată cu mulți dinți ascuțiți. Capul său mare nu are niciun solz. Aripioara dorsală este lungă, întinzându-se pe mai mult de jumătatea lungimii corpului și conține mai mult de 45 de oase. Niciuna dintre aripioare nu împunge. Coada este rotunjită, iar coloana vertebrală se continuă până în interiorul cozii. Spatele îi este de culoare verde măsliniu, mergând înspre verde deschis pe burtă. Există o diferență de culoare între aripioare. Astfel, aripioara dorsală este verde închis, în timp ce celelalte aripioare sunt de culoare verde deschis. Peștii tineri și masculii au o pată neagră distinctivă aproape de baza cozii, situată în partea de sus a corpului. Pata este de cele mai multe ori înconjurată de o culoare galbenă sau portocalie. Chiar dacă apare și la femele, această pată este mai puțin proeminentă decât la masculi. Spre deosebire de alte specii de pești, peștele Bowfin folosește o vezică plină cu gaz pentru a-și menține flotabilitatea și a pentru a facilita respirația (pentru a compensa lipsa de oxigen din apă). Respirația peștelui se intensifică atunci când temperatura apei se situează între 19 și 29 grade Celsius.

Comportament:

Habitatul peștelui Bowfin se află cu precădere în lacul Erie în Ohio, acolo unde se găsesc din abundență. Preferă să trăiască în ape limpezi, puțin adânci, cu destul de multă vegetație acvatică. Trăiește în râuri, lacuri naturale, dar și în sisteme de lacuri create de către om. Sunt pești care pot să trăiască și în zone cu mai puțin oxigen și cu temperaturi mari ale apei. Migrează în perioada lunilor de împerechere și se mută în zonele inundabile pe perioada creșterii apelor. Migrează de asemenea și pentru a se hrăni. În timpul zilei, peștii din specia Bowfin se duc înspre ape mai adânci, revenind în apele limpezi și mai puțin adânci pe timpul nopții. Acești pești sunt activi doar pe perioada nopții. Pot să supraviețuiască fără să mănânce o lungă perioadă de timp. Pe perioada sezonului de împerechere, masculii își folosesc aripioarele pentru a face spațiu și mănâncă vegetația pentru a face loc femelei să depună ouăle. În general își așteaptă prada și o prinde dintr-o dată, sau o urmărește până când aceasta se oprește pentru odihnă. Masculii prezintă un comportament paternal față de tinerii pești. În ceea ce privește adaptabilitatea, se cunoaște că acești pești prezintă niște dinți foarte ascuțiți, care sunt utilizați în mod violent împotriva inamicilor, în special când vine vorba de protejarea arealului și de supraviețuire. Acești pești reușesc să mențină un tip de viață destul de secretă, reușind astfel și să se protejeze de diverși predatori. Datorită abilității lor de a respira aer direct de la suprafața apei, acești pești pot să trăiască în apele care nu sunt atât de bogate în oxigen. Reproducerea are loc la finalul verii și primăvara. În unele locuri, s-a observat o variație a sezonului de împerechere.  Peștii Bowfin pot să supraviețuiască 10 – 12 ani în sălbăticie și până la 30 ani în captivitate. Bowfin este un pește activ pe perioada nopții. Este carnivor, iar dieta sa constă în pești, amfibieni, șerpi, broaște țestoare și insecte acvatice. Cei mai mari predatori ai acestor pești sunt  peștii Bowfin de dimensiuni mai mari și oamenii.

Statut Specie:

Peștele din specia Bowfin nu se află momentan în niciun pericol în ceea ce privește extincția. Sunt considerați a fi niște pești cu gene preistorice, care reușesc foarte bine să își protejeze teritoriul și să își conserve stilul de viață. Sunt momentan exploatați pentru ouăle lor caviar în Louisiana. EPA a sugerat un consum moderat al acestui pește pentru că se pare că aceștia colectează niveluri ridicate de mercur în ei. De asemenea, sunt denumiți pești de bumbac, pentru că dacă nu sunt pregătiți corect în bucătărie, carnea lor are textura bumbacului. În acest moment, Uniunea Mondială a Conservării Peștilor (IUCN) nu consideră specia de pești Bowfin să fie vulnerabilă sau amenințată cu extincția.

Hrana:

Fiind prădători și pești exclusiv carnivori, peștii Bowfin se hrănesc cu alți pești pelagici, dar și cu crustacee și cu calmari. Bowfin este un pește activ pe perioada nopții. Este carnivor, iar dieta sa constă în pești, amfibieni, șerpi, broaște țestoare și insecte acvatice. Cel mai mare pericol pentru acești pești îl constau peștii de dimensiuni mai mari și oamenii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close