Iepuri din Rasa Checkered Gigant

1.8K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Checkered Gigant este originară din regiunea Lorraine, din Franța. Despre această rasă se cunosc destul de puține aspecte ale istoriei sale. În mare parte sunt presupuneri, lucru care trebuie să fie subliniat. Se presupune că a apărut undeva la finalul secolului XIX, fiind cunoscut sub denumirea de Marele Lorrainese. A părut ca urmare a încrucișărilor realizate între rasele de iepuri Gigantul Flamand, Marele Francez și rase de iepuri pătați. Astfel, în anul 1904, Otto Reinhardt din Reinfalz, Germania, a încrucișat un iepure German pătat cu un Gigant Flamand negru, ceea ce a dus la apariția rasei Checkered Gigant de astăzi. La început această rasă a avut diferite nume, precum Germanul Pătat, Gigantul Pătat, Americanul Pătat, Checkers Gigant. Inițial, acești iepuri purtau mai multe culori pe blana lor, oferindu-i acestui iepure un aspect sălbatic. Încercările repetate ale crescătorilor și iubitorilor acestei rase au dus la apariția caracteristicii sau a efectului de fluture al petelor de pe blana iepurelui Checkered Gigant. Acest tipar al fluturelui i-a adus iepurelui popularitatea încă din anii 1920. A fost exportat în Statele Unite ale Americii la începutul secolului XX, fiind cunoscut acolo sub denumirea de Checkered Gigant, în timp ce în Anglia erau cunoscuți ca și Papillon Gigant. Sunt considerați a fi aceeași rasă, chiar dacă rasa Checkered Gigant a cunoscut o creștere

  Nume: Checkered Gigant

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

Greutate: Între 5 – 6 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: albastru, negru.

Temperament:  Iepurii din rasa Checkered Gigant sunt niște iepuri făcuți pentru show-urile de profil, simțindu-se bine atunci când sunt așezați pe masa arbitrului și zeci de ochi sunt ațintiți asupra lor.

Status rasă: Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Checkered Gigant nu sunt în pericol de dispariție.

Caracteristici distinctive: Urechile le sunt colorate, au inele în jurul ochilor și pete în formă de fluture în jurul nasului. O linie dorsală pornește de-a lungul coloanei vertebrale de la urechi la coadă, cu pete colorate pe lateral.

selectivă, ceea ce i-a oferit un tipar distinct și diferit față de Papillon Gigant. În ceea ce privește istoria acestei rase, lipsa informațiilor o face să fie cu atât mai interesantă. Rasa de iepuri Checkered Gigant este una dintre cele 48 de rase de iepuri domestici cunoscute și recunoscute de către Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri. Rasa Checkered Gigant este depășită din punct de vedere a greutății corporale doar de către rasele Chinchilla Gigant și Gigantul Flamand. Despre această rasă se poate spune că este creată mai mult pentru a fi o rasă pentru show-urile de profil, nu o rasă pentru carne. Rasa Checkered Gigant este una dintre cele 11 rase care prezintă tipare de pete pe blană. În ceea ce privește tiparul acestor pete, se cunoaște că ele diferă între rasele Checkered Gigant americană și cele europene.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Checkered Gigant este una dintre cele mai mari și mai grele rase de iepuri cunoscute. Greutatea minimă a acestui iepure este de 5 kg. Mulți dintre ei ajung chiar și la impresionanta greutate de 6 kg. Checkered Gigant prezintă o constituție elegantă, musculoasă. Corpul lui se aseamănă cu cel al unui iepure de câmp, fiind lung, cu spatele arcuit, cu picioare lungi și puternice. Prezintă de asemenea și un cap mare, lat, cu urechi largi și ținute mereu drepte. Iepurii din rasa Checkered Gigant au blana albă și acoperită de pete colorare. Urechile le sunt colorate, au inele în jurul ochilor și pete în formă de fluture în jurul nasului. O linie dorsală pornește de-a lungul coloanei vertebrale de la urechi la coadă, cu pete colorate pe lateral. Totuși, din punct de vedere al reproducerii, acest lucru nu este tocmai ușor. În majoritatea cazurilor, abia jumătate dintre progenituri prezintă petele corect, ceilalți fiind colorați în totalitate sau cu pete parțiale. Aceștia din urmă sunt cunoscuți ca și ”Charlie”, poreclă care se trage de la petele incomplete din jurul botului, care îi formează o mustață asemănătoare cu cea a lui Charlie Chaplin. Blana iepurilor din rasa Checkered Gigant este scurtă și moale. În cazul acestei rase, există o largă plajă de discuții în ceea ce privește petele de pe blana iepurilor. Aceste pete au fost împărțite în următoarele categorii:

– Tiparul Fluture – petele formează un fluture pe nasul iepurelui. Trebuie să fie bine definit, să formeze două aripi pe fiecare parte a nasului și corpul fluturelui în centrul nasului. Când este văzut din față, tiparul seamănă cu un fluture colorat;

– inelele ochilor – ambii ochi ai iepurelui din rasa Checkered Gigant ar trebui să fie înconjurați de un cerc colorat;

– petele de pe obraji – pe fiecare obraz, iepurele din rasa Checkered Gigant ar trebui să aibă câte o pată, situată chiar sub inelele ochilor, ar trebui să fie distinctă și să nu atingă vreo altă pată de pe blană;

– urechile – acestea ar trebui să fie complet colorate, fără să prezinte zone albe. De asemenea, petele trebuie să se termine brusc la baza urechilor;

– petele de pe șolduri – fiecare iepure din rasa Checkered Gigant ar trebui să aibă cel puți trei sau patru pete pe fiecare șold. Aceste pete trebuie să fie destul de mari și să nu se atingă una pe cealaltă.

Personalitate:

Iepurii din rasa Checkered Gigant sunt niște iepuri făcuți pentru show-urile de profil, simțindu-se bine atunci când sunt așezați pe masa arbitrului și zeci de ochi sunt ațintiți asupra lor. Par a fi mândri în acele momente. Totuși, mărimea lor îi face să pară a fi răi, agresivi și prea mari pentru a putea fi stăpâniți. Dar ei nu sunt așa. Sunt iepuri calmi, blânzi și care au impresia că nu sunt chiar atât de înalți. Este adevărat că uneori mai apare câte un iepure agresiv sau problematic, în special atunci când este vorba despre un mascul care este în perioada de împerechere. Dar acest lucru nu înseamnă că toate exemplarele acestei rase sunt la fel. Sunt iepuri activi și foarte jucăuși. Iepurii din rasa Checkered Gigant au nevoie de foarte mult exercițiu. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate al acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri și rasa de iepuri Checkered Gigant are nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba despre mâncare. Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. Trebuie să fiți atenți și să nu îi oferiți mai mult decât poate mânca în 24 ore. Mâncarea trebuie să fie depozitată în containere de plastic, nu de metal. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Asigurați-vă că le urmăriți obiceiurile în ceea ce privește modul de hrănire, pentru că unii dintre iepuri mănâncă mai mult decât alții. Hrana excesivă va duce la îngrășarea iepurelui. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Checkered Gigant se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. De asemenea, cușca ar trebui să aibă un acoperiș care să îl protejeze de soare și de ploi. Încercați să nu faceți acoperișul de culoare neagră pentru că aceasta va absorbi căldura. Deși cuștile aflate în exterior le oferă aer curat, soarele care își trimite razele asupra lor va duce la decolorarea în timp a petelor.  Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Pentru acești iepuri, podelele cuștilor ar trebui să fie destul de solide, pentru a le susține greutatea, Dacă podeaua devine alunecoasă, aceasta poate duce la probleme ale picioarelor, motiv pentru care este indicat să vopsiți podeaua cu vopsea și să puneți nisip înainte ca vopseaua să se usuce. Astfel, podeaua va lua efectul nisipului. Nu uitați să curățați cuștile cel puțin o dată pe săptămână, sau chiar mai des în cazul femelelor. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Checkered Gigant necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Checkered Gigant nu sunt în pericol de dispariție. Acești iepuri sunt crescuți pentru a fi iepuri de show-uri, nu pentru carne.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Checkered Gigant poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close