Pești din Specia Black Bullhead

1.1K
Informaţii generale:

Cunoscut după numele său științific, Ameiurus Melas, peștele din specia Black Bullhead este nativ în Canada, America și Mexic. A fost introdus și  în numeroase țări din Europa, America de Sud și multe state din Statele Unite ale Americii, fiind astăzi prezent în cel puțin 15 țări. Această specie este considerată a fi în mod normal detritivoră, dar studii mai recente au arătat că dieta sa poate să fie constituită și din pești și ouă de pești. Din acest motiv, se pare că specia Black Bullhead reduce numărul prăzilor existente pentru prădătorii naturali. Peștele Black Bullhead poate să aibă și un efect indirect în creșterea turbidității apei, ceea ce duce la scăderea eficienței în a se hrăni a predatorilor care se bazează pe vedere. Black Bullhead tind să fie identificați în bancuri mari, iar comportamentul lor poate să interfereze cu speciile care există în același ecosistem, afectând totodată în mod negativ predatorii și prăzile. Distribuția speciei Black Bullhead este preponderentă în Canada, Mexic, SUA (Alabama, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Jersey, New

  Nume: Black Bullhead

Originea: Canada, America, Mexic și Europa

Tip: pești de dimensiuni mici

Lungime: 16 – 35 cm

Greutate: 0,4 – 1,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 ani

Culoare:  Culoarea acestui pește este în general verzuie pe partea dorsală și galbenă, maro sau gri măsliniu pe laterale. Zona ventrală este galben deschis sau alb. Aripioarele sunt mult mai închise la culoare decât restul corpului.

Comportament: Din punct de vedere al comunicării și percepției, peștii Black Bullhead au receptori în gură care îi ajută să diferențieze tipul prăzii. De asemenea, mustățile sunt folosite pentru a urmări chimicalele și urmele hidrodinamice lăsate de către pradă.

Caracteristici distinctive: Aripioarele dorsale sunt scurte, libere în partea posterioară, separate evident de către aripioara dorsală caudală. Membrana dintre oasele aripioarelor este de cele mai multe ori neagră.

Mexico, Carolina de Nord, Ohio, Texas, Utah, Virginia, Washington, Wisconsin, Wyoming), Chile, Europa (Albania, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, Elveția, UK, Yugoslavia). Introducerea peștelui din specia Black Bullhead a fost realizată fie pentru acvacultură, pescuit recreativ sau doar ca și specie ornamentală. Această specie a fost înregistrată pentru prima dată în UK în anul 1885, cu toate că nicio locație nu a fost oferită. Peștele Black Bullhead a fost introdus în Franța în anul 1871, venind din America de Nord, fiind acum împrăștiat în întreaga Europa. În Polonia, se cunoaște faptul că acesta a fost introdus în apele naționale în același timp cu Ameierus Nebulosus (Brown Bullhead), la finalul secolului XIX. În apele Europene, mecanismul de dispersie nu este foarte bine cunoscut, dar împrăștierea poate să fie rezultatul unei introduceri accidentale și poate chiar ilegale. În Polonia, de exemplu, se consideră că dispersia acestor pești a fost rezultatul unei introduceri ilegale, neanunțate, de către pescarii amatori sau sportivi. De asemenea se mai sugerează că acest pește a fost introdus și ca și specie ornamentală, dar și pentru acvacultură. Legislația din Franța a identificat această specie ca fiind una predispusă la crearea unui dezechilibru biologic în ecosistemul din care face parte, ceea ce a dus la introducerea unor reguli foarte stricte în ceea ce privește introducerea peștelui în apele Franceze.

Peștele din specia Black Bullhead trăiește în ape limpezi, având principalul habitat în lacuri, bălți și rezervoare de apă. De asemenea, a mai fost găsit și în canalele de irigație. Un habitat secundar, pe care reușește să îl tolereze sunt râurile.

Ca și impact economic, este posibil ca această specie să aibă un impact economic negativ în comunitațile apropiate, pentru că este un pește care fură hrana celorlalți. Pescarii care nu doresc să pescuiască acești pești sunt împinși înspre ape care nu conțin Black Bullhead, ceea ce duce la dezvoltarea economică a acestor regiuni, în detrimentul altora. În țările în care a fost introdus în Europa poate să existe un impact în habitatul peștilor, ca urmare a creșterii turbidității apei. În ceea ce privește biodiversitatea, a fost raportată o continuă competiție între acești pești și speciile native în ceea ce privește hrana. Studierea comportamentului lor din punct de vedere al hranei, s-a observat că sunt niște pești care consumă plante, prăzi terestre și specii de pești, luând astfel cea mai abundentă și mai ușor de găsit pradă. Sunt de asemenea niște prădători ai peștilor care abia au eclozat. Conform lui Rosen (1995), introducerea acestor pești în sud-estul Arizonei a influențat declinul broaștei Chiricahua Leopard.

Se iau în considerare și măsuri de eradicare prin intermediul agenților chimici sau prin elemente mecanice, respectiv pescuitul masiv, această specie fiind cunoscută ca una ușor de prins. Eliminarea masivă este de asemenea luată în considerare.

 

Descriere fizică:

Este dificil de identificat masculul de femelă în cazul peștilor din specia Black Bullhead, cu toate că femela este în mod evident mai mare în perioada de împerechere. Capul îi este larg și rotunjit în partea de sus, având niște ochi de dimensiuni mici. Mustățile de la colțul gurii sunt de două ori mai mari decât cele din apropierea nărilor. Maxilarele sunt egale în lungime, sau în anumite cazuri cel de jos este mai lung. Aripioarele dorsale sunt scurte, libere în partea posterioară, separate evident de către aripioara dorsală caudală. Membrana dintre oasele aripioarelor este de cele mai multe ori neagră. Aripa caudală este fie rotundă, pătrată sau ușor alungită, dar niciodată foarte despărțită. Aripioara anală nu ajunge până la coadă, având între 17 și 24 oase. Coada este pătrățoasă, nu foarte bifurcată. Culoarea acestui pește este în general verzuie pe partea dorsală și galbenă, maro sau gri măsliniu pe laterale. Zona ventrală este galben deschis sau alb. Aripioarele sunt mult mai închise la culoare decât restul corpului. La peștii tineri, care au mai puțin de 10 cm lungime, toate aripioarele s-ar putea să fie negre. Peștele din specia Black Bullhead cântărește în general mai puțin de 400 g, apropiindu-se ocazional la greutatea de 1 kg. În mod normal ajunge la lungimi de 25 – 32 cm, fiind totuși raportate specimene de 45 cm. Speranța de viață a acestui pește este de aproximativ 4 – 5 ani, cu toate că nu mulți depășesc vârsta de 3 ani.

Comportament:

Adulții sunt inactivi în general în timpul zilei, hrănindu-se aproape exclusiv după lăsarea serii, fiind rareori văzuți sau prinși în râuri după răsărit. În general, atunci când sunt în căutarea hranei, peștii din specia Black Bullhead o fac în grupuri de patru. Nu a fost observat un sistem social. Din punct de vedere al comunicării și percepției, peștii Black Bullhead au receptori în gură care îi ajută să diferențieze tipul prăzii. De asemenea, mustățile sunt folosite pentru a urmări chimicalele și urmele hidrodinamice lăsate de către pradă. La fel ca la mulți alți pești, vezica pentru înotat este folosită pentru a recepționa vibrațiile, dar și pentru a comunica. Peștii din specia Black Bullheads ocupă în general un habitat cu apă dulce, de la bălți mici, până la lacuri de dimensiuni mari. Pot să ocupe multe ape care nu sunt propice pentru alți pești. Pentru că au dimensiuni mici, vor putea fi găsiți din abundență în râuri sau în mici pârâie. Preferă fundul apei și evită apele care se mișcă rapid. Se hrănesc în ape care au până la trei metri adâncime. După ce femela a construit un cuib, aceasta atrage masculul înăuntru. După depunerea icrelor, femela rămâne să păzească cuibul în prima zi, după care masculul preia această sarcină. Depunerea icrelor se întâmplă între Mai și Iulie, iar femela depune între 2000 și 3000 de ouă. După ce ouăle au eclozat, peștii rămân alături de mascul timp de aproximativ două săptămâni. În această perioadă, tinerii pești ating lungimea de 2,5 cm. Creșterea medie este de 17 cm în primul an, 24 cm în al doilea an, 29 cm în anul trei, 32 în anul patru și 35 cm în anul cinci. Maturitatea sexuală este atinsă la aproximativ 16 cm lungime.

Statut Specie:

Această specie de pești Black Bullhead sunt destul de comuni și în general se găsesc din abundență acolo unde își stabilesc habitatul. A devenit un pește popular pentru pescari, fiind totodată considerat o specie stabilă și în continuă creștere. În acest moment, Uniunea Mondială a Conservării Peștilor (IUCN) nu consideră specia de pești Black Bullhead să fie vulnerabilă sau amenințată cu extincția.

Hrana:

Tinerii pești Black Bullhead se hrănesc uneori cu ostracozi, amfipozi și insecte sau larvele acestora. Tinerii se hrănesc în principal în bancuri, în timpul zilei. Adulții tind să fie nocturni, hrănindu-se cu o varietate largă de nevertebrate. Larvele și insectele reprezintă dieta principală a peștilor adulți. De asemenea, se știe despre peștii Black Bullhead că mănâncă pești de dimensiuni mici și ouăle peștilor. Tinerii pești pot să reprezinte o hrană importantă pentru specia MouthBass și alți pești din această familie. Sunt protejați de unii predatori de către aripioarele lor pectorale care pot să ofere o înțepătură dureroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close