Pisici din Rasa Khao Manee

2.5K
Informaţii generale:

Rasa de pisici Khao Manee este considerată a fi pisica regală a Thailandei încă de pe vremea în care această zonă se numea Siam. Având la bază manuscrise istorice Thailandeze, se știe că Regele Rama V, care a domnit între anii 1868 și 1910, a avut nouă pisici din această rasă. Regele a ținut atât de mult la aceste pisici încât a decretat o lege prin care oricine era prins că fura o astfel de pisică era condamnat la moarte. Alături de rasele Korat (Dork Lao), Burmeză (Suphalak) și Siameză (Wichien-maat), linia acestei rase este prezentată în Tamra Maew, o antologie de poeme despre pisici, scrisă în anul 1350. Deși numele menționat în această antologie a fost ”Khao Plort”, care se traducea ca și ”ochii de culoarea mercurului”, răspândirea pisicilor cu ochi de culori diferiți în următoarele două secole, a inspirat noul nume pentru această rasă: Khao Manee, tradus ”Nestemata albă”. În timp ce Siameza, Korat și Burmeza și-au stabilizat popularitatea în Vest după cel de-al doilea război mondial, rasa Khao Manee a ajuns să fie cunoscută de către iubitorii de pisici abia atunci când o crescătoare de pisici din America, pe nume Colleen

  Nume: Khao Manee

Originea: Thailanda

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,7 – 3,6 kg, Mascul 3,6 – 4,8 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare:  alb.

Temperament: Atunci când nu este ocupată să întâmpine pe cineva, sau nu este în brațele stăpânilor, pisica se va ocupa de aspectul fizic, de musculatura sa. Îi place activitatea și îi place să se joace tot timpul.

Caracteristici distinctive: La fel ca alte pisici native în Thailanda, acestea ar trebui să aibă caracteristicile fizice pentru un climat călduros, umed, tropical, incluzând aici un corp alungit, un nas de lungime medie, o coadă foarte scurtă și un corp atletic și musculos.

Freymouth, a importat-o pe Sripia, o femelă Khao Manee în Statele Unite ale Americii. Mai târziu, a dus și un mascul în Statele Unite, în anul 1999. Astfel, Colleen Freymouth a ajuns să fie singura persoană din afara Thailandei care să crească această rasă. Acest lucru înseamnă că rasa Khao Manee a reușit să rămână în granițele Thailandei timp de peste 650 de ani. Dar mulțumită lui Colleen Freymouth, s-a reușit obținerea unor prime progenituri de pisici Khao Manee în America de Nord. Mai mult, Janet Poulsen a importat primele pisici din rasa Khao Manee în Marea Britanie în lunile care au urmat, ajutând totodată la diseminarea acestei rase în toate țările din Marea Britanie. În acest moment, rasa Khao Manee nu este încă recunoscută și acceptată de către toate registrele de rase de pisici, dar îi este oferit statutul preliminar de Nouă Rasă de către TICA. Acest statut a fost primit în luna Mai, 2012.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Khao Manee a fost considerată mult timp ca fiind o adevărată nestemată în Thailanda. De altfel, și numele Khao Manee se traduce în ”Nestemata Albă”. Două dintre cele mai importante caracteristici fizice ale acestei pisici sunt blana și ochii. Pisica Khao Manee are o blană albă, frumoasă și pură, aproape la fel de perfectă ca și zăpada. Nu este foarte densă și foarte groasă, dar este foarte fină și prezintă o textură mătăsoasă. Acest lucru vă va face să vreți să stați tot timpul cu mâna în blana acesteia. Dar numele de piatră prețioasă nu provine doar din aspectul blănii. Ochii acestei pisici sunt aproape incredibili. Face parte din categoria acelor pisici care au ochii de culori diferite, unul fiind argintiu și celălalt auriu. Totuși, există cazuri de pisici care prezintă și alte culori ale ochilor. Există de asemenea și pisici care nu au ochii de culori diferite. Evident că cele mai apreciate pisici din rasa Khao Manee sunt cele care au un ochi de culoare albastră și altul de culoare galbenă.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Khao Manee este aceea a unei pisici de mărime medie, cu o culoare alb curat și cu un tonus muscular foarte bun. La fel ca alte pisici native în Thailanda, acestea ar trebui să aibă caracteristicile fizice pentru un climat călduros, umed, tropical, incluzând aici un corp alungit, un nas de lungime medie, o coadă foarte scurtă și un corp atletic și musculos.
Corp: Pieptul îi este destul de mare, ferm, paralel cu pământul. Pe burtă este permis să se vadă puțin pielea. Musculatura îi este fermă, iar pisica trebuie să arate agilitate și flexibilitate, nicidecum să fie grasă sau grea. Masculii ar trebui să aibă o musculatură mai dezvoltată decât femelele. Osatura este mai robustă în masculi decât în femele. Picioarele sunt medii înspre lungi.
Cap: Prezintă o lățime medie și o lungime moderată. Văzută din față, fața îi pare a fi eliptică, cu punctele de congruență puțin mai jos de colțul exterior al ochilor. Obrajii îi sunt destul de pronunțați, având aceeași formă eliptică și aceleași puncte de congruență. Vârful nasului și vârful urechilor formează un triunghi echilateral. Botul îi este de mărime și lățime medie. Bărbia este moderată, proporționată cu nasul. Fruntea îi este lungă, ușor convexă.
Urechile: Sunt destul de mari, late la bază, cu vârfurile ovale, mai lungi decât le este baza. Urechile ar trebui să fie ușor înclinate înspre exterior. Trebuie să fie bine distanțate una de cealaltă.
Ochii: Sunt destul de mari, dar nu foarte mari sau disproporționați și nici prea ieșiți în afară. Au o formă ovală. Sunt așezați la o distanță de aproximativ un ochi unul de celălalt. Linii trase de la un colț la celălalt colț al ochilor se curbează ușor înspre partea de sus exterioară. Culoarea ochilor poate să fie diferită, unul să fie albastru și celălalt să fie galben. De asemenea, mai pot să fie ambii albaștri, verzi sau galbeni. Un ochi sau chiar amândoi pot să fie pigmentați cu albastru și cu altă culoare.
Coada: Are o lungime medie, este puțin mai groasă la bază și este purtată cu eleganță.
Blana: Este de lungime medie înspre scurtă. La atingere este fină și catifelată. În mod natural, blana variază în funcție de temperatura mediului înconjurător. Textura îi este rezistentă și destul de moale pentru a arăta musculatura, cu o blană interioară moderată. Culoarea este alb curat.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Khao Manee este una despre care se știe că trebuie să stea fiecare secundă alături de oameni. Iubește oamenii și încearcă să fie aproape de ei cât mai mult timp, ceea ce înseamnă că se va ghemui lângă voi sau vi se va urca pe umeri, doar pentru a se simți mai aproape. Dar această pisică nu este prietenoasă doar cu persoanele din casa în care locuiește, ci și cu oricine pășește în casă. Pisica va întâmpina pe oricine cu bucurie, iubind să fie luată în seamă și să se joace cineva cu ea. Este capabilă să se adapteze foarte repede la noi persoane, motiv pentru care o veți vedea cum sare repede în brațele unui nou venit. Dar acest comportament sociabil nu se oprește doar la oameni. Pisica din rasa Khao Manee are un comportament foarte plăcut și atunci când este pusă alături de alte animele de companie. Atunci când nu este ocupată să întâmpine pe cineva, sau nu este în brațele stăpânilor, pisica se va ocupa de aspectul fizic, de musculatura sa. Îi place activitatea și îi place să se joace tot timpul, ceea ce de altfel o ajută să își păstreze corpul elegant și musculatura mereu în formă. Îi plac de asemenea jocurile interactive, care îi permit să se joace alături de persoanele din casă sau alături de celelalte animale de companie. În ceea ce privește jocurile, este cunoscută ca fiind foarte atrasă de joaca de-a adusul mingii. Pisica va iniția singură această joacă, aducând mingi mici, sticle de plastic, capace sau orice alte obiecte de dimensiuni mici, pe care să le poată lua în gură și pe care stăpânul să le arune pentru a fugi în urmărirea lor. Curiozitatea acestei pisici nu are limite, așa că să vă așteptați să o găsiți în cele mai neașteptate locuri din casă. Personalitatea atât de plăcută a acestei pisici o face perfectă pentru orice fel de crescător de pisici, fie el începător sau un cunoscător. Se pretează excelent în casele cu copii, iar capacitatea ei de a-și găsi activitate îi permite să stea în casă și cu persoane mai în vârstă.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Khao Manee este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Khao Manee este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Join the Conversation

  1. Am si Eu o pisica din rasa Khan Manee doar ca nu are pedegree stie cineva daca de poate sa ii optin un pederee chiar daca parintii nu au nici ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close