Iepurașii oceanelor

1.8K

Sunt rotunjori, pufoși, au urechiușe lungi și au devenit, de curând, adevărate vedete pe rețelele de socializare. Sigur, majoritatea ar spune că nu sunt altceva decât micile rozătoare haioase, care țopăie și mănancă morcovi. Da, putem să le spunem iepurași. Arată ca un iepuraș, au urechi de iepuraș, însă trăiesc în ocean. În realitate, ele sunt niște moluște, gasteropode marine, fără carapace, care aparțin subordinului Nubibranchia, familia Discodorididae, pe nume Jorunna parva.

Molusca “iepuraș”, Jorunna parva, trăiește în apele Oceanului Indo-Pacific. Arealul de răspândire este  între Africa de Sud și zona centrală a Pacificului.

Corpul său pare învelit în blăniță pufoasă, însă, în realitate, sunt mici formațiuni prezente pe tot corpul, numite caryophylla. Ele sunt aranjate în jurul unor țepi negri, care dau aspect punctat micului “iepuraș”. Specialiștii susțin că aceste formațiuni negre joacă rol de organ senzorial.

În general, “blănița” micului gasteropod este galbenă sau portocalie, nu alba, așa cum apare în majoritatea pozelor.

Cele două “urechiușe”, care dau micii moluște aspect de iepuraș, se numesc rinophores. Sunt asemănătoare unor antene de culoare neagră, având rolul de organ senzorial. Cu ajutorul lor se poate detecta mișcarea curenților de apă și se pot identifica substanțele chimice, care le indică prezența hranei sau a posibililor parteneri de împerechere.

Iepurașii oceanelor sunt fiiite hermafrodite. Au organe sexuale atât masculine cât și feminine, produc atât ovule cât și spermatozoizi, însă nu se pot reproduce singuri. În momentul împerecherii, cele două moluște fac schimb de material seminal.

Micile gasteropode nu sunt o hrană foarte gustoasă pentru alte animale marine. Prădătorii se feresc să se hrăneasca cu ele, deoarece, sunt incredibil de otrăvitoare. Sunt încadrate în grupul moluștelor care “fură” toxine de la hrana lor. Moluștele au abilitatea de a lua veninul de la meduze și de a-l folosi contra prădătorilor.

De obicei, Jorunna parva, se hrănește cu bureți otrăvitori. Acestia conțin toxine care sunt folosite în tratamentul cancerului.

Media de viata a iepurașului moluscă este foarte scurtă. Trăiesc între câteva luni și un an de zile.

Iepurașii de mare sunt creaturi fascinante, care, în ciuda înfățisării asemănătoare, nu au nimic în comun cu adevărații iepuri rozători. Ei pot fi văzuți în timpul partidelor de scuba diving, însă cu foarte multă atenție, deoarece sunt foarte mici: măsoară în jur de 2,5 centimetri în lungime.

Curiozitati:  Moluștele iepuras profită la maxim de viața lor scurtă și se împerechează ori de câte ori au ocazia. Chiar dacă este o ființă de dimensiuni foarte mici, se pare că este înzestrat cu un organ copulator considerabil, folosindu-l ca pe o săgeată, pe care o înfige în partener, în momentul împerecherii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close