Peşti din Specia Bass Australian

685
Informaţii generale:

Peștele din specia Bass Australian poate fi găsit în râurile de coastă și în estuarele din zona Tin Can Bay până în Queensland, New South Wales și până în estul Victoriei. Bassul Australian este adeseori găsit în apele limpezi din amonte, în resturile adunate de către râu sau în zonele care au o vegetație acvatică abundentă. În anii 1990, vasele de cercetare piscicolă au capturat un număr de pești din specia Bass Australian în apele mării, la câțiva kilometri depărtare de țărm. Acest lucru a dus la teoria că peștele Bass are o bază genetică comună, acesta nefiind diferit în funcție de fiecare râu în parte. Studiile genetice ulterioare au susținut această teorie. Totuși, mult mai recent, studiile genetice au arătat că există în continuare o diversitate genetică însemnată în ceea ce privește populația de pești din specia Bass Australian, în funcție de arealul geografic în care trăiește. Astfel, peștii din specia Bass care trăiesc în râuri apropiate au gene aproape similare, în timp ce peștii care trăiesc în zone mai îndepărtate au un material genetic diferit. Din acest motiv, este recomandat de către NFA ca atunci când se realizează un stoc de pești din specia Bass

  Nume: Bass Australian

Originea: Australia

Tip: pești de dimensiuni medii

Lungime: 30– 50 cm

Greutate: 0,5 – 1,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 ani

Culoare:  spatele poate să îi fi chiar negru, dar lateralele sunt aurii. Depinde în funcţie de zona geografică.

Comportament: Odată ce au ajuns în zonele de reproducere, masculii se adună în bancuri de dimensiuni mari, de până la câteva sute de pești. Femelele nu se regăsesc în aceste grupuri.

Caracteristici distinctive: Coada are forma literei V, oferindu-i peștelui o putere incredibilă de înaintare în apele rapizi ale râurilor. Coada este de obicei neagră, indiferent de culoarea corpului. Vârful aripioarelor pelvice este de culoare albă.

Australian, să se folosească exemplare din același areal. Peștii din specia Bass Australian au fost abia recent crescuți și reproduși în scopuri comerciale. Tot recent s-a reușit și repopularea unor zone care se consideraseră a fi închise și depopulate. Pe de altă parte, cu ajutorul unor baraje și a rezervoarelor naturale, s-a reușit reînceperea pescuitului recreațional. Stocurile de pești în scopuri sportiv-recreaționale s-au dovedit a fi un adevărat succes. Din punct de vedere al managementului piscicol, inabilitatea peștelui Bass de a se reproduce în zone neadecvate a permis departamentelor piscicole să controleze acești pești fără să se teamă că ar putea să influențeze apariația unor populații sălbatice. Peștele din specia Bass Australian este unul dintre cei mai apreciați pești de către pescarii sportivi, în mare parte datorită faptului că poate să fie pescuit la aproape orice tip de undiță. Metoda de prindere a păstrăvilor funcționează perfect pentru acești interesanți pești. NFA (Native Fish Australia) recomandă și încurajează pescuitul recreațional, de tipul prinde și eliberează, atunci când se pescuiește Bass în apele sale naturale. În schimb, atunci când se pescuiește în zone amenajate și în baraje, sunt impuse doar câteva limitări, dar rezonabile. Majoritatea pescarilor de Bass folosesc momeli de suprafață, zburătoare. Indiferent de nada folosită, atunci când pescuiți Bass, este indicat să lăsați momeala să plutească la suprafață înainte de a începe să o retrageți. De cele mai multe ori, o muscă își face foarte bine treaba, dar trebuie să țineți cont de faptul că Bass este un pește destul de mare și care poate să rămână împotmolit în vegetația densă a râurilor. Majoritatea pescarilor de Bass folosesc o canoe atunci când intră în apă. Este indicat să se apropie în liniște. Este o plăcere mare să îl prindeți și trebuie să vă așteptați la o luptă îndelungată și memorabilă pentru că sunt niște pești foarte puternici și rapizi în apă. Prima luptă cu acest pește vă va oferi o amintire pe cinste.

Descriere fizică:

Peștii din specia Bass Australian au niveluri de creștere variabile, depinzând în funcție de mâncarea de care dispun și de temperatura apei. Cresc foarte mari în baraje, acolo unde și pescuitul este mult mai dificil. Din acest motiv, este indicat ca în baraje să mergeți însoțiți de un ghid, pentru că vă va dezvălui multe necunoscute ale acestui pește. Bassul Australian este de mărime medie înspre mare, cu ochi mari și negri, cu un profil al frunții teșit și o gură de dimensiuni mari. Culoarea peștelui Bass depinde de mediul în care trăiește, putând să varieze destul de mult. Există variante cu o culoare aproape neagră pe spate, cu laterale bronz închis sau aurii și cu o burtă crem cu galben. Alți pești Bass pot să fie de culoare auriu strălucitor pe spate și argintiu pe burtă. Coada are forma literei V, oferindu-i peștelui o putere incredibilă de înaintare în apele rapizi ale râurilor. Coada este de obicei neagră, indiferent de culoarea corpului. Vârful aripioarelor pelvice este de culoare albă, ceea ce îi diferențiază de alți pești care au aspect asemănător. Peștii din rasa Bass Australian pot să crească până la aproximativ patru kilograme, dar acest lucru depinde de perioada din timpul anului în care se pescuiesc. Majoritatea peștilor prinși se situează între 0,2 și 0,8 kg greutate, ceea ce înseamnă că un pește cu o greutate mai mare de 1,5 kg este considerat de dimensiuni mari.

Comportament:

Peștii Bass Australian, la fel ca mulți alți pești, au obiceiuri migratoare care apar în general în perioada în care se reproduc. Nu se știe cu exactitate perioada din an în care reproducerea are loc pentru că s-a observat că acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi temperatura sau duritatea apei, precum și localizarea geografică. Distribuția lor este în cea mai mare parte în sistemul de râuri Mary din sud-centrul Queensland și până la Lacurile Gippsland din Estul Victoriei. Totuși, lunile Noiembrie – Februarie sunt cele în care peștii se întorc în zone cu ape adânci. Din Martie și până în Mai se crede că este perioada în care este pregătit reproducerea, respectiv depunerea icrelor. Se știe totuși că nu toți peștii Bass depun icre în fiecare an, unii dintre aceștia rămânând în apele adânci în perioada reproducerii. Din Iunie și până în August are loc reproducerea în zonele mai puțin adânci ale râurilor. Această perioadă poate să fie mai lungă sau mai scurtă, cel mai mult putând să se întindă până în Octombrie. Odată ce au ajuns în zonele de reproducere, masculii se adună în bancuri de dimensiuni mari, de până la câteva sute de pești. Femelele nu se regăsesc în aceste grupuri. Femelele pot să producă câteva sute de mii de ouă. Între Septembrie și Octombrie, peștii Bass încep să își reia cursul înspre zonele mai adânci ale râurilor, ceea e face ca această perioadă să fie una dintre cele mai productive din punct de vedere al capturilor. Peștii sunt obosiți și înfometați, ceea ce îi face să mănânce tot ce prind în cale. Atunci când este ținut în acvariu, acest pește poate să facă o impresie foarte bună, în mare parte datorită culorii sale atractive. Se adaptează foarte repede și ușor la viața în acvariu. Fiind un pește mai mare, este indicat ca fiecare exemplar să fie ținut în acvariul său. Pot să fie dresați să ia pești din mână, dar dieta lor ar trebui să fie suplimentată cu mâncare vie, cum sunt insectele sau chiar creveți de apă dulce. Acești pești devin extrem de interactivi cu persoana care îi îngrijește. Se simt excelent într-un acvariu de dimensiuni medii-largi.

Statut Specie:

Având în vedere că este o specie despre care se cunosc mai multe lucruri destul de recent, respectiv în anii 1990, această specie este una destul de rară. Amenințările aduse de către om habitatului natural al acestui pește au dus la scăderea dramatică a populației de pești. Bassul Australian are nevoie de ape limpezi și de habitatele din estuare. În trecut, râurile au fost modificate pentru a ajuta dezvoltarea unor așezări umane, distrugând totodată accesul acestor pești la zonele pentru reproducere sau la cele din amonte unde își petrec restul timpului. Bazinele și digurile sunt principalele amenințări la existența acestui pește. Apoi urmează dispariția vegetației acvatice, o altă amenințare la adresa existenței peștelui Bass.

Hrana:

Peştele Bass Australian are o dietă foarte variată, incluzând în ea insectele de pe suprafața apei, precum și alte organisme care trăiesc în apă sau la supafața ei. Astfel, din hrana acestui pește nu lipsesc creveții, crustaceele, precum și peștii de dimensiuni mai mici. În apele sărate ei se hrănesc cu diverse crustacee, inclusiv crabi de dimensiuni mici, viermi și alți pești. Totuși mâncarea pe care acești pești o preferă este diferită în funcție de habitatul în care trăiesc. Pentru pescarii care știu care este cea mai bună tehnică de a prinde acest pește, care sunt cele mai apreciate momeli și culori, trebuie să le spunem că acestea se aplică la modul general acestei specii. Cei care cu adevărat doresc să prindă pești Bass, trebuie să își adapteze momeala și în funcție de locul în care pescuiesc. De exemplu, locurile din amonte care au un nivel ridicat de insecte vor funcționa mai bine cu insecte decât cu momeli din pești. Aceste informații se pot obține de la magazinele locale de specialitate. Nu uitați că Bassul Australian este un răpitor la vedere pe timpul zilei, luând mâncare de la suprafață. Se hrănește adeseori în bancuri aproape de mal și de vegetație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close