Iepuri din Rasa Mini Rex

2.3K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Mini Rex a apărut datorită entuziasmului și a viziunii lui Monna Berryhill, Texas. În anul 1984, Berryhill a încrucișat un Dwarf Rex mascul pe nume Buck, cu o femelă de mărime mică Lynx Rex, pe nume Cotton. În Noiembrie 1984, primele exemplare de Mini Rex au apărut. Conform cu cele spuse de Berryhill, aceste șapte exemplare de Mini Rex erau asemănătoare în toate felurile, cu excepția culorii (erau Albastre, Negre și Opal). Pe măsură ce îi vedea crescând, Berryhill credea tot mai mult în această nouă rasă, spunând că ”Un vis a început să mi se pară tot mai adevărat la ideea că ar fi posibil să fi dat peste o nouă rasă de iepuri.” Berryhill mai spune că ”am păstrat un mascul Opal și am dat masculii Negri și Albaștri la câteva doamne extrem de interesate din Sarasota.” Berryhill a continuat să crească iepuri din rasa Mini Rex, având ca și scop obținerea recunoștinței din partea ARBA. În anul 1985, Berryhill a luat câțiva dintre noii iepuri Mini Rex și i-a dus la convenția ARBA pentru a vedea dacă stârnesc vreun interes în rândul membrilor. Anul următor, la convenția ARBA, Berryhill a făcut prima prezentare a noii rase în fața comitetului pentru standarde.

  Nume: Mini Rex

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 1,3 – 2,2 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 20 ani

Culoare: toate culorile.

Temperament:  Ceea ce este foarte important este să înțelegeți că atunci când vă luați un iepure ca și animal de companie, de altfel orice animal de companie, înseamnă că vă luați un angajament pe termen lung.

Status rasă:  La ultima convenție ARBA au fost înregistrați peste 2500 de exemplare de iepuri din rasa Mini Rex, un număr impresionant.

Caracteristici distinctive: Ochii îi sunt mari și expresivi, cu un inel decolorat în jurul lor. Atunci când stă în poziția așezat, corpul pare a fi o minge. Coada îi este scurtă și mică.

Până când comisia a dezbătut această nouă rasă, Mini Rex a început să devină tot mai popular printre crescătorii și iubitorii de iepuri. La convenția ARBA din anul 1987, peste 100 de specimene au fost înregistrate. Tot în acest an Berryhill a susținut cea de-a doua prezentare a noii rase în fața comitetului ARBA. Cea de-a treia prezentare a rasei Mini Rex a fost făcută în anul 1988, în cadrul convenției din Madison, Winsconsin, iar în acel moment ARBA a recunoscut această rasă. Începând cu acel moment, rasa a explodat în popularitate în toată țara. Astăzi, Mini Rex este crescut în multe țări din întreaga lume, având un impact incredibil pe scena mondială. În ultimii ani, tot mai puține rase de iepuri au avut parte de atenție și de publicitate, dar rasa Mini Rex se numără printre cele cu un grad mare de popularitate. Pentru persoanele care au un spirit competitiv, acest iepure poate să fie un candidat redutabil în cadrul show-urilor de profil. Pentru persoanele care caută socializare, în cadrul unui astfel de club vor putea să găsească tot ceea ce doresc. Dar pe lângă faptul că această rasă a cunoscut o atenție deosebită în cadrul concursurilor de profil, iepurele Mini Rex este de asemenea un animal de companie perfect. Berryhill spune că ”Personalitatea lor plăcută și dimensiunile mici îi fac pe acești iepuri să fie niște animale de companie ideale.”

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Mini Rex este una cu un aspect destul de aparte. Urechile îi sunt în general scurte, iar fața îi este ușor subțiată, dar nicidecum scurtă. Urechile îi sunt poziționate cu partea interioară înspre exteriorul corpului. În interiorul urechilor culoarea ar trebui să fie deschisă, înspre roz. Are frunte largă și curbată. Ochii îi sunt mari și expresivi, cu un inel decolorat în jurul lor. Atunci când stă în poziția așezat, corpul pare a fi o minge. Coada îi este scurtă și mică. Corpul îi este rotunjit și foarte compact. Punctul de apex al spatelui curbat este chiar deasupra picioarelor din față. Atât picioarele, cât și spatele și șalele îi sunt acoperite de musculatură. Au o blană foarte fină, care îi face să se asemene cu o jucărie de pluș. Vin într-o varietate de culori, atât solide, cât și broken. Culorile cele mai des întâlnite sunt Albastru, Negru, Ciocolatiu, Himalayan, Chinchilla, Lilac, Opal, Roșu, Alb. Masculii cântăresc între 1,3 și 2 kg, în timp ce femelele cântăresc între 1,4 și 2,2 kg.

Personalitate:

Iepurii din rasa Mini Rex sunt iepuri blânzi, drăguți, adorabili și mereu în căutarea unei îmbrățișări. Sunt iepuri care abia recent au apărut și au devenit animale de companie, cu precădere în cadrul familiilor care au copii. Acești iepuri sunt niște animale de companie excelente datorită mai multor factori, cum sunt proporțiile grațioase, blana lor de pluș și bineînțeles, natura lor afectuoasă. Mai mult decât atât, mărimea mică a iepurilor Mini Rex le permite copiilor să se joace cu ei fără să facă prea mult deranj. Sunt niște animale foarte sociabile, cărora le face plăcere să se joace cu familiile lor, dar și cu alți iepuri. Multă lume consideră că a ține un iepure din rasa Mini Rex este un lucru ușor, pentru că acești iepuri nu necesită foarte multă îngrijire. Totuși, acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură. Comparativ cu alte rase de animale, iepurii sunt destul de ușor de îngrijit. Ceea ce este foarte important este să înțelegeți că atunci când vă luați un iepure ca și animal de companie, de altfel orice animal de companie, înseamnă că vă luați un angajament pe termen lung. Din acest motiv, este important să obțineți cât mai multe informații despre rasa Mini Rex, înainte de a vă lua unul. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru. Iepurii din rasa Mini Rex au nevoie de multă atenție îndreptată asupra lor, ceea ce va permite ulterior să își arate partea afectuoasă și natura prietenoasă. Trebuie să îi țineți în brațe și să aveți grijă de ei încă de când sunt pui.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Un iepure din rasa Mini Rex poate să fie ținut într-o cușcă în afara casei, în pivniță sau în casă. Locul unde vor locui trebuie să fie spațios, pentru a putea avea destul loc să alerge și să se joace, dar în același timp ar trebui să fie protejați de alte animale. Sunt iepuri care se sperie foarte repede atunci când aud sunete puternice, motiv pentru care este indicat ca zona în care trăiesc să fie ținută la distanță de eventuale zgomote puternice. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Mini Rex necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. De asemenea, poate să fie de ajuns o simplă curățare cu o cârpă umedă. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri este departe de orice problemă în ceea ce privește statutul rasei. La ultima convenție ARBA au fost înregistrați peste 2500 de exemplare de iepuri din rasa Mini Rex, un număr impresionant. Popularitatea lor a crescut constant din momentul în care au apărut. Sunt iepuri crescuți doar pentru a fi animale de companie, mărimea lor făcându-i perfecți pentru acest lucru.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Mini Rex poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close