Papagali din Specia Black-Headed Caique

4K
Informaţii generale:

Papagalii din specia Caique (Pionites Melanocephala şi Pionites Leucogaster) sunt cunoscuţi mai degrabă ca şi clowni ai păsărilor de companie. Aceste păsări sunt iubite de către crescătorii de păsări pentru personalitatea lor uşor de gestionat şi pentru abilitatea de a-i face pe oameni să râdă. Dacă papagalul African Gri este pasărea cea mai inteligentă dintre toţi papagalii, iar Macaw-ul este cel care mereu iese în evidenţă, atunci cu siguranţă că Papagalul Caique este clownul papagalilor. Papagalii Caique au fost consideraţi clowni chiar mai buni decât Barnum şi Bailey. Pe bună dreptate este un papagal care îşi merită din plin acest nume. Două specii de papagali caique sunt în general păstrate ca şi animale de companie: Papagalul Black-Headed Caique (Pionites Melanochephala) şi Papagalul White-Bellied Caique (Pionites Leucogaster). Şi papagalul Yellow-Thighed Caique, o subspecie a papagalului White-Bellied este de asemenea ţinut ca şi animal de companie, dar nu în aşa mare măsură ca şi ceilalţi doi. Papagalii Caique sunt originari din America de Sud, respectiv pădurile tropicale din Guiana, Brazilia, Columbia, Peru şi Ecuador. Aceşti papagali nu sunt atât de uşor de găsit ca şi alte rase

  Nume: Black-Headed Caique

Originea: America de Sud

Grupa: de dimensiuni mici

Inaltime: 23 cm

Speranta medie de viata: până la 10 – 15  ani

Culoare: verde, portocaliu, alb şi partea de sus a capului negru.

Temperament:  O cuşcă în care există mai multe păsări poate să se transforme repede într-un câmp de război. Jucăriile nu trebuie să lipsească din cuşca acestei păsări active.

Dresaj:  Se cunosc cazuri în care a învăţat să se rostogolească în mai puţin de jumătate de oră. Totuşi, fiind un papagal teritorial, este foarte important să îl faceţi să înţeleagă linia de comandă.

Caracteristici distinctive: Aripile îi sunt acoperite în totalitate cu o culoare verde, în timp ce picioarele şi gâtul îi sunt de culoare portocalie. Burta îi este acoperită cu o culoare albă.

de papagali, ceea ce probabil le asigură şi preţul destul de mare cu care se poate cumpăra o astfel de pasăre. Totuşi, în ceea ce priveşte papagalii Black-Headed Caique, aceştia s-au răspândit cu o viteză mai mare, reuşind să acapareze publicul şi să îşi câştige popularitatea.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalii din specia Black-Headed Caique au un cioc foarte puternic, încovoiat, precum şi o limbă flexibilă. Acest lucru îl ajută să deschidă nucile şi alte seminţe care au coaja tare. Ciocul mai are rolul de a treia mână, atunci când are nevoie de un ajutor suplimentar la căţărare. Au două degete în partea din spate şi două în partea din faţă, care sunt folosite pentru manipularea mâncării şi pentru a se prinde de crengi. Odată ce se apropie un predător, întregul stol de papagali se vor cufunda într-o linişte deplină şi vor rămâne aşa până în momentul în care încep să zboare făcând dintr-o dată o gălăgie asurzitoare, ceea ce îl va deruta pe prădător. Este o metodă foarte bună pentru a scăpa de pericolul pe care vânătorii îl pot prezenta. Caracteristica principală a acestei păsări o constituie culoarea capului, care este neagră. Culoarea neagră se porneşte din partea de sus a ciocului, pe sub ochi şi ajunge undeva la jumătatea cefei. Mai jos de culoarea neagră, papagalul prezintă alte trei culori, dintre care două reprezintă o combinaţie care în general nu este recomandată de către designeri, fiind mult prea contrastantă, ţipătoare. Aripile îi sunt acoperite în totalitate cu o culoare verde, în timp ce picioarele şi gâtul îi sunt de culoare portocalie. Burta îi este acoperită cu o culoare albă. De cele mai multe ori, sub culoarea neagră se mai pot identifica una sau două culori, dintre cele care se regăsesc pe restul corpului. Papagalii sunt monogami şi se împerechează de cele mai multe ori pe viaţă. În mod normal, aceştia îşi fac cuibul în copaci. O femelă depune între 2 şi 4 ouă, iar perioada de incubaţie durează până la 27 zile. Ouăle sunt incubate doar de către femelă, în timp ce rolul masculului în această perioadă este de a asigura mâncarea necesară. Puii sunt născuţi orbi şi neajutoraţi, astfel că femela trebuie să stea alături de ei până aproape la 3 luni şi jumătate. Maturitatea sexuală se atinge în aproximativ 3 ani.

Personalitate:

Pe lângă aspectul său ţipător, care îl face să iasă în evidenţă, personalitatea este motivul principal pentru care creşterea în popularitate a luat un avânt atât de mare. Deţinătorii de papagali Black-Hearded Caique sunt foarte încântaţi de acest papagal activ, acest mic comediant. Totodată, toţi crescătorii de păsări trebuie să accepte că pe lângă părţile frumoase ale deţinerii unui papagal, există şi anumite aspecte care nu sunt tocmai perfecte. La fel şi în cazul papagalului Caique, acesta are foarte multe puncte pozitive, dar prezintă şi câteva lipsuri. Unul dintre acesta este încăpăţânarea şi voinţa proprie. Este un papagal cu o voinţă proprie extrem de puternică. Totuşi, este atât de dificil să vă supăraţi pe ei! Dacă aveţi şi alte păsări în casă trebuie să aveţi tot timpul grijă pentru că este renumit cu privire la agresiunea faţă de alte păsări. O cuşcă în care există mai multe păsări poate să se transforme repede într-un câmp de război. Jucăriile nu trebuie să lipsească din cuşca acestei păsări active. Cu cât sunt mai variate, cu atât mai bine. Sunt păsări mereu pe fugă, pentru care se pare că jocurile care distrug sau care se distrug, reprezintă cea mai mare plăcere. Asiguraţi-vă că aveţi la îndemână tot timpul jucării noi, cu care să înlocuiţi pe cele vechi, odată ce acestea au devenit prea utilizate, plictisitoare sau distruse. Trebuie să experimentaţi cu mai multe tipuri de jucării, pentru a descoperi care sunt cele potrivite pentru papagalul Caique. Chiar dacă sunt nenumărate jocuri disponibile pe piaţă, trebuie să vă asiguraţi că cele pe care le oferiţi papagalului Caique sunt potrivite şi sigure. Din punct de vedere al sunetelor pe care le face, acest papagal nu poate să concureze sub nicio formă cu papagalul Cockatoo, dar acest lucru nu înseamnă că este un papagal tăcut. Nivelul de zgomot este moderat, ceea ce înseamnă că doar vecinii foarte sensibili se vor simţi ofensaţi de prezenţa papagalului. Nu sunt renumiţi pentru abilitatea lor de a vorbi, dar pot să fie învăţaţi să fluiere. Un papagal caique talentat poate să vorbească, dar capacitatea lui de reproducere a sunetelor umane nu se ridică la nivelul altor specii de papagali.

Papagalul Caique nu se ascunde din a-şi exprima gândurile, emoţiile, sentimentele. Limbajul corpului lor este foarte expresiv şi uşor de citit. Se poate vedea foarte uşor când nu simte afecţiune pentru cineva sau când da. Atunci când încearcă să impresioneze, ei se vor ridica şi se vor umfla în pene, privind înspre persoana pentru care face acest lucru. Dacă vede că persoanei i-a plăcut, dacă primeşte aplauze, papagalul se va simţi foarte bine, încrezător în sine şi va continua să încerce să impresioneze. De asemenea, este un papagal cu puternice instincte teritoriale, ceea ce înseamnă că trebuie să stabiliţi foarte clar lanţul de comandă.

Dresaj

Papagalii din specia Black-Headed Caique sunt uşor de dresat şi vor face aproape orice le stă în putinţă pentru a face pe plac. Se cunosc cazuri în care a învăţat să se rostogolească în mai puţin de jumătate de oră. Totuşi, fiind un papagal teritorial, este foarte important să îl faceţi să înţeleagă linia de comandă, şi mai ales să înţeleagă cine este personajul dominant din perechea pe care o formează cu stăpânul său. Nu trebuie să lăsaţi niciodată pasărea să îşi părăsească singură cuşca. De asemenea, este posibil ca în momentul în care vor cunoaşte pe cineva nou, să prezinte o doză de agresivitate. În cazul în care ignoraţi această dovadă de agresivitate, nu vă arătaţi speriaţi de ea, papagalul poate să înţeleagă repede că sunteţi mai presus de el. Din păcate, acest lucru poate să ducă la apariţia fricii. În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Din acest motiv, este indicat să identificați un program de dresaj pentru papagalul Black-Headed Caique. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

Papagalii din specia Black-Headed Caique ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Lovebirds. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Specia de papagali Black-Headed Caique este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar. De asemenea, aceşti papagali pot să fie susceptibili de poliomavirus, care duce la gastroenterită şi afectează de asemenea inimia, ficatul şi rinichii păsării.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close