Iepuri din Rasa Silver

1.4K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Silver este una dintre cele mai vechi rase de iepuri domestici, datând până în jurul anilor 1500. Înaintea colonizării Noii Lumi, iepurele Silver gri era ţinut în cuşti în Anglia, introdus cel mai probabil în această ţară de către Sir Walter Raleigh, care l-a adus din Portugalia. Unele referinţe sugerează faptul că marinarii Porthezi au adus iepuri Silver din Siam. Ajuns foarte repede în America, iepurele Silver a fost una dintre primele rase care au fost recunoscute de către Asociaţia Americană a Crescătorilor de Iepuri (denumită ulterior National Pet Stock Association), când a fost fondată în anul 1910. Prezenţa lor în America este cu mult înainte de boomul cunoscut de Iepurele de Câmp Belgian, în anii 1900.  Acela a fost şi momentul în care aprecierea faţă de rasele de iepuri a început să cunoască o altă dimensiune. Astăzi, iepurele din rasa Silver este crescut în trei varietăţi, negru, maro şi crem. Multe alte ţări recunosc un anume iepure din rasa Silver ca aparţinând lor, dar în fapt, iepurele orginal se găseşte doar în America şi în Anglia. Chiar şi aici, acest iepure este unul rar. O singură privire aruncată asupra acestui iepure şi se poate observa clar genele sale care poartă semnătura strămoşilor lor. Nu există altă rasă în lume care să aibă o conformaţie a corpului atât de Renascentistă. Iepurii din rasa Silver sunt adeseori confundaţi cu Silver Fox.

  Nume: Silver

Originea: America, Marea Britanie

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici / semi-arcuiți

Greutate: Între 2,5  – 3 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: maro, gri, crem

Temperament:  Trebuie totuşi să îl urmăriţi îndeaproape pentru că este un iepure la care îi place să exploreze şi să se aventureze în locuri necunoscute. Puteţi să îi puneţi un ham pentru câini de dimensiuni mici dacă vreţi să ieşiţi cu el la plimbare în parc.

Status rasă:  Rasa de iepuri Silver este o rasă ameninţată cu dispariţia, în ciuda faptului că este atât de frumos şi de apreciat. Acest iepure se produce doar în America şi în Marea Britanie.

Caracteristici distinctive: Caracteristica principală a acestui iepure este blana, care este foarte densă. La o trecere cu mâna în sens opus, blana va reveni repede la locul ei.

Istoria Silver Maro

Una dintre cele mai documentate dintre varietăţi ca şi mod de apariţie este varietatea Silver Maro. Aceasta a fost creată de către G Johnson în anii 1910. Modul acesteia de a opera pentru a obţine această varietate era relativ simplu. Se împerechea ocazional câte un iepure Silver cu un altul Silver Crem, iar iepurele obţinut era de obicei de culoarea nisipului, cu un cap mai închis la culoare. Aceşti iepuri urmau să fie împerecheaţi cu Silver gri pentru a se încerca îndepărtarea culorii închise de pe cap. Din păcate, iepurii Silver Cream erau destul de greu de obţinut, Johnson reuşind să îi găsească în Londra la un crescător de Silver Gri. La un moment dat avea o femelă Silver Crem, dar Johnson şi-a dorit o alta, care să fie mai bună, cu caracteristici mai clare. Atunci a avut o idee cu privire la împerecherea unui iepure de culoare roşu-nisipiu cu această femelă, ar putea să se obţină acel iepure Silver fără culoarea închisă pe cap. La un show de profil in Northampton au fost expuşi şi nişte iepuri din rasa Belgiană, printre care era unul cu picioare scurte, cu o blană curată, fără pete între urechi şi o culoare roşu-gălbui deschis. Johnson a achiziţionat acest iepure şi l-a împerecheat cu femela Silver Crem, reuşind să obţină în acest mod nişte iepuri care nu mai aveau capul de culoare întunecată. Mai mult, printre progenituri se afla şi unul de culoare maro. Johnson a continuat să împerecheze cei doi iepuri, obţinând tot mai mulţi iepuri de culoare maro. Ideea de a prezenta şi de a creşte maro i-a venit lui Johnson în momentul în care W Allison din Sheffield i-a făcut o vizită pentru a cumpăra iepuri şi acesta a rămas extrem de impresionat de frumuseţea iepurilor maro. Cu iepurii maro obţinuţi ulterior, Johnson a reuşit să câştige numeroase trofee la show-urile de profil.

Istoria Silver Gri

Aceşti iepuri din rasa Silver se crede că au fost aduşi în Anglia de către Normanzi, dar acest lucru poate să fie o greşeală pentru că în Doomsday Book din 1086 nu apare nicio înregistrare de acest fel. Rapoartele recente sugerează că în timpul Cruciadelor au fost aduşi aceşti iepuri în Marea Britanie la finalul celui de-al 12 lea secol. Este posibil ca aceste importuri de iepuri să fie ţinuţi în mănăstiri şi să fie domesticiţi. Unii dintre aceşti iepuri erau ţinuţi în grădini îngrădite. Fiind ţinuţi la distanţă de predatori sau de încrucişări predefinite, aceşti iepuri au suferit o serie de mutaţii de-a lungul timpului. Fiind săpători, mulţi iepuri au scăpat din aceste grădini în câmpurile Angliei, reuşind să construiască astfel o populaţie înfloritoare. Aceşti iepuri erau denumiţi Lincolnshire Millers sau Sprigs de către localnici, fiind foarte apreciaţi de vânători şi de fermieri. De-a lungul anilor, crescătorii de iepuri au transformat acest iepure în rasa Silver Gri pe care o vedem astăzi, fiind unul dintre cei mai apreciaţi iepuri de pe masa arbitrilor.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Silver este una mică, uşoară şi atletică. Greutatea medie a acestei rase de iepuri se situează între 2,3 şi 2,7 kg. Aspectul său atletic se reflectă şi în personalitatea sa, ceea ce îl transformă într-un iepure energic şi activ. Iepurele Silver are o formă a corpului rară, provenită de la strămoşii săi Renascentişti. Corpul lor este lung şi totodată uşor rotunjit, semănând cu o jumătate de bilă cu o egală lungime, adâncime şi lăţime. Picioarele din faţă le sunt mici, iar cele din spate sunt puternice şi musculoase. Coada este de asemenea mică. Capul este uşor disproporţionat faţă de restul corpului, fiind destul de mic. Văzut din profil este lunguieţ, cu o frunte lungă şi uşor curbată. Urechile îi sunt mici, subţiri şi mereu ridicate. Pavilioanele sunt îndreptate înspre exterior. Caracteristica principală a acestui iepure este blana, care este foarte densă. La o trecere cu mâna în sens opus, blana va reveni repede la locul ei. Culorile acestui iepure sunt maro, crem sau gri, iar în interiorul blanei sale se găsesc firele de protecţie care în general sunt albe, ceea ce îi conferă acestui iepure aspectul argintiu. Iepurele Silver nu trebuie să prezinte alte culori sau tipare de blană.

Personalitate:

Iepurii din rasa Silver sunt destul de greu de găsit, motiv pentru care puteţi să vă consideraţi norocoşi dacă puneţi mâna pe un asemenea iepure. Iepuri originali se găsesc doar în America şi în Marea Britanie. Această rasă este una relativ blândă şi calmă, fiind alegerea perfectă pentru persoanele mai în vârstă, pentru cei singuri sau pentru cupluri. Cu socializare adecvată, această rasă de iepuri este de asemenea perfectă pentru familiile mari care deţin şi alte animale sau copii de diverse vârste. Atâta timp cât copiii sunt învăţaţi cum să umble cu iepurii, aceştia vor fi o adevărată plăcere în casa voastră. Iepurii din rasa Silver sunt de asemenea nişte creaturi active care au nevoie să stea afară din cuşcă pentru a-şi putea dezmorţi picioarele şi pentru a-şi consuma energia.  Trebuie totuşi să îl urmăriţi îndeaproape pentru că este un iepure la care îi place să exploreze şi să se aventureze în locuri necunoscute. Puteţi să îi puneţi un ham pentru câini de dimensiuni mici dacă vreţi să ieşiţi cu el la plimbare în parc. Iepurii în general sunt mai greu de dresat decât alte animale, dar cu multă răbdare, repetiţii şi recompense, iepurii din rasa Silver vor învăţa în final comenzile cerute.  Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri și iepurii din rasa de Silver au un stomac foarte delicat. Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Mâncarea ar trebui să nu conțină porumb, nuci sau cartofi. În fiecare zi mâncarea trebuie să fie proaspătă și bogată în fibre și cu un conținut scăzut de proteine. Nu este indicat să dați foarte multă mâncare iepurelui dumneavoastră. În ceea ce privește vegetalele, puteți să îi dați să mănânce salată, broccoli, varză sau spanac. Nu trebuie să îi dați să mănânce fasole, ceapă sau alte semințe cum este grâul. Fructele pot servi ca și masă doar ocazional pentru că acestea au un conținut prea mare de zaharuri. Iepurele dumneavoastră nu este un om, motiv pentru care acesta nu este capabil să proceseze mâncare ca și ciocolată sau chipsuri. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Silver se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Se simt confortabil în colţurile camerei, acolo unde este indicat să îi faceţi şi culcuşul. Dacă trăieşte în pereche este cu atât mai fericit. Cuşca trebuie să fie plasată departe de razele soarelui pentru că acestea pot să afecteze calitatea blănii în timp. Cuşca trebuie să fie cel puţin atât de înaltă şi de rezistentă încât iepurele să poată să sară sau să se ridice pe picioarele din spate. De asemenea, aceasta ar trebui să aibă paie care să îi permită să îşi construiască un cuib perfect. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Silver necesită o periere zilnică pentru a înlătura blana în exces și pentru a menţine blana la o calitate superioară. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor. Acești iepuri au urechile căzute, atârnând, ceea ce îi facă se fie mai predispuși la infecții ale urechilor. Dacă simțiți că emit un miros urât sau dacă au ceară în urechi, este necesar să consultați un medic veterinar.

Scopul și statusul rasei:

Rasa de iepuri Silver este o rasă ameninţată cu dispariţia, în ciuda faptului că este atât de frumos şi de apreciat. Acest iepure se produce doar în America şi în Marea Britanie, ceea ce face cu atât mai grea distribuţia şi extinderea la nivel mondial.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Silver poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close