Pisici din Rasa Foldex

1.1K
Informaţii generale:

În anul 1992, pisica din rasa Foldex a apărut pentru prima dată în Quebec, Canada. Din momentul în care a apărut, au existat numeroase controverse cu privire la defectele scheletului acestei rase. Acesta este un defect genetic care este legat direct de rasa Scottish Fold, de unde rasa Foldex se presupune că a primit această trăsătură, acest defect de altfel. Pisicile din rasa Foldex au fost produse sub forma unei rase experimentale prin încrucişarea acestor pisici Scottish Fold cu pisici din rasa Exotic Longhair şi Exotic Shorthair. În anul următor, această rasă a fost introdusă pentru prima dată într-un show de profil realizat de către Betty Ann Yaxley. Rasa a fost încă de prima dată privită ca un succes şi apreciată foarte mult. A atras privirile multor crescători de pisici, care începuseră deja să se gândească şi să plănuiască dezvoltarea şi promovarea acestei noi rase de pisici Foldex. În timp, aceste pisici au început să fie observate în tot mai multe showuri de profil. Au devenit astfel nelipsite de la manifestaţii de frumuseţe şi au început să câştige tot mai mulţi admiratori

  Nume: Foldex

Originea: Canada

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 14 ani

Culoare:  orice culoare este acceptată.

Temperament: Este o pisică jucăuşă şi destul de cuminte, blândă, ceea ce o pune pe un piedestal când vine vorba de joaca alături de copii. Se înţeleg foarte bine şi cu celelalte animale de companie pe care familia le are.

Caracteristici distinctive: Fiind cea mai distinctivă trăsătură a acestei rase, urechile împăturate se datorează unei gene dominante singure sau incomplete. Crescătorii de Foldex nu încrucişează niciodată două pisici Foldex, pentru a nu dubla gena care cauzează această mutaţie.

cu fiecare zi care trecea. O admiratoare care s-a îndrăgostit de această rasă încă din primul moment a fost  Jeanne Barrette. Acesteia, care de altfel era şi o crescătoare de pisici, i-a picat cu tronc această pisică, plăcându-i atât de mult încât a început să îşi îndrepte atenţia doar înspre rasa Foldex, muncind doar în această direcţie. În Noiembrie 1998, pisica din rasa Foldex a primit statutul de Rasă Experimentală exclusiv datorită eforturilor depuse necontenit de Jeanne Barrette. Zece ani mai târziu, în August 2008, această pisică a fost recunoscută ca şi o rasă nouă şi i-a fost acceptat statutul de participare la campionate şi la showuri de profil recunoscute. Deşi procesul de dezvoltare a acestei rase a luat destul de mult timp, în prezent, rasa Foldex a fost recunoscută doar de CCA (Canadian Cat Association) ca şi rasă experimentală. Din această cauză, rasa Foldex este crescută şi reprodusă cu precădere în Canada, în ciuda faptului că se poate găsi şi pe pieţele din America şi din Marea Britanie.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Foldex are un nas mai scurt decât cea din rasa Scottish Fold, dar nu atât de scurt ca şi Exotic Shorthair. Ochii îi sunt rotunzi şi bine deschişi iar capul de asemenea este rotund indiferent de unghiul din care este privit. Urechile, caracteristica principală a acestei rase, sunt mici şi cu vârfurile rotunjite. Urechile îi sunt împăturate, ceea ce le face să fie aplecate înspre în faţă. Corpul acestei pisici este mare, cu o bună structură osoasă şi un gât scurt. Nimic nu este exagerat la această rasă Foldex, ci din contră, toate trăsăturile îi sunt moderate. În ceea ce priveşte blana, atât blana scurtă cât şi blana lungă este permisă. Fiind cea mai distinctivă trăsătură a acestei rase, urechile împăturate se datorează unei gene dominante singure sau incomplete. Crescătorii de Foldex nu încrucişează niciodată două pisici Foldex, pentru a nu dubla gena care cauzează această mutaţie, lucru care ar putea să ducă foarte uşor la diformităţi ale oaselor. Pentru că toţi crescătorii încrucişează pisicile cu urechile împăturate cu alte pisici cu urechile drepte, statistic, doar 50% dintre pisicile obţinute vor primi gena cu urechile împăturate. Toate pisicile din rasa Foldex se nasc cu urechi drepte, neîmpăturate. Urechile unei pisici cu gena Fold vor începe să îşi schimbe forma în primele 21 – 28 de zile de la naştere. Urechile împăturate vor continua să se dezvolte încet pe parcursul următoarelor câtorva luni, până când pisica va avea aproximativ trei luni, atunci când calitatea urechilor poate să fie determinată cu adevărat. O pisică Foldex trebuie să aibă o singură împăturire a urechii, spre deosebire de Scottish Fold care poate să prezinte chiar o împăturire dublă sau triplă. Pisica Foldex este obţinută prin încrucişarea a patru rase diferite, astfel:

  1. Foldex x Foldex (Straight)
  2. Foldex x Exotic Shorthair
  3. Foldex x Scottish Fold (unul dintre părinţi poate să fie cu urechile drepte)
  4. Scottish Fold x Exotic Shorthair.
Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Foldex este aceea de pisică rotunjoară cu osatură de mărime medie. Aspectul general al acestei pisici este unul foarte bine proporţionat.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm și cu o musculatură destul de bine dezvoltată. În general, corpul acestei pisici este rotund, chiar și în zona dintre umeri până la pelvis. Are un piept larg, iar picioarele destul de scurte îi fac pieptul să pară a fi apropiat de pământ.
Cap: Este foarte rotund, cu o bărbie și cu maxilare puternice, ferme. Botul are mustățile rotunjite. Obrajii îi sunt proeminenți, iar nasul este scurt cu o curbă ușoară. Stopul la nivelul nasului nu este acceptat în competiții.
Urechile: Sunt caracteristica principală a acestei rase. Acestea sunt mici, împăturate în față. Vârfurile urechilor sunt rotunde.
Ochii: Au o deschidere mare și o expresie dulce, blândă. Sunt mari și rotunzi. Culoarea ochilor depinde de culoarea blănii.
Coada: Are o lungime medie înspre mare, dar în perfectă proporție cu restul corpului. Coada trebuie să îi fie flexibilă.
Blana: Varianta cu păr scurt are blana desnă, moale și plină de viață. Este așezată depărtat de corp datorită densității sale. Este asemenea unui animal de pluș. Pentru varianta cu păr lung, pisica prezintă pufuri de blană în zona degetelor de la picioare, a urechilor, a cozii.

 

Personalitate:

Aceste pisici din rasa Foldex au o personalitate foarte dulce şi prietenoasă, afectivă. În mod normal sunt foarte tăcute, iar când sunt lăsate singure nu sunt excesiv de active. Sunt vesele şi foarte sociabile, lucru care reuşesc să îl arate aproape în orice moment. Sunt pisici curioase şi care vor fi mereu la picioarele voastre sau undeva la îndemână pentru a putea să primească în orice moment, sau ori de câte ori au nevoie, o mângâiere, o îmbrăţişare sau puţină atenţie. Totuşi, spre deosebire de alte pisici, acestea nu cer tot timpul atenţie. Este o pisică inteligentă, care are nevoie de un nivel moderat de activitate. Pisicii Foldex îi plac jucăriile care o tachinează și care îi testează agilitatea. De asemenea, îi plac și jocurile de tip puzzle, care îi testează inteligența. Dar principala ei activitate este cea care implică și interacțiunea umană. Nu există nimic pe lumea aceasta care să îi placă mai mult unei pisici Foldex decât să fie în prezența oamenilor. Este o pisică jucăuşă şi destul de cuminte, blândă, ceea ce o pune pe un piedestal când vine vorba de joaca alături de copii. Se înţeleg foarte bine şi cu celelalte animale de companie pe care familia le are. Se pretează de asemenea bine traiului în exterior sau în apartament. Pisicile Foldex sunt uşor de dresat pentru anumite comenzi de bază, dar au totuşi un nivel destul de mare de independenţă. Au nevoie de puţin spaţiu în afara casei unde să poată să exploreze, să îşi consume curiozitatea şi energia. Dar asiguraţi-vă că acest spaţiu este asigurat împotriva evadării.

Toaletaj:

Îngrijirea pisicii Foldex depinde de lungimea blănii sale. Pentru pisicile cu blana scurtă este îndeajuns o periere săptămânală, iar pentru cele cu blana lungă este în general necesar un periaj de două ori pe săptămână. Acest periaj este necesar pentru îndepărtarea firelor moarte de păr şi pentru a preveni încâlceala blănii. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Foldex este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– cardiomiopatia hipertrofică apare atunci când mușchiul inimii se îngroașă anormal de mult. Deși în general este o boală care se transmite pe cale genetică, la rasa Cornish, această boală nu pare să fie transmisă astfel;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– deformităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close