Iepuri din Rasa Samur American

1.1K
Informaţii generale:

Iepurii cu blană de samur au fost descoperiți între progeniturile unor iepuri de chinchilla, atât în California cât și în Anglia. Aceștia s-au dezvoltat separat, creând astfel două linii de iepuri cu blană de samur în cele două părți ale lumii. Totuși, prima apariție a acestor iepuri a fost în Anglia. Se crede că primii iepuri din rasa Samur American au fost obținuți în crescătoria lui David Irving, un englez care locuia în apropiere de Liverpool. În jurul anilor 1910, acesta a importat câțiva iepuri chinchilla din Franța. Chiar și această rasă era încă în perioada de dezvoltare, motiv pentru care între progenituri se mai regăseau și iepuri puțin mai diferiți, în special în ceea ce privește culoarea blănii acestora. Totuși, David Irving nu era interesat decât de culoarea Chinchilla, ceea ce însemna că ceilalți iepuri erau sacrificați. Pe lângă acesta, în Anglia mai erau și alți crescători care au fost atrași de acești iepuri maro, ceea ce i-a îndemnat să încerce să îi încrucișeze între ei, pentru a observa progeniturile. Într-o anumită măsură, era normal ca iepurii obținuți să fie tot de culoare maro și foarte aspectuoși. Deși au obținut de-a lungul timpului variații de culori, au reușit să standardizeze aspectul acestei rase, fiind definită de blana de culoarea samurului. David Irving a avut un rol important în răspândirea acestor iepuri din rasa Samur Americană, în întreaga

  Nume: Samur American (American Sable)

Originea: America/Anglia

Grupa: Iepuri de dimensiuni medii / semi-arcuiți

Greutate: Între 3 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: maro, samur

Temperament:  Dacă îi oferiți o jucărie care face zgomote, atunci cu siguranță că veți avea alături un iepuraș foarte fericit. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă.

Status rasă:  În anul 1983 Convenția Națională ARBA a considerat că numărul iepurilor din rasa Samur American este destul de mare pentru a stabiliza rasa. Deși iepurii din rasa Samur American sunt destul de puțini, rasa nu este considerată ca fiind în pericol de dispariție.

Caracteristici distinctive: Un lucru interesant la această rasă îl reprezintă ochii, care îi sunt negri, dar datorită unei gene albinoase recesive, pupila acestora reflectă o strălucire rubiniu roșcată.

Europa. În anul 1927 a fost creat Clubul Iepurelui Samur Englezesc. Societatea Engleză a Iepurilor Samur au acceptat această rasă atât în varietatea Jder cât și în varietatea Siameză. În America, rasa Samur American și-a făcut apariția în anul 1924 când Otto Brock din San Gabriel, California, a găsit primul iepure de culoare maro printre progeniturile unor iepuri din rasa Chinchilla. Într-o mare măsură, povestea iepurelui din rasa Samur American este asemănătoare cu cea a rasei creată în Anglia. În anul 1929, Societatea Americană a Iepurilor Samur a fost creată. Atunci a fost acceptat și numele rasei. În anul 1931, Asociația Crescătorilor de Iepuri din America au recunoscut această rasă, incluzând în standardele ei și variantele de blană de samur de o intensitate medie, precum și varianta de Siamez cu blana de Samur. Varietatea Jder a blănii de samur a apărut de asemenea în America, aceștia nefiind totuși primiți în standardul rasei Samur American, ci au fost denumiți Jderi cu blana Samur Argintiu, fiind totodată acceptați ca și varietate a iepurilor Jderi Argintii (Silver Martens).

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Samur American conține iepuri de dimensiuni medii, deși în general este considerată a fi o rasă care poate să intre la categoria grea. Curba pe care o formează spatele acestor iepuri este similară cu cea care se regăsește la rasele vechi de iepuri Chinchilla. Este ușor asemănător la culoarea blănii cu pisica Siameză, iepurii din rasa Americană cu blana de samur au o în zona capului, pe urechi, pe spate, pe picioare și în zona superioară a cozii o culoare mai închisă a blănii. Urechile îi sunt drepte și mereu ridicate, late și cu o bază destul de îngustă. Blana îi este fină, densă, moale și luxuriantă. Un lucru interesant la această rasă îl reprezintă ochii, care îi sunt negri, dar datorită unei gene albinoase recesive, pupila acestora reflectă o strălucire rubiniu roșcată.

Personalitate:

Iepurii din rasa Samur American sunt destul de prietenoși și cuminți, deși trebuie menționat că în orice rasă există animale de companie care pot să fie sau să devină agresive. În general, această rasă de iepuri este foarte apreciată ca și animale de companie. Crescătorii au observat că acestor iepuri le place compania altor animale și se vor simți foarte bine atunci când vor avea un alt iepure alături. Sunt foarte fericiți în compania oamenilor și sunt iepuri jucăuși, care apreciază fiecare moment petrecut alături de dumneavoastră. Dacă îi oferiți o jucărie care face zgomote, atunci cu siguranță că veți avea alături un iepuraș foarte fericit. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. În general, pe timpul zilei își vor petrece timpul mai mult dormind, dar sunt foarte blânzi și ușor de umblat cu ei. Dacă sunt stresați sau speriați vor face un zgomot distinctiv și vor începe să lovească rapid cu piciorul din spate în pământ, în semn amenințător. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri și rasa de iepuri Samur American este erbivor. Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Samur American se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Samur American necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

La începuturile rasei a fost foarte apreciată, fiind considerată o provocare pentru crescători. Totuși, în timp, această rasă a început să piardă teren în special în America. În final, rasa Samur American s-a dovedit a nu se ridica la așteptările crescătorilor și a iubitorilor de iepuri. Până în anul 1976, varietatea de iepuri Samur Siamez a scăzut drastic ca și număr, în final varietatea fiind eliminată. În anul 1982, numărul de iepuri din rasa Samur American era atât de mic încât o mână de crescători din Ohio, în frunte cu Al Roerdanz au fost nevoiți să înceapă un program de reconstrucție a rasei. În anul 1983 Convenția Națională ARBA a considerat că numărul iepurilor din rasa Samur American este destul de mare pentru a stabiliza rasa. Deși iepurii din rasa Samur American sunt destul de puțini, rasa nu este considerată ca fiind în pericol de dispariție.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Samur American poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close