Pisici din Rasa Highlander

1.5K
Informaţii generale:

Rasa de pisici Highlander este o rasă relativ nouă în lumea pisicilor și a iubitorilor de pisici. Întregul concept al obținerii acestei rase a început în anii 1993, când se dorea obținerea unei feline regale de dimensiuni mari, dar care să prezinte o personalitate iubitoare și docilă. Cu siguranță, încercările și programul în sine au fost un adevărat succes. Numele original al rasei Highlander a fost Highland Lynx, dar acesta a fost schimbat în anul 2005 de către International Cat Association (TICA), în perioada în care această nouă rasă încă își făcea apariția ca și rasă în curs de dezvoltare. Cu toate că liniile originii sale sunt mai degrabă ambigue, iubitorii de pisici consideră că această pisică din rasa Highlander a fost obținută în urma încrucișării pisicilor Jungle Curl și Desert Lynx. Corpul mai îndesat și robust l-a primit de la ambii părinți, în timp ce urechile atât de diferite le-a obținut de la strămoșii Jungle Curl. Un lucru destul de interesant este și faptul că rasele Desert Lynx și Jungle Curl au apărut ca urmare a

  Nume: Highlander

Originea: America

Grupa: Pisici de mărime medie-mare

Inaltime: înălțime medie-mare

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  cele mai des întâlnite tipare de culori sunt cele Tabby si Punctate.

Temperament: Una dintre cele mai apreciate și unice calități ale pisicii din rasa Highlander este faptul că acestor pisici le place apa. Sunt cu adevărat fascinate să alerge prin apă și nu se supără deloc dacă se udă din cap până în picioare.

Caracteristici distinctive: Sunt acei ochi despre care poți să spui că se uită prin tine, că te citesc la fel ca pe o carte deschisă. Această caracteristică este una extrem de plăcută la pisicile din rasa Highlander, iar proprietarilor lor le face plăcere să dețină astfel de pisici, spunând că privirea lor are ceva uman.

încrucișărilor dintre mai multe rase de pisici. Cu toate că detaliile apariției rasei Desert Lynx sunt destul de vagi, se consideră că această pisică a apărut ca urmare a încrucișării dintre pisica domestică Manx sau Pixie Bob, care este un descendent pur al rasei BobCat. Pe de altă parte, pisica din rasa Jungle Curl a apărut în urma încrucișării unei pisici domestice cu părul creț, despre care se crede că a fost fie o cârlionțată Canadian Hemingway sau American Curl, și o pisică African Jungle. Abia la finalul anilor 1990 această rasă a fost îmbunătățită, fiind încrucișată cu hibrizi Jungle Cat, pisica din rasa Abysiniană, Bengaleză și Serengeti. Dezvoltarea efectivă a rasei Highlander a început în anul 2004, iar în anul 2005 numele i-a fost schimbat în Highlander, odată cu concentrarea atenției înspre definirea clară a trăsăturilor acestor pisici. Crescătorii doreau să primească în final statutul de campionat acordat de către TICA. Pisicile folosite pentru a dezvolta rasa erau atent alese avându-se în vedere baza genetică deținută de către pisicile domestice și nu din alte surse. Rasa Highland Lynx este o rasă de pisici înregistrată în REFR. TICA nu recunoaște acest registru REFR și nici pisicile înregistrate aici. Acest REFR nu organizează nici showuri de pisici, motiv pentru care crescătorii de pisici Highland Lynx au dus pisicile către TICA, unde au fost nevoiți să le schimbe numele în Highlander. TICA a recunoscut pisica din rasa Highlander pentru competiții în 1 Mai 2008. .

Descriere fizică:

Pisicile din rasa Highlander au o frunte lungă și ochi de dimensiuni medii înspre largi, cu o formă ușor ovală, ochi care se uită la tine cu o intensitate aproape incredibilă. Sunt acei ochi despre care poți să spui că se uită prin tine, că te citesc la fel ca pe o carte deschisă. Această caracteristică este una extrem de plăcută la pisicile din rasa Highlander, iar proprietarilor lor le face plăcere să dețină astfel de pisici, spunând că privirea lor are ceva uman. Nasul îi este mare și are de asemenea niște nări destul de mari. Bărbia adâncă și puternică ajută la construirea unui cap care este mai mult lung decât lat. Urechile în schimb îi sunt într-adevăr recunoscute ca fiind unice. Partea de sus a urechilor este curbată și sunt așezate mult în vârful capului. Coada acestei pisici este un alt element fizic important, pentru că este extrem de expresivă, asemenea cozii unui câine. Pisica Highlander își va mișca coada asemenea unui câine semnalând astfel bucurie, fericire sau supărare.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Highlander este aceea a unei pisici de mărime medie înspre mare, cu o mulțime de caracteristici distinctive, care au rolul de a o face o pisică unică.
Corp: Are un corp de o lungime medie cu o adâncime notabilă. Are o formă dreptunghiulară. Spatele îi este drept, iar șoldurile sunt mai ridicate decât umerii. Per total, este o pisică musculoasă, cu o constituție atletică. Masculii sunt mai mari decât femelele. Osatura îi este de greutate medie și destul de substanțială.
Cap: Este mai mult lung decât lat. În zona botului, capul primește o lățime considerabilă. Botul îi este larg, puternic, cu un stop bine definit. Mustățile proeminente ajută la definirea unei construcții aproape pătrate a botului. Bărbia îi este puternică și adâncă, trebuind să se alinieze cu partea de sus a maxilarului. Văzută din profil, craniul îi este rotunjit, fruntea îi este dreaptă și puțin rotunjită, cu o ușoară curbă la nivelul nasului. Nasul, botul și bărbia formează o linie dreaptă atunci când este văzută din profil.
Urechile: Sunt de mărime medie, largi la bază și așezate atât în partea de sus a capului, cât și înspre laterale, fiind cât se poate de drepte. Urechile trebuie să fie ferme la bază și flexibile la vârfuri. Nu există nicio preferință față de direcția în care vârfurile urechilor arată. Curbura vârfurilor urechilor nu ar trebui să depășească unghiul de 90 grade. Când sunt micuțe, este posibil ca această curbură să depășească 90 grade, dar în final, odată ajunse adult, trebuie să rămână în limitele impuse.
Ochii: Sunt medii înspre mari și așezați destul de departe unul de celălalt. Au o formă ovală sau ușor teșită. Culoarea ochilor este independentă de culoarea blănii, cu excepția pisicilor din categoria Punctate sau Mink.
Coada: Este scurtă și groasă. Lungimea osului trebuie să fie de minim 3 cm la adulți și proporțional în lungime la piscuțe. Sunt acceptate cozile curbate.
Blana: Blana pisicii Highlander poate să fie scurtă și ținută aproape de corp, fiind densă, la pisicile cu păr scurt. La cele cu păr lung, blana este mai lungă și moale. Sunt permise toate tiparele de Tabby, precum și cele Punctate.

 

Personalitate:

Cu toate că aceste pisici au un aspect mai sălbatic, pisicile din rasa Highlander sunt de fapt niște animale de companie extrem de afectuoase și cu o personalitate blândă. Această pisică este o alegere excelentă pentru persoanele care își doresc ca animalul lor de companie să fie sociabil, jucăuș, haios, dar totodată încrezător și iubitor. Pisicile din rasa Highlander au o doză mare de energie, ceea ce înseamnă că au nevoie de cât mai multe momente în care să își consume această energie. În general, acestor pisici le place să se joace, astfel că dacă îi asigurați o mulțime de jucării, nu veți mai avea probleme cu nivelul lor de activitate. Totuși, jucăriile nu înseamnă că nu trebuie să mai interacționați cu pisicile Highlander. Din contră, acestea au nevoie de atenția voastră în fiecare zi. Una dintre cele mai apreciate și unice calități ale pisicii din rasa Highlander este faptul că acestor pisici le place apa. Sunt cu adevărat fascinate să alerge prin apă și nu se supără deloc dacă se udă din cap până în picioare. Sunt de asemenea niște pisici foarte inteligente și care pot să fie dresate cu destul de mare ușurință. Mai mult, nu trebuie să uităm că le face o deosebită plăcere să fie în centrul atenției, astfel că se vor da mari ori de câte ori vor avea ocazia cu calitățile lor acrobatice.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Highlander este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Totuși, pisicile Highlander cu părul lung s-ar putea să aibă nevoie de mai multă atenție. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Highlander este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close