Iepuri din Rasa Palomino

1K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Palomino a fost dezvoltată în cadrul crescătoriei de iepuri Lone Pine, de către Mark Youngs din Coulee Dam, în Washington între anii 1940 – 1950. Youngs a început să crească iepuri încă din 1910, având pe durata întregii sale vieţi această viziune şi dorinţă de a crea o nouă rasă de iepuri. Timp de mulţi ani de zile, Youngs a achiziţionat iepuri de carne de la diverşi crescători din acea zonă. Dintre toţi aceşti iepuri, el i-a selectat pe cei care păreau a fi mai sportivi şi a început să îi încrucişeze. Ocazional, acesta obţinea câte o producţie de iepuri de culoare galben-maro deschisă. Youngs a denumit această culoare „tawnies”. Toate aceste exemplare de iepuri de culoare tawn erau păstrate şi încrucişate între ele. Youngs a introdus şi alte gene din alte surse. Proiectului pe care îl începuse i-a pus numele „Reproducerea Color-Ben”. Viitoarele generaţii de iepuri au început să producă doar iepuri de culoare maro-gălbui. La începuturile perioadei de dezvoltare şi obţinere a acestei rase, Youngs şi asociaţii săi au fost nevoiţi să facă faţă unor iepuri care erau acoperiţi de linii negre la culoare, urechi de culoarea funinginei sau cu o culoare foarte închisă, cu unghii albe, cercuri largi în jurul ochilor, culoare inegală pe întreaga suprafaţă a corpului, blană cu tipar lânos, precum şi situaţii de iepuri care sufereau de albinism. Aceşti primi pionieri ai acestei rase

  Nume: Palomino

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

Greutate: Între 3,6 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: Galben sau Lynx

Temperament:  Au un temperament extrem de pasiv şi de prietenos, şi se ataşează foarte puternic de oameni. Iepurii Palomino nu sunt o rasă pură, dar conţin câteva alte rase, folosite pentru a dezvolta o combinaţie perfectă atât pentru zona comercială, cât şi pentru animale de companie.

Status rasă:  Această rasă este una obţinută exclusiv din iepuri pentru carne, ceea ce înseamnă că şi iepurii Palomino au o carne foarte bună şi apreciată.

Caracteristici distinctive: Ochii sunt coloraţi maro, iar în jurul lor blana este decolorată, mergând înspre culoarea albă. Capul îi este puternic alungit, uşor disproporţionat în ceea ce priveşte botul, care pare a fi mai mic.

au marşat înspre acelaşi scop şi au împărtăşit aceeaşi viziune cu cea a lui Youngs. Acesta din urmă, împreună cu soţia sa Mabel, au prezentat noua rasă pentru prima dată în cadrul convenţiei ARBA din anul 1952, care a avut loc în Portland, Oregon. Ei au pus numele acestei noi rase „Washingtonian”, dar sub nicio formă nu le-a plăcut cum sună, motiv pentru care au pus o cutie de cafea goală alături de cuştile în care erau ţinuţi iepurii pentru prezentare, cutie în care oamenii puteau să îşi pună părerile cu privire la denumirea rasei. Astfel, oamenii au pus nume cum ar fi Honey-Dew, Honey-Fawn, Golden Palomino, iar sugestia câştigătoare a fost bineînţeles numele pe care această rasă îl poartă şi astăzi, Palomino. Washingtonians au fost prezenţi în 1953 Amarillo, la Convenţia ARBA din Texas, atunci când în mod oficial numele i-a fost schimbat în Palomino. Au fost de asemenea prezenţi în anul 1954 în York, la convenţia din Pennsylvania, Convenţia din 1955 – Columbus Ohio şi în 1956 în Convenţia din St Paul, Minnesota. Comitetul pentru Standarde nu a aprobat rasa de iepuri Palomino pentru că au considerat că mai are nevoie de multe îmbunătăţiri. Apoi, în anul 1957, în cadrul Convenţiei din Arkansas, Little Rock, Palomino a fost recunoscută ca şi rasă în America, cu o singură varietate, Lynx. Cea mai populară culoare a rasei este Galbenul, care a primit în final aprobarea în anul 1958 la Springfield, IllInois. Primul iepure din rasa Palomino care a fost înregistrat a fost în toamna lui 1957, de către Francis E Baughman din Findlay, Ohio.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Palomino este o rasă de dimensiuni mari, în care femelele sunt mai grele decât masculii. Greutatea acestora este situată între 4 – 5 kg pentru femele şi 3,6 – 4,5 kg pentru masculi. Corpul acestor iepuri Palomino este de lungime medie, cu carne puternică şi cu şolduri bine rotunjite. Urechile acestui iepure sunt mari şi drepte, largi în zona mediană şi îndreptate înspre în faţă. Ochii sunt coloraţi maro, iar în jurul lor blana este decolorată, mergând înspre culoarea albă. Capul îi este puternic alungit, uşor disproporţionat în ceea ce priveşte botul, care pare a fi mai mic. Corpul îi este îndesat, cu picioarele ascunse sub el şi cu coada scurtă. Iepurele din rasa Palomine vine în două culori, respectiv Galben şi Lynx. Totuşi, culoarea galbenă este cea mai des întâlnită culoare, care este de altfel o culoare portocaliu-bej peste o o blană interioară de culoare albă sau crem. Culoarea Lynx prezintă o suprafaţă gri sau argintie, care este amestecată cu un portocaliu-bej pentru o blană interioară crem sau albă.

Personalitate:

Pe lângă faptul că sunt recunoscuţi ca fiind una dintre cele mai bune rase de iepuri de carne, iepurii Palomino sunt de asemenea consideraţi a fi una dintre cele mai bune rase de animale de companie. Au un temperament extrem de pasiv şi de prietenos, şi se ataşează foarte puternic de oameni. Iepurii Palomino nu sunt o rasă pură, dar conţin câteva alte rase, folosite pentru a dezvolta o combinaţie perfectă atât pentru zona comercială, cât şi pentru animale de companie. Iepurii Palomino se nasc fără blană şi cu ochii închişi. Jumătate dintre iepurii care trăiesc astăzi se găsesc în America de Nord. Acestor iepuri le place să trăiască în grupuri. Pe de altă parte, iepurilor Europeni le place să trăiască în gropi făcute în pământ. Iepurii Palomino au simţurile foarte bine dezvoltate, iar cele mai acutizate sunt vederea, auzul şi mirosul. Cu ajutorul ochilor aşezaţi în laterarul capului şi fiind atât de mari, le permite iepurilor să acopere cu vederea la un unghi de aproape 360 grade. Acest lucru le permită să vadă orice ameninţare din timp. Au totuşi un punct orb în faţa nasului, acolo unde nu pot să vadă nimic. Pentru campionate, iepurii Palomino ar trebui să fie ţinuţi în perechi. Este indicat atât pentru mintea lor, dar şi pentru că alături de un companion, aceşti iepuri trăiesc mai mult timp. În sălbăticie, iepurii sunt foarte sociabili. Femelele Palomino au un ritm de reproducere de 2 – 4 ori pe an, cu câte 4 – 6 pui la fiecare fătare. Sunt iepuri la care le place să alerge, putând să prindă viteze de până la 60 km/h. Speranţa medie de viaţă a unui iepure Palomino este de aproximativ 5 – 8 ani, iar în captivitate poate să ajungă până la 10 ani. Aceşti iepuri au 28 de dinţi care cresc continuu pe întreaga perioadă a vieţii. Sunt iepuri care pot să sară aproap un metru înălţime.

Hrana și cușca

Ca şi animale de companie, Iepurilor Palomino le place mâncarea udă, morcovii, fânul sau slata. Nu uitaţi că salata Iceberg conţine prea multă apă şi prea puţine fibre pentru a fi pe placul lor. Încercaţi să nu le oferiţi fructe care conţin zahăr. Odată ce iepurii Palomino au ajuns la aproximativ şapte luni, treceţi-i gradual pe fân sau pe ovăz. Nu le daţi să mănânce iarbă despre care ştiţi că ar fi putut să fie stropită cu insecticide, pesticide sau alte chimicale. În mod normal, orice frunze pe care le mănâncă şi care nu au fost cumpărate, trebuie să fie spălate foarte bine înainte. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol.  Iepurii din rasa Palomino se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Palomino necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Palomino nu se află în pericol de extincţie. Această rasă este una obţinută exclusiv din iepuri pentru carne, ceea ce înseamnă că şi iepurii Palomino au o carne foarte bună şi apreciată. Totuşi, aceştia sunt crescuţi ca şi animale de companie, datorită personalităţii lor incredibil de calme.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Palomino poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close