Iepuri din Rasa Mini Satin

1.8K
Informaţii generale:

Mini Satini sunt de asemenea o creaţie Americană. Prima încercare de a crea o rasă Satini compactă, mică, a avut loc în 1970 de către Ariel Hayes din Troy, Michigan. Aceasta a denumit noua rasă de dimensiuni mici „Satinette”, care a apărut ca urmare a unei încrucişări dintre Satini şi iepuri Polonezi. A muncit aproape 12 ani la această rasă înainte să o abandoneze. La finalul anilor 1980, B. Petit (un bine-cunoscut crescător de Pitic Olandez), a început să satinizeze Netherland Dwarfs. În anul 1990, un alt domn din Michigan a fost creditat cu încrucişări cu rasa Satinette, încă din anul 1983. Un aranjament a fost făcut între acest crescător şi Sue şi Velre Castle pentru a munci împreună în vederea prezentării acestei rase Satinette sub egida familiei Castle. Au fost alese şi nouă culori pentru prima prezentare. Comitetul pentru Standarde nu au recunoscut toate culorile, dar au acceptat rescrierea standardului. Din păcate, în final a apărut o ruptură între familia Castle şi crescătorul din Michigan, astfel că în anul 1994 s-a renunţat din nou la această idee. În Februarie 1994, Jim Krahulec a cumpărat toţi iepurii Satinette ai familiei Castle, începând să dezvolte rasa cu o viziune mult mai largă. Pentru prima dată, numele de Mini Satin a apărut pe piedestal. Krahulec a obţinut trei iepuri masculi Satin dar cu o greutate mult mai mică decât cea normală

  Nume: Iepuri din Rasa Mini Satin

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 1,3  – 2 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: negru, albastru, două culori, ciocolatiu, agouti, arămiu, chinchilla, opal, roşu, siamez şi alb

Temperament:  Sunt nişte iepuri excelenţi pentru persoanele care nu au mai avut animale de companie, în special pentru seniori sau pentru cupluri sau familii cu copii.

Status rasă:  Aceşti iepuri sunt crescuţi pentru a fi animale de companie şi pentru a fi prezentaţi în cadrul showurilor de profil. Nu sunt iepuri care să fie reproduşi în scopuri comerciale pentru carne sau blană.

Caracteristici distinctive: Blana acestui iepure trebuie să se simtă fină. mătăsoasă şi foarte densă atunci când este atinsă. Blana interioară este moale, groasă şi ar trebui să fie protejată de fire de protecţie cu o strălucire aparte.

şi a început să îi încrucişeze pe aceştia cu femelele Satinette în primăvara anului 1994. Până în toamna aceluiaşi an, iepurii Satini normali erau scoşi din programul de încrucişare, tinerii iepuri obţinuţi fiind folosiţi pentru a se împerechea mai departe cu iepuri Mini Satin. Jim Krahulec a depus o cerere pentru aprobarea standardului pentru cinci varietăţi de iepuri Mini Satini: Negru, Ciocolatiu, Arămiu, Himalaya şi Roşu, în 30 Iunie 1995. Câteva luni mai târziu, un Certificat de Dezvoltare a rasei Mini Satin a fost acordat acestuia. Pentru dezvoltarea acestei rase, Jim Krahulec a depus un efort foarte mare, care din păcate nu a fost apreciat pentru că nu a reuşit să depăşească ultima încercare în Louisville, Kentucky în 1999. J Leo Collins din Salem, Ohio a preluat torţa şi a primit un Certificat de Dezvoltare pentru Mini Satins, care au fost prezentaţi pentru prima dată în Wichita, Kansas, la Convenţia ARBA din 2003. Două varietăţi au fost prezentate în acel moment, respectiv Alb Cu ochii Roşii şi Roşu. În anul 2005 au fost acceptaţi şi iepurii Albi în Indiana, devenind totodată cea de-a 47 rasă de iepuri. Iepurii Mini Satin au parcurs un drum lung şi anevoios de la prima prezentare. Astăzi există 16 varietăţi de iepuri din rasa Mini Satin. ARBA solicită ca fiecare rasă recunoscută să fie susţinută de către un Club Naţional al Rasei, dar permite şi ca mai multe rase similare să fie grupate sub egida aceluiaşi club. Mulţi dintre suporterii Mini Satin erau de fapt crescători de iepuri din rasa Satin, astfel că atunci când rasa Mini a fost acceptată, Asociaţia Crescătorilor de Iepuri Satin din America a fost încântată să ia această rasă sub aripa ei şi să sponsorizeze ambele mărimi. Deşi crescătorii mai au câteva lucruri de finisat în ceea ce priveşte aspectul, rasa Mini Satin a obţinut deja un nivel calitativ foarte mare. Un iepure alb Mini Satin a câştigat premiul Cel Mai Bun Iepure în cadrul Convenţiei Naţionale ARBA din 2007.

Descriere fizică:

Iepurii din rasa Mini Satin ar trebui să fie de dimensiuni mici, nişte iepuri cu un corp compact. Aceştia ar trebui să aibă o bună lăţime la nivelul umerilor, la secţiunea de mijloc şi la nivelul picioarelor din spate. Adâncimea corpului ar trebui să fie egală ca şi lungime în orice punct al corpului acestui iepure. Spatele se ridică elegant din spatele urechilor până la atingerea celui mai înalt punct deasupra şoldurilor, după care se rotunjeşte uşor înspre coadă. Capul, în mod ideal, ar trebui să fie rotund, plin şi aşezat pe un gât scurt. Urechile ar trebui să fie ridicate, scurte, groase şi bine acoperite cu blană. Blana acestui iepure trebuie să se simtă fină. mătăsoasă şi foarte densă atunci când este atinsă. Blana interioară este moale, groasă şi ar trebui să fie protejată de fire de protecţie cu o strălucire aparte. Firele de protecţie ar trebui să ofere un grad mai mare de rezistenţă blănii, astfel că atunci când este mângâiat dinspre coadă înspre cap, blana să îi revină la poziţia normală şi să se aşeze elegant la locul ei. Blana trebuie să fie uniformă ca şi lungime şi să aibă un aspect lucios, uşor strălucitor. Această strălucire este rezultatul structurii părului care este parcă acoperită cu o sticlă, ceea ce oferă această calitate de reflexie a luminii. Există câteva varietăţi de culori acceptate de către ARBA atunci când vine vorba despre iepurele Mini Satin. Aceste culori includ şi negru, albastru, două culori, ciocolatiu, agouti, arămiu, chinchilla, opal, roşu, siamez şi alb.

Personalitate:

Trebuie să vă asiguraţi că îl veţi învăţa cu socializarea cât de repede puteţi, de preferat încă de la începutul vieţii sale. A-l învăţa cu socializarea înseamnă să vă alocaţi timp pentru a-l scoate afară din spaţiul său personal, de a vă juca cu el, de a-l mângâia şi de a-l introduce copiilor sau altor animale. Iepurii din rasa Mini Satin sunt în general blânzi, calmi odată ce au fost învăţaţi cu socializarea şi nu vor avea nicio problemă să fie ridicaţi de jos de către adulţi sau copii. Sunt nişte iepuri excelenţi pentru persoanele care nu au mai avut animale de companie, în special pentru seniori sau pentru cupluri sau familii cu copii. Aceşti iepuri pot să fie învăţaţi să îşi facă nevoile într-un loc anume dar durează foarte mult şi necesită multă răbdare. Mulţi crescători au descoperit că dacă se pun mai multe cutii cu nisip în interiorul casei, cu atât rata de succes este mai mare. Nivelul de activitate al acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Trebuie să ştiţi că raportul de mâncare trebuie să fie în jurul valorii de 70%  fan şi 30%  alte alimente. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Mini Satin se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. De asemenea, aceşti iepuri sunt animale de companie, nu sunt crescuţi pentru carne, ceea ce oferă un motiv în plus pentru a fi ţinuţi în casă. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Atât cuştile de exterior, cât şi cele din interior trebuie să fie curate, iar aşternutul de paie să fie schimbat cel puţin o dată pe săptămână. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Mini Satin necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, iepurii din rasa Mini Satin nu sunt în pericol de dispariţie, dar încă este o rasă tânără care mai are multe de muncit până când să ajungă la o maturitate pe piaţa animalelor de companie. Aceşti iepuri sunt crescuţi pentru a fi animale de companie şi pentru a fi prezentaţi în cadrul showurilor de profil. Nu sunt iepuri care să fie reproduşi în scopuri comerciale pentru carne sau blană.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Mini Satin poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Iepurii ţinuţi mult timp în interior au tendinţa de a dezvolta o deficienţă de Vitamina D, ceea ce poate provoca o mulţime de probleme. Pentru a evita această problemă, ieşiţi cât de mult cu iepurele afară sau ţineţi-l într-o cameră în care sunt multe geamuri cu lumină naturală. De asemenea, atunci când blana iepurelui este murdară cu fecale sau urină, muştelor le va face plăcere să îşi depună ouă acolo, fiind mediul perfect. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să mergeţi imediat cu iepurele la veterinar.  Printre problemele cele mai des întâlnite la aceşti iepuri enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– creşterea excesivă a dinţilor cauzată de o dietă nepotrivită;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close