Peşti din Specia Bonefish

888
Informaţii generale:

La nivel mondial, peştii din specia Bonefish (Albula spp) sunt nişte peşti importanţi din punct de vedere ecologic şi economic în sistemul apelor puţin adânci din zonele tropicale. Aceşti peşti se găsesc cu precădere în următoarele zone:  Anguilla; Antigua şi Barbuda; Bahamas; Barbados; Belize; Bonaire, Sint Eustatius şi Saba (Saba, Sint Eustatius); Insulele Cayman; Columbia; Costa Rica; Cuba; Curaçao; Dominica; Republica Dominicană; Grenada; Guadeloupe; Haiti; Honduras; Jamaica; Mexic; Montserrat; Nicaragua; Panama; Puerto Rico; Saint Kitts şi Nevis; Saint Lucia; Saint Martin (partea Franceză); Saint Vincent şi Grenadines; Sint Maarten (partea Olandeză); Trinidad şi Tobago; Insulele Turks şi Caicos; Statele Unite ale Americii; Venezuela, Republica Bolivia; Insulele Virgine. Aceşti peşti susţin din punct de vedere economic numeroase pescării recreaţionale în multe zone ale lumii şi cu precădere în Caraibe. De asemenea, Florida, care de altfel este creditată ca fiind locaţia în care peştii plaţi au apărut, este un important ecosistem pentru pescuit recreativ. Datorită importanţei lor ecologice şi economice, crescătoriile de peşti bonefish sunt esenţiale în aceste zone. Din nefericire, nu se cunosc foarte multe aspecte despre acest

  Nume: Specia Bonefish

Originea: Oceanul Atlantic, America, Bahamas, etc

Tip: pești de dimensiuni medii

Lungime: 30 – 104 cm

Greutate: 3  – 10 kg

Speranta medie de viata: până la 17 ani

Culoare:  Peştii bonefish au o culoare albastru-verzui în partea superioară a corpului, cu solzi de culoare argintie luminoasă pe laterale şi pe burtă. Pete întunecate apar între rândurile de solzi, cu precădere în zona dorsală.

Comportament:  Atunci când valurile cresc, peştii se apropie de mal, iar când apa scade, se deplasează în zone mai adânci. De asemenea, deplasarea acestor peşti se datorează într-o mare măsură şi abundenţei predatorilor.

Caracteristici distinctive: Aceştia inhalează aer într-o vezică asemănătoare cu un plămân, pentru a putea folosi oxigenul de rezervă atunci când acesta lipseşte. Sunt adeseori confundaţi cu ladyfish, cu care seamănă foarte bine.

peşte, fiind la un moment dat clasificaţi ca şi specie circumtropicală (Albula vulpes – de către Linnaeus). Cercetările genetice recente au arătat că există cel puţin opt specii de peşti Albula în întreaga lume, cercetări care sunt departe de a fi încheiate. Destul de recent, despre peştele Bonefish din Atlanticul de Vest se credea că este singura specie de Albula Vulpes. Ulterior o a doua specie distinctă de peşti Bonefish, Albula Nemoptera, care ajunge la aproximativ jumătate din mărimea peştelui Albula Vulpes, a apărut în această zonă, dar într-un număr limitat şi la adâncimi prea mari pentru a fi de interes pentru pescari. Apoi a fost identificată o a treia specie de Albula în Caraibe, o specie care încă nu este descrisă în totalitate, cunoscută ca şi Albula Garcia. Prea puţine lucruri se cunosc despre biologia şi ecologia acestor specii, sau contribuţia lor relativă la pescuitul recreativ. În zona Bahamas, peştii din specia Bonefish au reprezentat o importantă sursă de hrană pentru locuitori. Peştii Bonefish sunt vânduţi în general micilor restaurante din zonele rurale, acolo unde sunt o mâncare preferată pentru localnici. Pescuitul acestor peşti se făcea cu fire de pescuit, dar mai recent, au început să se pescuiască la plasă, ceea ce însemna că pe lângă pescuitul de peşti din specia bonefish, se mai scoteau şi alte specii marine, cum ar fi broaştele ţestoase, delfini, rechini. În ultimele decade, utilizarea peştilor din specia Bonefish ca şi mâncare de subzistenţă a scăzut în zona Bahamas. Mai mult, acest peşte aducea cu el stigmatul unei denumiri neplăcute, „Mancarea Săracului”, lucru care în ultimii ani a început să pună amprenta pe societate.  Dar odată cu scăderea cererii pentru hrană, a crescut cererea pentru pescuitul recreativ. Pescuitul recreativ a devenit popular pentru peştii bonefish datorită naturii fricoase a acestor peşti şi a abilităţilor puternice de înotător. Acest lucru, combinat cu serenitatea şi frumuseţea Arhipelagului, cu apele limpezi din Bahamas, oferea cadrul perfect pentru orice pescar. Turismul  a cunoscut de asemenea o creştere importantă datorită pescuitului recreativ de bonefish. În anul 2004, un studiu făcut asupra turiştilor din Bahamas a arătat că 0,3% dintre aceştia au ales această locaţie exclusiv pentru pescuitul de Bonefish. Există rapoarte orale cu privire la scăderea populaţiei de peşti din specia Bonefish. Bill Curtis, un ghid profesional legendar de bonefish a estimat că până în anii 2000, populaţia vizibilă de bonefish a scăzut cu 90% faţă de populaţia estimată în anii 1940. Cauzele acestei scăderi dramatice pot să fie multiple. Unele persoane consideră că este vorba despre pescuitul abundent. O problemă majoră este schimbarea habitatului acestor peşti, respectiv a mangrovelor care au scăzut la nivel global cu peste 35%. Acest lucru a determinat implicit şi scăderea numărului populaţiei de peşti bonefish.

Descriere fizică:

Peştii din specia Bonefish, Albula Vulpes sunt unii dintre cei mai căutaţi peşti pentru hrană din lume. Aceşti peşti frumoşi cântăresc până la 10 kg şi ajung la aproximativ 104 cm lungime, deşi lungimea şi greutatea normală a unui astfel de peşte este undeva la o treime din cele prezentate mai sus. Peştii din specia Bonefish au aproximativ 15 – 19 raze dorsale, 7- 9 raze anale, 12 – 14 raze branhiale şi între 69 – 74 vertebre. Peştii bonefish au o culoare albastru-verzui în partea superioară a corpului, cu solzi de culoare argintie luminoasă pe laterale şi pe burtă. Pete întunecate apar între rândurile de solzi, cu precădere în zona dorsală. Corpul le este lung, subţire şi fusiform. Solzii din zona pectorală şi pelvică arată ca şi când ar fi unul singur pe fiecare parte de membrană. Bonefish au capacitatea de a se adapta foarte bine la apele care conţin foarte puţin oxigen. Aceştia inhalează aer într-o vezică asemănătoare cu un plămân, pentru a putea folosi oxigenul de rezervă atunci când acesta lipseşte. Sunt adeseori confundaţi cu ladyfish, cu care seamănă foarte bine. Numele său ştiinţific se traduce „vulpea albă”.

Comportament:

Peştii din specia Bonefish se găsesc în general în apele puţin adânci şi apropiate de ţărm. Studiile de localizare a mişcării peştilor din Bahamas au arătat că peştii bonefish utilizează mai multe tipuri de habitaturi, incluzând aici iarba de mare, recifuri de corali sau mangrove, fără să se limiteze doar la acestea. Au fost analizate mişcările acestor peşti în apele din Bahamas, pentru a se încerca observarea unui tipar de deplasare. Rezultatele nu au fost neaparat concludente, putându-se totuşi extrage un tipar corelat cu mareea. Atunci când valurile cresc, peştii se apropie de mal, iar când apa scade, se deplasează în zone mai adânci. De asemenea, deplasarea acestor peşti se datorează într-o mare măsură şi abundenţei predatorilor.  Deşi încearcă să evite zonele în care se află mulţi predatori, peştii Bonefish sunt vânaţi chiar şi în ape la adâncimi de până la 50 cm, cu precădere dacă au fost prinşi şi eliberaţi în apă. Mişcarea acestor peşti poate să fie direct relaţionată cu mărimea corpului, maturitatea reproductivă, migraţia pentru depunerea ouălor. Se poate observa şi faptul că bancurile de dimensiuni mari de peşti Bonefish sunt compuse din peşti mai mici ca şi dimensiune, în timp ce indivizii mai mari preferă să fie mai solitari. În ceea ce priveşte reproducerea, se cunoaşte faptul că aceşti peşti depun icrele în toamnă, iarnă şi la începutul primăverii.

Statut Specie:

Peştii din specia Bonefish sunt încadraţi în categoria „Near Threatened”, acest lucru datorându-se în mare parte pierderii habitatului din cauza schimbărilor climatice şi a intervenţiei negative a factorului uman în ecosistemul oceanic. Se încearcă urmărirea unui management care să micşoreze pescuitul la plasă, în vederea protejării acestei specii. Un alt mod de protejare este prin intermediul pescuitului recreativ şi a opţiunii de a elibera peştii prinşi. Totuşi, studiile au arătat că o mare parte dintre peştii eliberaţi în acest mod cad pradă altor predatori. În acest moment, Uniunea Mondială a Conservării Peștilor (IUCN) consideră peştii din specia Bonefish ca fiind vulnerabili sau aproape amenințaţi cu extincția.

Hrana:

Au fost făcute câteva studii şi asupra dietei acestor peşti, studii în cadrul cărora s-a analizat stomacul peştilor prinşi. În toate studiile s-a descoperit în stomacul acestor peşti nevertebrate dar şi peşti de dimensiuni mici. Într-unul dintre studii au fost analizaţi 393 de peşti Bonefish cu lungimea între 25 şi 69 cm. Doar 7% dintre peşti aveau stomacurile goale. La peste 88% dieta era formată din nevertebrate, crabi. Alţi peşti de dimensiuni mici au mai fost găsiţi în interiorul stomacului. La rândul lor reprezintă o sursă de hrană pentru alţi peşti de dimensiuni mari, cum ar fi rechinii. Sunt prăzi uşoare, mai ales după ce au fost prinşi şi eliberaţi din nou în apele oceanului. Efortul depus pentru a scăpa din cârlig, rănile suferite, sunt elemente clare de slăbiciune, iar un predator vorace cum este rechinul nu va scăpa această oportunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close