Pisici din rasa Brazilia Shorthair

1.5K
Informaţii generale:

Rasa de pisici Brazilia Shorthair mai este cunoscută și sub numele de ”Pelo Curto Brasileiro”, fiind prima felină apărut din Brazilia și care a reușit să câștige recunoașterea internațională. Această pisică este de fapt pisica de stradă a Braziliei, ceea ce o pune pe același piedestal cu American Shorthair și British Shorthair din America și respectiv Regatele Unite. Au o istorie veche, rasa de pisici Brazilian Shorthair datând începând cu anii 1500, atunci când marinarii Portughezi au adus pisici British Shorthair pe navele lor pentru a ține rozătoarele la distanță. Chiar dacă au devenit foarte repede pisici de stradă, au fost în final crescute și încrucișate pentru a deveni faimoasele pisici Brazilia Shorthair, pe care le cunoaștem astăzi. În anul 1998 pisicile din rasa Brazilia Shorthair au primit acceptul de a face parte dintre rasele recunoscute la nivel mondial. Personajul căruia i se datorează existența acestei rase este Paulo Samuel Ruschi, un iubitor și crescător de pisici. Tot el a

  Nume: Brazilia Shorthair

Originea: Brazilia

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 5 – 8 kg, Mascul 6 – 10 kg

Speranta medie de viata: până la 14 – 20 ani

Culoare:  majoritatea culorilor.

Temperament: Au un nivel mare de inteligență, ceea ce le ajută să învețe repede, dar le și face să ceară puțin mai multă atenție și afecțiune din partea stăpânilor lor.

Caracteristici distinctive: Ochii îi sunt rotunzi și ușor oblici, în formă de alună, așezați la distanță unul de celălalt, de culoare verde sau galbenă pentru pisicile argintii și albastre sau alte culori pentru pisicile albe

pus bazele Federatiei Pisicilor în Brazilia și Clubului Crescătorilor de Pisici în Rio de Janeiro. Totul a început în anul 1985, când Paulo Ruschi a avut ideea de a obține o nouă rasă din pisicile de stradă ale Braziliei. Proiectul său avea la bază proiectele realizate de către Englezi și Americani, care și ei reușiseră să își transforme pisicile de stradă în veritabile rase pure, respectiv British Shorthair și American Shorthair. Munca și lupta pentru obținerea unei noi rase a început în același an, 1985. Trei dintre cei patru membri ai comitetului au fost însărcinați cu analiza caracteristicilor comune ale acestor rase de pisici și cu stabilirea unui standard pentru ele. În urma cercetărilor făcute în Ceara, Rio de Janeiro și Porto Alegre, aproximativ 40 de pisici au fost înregistrate. Crescătorii au bătut străzile, reușind să scrie o descriere a caracteristicilor acestei rase: forma corpului, capul, picioarele, nasul, blana, ochii și coada. La final, Ruschi a declarat ”A fost surprinzător. În ciuda distanței dintre aceste orașe, am descoperit similarități între pisicile analizate.” Ca urmare a acestor similitudini, un standard a fost creat și numit Brazilia Shorthair. Obținerea noii rase a fost făcută publică în Rio de Janeiro și în toată țară, oamenii care aveau pisici Brazilia Shorthair fiind chemați pentru a le înregistra. A fost trimisă și o cerere oficială către World Cat Federation, localizată în Germania, entitate la care Federația Crescătorilor de Pisici din Brazilia este afiliată, alături de alte 17 țări. Președintele WCF, Annelise Hackmann a făcut o vizită în Brazilia pentru a vedea pisicile și pentru a discuta cu directorii Federației Crescătorilor de Pisici din Brazilia. Standardul rasei a fost examinat în Germania. În anul 1994, pisica a fost recunoscută ca și Keltic Shorthair, o rasă care provine din vechi pisici Europene.

Strămoși Europeni

Se știe că Brazilia Shorthair are strămoși pisici aduse de către Europeni în perioada colonizărilor. Totuși, Ruschi comentează că, de-a lungul anilor, aceste rase au trecut prin mai multe schimbări. ”Pisicile Keltice pe care le-am văzut în expozițiile din Germania, sunt clar diferite de Brazilia Shorthair: sunt mai robuste, mai mari și cu un cap mai mare, iar lungimea botului este egal cu lățimea craniului. Pisica noastră este mai ușoară, mai subțire și cu un cap mai degrabă lung decât lat.” Clubul Pisicilor Braziliene, afiliat la FIFE (Federazione Internationale Felina Europeia) a făcut de asemenea un pas înainte înspre recunoașterea internațională a acestei pisici. ”Am cerut FIFE să specifice care sunt cererile pentru a recunoaște rasa Brazilia Shorthair. Noi putem să arătăm fie fotografii, fie să prezentăm 5 generații din aceste pisici.” a spus Celso Tirlone, președintele Clubului.

Prezervarea rasei

Dacă Brazilia Shorthair nu este reprodusă în mod profesional, are șanse mari să dispară. Unul dintre scopurile crescătorilor este să mențină această pisică și să îi îmbunătățească în mod constant caracteristicile. Pentru a putea face acest lucru, Federația Brazilian Cat a ales să accepte o înregistrare inițială, pentru pisicile care sunt aproape de atingerea standardului, precum și o înregistrare definitivă, pentru cele care au reușit să aducă titluri în competițiile de profil. Până acum, Brazilia Shorthair are foarte puțini crescători și foarte puține îmbunătățiri genetice.

 

Descriere fizică:

Standardul pisicii din rasa Brazilia Shorthair spune că aceasta trebuie să aibă un corp mediu ca și mărime, dar puternic. Acesta nu trebuie să fie nici compact și nici elegant. Prezintă picioare de mărime medie și puternice și o coadă medie, groasă la bază și mai subțire înspre un vârf rotunjit. Capul îi este de asemenea de mărime medie, ușor mai lung decât este lat. Nasul îi este de mărime medie, fără stop și cu aceeași mărime/grosime pe toată suprafața. Prezintă o bărbie proeminentă și puternică, precum și niște urechi de mărime medie, cu vârfuri rotunjite, adeseori prezentând smocuri de blană. Înălțimea urechilor este egală cu lățimea acestora la bază. Ochii îi sunt rotunzi și ușor oblici, în formă de alună, așezați la distanță unul de celălalt, de culoare verde sau galbenă pentru pisicile argintii și albastre sau alte culori pentru pisicile albe.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Brazilia Shorthair este aceea a unei pisici de mărime medie, cu culori bogate și cu un tonus muscular foarte bun.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm, fără să fie nici prea dezvoltat și nici prea elegant. Conformația generală se referă la o variantă de mijloc între pisicile zvelte, cele de statură mai mică și cele mai îndesate. Corpul este destul de înălțat de la sol, ceea ce înseamnă că are picioare lungi.
Cap: Este mai mult lung decât lat. Se îngustează în zona botului și prezintă o ușoară gușă sub bărbie. Nasul și botul sunt mici, dar proeminente, perfect reprezentate. Are o bărbie foarte bine dezvoltată.
Urechile: Sunt mici, cu vârful rotunjit, și sub formă de cupă la bază. Sunt așezate destul de depărtat una de cealaltă. În mod normal, înălțimea urechilor trebuie să fie egală cu mărimea acestora la baza lor. În vârful urechilor prezintă un ușor puf de blană.
Ochii: Sunt mari, rotunzi și depărtați unul de celălalt. Culoarea lor este în general din spectrul deschis și câteva variații de verde închis. Culoarea depinde de culoarea blănii. Ochii îi sunt așezați oblic, înspre urechi.
Coada: Are o lungime medie, este puțin mai groasă la bază și se subțiază înspre vârf. Vârful este în general rotunjit.
Blana: Este de lungime scurtă, cu o textură mătăsoasă și cu inflexiuni strălucitoare. Nu prezintă o blană interioară și este important de știut că persoanele care în general suferă de alergii, nu ar trebui să aibă nicio problemă cu această rasă. Aproape toate culorile sunt posibile la această rasă de pisici.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Brazilia Shorthair este o pisică cu o adaptabilitate foarte mare și cu o agilitate la fel. Sunt capabile să se obișnuiască foarte repede în noi situații și în noi medii de viață, fiind o pisică extrem de curioasă. Îi place să exploreze noi locuri și să întâlnească noi oameni. Această pisică este ușor de întreținut și îi place socializarea, astfel că dacă îi acordați destulă interacțiune socială, atunci cu siguranță veți putea să îi mențineți spiritul sus. Sunt pisici care se descurcă de asemenea foarte bine cu copiii și se înțeleg de minune cu alte animale, inclusiv cu câini. Au un nivel mare de inteligență, ceea ce le ajută să învețe repede, dar le și face să ceară puțin mai multă atenție și afecțiune din partea stăpânilor lor. Dacă ești în căutarea unei pisici căreia să îi placă să se strecoare în pat sau pe canapea alături de tine, pisica din rasa Brazilia Shorthair nu va dezamăgi niciodată din acest punct de vedere. Sunt pisici pentru care afecțiunea ocupă un loc important și care  vor dori să petreacă mult timp alături de tine. Pentru că au un nivel de energie foarte ridicat, veți fi nevoiți să vă devotați mult timp pentru ea. Inteligența lor îți va permite chiar să o și înveți comenzi.

Toaletaj:

Datorită blănii lor scurte, pisica din rasa Brazilia Shorthair nu au nevoie de îngrijire extensivă din partea proprietarilor. Ocazional, pisica are nevoie de periaj pentru a se îndepărta blana în exces și pentru a preveni apariția ghemotoacelor de păr. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Brazilia Shorthair este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. De asemenea, sunt susceptibile la alergii provocate de unele alimente și din cauză că au blana scurtă și au apărut în zone calde și umede, aceste pisici tind să fie sensibile la temperaturi scăzute. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close