Ciobănesc australian – Aussi

2.7K
canvas_ciobanesc australian
Ciobănescul Australian

 

Informaţii generale:Ciobănescul australian nu îşi are originile cu adevărat în Australia, după cum îi spune şi numele, dar a ajuns în America prin Australia, acesta fiind motivul acaparării numelui său. O teorie destul de veridică legată de originea acestei rase este raportată la anii 1800, atunci când poporul basc (Franţa) s-au stabilit în Australia, aducând totodată cu ei şi averile lor, inclusiv oile şi câinii care le păzeau.

La puţin timp după această mutare, bascii s-au relocat undeva în vestul Statelor Unite, tot împreună cu oile şi câinii lor. Zona aridă şi dificilă a Australiei şi a vestului Statelor Unite a supus rezistenţa acestor câini la intensităţi mari, dar datorită încrucişărilor şi a selecţiei riguroase, mai ales din punct  de vedere al abilităţilor de câine muncitor, câinele basc  a reuşit să se adapteze perfect acestor condiţii vitrege şi să exceleze între rasele de câini ciobăneşti.Această rasă a fost ţinută cumva ascunsă până în anii 1950, când a început să fie folosită în jocurile de rodeo şi apoi, următorul pas fiind pe platourile de filmare din Hollywood. Primul Aussie  a fost înregistrat în Registratura Internaţională a Ciobăneştilor Englezeşti .

În anul 1957, Clubul American al Ciobăneştilor Australieni a fost constituit, devenind astfel cel mai mare registru al acestei rase din America. Pentru că mulţi membri ai acestei asociaţii nu au simţit nevoia ca Ciobănescul Australian să fie înscris în AKC, asociaţia s-a despărţit, cei care doreau înscrierea rasei în AKC formând o nouă asociaţie. Abia în anul 1993, AKC a recunoscut şi înregistrat această rasă.

Nume: Ciobănesc Australian – AussiOriginea: Statele Unite ale AmericiiGrupa: Ciobăneşti


Inaltime: Femela 45 – 50 cm, Mascul 48 – 58 cm

Greutate: Femela 16 – 26 kg, Mascul 20 – 34 kg

Speranta medie de viata: 12 – 15 ani

Culoare: cărămiziu, negru, maro, cu pete albe, cafenii

Temperament:  loial, inteligent, protectiv

Dresaj: Are nevoie de dresaj constant şi consistent, cu exerciţii care îi pun în mişcare atât muschii cât şi mintea

Caracteristici distinctive: Ciobănescul australian este un câine atletic, cu o înălţime medie, este agil, uşor şi mai mult lung decât înalt. Este puternic şi are o musculatură care îi permite să facă munci grele toată ziua.

Cu această ocazie, o statistică a AKC arată că nu are o popularitate deosebită ca şi animal de companie, motivul fiind faptul că mare parte dintre specimenele acestei rase nu sunt înregistrate. Este considerată a fi una dintre rasele cu care se poate munci cel mai uşor, excelând la a se conforma, la ascultare şi fiind excelentă pentru paza oilor şi pentru medii de viaţă destul de dificile. Aussie este de asemenea o rasă care poate fi folosită şi pentru paza cirezilor de vaci, ceea ce de altfe o mare parte dintre amatorii acestei rase consideră.

 

Descriere fizică:

Ciobănescul australian este un câine atletic, cu o înălţime medie, este agil, uşor şi mai mult lung decât înalt. Este puternic şi are o musculatură care îi permite să facă munci grele toată ziua. Nu se dă la o parte atunci când vine vorba de a-şi sacrifica viteza şi agilitatea pentru a face faţă turmelor şi cirezilor. Mersul îi este libertin şi degajat, cu o capacitate extraordinară de a schimba direcţia sau de a accelera dintr-o dată. Blana sa dublă îl protejează perfect de intemperiile vremii, cu o textură şi o lungime medie în exterior. Expresia de pe chipul său este una liniştită, inteligentă şi ageră totodată.

Personalitate:

Aussi, ca să îl numim pe porecla lui stabilită cu mulţi ani în urmă, este un câine extrem de inteligent, de energic, un câine care iubeşte oamenii şi are nevoie tot timpul să aibă ceva de făcut. Datorită energiei pe care o degajă, această rasă are nevoie de exerciţii intense, motiv pentru care este indicat să facă parte dintr-o familie activă, iubitoare de sporturi outdoor. Fiind un câine care are în gene „mânatul” turmelor, să nu vă mire dacă vor încerca să mâne orice găsesc în cale, inclusiv pe dumneavoastră, pe copii, pe copilul vecinului, pe străinii care aleargă pe stradă dimineaţa, raţe, pisici şi maşini. Cel mai bine este să aveţi un gard care să îl ţină departe de toate aceste tentaţii. Impulsurile lor puternice de paznici îi îndeamnă să încerce să fie tot timpul în preajma dumneavoastră şi a familiei. Chiar dacă originile lor erau animale muncitoare în fermele din vestul Americii, uneori, datorită instinctelor puternice de pază, aceşti minunaţi câini erau lăsaţi să păzească copiii în timp ce părinţii lor erau la muncă în câmp. Se poartă excelent cu copiii, cu excepţia momentelor în care îi mai pişcă de gambe pentru a-i îndemna să facă ceea ce vor ei. Ciobănescul Australian vă va urma pas cu pas, oriunde mergeţi, vă păzeşte chiar şi când faceţi duş. Sunt extrem de afectuoşi şi de cele mai multe ori arată acest lucru lingându-vă pe faţă. Sunt în mod natural dominanţi şi câini care îşi protejează teritoriul, ceea ce poate să îi facă să devină puţin cam năbădăioşi. Sunt foarte protectivi când vine vorba despre familie şi casă, în timp ce cu străinii se comportă destul de rezervaţi. Au nevoie de o mulţime de factori de stimulare mentală şi de exerciţii de inteligenţă, în caz contrar putând să apară probleme de comportament. Pentru ei a avea un rol în viaţă este esenţial, şi în general acest rol înseamnă muncă, muncă şi iarăşi muncă. Datorită acestei nevoi, mulţi câini din această rasă excelează în competiţii şi în a asculta comenzile. De obicei le place să se joace cu mingea şi multora dintre ei le place la nebunie să se bălăcească. Dacă doriţi să aveţi un câine exuberant, un câine care vă solicită atenţia tot timpul, atunci cu siguranţă Aussie este cea mai bună opţiune. Sunt câini cu un suflet extraordinar, dornici să vă mulţumească şi foarte loiali. Dar înainte de a vă aduce în casă un Aussie, gândiţi-vă că va trebui să fie tot timpul pe primele poziţii în lista priorităţilor zilnice.

Dresaj:

Este unul dintre câinii care nu dau bătăi de cap. Sunt inteligenți și din acest motiv, dresajul se desfășoară cu ușurință. Are nevoie de dresaj constant şi consistent, cu exerciţii care îi pun în mişcare atât muschii cât şi mintea. De asemenea, prin dresaj va fi ţinut ocupat perioade destul de lungi de timp. Pentru că este un câine agil şi ascultător, concursurile de specialitate reprezintă acel scop pe care îl caută şi pentru dumneavoastră o adevărată plăcere şi un motiv de mândrie.

Toaletaj:

Blana acestei rase necesită o îngrijire normală, cu o periere săptămânală, cu extensie în perioada în care îi cade blana. Înainte de a începe periajul, pulverizaţi peste blană cu un balsam de păr diluat cu apă. Apoi, folosind o perie moale, periaţi în direcţia de creştere a părului, asigurându-vă că ajungeţi cu periajul până la piele, nu fuşeriţi suprafaţa doar. Părul încâlcit este ceva normal la această rasă, mai ales în zona urechilor, unde este indicat să folosiţi un piaptăn special. Dacă îl periaţi frecvent, Ciobănescul dumneavoastră Australian nu ar trebui să aibă nevoie de baie decât când este foarte murdar. Folosiţi un şampon pentru câini, pentru a evita iritarea pielii.

Îngrijirea ochilor și a urechilor este un alt element important. Sunt sensibili la afecțiuni, din acest motiv fiind indicat să verificaţi cu atenţie cu ocazia perierii, şi eventualele pete, iritaţii, piele uscată sau orice alt semn de infecţie sau inflamaţie. Blana ar trebui să îi fie tot timpul lucioasă, nu mată. Blana îi arată de asemenea şi starea de sănătate.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timp ce sapă prin grădină.

Boli si afectiuni curente:

Ciobănescul australian nu este în mod cert predispus la anumite boli, dar pot să aibă parte de deficienţe medicale.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– boli ale ochilor: cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași. Glaucomul este o altă afecțiune a ochilor destul de des întâlnită la această rasă, împreună cu atrofia retinală progresivă;

– anemia hemolitică autoimună este o afecțiune în care propriul sistem imunitar atacă în mod eronat propriile sale celule roșii din sânge, cauzând astfel dezintegrarea lor;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– epilepsia idiopatică de obicei este moștenită și se manifestă sub formă de crize;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie și la alte probleme ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close