Câini din Rasa Plott Hound

2.6K
Informaţii generale:

Istoria rasei Plott Hound se duce departe în timp până în jurul anilor 1750, atunci când un tânăr imigrant German pe numele său Johannes (Johnathon) Plott a adus cinci câini de vânătoare Germani pătați și cu pielea asemenea căprioarei, în Munții Apalași din Carolina de Nord și Tennessee. Acești câini au fost folosiți pentru vânătoarea de mistreți în Germania. În America, au ajuns foarte populari datorită calităților lor deosebite de vânători nu numai a mistreților, ci și a urșilor, cerbilor, leilor de munte, pumelor. Johannes Plott a lăsat moștenire haita sa de ogari de vânătoare fiului său, Henry Plott, în anul 1780. Contribuția sa a fost așa cum spune John R Jackson din Boone, Carolina de Nord: ”În secțiunea muntoasă nordică a Nordului Carolinei se găsește frontiera, după care este un adevărat paradis pentru vânătoare. Cerbi, căprioare, și alte animale pot să fie vânate în cantități mari. În această zonă  sălbatică (acum Haywood County) Henry Plott a ales să își așeze și să își concentreze eforturile sale de a obține un câine de vânătoare de dimensiuni mari, un câine special adaptat pentru a vâna urși. Nu se știe cu exactitate ce ”ingrediente” a folosit Plott în stocul original. Dar chiar și așa, încrucișările au fost selective, folosindu-se doar cele mai

  Nume: Plott Hound

Originea: Germania/America

Grupa: Câini de vânătoare/ogari

Inaltime: Femela 50 – 60 cm, Mascul 50 – 64 cm

Greutate: Femela 18 – 23 kg, Mascul 20 – 27 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare:  factori pătați galbeni, maro, ciocolatiu, portocaliu, roșu, gri, albastru și negru.

Temperament:  Este o rasă dominantă, posesivă cu mâncarea sau cu obiectele sale și la care nu îi place să fie stresată, ciupită sau călărită tot timpul.

Dresaj:  Dacă este folosit în teren, la vânătoare, câinele Plott își va folosi instinctele din plin, neavând practic nevoie de niciun strop de dresaj.

Caracteristici distinctive: Cunoscut pentru energie, rezistență, agilitate, determinare și agresivitate în timpul vânătorii, puternicul Plott combină perfect curajul cu abilitățile atletice.

perfecte exemplare, cele care puteau să îi permită să obțină câinele dorit.” Câinii lui Henry Plott aveau o abilitate incredibilă de a lua urma și de a se lupta cu marele urs american. La mijlocul anilor 1800, Ogarii Plott erau foarte bine cunoscuți și apreciați în întreaga Carolina de Nord și în împrejurimi, fiind considerați niște câini inteligenți, compleți, cu instincte ascuțite și cu abilități excepționale de urmărire, de găsire a urmei. Henry Plott a încrucișat selectiv câinii săi, fiind foarte atent la puritatea pedigree-ului  timp de mai bine de 30 ani. Se presupune că în mai bine de o sută de ani doar o singură încrucișare nu a adus puii perfecți, și aceea a fost făcută cu un ”Câine urs pătat leopard” din Georgia la începutul anilor 1800. Folclorul local susține că Henry Plott a fost vizitat de un vânător din Georgia care susținea că are cei mai buni câini de vânătoare din regiune. Cei doi oameni au devenit prieteni și mergeau la vânătoare împreună, fiecare cu câinii săi. Într-un final, Plott a împrumutat unul dintre masculii săi prietenului din Georgia, astfel ca acesta să îl încrucișeze cu femelele sale. Când i-a întors acel mascul, prietenul lui Plott i-a adus și un mascul pui dintre cei nou obținuți. Lui Plott i-a plăcut atât de tare de acel câine încât s-a decis să îl încorporeze în linia sa de Ogari Plott. Unele persoane susțin că aceasta ar fi singura impuritate introdusă în sângele câinilor Plott, în timp ce alte persoane sugerează că pentru a obține rasa de câini Plott Hound, au fost necesare rase ca și Bloodhound, Black and Tan și altele care să îi asigure rezistența, puterea și mărimea. G.P. Ferguson, un vecin al familiei Plott din anii 1900 a ținut, a vânat și a crescut ogari Plott mulți ani de zile. Ferguson a studiat cu atenție linia de ogari Blevins și Cable, care de asemenea au fost dezvoltate în Munții Apalași. El este suspectat de faptul că a introdus în ADN-ul ogarului Plott trăsături ale acestor două linii de ogari. În ciuda eforturilor depuse de familia Plott pentru a-și păstra câinii, rasa Plott Hound a început să devină tot mai cunoscută și în alte zone, nu doar în Munții Apalași. Rasa Plott Hound se consideră a fi una dintre cele mai pure (dacă nu chiar cea mai pură) dintre rasele de câini de vânătoare. Clubul United Kennel a recunoscut rasa Plott Hound în anul 1946, iar American Kennel Club a recunoscut rasa abia în anul 2006, fiind introdusă în Grupa Ogari.

Descriere fizică:

Aspectul general al rasei Plott Hound este cel al unui câine de vânătoare de o culoare țipătoare, dar un câine inteligent, alert și încrezător în forțele proprii. Cunoscut pentru energie, rezistență, agilitate, determinare și agresivitate în timpul vânătorii, puternicul Plott combină perfect curajul cu abilitățile atletice. Este un câine cu o osatură moderată, cu un cap pe care și-l ține tot timpul sus și cu piele care este destul de întinsă pe corp. Are o expresie încrezătoare, curioasă și determinată. Ochii îi sunt maro sau căprui, poziționați destul de proeminent. Urechile sunt de lungime medie, cu o textură fină, destul de largi și așezate la o înălțime moderată. Atârnă grațios cu partea din interior rulând înspre înainte. Atunci când sunt atenți sau când cercetează ceva, unii ogari Plott pot să își întărească puțin urechile și să le ridice până la jumătate. Craniul este în general drept, rotunjit în zona dintre urechi și cu o distanță destul de mare între ochi. Gâtul îi este de lungime medie și foarte musculos. Spatele prezintă o curbură ușoară, mai mare la umeri față de șolduri. Pieptul îi este adânc, iar coastele proporționale cu restul corpului. Baza cozii îi este așezată ușor sub linia spatelui, fiind lungă și ținută libertin, ascuțită. Pare puternică și grea. Umerii îi sunt acoperiți de musculatură, ceea ce indică viteză și putere. Șoldurile îi sunt elegante, rotunde și proporționale cu restul corpului, indicând o propulsie eficientă a corpului. Blana este fină, lucioasă, dar destul de groasă pentru a-i oferi protecție la vânt și apă. Rareori apar specimene care să aibă blană dublă. Mersul îi este grațios, ritmic și agil. Are o acoperire amplă, ceea ce îi permite ogarului Plott să traverseze în viteză terenuri dintre cele mai variate. Culoarea blănii este orice variantă de pătat. Se poate include factori pătați galbeni, maro, ciocolatiu, portocaliu, roșu, gri, albastru și negru.

Personalitate:

Câinii din rasa Plott Hound sunt originari din Nordul Carolinei, unde au fost folosiți pentru vânătoarea de porci mistreți și urși. Repetăm acest lucru pentru că vrem să scoatem în evidență puterea acestor câini, dârzenia, încăpățânarea și neînfricarea lor, ceea ce îi face niște câini de pază excelenți. Câinii din rasa Plott Hound trebuie să trăiască alături de o familie activă, cu oameni cărora le place să iasă afară din casă. Le place să meargă la plimbări, să alerge și să se joace în curte, asta în condițiile în care locuiește alături de o familie liniștită. Dacă trăiește alături de oameni cărora le place vânătoarea, atunci cu siguranță va fi încântat să își pună în valoare calitățile, abilităție sale de ogar. Plott hound este un câine care se simte bine în haită, fiind extrem de fericiți atunci când sunt crescuți alături de alți câini cu care poate să socializeze. Sunt în general câini prietenoși față de străini și le place compania copiilor mai în vârstă, bine-crescuți. Plott Hound este un câine care are nevoie de foarte multă activitate pentru a se menține sănătos și fericit. Pot să petreacă o zi întreagă în teren, luând urma și hăituind prada, astfel că trebuie să li se permită să alerge în fiecare zi destul de mult pentru a-și consuma energia. Sunt parteneri de jogging excelenți și le place să alerge alături de bicicliști. Atunci când vă aventurați în drumeții pe munte, Plott Hound este cel mai fericit. Pentru că au nevoie de atât de mult exercițiu, ar trebui să fie ținuți la curte, la casă, sau într-o fermă, nicidecum în oraș în apartament. Fiind ogari, acești câini au nevoie să alerge și să se joace, iar dacă sunt ținuți în casă o zi întreagă pot să devină distructivi și morocănoși. Câinii din rasa Plott Hound nu sunt recomandați în casele în care sunt copii mici. Este o rasă dominantă, posesivă cu mâncarea sau cu obiectele sale și la care nu îi place să fie stresată, ciupită sau călărită tot timpul. Se înțeleg totuși bine cu copii care au trecut de vârsta de zece ani și care înțeleg că trebuie să respecte niște limite. Pentru că sunt puternici și neînfricați, câinii din rasa Plott Hound sunt predispuși și la agresiune față de alte animale. Atunci când sunt crescuți alături de alți câini, ei se vor înțelege de minune, dar câinele Plott Hound nu va accepta ușor un nou membru.  Atunci când nu sunteți cu el pe câmp la alergat, ar trebui să îl țineți în zgardă sau într-un perimetru închis. Parte din comportamentul lor este și lătratul, care este util atunci când sunteți cu el la vânătoare, dar care acasă poate să fie destul de neplăcut.

Dresaj

Câinii din rasa Plott Hound pot să fie foarte ușor de dresat de către un crescător de câini experimentat. Dacă este folosit în teren, la vânătoare, câinele Plott își va folosi instinctele din plin, neavând practic nevoie de niciun strop de dresaj. Acasă, dresajul de ascultare și supunere este prins repede dacă este început de când este câinele mic. Fiind o rasă care încearcă să domine tot timpul, este imperativ să îl învățați de când este mic cine comandă în casă. Odată ce linia de comandă este stabilită, totul merge foarte ușor. Sunt animale de haită care respectă instinctiv liderul. Recompense și mult pozitivism este tot ceea ce aveți nevoie pentru a dresa un Plott. Câinii Plott Hound mai bătrâni, care au dezvoltat în timp obiceiuri mai puțin plăcute, vor avea nevoie de o mână fermă pentru a li se schimba comportamentul. Nu trebuie niciodată să îl tratați cu duritate pentru că este un câine capabil să atace urși, ceea ce poate să însemne că nu va ezita să își arate colții în astfel de situații.

Toaletaj:

Acești câini din rasa Plott Hound sunt destul de ușor de îngrijit pentru că au blana scurtă și fină. Un periaj săptmânal consistent este indicat, folosind mănuși de cauciuc sau o perie, ceea ce îi va lăsa blana strălucitoare. Sunt câini care nu lasă mult păr în urma lor, dar acel periaj săptămânal vă va ajuta să scăpați de firele de păr moarte de pe haine sau mobilă. Nu au nevoie de îmbăiere, putând fi spălați cu un șampon uscat. Atunci când totuși trebuie să îl spălați, folosiți un șampon special pentru câini, pentru a vă asigura că uleiurile pielii rămân în continuare pe blană.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Plott Hound este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close