Elemente de dresaj – cu câinele la picior

1.4K

Acest element este unul dintre cele care trebuie să fie realizate la începutul dresajului. Este un element care îl învață pe câine să fie ascultător, să rămână tot timpul alături de stăpânul său și să fie calm. Scopul acestei comenzi este menținerea unei poziții corecte în timpul deplasării și deplasarea alături de stăpân. Comanda verbală care se dă este ”pas”, iar cea nonverbală este lovirea repetată a coapsei cu palma.

Cum începi dresajul?

La fel ca și orice altă comandă, deplasarea cu câinele la picior nu trebuie să dureze exagerat de mult, pentru a evita plictiseala câinelui. Existența unei lese este esențială, aceasta fiind necesară la direcționarea câinelui și la corectarea direcției acestuia. Poziția dumneavoastră este în partea dreaptă a câinelui, cu lesa în mâna dreaptă, destul de apropiată de zgardă, pentru a permite mișcări scurte și rapide. Odată cu pronunțarea numelui câinelui și cu comanda ”pas„ trebuie să porniți înainte și să trageți concomitent de lesă pentru a porni și câinele. În cazul în care câinele va încerca să meargă mai repede sau mai încet, se va utiliza lesa pentru a-i redresa poziția și concomitent veți folosi și comanda ”pas”.

Nu uitați de laude și de recompense. Nu fiți niciodată zgârciți cu laudele și folosiți cuvântul ”bravo” ori de câte ori câinele a executat comanda corect. Durata exercițiului pe această comandă nu trebuie să fie mai lungă de cinci minute, intercalat de pauze a câte cel puțin cinci minute.

Când mergeți cu câinele la picior veți întâlni situația în care trebuie să vă întoarceți. În acest caz, smuciți puțin de lesă și efectuați întoarcerea, după care folosiți lesa și comanda ”pas” pentru a-l aduce pe câine în poziția de deplasare corectă. Odată efectuată această întoarcere, câinele merită cu siguranță o recompensă.

Un exercițiu de dresaj util

După ce câinele a învățat deplasarea la picior cu lesă, se va trece la un nivel superior al dresajului, acela în care deplasarea se execută fără lesă și câinele va învăța să răspundă doar comenzilor vocale. Continuarea acestui exercițiu de dresaj va însemna mărirea distanțelor de deplasare și alergarea cu câinele alături, precum și întoarcerile din mers.

Un factor important al acestui element de dresaj este dat de influențele externe de captare a atenției câinelui. Această parte a dresajului se va realiza doar după ce câinele a deprins foarte bine celelalte elemente. Totuși, pentru a fi siguri de execuția elementului, inițial deplasarea se va face cu lesă și în prezența a cât mai multor elemente de distragere a atenției (păsări, alte animale, mașini, oameni, etc). Ulterior, după ce câinele învață să fie indiferent la orice se întâmplă în jurul lui și nu mai este nevoie de lesă pentru a-l corecta, se va trece la deplasarea în același mediu cu câinele alături, dar fără lesă. În acest moment, comenzile vocale trebuie să fie îndeajuns pentru  câine și pentru captarea întregii sale atenții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close