10 lucruri pe care câinele tău le vrea de la tine

655

Uneori poate parea ca prietenul nostru canin traieste pentru  pupaturi pe botic si masaje pe burtica…dar oare asa sa fie lucrurile si din perspectiva lor?!

Iata 10 lucurui care le place cu adevarat si de ce anume s-ar lipsi cu desavarsire, dar te iubesc prea mult sa-ti spuna asta.

1. Mangaieri pe spate … cat despre imbratisari, ne putem lipsi, va rog!

Câinii sunt ca niste mici buretei gata sa absoarba orice farama de dragoste, inclusiv atunci cand vorbim despre a li se arata afectiunea fizica. Exista insa un lucru despre care daca, i-ai intreba, ti-ar raspunde ca ar prefera sa nu si anume: imbratisarea.
A fi infasurati intr-o imbratisare calda, in realitate ii face sa se simta putin anxiosi.
Asta deoarece ca si specie, sunt proiectati sa aiba spatiu de miscare, fapt ce, biologic, le da senzatia de confort. Imbratisarea ii restrictioneaza practic din miscarile pe care le-ar putea face in cazul in care ar fi nevoie, astfel, ar cam spune…pas.
Pentru noi o imbratisare exprima un sentiment placut si reconfortant , ceea ce,  prin buna intentie ne va face sa credem ca si blanosii vor avea aceiasi parere. Din pacate, asa cum ne sfatuiesc inclusiv specialistii comportamentului si cognitiei animalelor, blanosii se vor simti in realitate usor speriati sau reticenti, putand fi chiar un gest declansator pentru o stare anxioasa mai ales atunci cand oamenii vor trage blanosul din pozitia sa si vor incerca sa il imbratiseze.
In schimb, iti poti oricand arata afectiunea, oferindu-i o mangaiere sau un scarpinat pe spate, pe care cainii il adora!

2.Cele mai murdare, mirositoare si transpirate haine ale tale.

Stii care este mirosul preferat al cainelui din intreaga lume? Tu! Cu cat mirosul tau devine mai impregnat sau intens pe ceva, pentru blanos va fi cu atat mai bine. Asa ca, atunci cand iti gasesti blanosul tarand dupa el/ o haina transpirata si murdara, pe care nici tu nu mai stii unde a reusit sa o gaseasca, ia-o ca pe un compliment.

Stim deja ca nasucul lor este mult mai puternic decat al nostru, astfel ei pot simti mirosuri pe care noi nu le-am detecta, iar hainele purtate, mai ales cele mai transpirate, ascund (de nasul nostru) chiar mirosul nostru. Asa ca desi pentru noi e yuuuck, pentru ei perechea aia de ciroapi purtati si aruncati in cosul cu rufe murdare este un mare  „yeeey”.
Sfatul specilistilor in comportamentul canin este ca data viitoare daca vei fi nevoit sa iti lasi cainele singur sau la prieteni, lasa-i fix tricoul ala murdar, purtat si transpirat, eventual cel cu care ai fost la sala. Se va bucura si ii va da un sentiment de confort, prezenta mirosului tau, ajutandu-l sa -si diminueze starea de anxietate ( de separare).

3. Propriile jucarii.

Asa cum iubim sa detinem propriile lucruri si cainilor le place aceasi exclsuivitate in a avea ceva ce le aprtine. Aceste lucrurui includ bolurile pentru mancare, culcusul, si mai ales jucariile lor.
Si daca ti se pare cum un lucru ce iti apartine tinde sa intre sub proprietatea prietenului tau canin, este posibil ca in realitate sa fie doar modul lui de a spune ca are nevoie de atentie sau mai multe jucarii, respectiv, i-ar placea sa primeasca mai mult timp de joaca in compania ta.

4. Mangaieri pe piept de preferat…cat despre burtica ar fi ceva de discutat

Atunci cand un caine isi expune burtica, poate fi si un mod de a arata ca sunt supusi  insa  atunci cand cainele nu ne este familiar poate fi o supunere provenita din nesiguranta sau frica. Asa ca, atunci cand vorbim de un caine cu care nu suntem inca familiarizati complet, se recomanda de catre dresori  sa evitam magaierea de burtica, in schimb o putem o face pe piept. Astfel nu riscam nici sa ne aflam intr-un moment inoportun dar mai ales, ii castigam usor increderea.

Cu cat ne familiarizam mai mult  cu un caine, sau suntem deja, vom stii ca acesta are incredere in noi, astfel, buritca expusa va fi o comunicare care ne arata incredere, provenita chiar dintr-un anume confort, deci burtica se va cere mangaiata si chiar ar fi foarte apreciat sa o faceti!

5.Un pui de somn… într-un loc liniștit

Pare ca prietenii nostri canini sa poata doarme oriunde. Aproape ii putem invidia uneori cand suntem la o petercere sau la o terasa alaturi de ei in plina galagie, si ei vor dormi langa noi ca niste mici ingerasi. Nu inseamna insa ca le si place si cu siguranta nu le place sa fie treziti de un grup de oameni in trecere.
In realitate sa-ti surprinzi caienle dintr-un somn adanc il poate face moraconos sau chiar agresiv. Asa, cum in mare parte si pe noi ne-ar face… Deci amenajeaza patul, salteaua, culcusul sau locul in care cainele tau doarme intr-un spatiu linistit. Prietenul tau canin cu siguranta va aprecia asta.

6. O rutină constanta, previzibilă

Cainii vor aprecia rutina foarte mult, fiind destul de dificil pentru ei sa se adapteze la schimbarile bruste de program.
|Schimbarile bruste, lipsa constantei si a predictibilitatii poate face un caine sa dezvolte probleme de comportament precum rosul lucururilor din jur, latrat, sapat sau alte comportamente distructive.
Ideal pentru ei ar fi sa te trezesti, sa iasa afara, sa fie hraniti si sa te joci cu ei, cam in acelasi interval orar zilnic.

7. Cuvinte de alint, linistitoare, confortabile, intr-un ton pozitiv

Cainii nu pot intelege in mod real cuvintele pe care noi le rostim, insa pot intelege perfect tonul vocii si expresivitatea cu care le adresam. Tipatul nu ii va face nici sa inteleaga mai bine insa fie ii va supara si nelinisti fie vor interpreta ca  fiind o joaca ciudata si vor raspunde latrand.

8. Aceiasi hrana delicioasa si hranitoare

Atunci cand vine vorba de mancarea noastra iubim varietatea, insa aceasta trasatura nu este impartasita si de caini, indiferent cat ar parea de interesati in cina sau gustarea ta.

In loc de a schimba cosntant arima, brandul sau textura, cainele tau si butica sa ar aprecia daca ati gasi o hrana  potrivita pentru ei, care sa le placa si sa ramaneti cu ea.
Bineinteles ca la fel de mult ar aprecia si micile recompense din cand in cand. Sau chiar mici surprize cu gust.

9. O privire plina de iubire

Cand vine vorba de atentie, cainii ar lua-o pe toata si nu s-ar mai satura niciodata de ea. Exista insa un tip de atentie despre care ti-ar spune ca nu le place mai deloc si anume: contactul vizual sustinut.
In realitate ii face sa se simta inconfortabil si chiar sub presiune. In schimb, o privire plina de dragoste catre catelul tau fara a te uita adanc in ochii lui, il va face sa dea din codita.

10. Ca tu sa fii fericit!

Mai presus de orice, fericirea ta este cea mai importanta pentru cainele tau. Motivele pentru care adoram cateii de pretutindeni este acest carcter altruist pe care il au, anume iubirea neconditionata pe care sunt atat de nerabdatori si fericiti sa ne-o ofere.

Cainii pot fi foarte sensibili la emotiile tale, citind cu usurinta limbajul corpului si starea in care te afli, asa ca nu fi surprins daca cainele tau se va comporta diferit atunci cand ai o zi urata la munca. Si… inca ceva, atunci cand ii zambesti cainelui tau, el va stii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close