Totul despre Alpaca – noul animal de companie

3.8K

Alpaca este un membru domesticit al familiei cămilelor (cameloid). Familia cameloidelor mai includ și Lamele, Guanaco și Vicunia din zona Americii de Sud, precum și cămilele Dromader și Bactrian din Asia și Africa. Această familie de animale este originară din câmpiile Americii de Nord, existând acolo începând cu mai bine de zece milioane de ani. Un strămoș comun al cameloidelor din America de Sud a migrat în urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani. Din acest strămoș comun au apărut speciile Vicunia și Guanaco care pot să fie găsite în continuare în munții Anzi. Se crede că undeva în urmă cu aproximativ 6000 de ani, specia Alpaca a fost creată prin încrucișări selective, fiind mult influențată de Vicunia. Există similarități între specia Alpaca și Vicunia atât în ceea ce privește mărimea, fibrele, cât și dentiția.

Guanaco
Specia Guanaco
Specia Vicunia

Astăzi există aproximativ 3,5 milioane de animale din specia Alpaca în zona Anzilor, majoritatea dintre ele fiind identificate în Peru. În anul 1984 a avut loc cel mai mare export de Alpaca în America de Nord, unde turmele de Alpaca au crescut de la doar câteva zeci la peste 20.000 de animale. Animalele Alpaca sunt populare în întreaga lume pentru blana lor luxoasă, dar și ca animale de companie în Canada, Anglia, Noua Zeelandă, Polonia, Franța, Israel și SUA.

În România, cel mai popular caz este cel al bine-cunoscutului polițist Marian Godină, care are ca și animal de companie un Alpaca.

Cum se alege un mascul Alpaca?

Alegerea unui mascul este cea mai importantă decizie pe care un crescător va trebui să o ia. Motivul este faptul că în fiecare an, dintr-o turmă de Alpaca, 50% din materialul genetic provine de la masculi. De-a lungul timpului procentul poate să crească pentru că adeseori un singur mascul este folosit pentru reproducere.

Atunci când alegem un mascul trebuie să fim obiectivi. Se poate merge la show-uri de profil, dar de multe ori se întâmplă ca specimenele de acolo, chiar dacă sunt considerate a fi cele mai bune, să ascundă unele defecte. Din acest motiv, este indicat să cunoaștem în detaliu markerele pe care să le urmărim atunci când evaluăm un mascul Alpaca. Există anumite descrieri ale speciei folosite pentru a se evalua animalele în zonele Boliviei, Chile, Peru, Australia, etc. Aceste formurale au fost create pentru a încerca să se descrie obiectiv un animal alpaca acceptabil, nefiind niște descrieri complete, definitive. Totuși, aceste formulare oferă cititorului un cadru de referință și o metodă de a aborda evaluarea animalului luând în considerare o gamă largă de variabile.

Formularele de evaluare

Acestea sunt cunoscute ca și formularele ARI, fiind dezvoltate ca urmare a cercetărilor realizate asupra animalelor Alpaca, de veterinari și de cunoscători în acest domeniu. Aceste formulare au cunoscut modificări continue, pe măsură ce tot mai multe animale Alpaca au fost evaluate. Formularele evaluează animalele din mai multe perspective:

– fenotipul

– compoziția structurală

– starea de sănătate generală

– parametrii pentru înălțime și greutate

– inimă

– dezvoltare sexuală

– calitatea fibrelor

Sistemul de evaluare este format din două niveluri, care se suprapun oarecum și se completează reciproc. La evaluarea fizică, un veterinar analizează animalul ”din cap până în picioare”. Rolul acestora este să identifice existența unor eventuale defecte, cum ar fi cataracta, hernii, mușcătură greșită, etc. Al doilea nivel de evaluare este legat de fenotip. Aceasta înseamnă că se analizează caracteristici cum ar fi forma capului, a urechilor sau lungimea botului.

Specia Alpaca

Printre cele mai importante aspecte ale evaluării este cea a fibrelor (blănii). Obținerea de fibre de lux este ceea ce își dorește orice crescător în urma programului de împerechere. La selecția masculilor trebuie să încercați să identificați calitatea fibrelor din perspectiva greutății și a grosimii acestora. Cu cât blana este mai grea și firul de păr mai subțire, cu atât provocarea este mai mare. În America de Sud se crede că raportul cel mai bun între greutate și grosime este de 3 – 4 kg (total greutate blană) și o grosime a firului de 23 microni. Există și înregistrări de masculi care reușesc să atingă 5 – 6 kg greutatea blănii și o grosime a firului de păr între 20 – 24 microni. Totodată, această evaluare se face o dată pe an. Este posibil ca din cauza condițiilor de trai, a mâncării, grosimea firului de păr și greutatea blănii să se schimbe de la un an la altul pentru animalele Alpaca. Pentru măsurarea grosimii se folosește un scaner cu laser care creează o histogramă de-a lungul vieții animalului. Crescătorii experimentați pot să evalueze calitatea blănii și prin simpla analiză la atingere a densității blănii. Densitatea și regenerarea influențează mult greutatea, motiv pentru care analizarea acestor caracteristici pot să ajute mult la alegerea unui mascul.

Fenotipul și Genotipul

În America de Nord, animalele sunt adeseori prezentate ca fiind agresive și într-o mare măsură doar aspectul lor aduc valoare. Genotipul reprezintă materialul genetic pe care animalul Alpaca îl posedă. Aceasta înseamnă că pot să fie incluse sau descoperite gene care nu sunt prezente în analiza fenotipului și care pot să apară doar la următoarea generație. Aceste gene ascunse pot să poarte cu ele atât trăsături bune, cât și unele mai puțin bune. Au existat situații de dezastre complete într-o turmă întreagă de Alpaca din cauză că nu s-a acordat foarte multă atenție Geneticii. Un bun exemplu este piticismul. Această genă poate să fie transmisă la urmași de către purtător.

În concluzie, analiza animalelor Alpaca și mai ales a masculilor poate să fie făcută în mod obiectiv, urmărind anumite criterii și inclusiv din punct de vedere științific. Sistemul de evaluare prezentat mai sus poate să fie modificat în momentul în care se identifică noi caracteristici sau se descoperă noi metode de analiză. Utilizarea unei analize obiective va crește șansele de obținere a unor turme de animale Alpaca de calitate superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close