Rasa de Câini Wirehaired Pointing Griffon

1.4K
Informaţii generale:

Rasa de câini Wirehaired Pointing Griffon a fost dezvoltată în Olanda, la finalul sec XIX, ca urmare a unor mari eforturi experimentale ale lui Eduard Korthals în apropiere de Haarlem, Olanda. Fiul unui bogat bancher și crescător de vite, Korthals, decide să dezvolte o nouă rasă de câini sportivi care excelează în munca alături de un vânător pe jos, fiind echipat atât pentru urmărire, pentru speriat vânatul și pentru aducerea vânatului  pe orice tip de teren și climat, inclusiv apă. În anul 1874, tânărul Korthals a cumpărat o femelă griffon de 7 ani pe nume Mouche, care avea calități extraordinare de vânătoare atât în pădure cât și în câmp. Pe perioada următorilor trei ani, Korthals a achiziționat încă cinci câini de vânătoare: Janus (avea o blană lânoasă), Junon (o femelă care avea o blană scurtă) și Hector, Satan și Banco (care aveau blana lânoasă). Prin mai multe încrucișări între acești șase câini și urmașii lor, Korthals a creat fundația unei rase care a devenit cunoscută ca fiind un câine de muncă cu un nas foarte bun și cu abilitatea de a lua urma și a aduce vânatul. La un moment dat, Korthals s-a mutat în Germania, unde a continuat eforturile sale de a crea noua rasă de griffon. A achiziționat câțiva câini noi, cu diverse tipuri de blană, mai multe tipuri și talente. Intenția lui clară era de a îmbunătăți blana, plăcerea de a sta în apă, inteligența și dispoziția generală a acestui câine. Mulți cunoscători cred că spanieli, setteri, pointers și Otterhounds au fost folosiți în crearea acestei

  Nume: Wirehaired Pointing Griffon

Originea:  Olanda

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 50 – 55 cm, Mascul 55 – 60 cm

Greutate: între 22 și 27 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 13 ani

Culoare: gri cu pete maro

Temperament:  Un câine Griffon plictisit este un câine distructiv. Le place să vâneze și sunt capabili să muncească ore întregi în teren și pe orice fel de vreme. Sunt de asemena niște înotători foarte buni și le place să recupereze animalele din apă.

Dresaj:  Dresajul ar trebui să fie făcut cu ajutorul a multor recompense și bunătăți, dar realizat cu un aer încrezător. Socializarea ar trebui să înceapă devreme, astfel că nu va mai simți frică față de alte persoane sau situații.

Caracteristici distinctive: Blana este una dintre trăsăturile caracteristice la această rasă. Este dublă. Blana exterioară este de lungime medie, dreaptă și sârmoasă, niciodată blănoasă sau cârlionțată. Textura dură permite protecție împotriva vremii.

rase. Griffon hound și German Shorthair Pointer sunt de asemenea contribuitori la dezvoltarea rasei lui Korthals, pe care în final a denumit-o Wirehired Pointing Griffon. În mai puțin de două decade, Korthals a creat un câine care putea să ia urma, să sperie vânatul și să îl aducă la vânător pe orice tip de teren și chiar și în apă. Tot el a fost cel care a ajutat la scrierea standardului rasei, iar în anul 1890 a fost recunoscut de către casa regală a Germaniei pentru succesele sale cu privire la această nouă rasă. Mai târizu, Korthals a început să călătorească mult, o muncă plătită de un nobil Francez, Ducele de Penthievre, și a profitat de aceasă ocazie pentru a-și promova câinii ori de câte ori exista o persoană dispusă să îl asculte. Acest lucru a dus la apariția unor discuții cu privire la originea rasei, dar niciodată nu i-a putut fi contestată originea Olandeză. Korthals a participat în competiții și showuri de profil cu rasa Wirehired Pointing Griffons în mai multe țări din Europa, ceea ce a dus la creșterea considerabilă a vizibilității acestei rase. Rasa a ajuns în America în anii 1800 și a fost recunoscută de către Clubul Adăposturilo Canine Americane în anul 1887 ca și membru în grupa Sportivă. Asociația American Wirehired Pointing Griffons a fost acceptată de către AKC ca și club fondator în anul 1991. Câinele Wirehaired Pointing Griffon a debutat la showul canin din Madison Square Garden în anul 1916. Este un câine bine-echilibrat, ușor de dresat și dornic să facă pe plac. Totuși, câinele din rasa Wirehaired Pointing Griffon este unul dintre cei mai buni câini de muncă, excelând cu precădere la muncile de câmp.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Wirehaired Pointing Griffon este un câine de mărime medie, cu un cap nobil, de formă pătrată, cu membre puternice, crescut să acopere orice tip de teren pe care vânătoarea l-ar duce. Mersul său are grația unei feline. Excelează atât la identificarea vânatului în câmp, cât și la aducerea acestuia din apă. Ușurința cu care se poate dresa, devotamentul față de familie și temperamentul prietenos îl face un câine aproape perfect.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime între 50 – 55 cm pentru femele și 55 – 60 pentru masculi. Greutatea este între 22 și 27 kg. Gâtul îi este destul de lung, arcuit. Spatele îi este drept, așezat pe o linie dreaptă, coastele bine pronunțate și cu o adâncime semnificativă. Totuși, pieptul nu trebuie să îi fie nici prea larg, dar nici prea îngust.
Cap: Mărimea capului trebuie să fie într-o proporție excelentă cu restul corpului. Craniul este de lățime medie, cu o lungime egală de la nas la stop și de la stop la frunte. Craniul este ușor rotunjit la vârf, dar văzut din profil, capul și botul par a fi pătrate. Mustața abundentă și sprâncenele contribuie la expresia sa prietenoasă.
Urechile: Sunt de lungime medie, așezate plat și aproape de cap, destul de sus poziționate, aproape de linia ochilor.
Ochii: Îi sunt mari, largi, mai mult rotunjiți decât eliptici. Au o expresie care denotă prietenie, inteligență. Culoarea ochilor variază în gama culorilor galben și maro.
Coada: Se extinde în continuarea liniei spatelui. Poate să fie purtată drept sau să fie ușor ridicată. Este destul de scurtă.
Blana: Este una dintre trăsăturile caracteristice la această rasă. Este dublă. Blana exterioară este de lungime medie, dreaptă și sârmoasă, niciodată blănoasă sau cârlionțată. Textura dură permite protecție împotriva vremii. Blana interioară este formată din fire dese, groase, care creează o protecție superioară și rezistență la apă. Blana interioară poate să fie mai mult sau mai puțin deasă, în funcție de sezon, climat și de ciclul hormonal al câinelui. Capul prezintă niște mustăți și sprâncene bogate. Părul care acoperă urechile este destul de scurt și moale.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Wirehaired Pointing Griffons sunt considerați superiori de către vânători, fiind niște câini rapizi, de încredere, care pot să miște vânatul și totodată să îl și aducă. Aceștia pot să vâneze pe orice tip de teren și pe orice fel de vreme. Ca și membru al familiei, Griffonul este un câine politicos, liniștit, afectuos și jucăuș. Sunt niște câini de pază alerți, care vor lătra pentru a vă anunța când cineva se apropie, dar sunt mult prea liniștiți și cuminți pentru a fi niște gardieni. Acești câini au nevoie de multă activitate, fiind perfecți pentru familiile care își petrec mult timp în aer liber. Se înțeleg bine cu copiii mai în vârstă și se pot descurca cu animalele familiei dacă sunt crescuți împreună. Câinii din rasa Wirehaired Pointing Griffons au nevoie de cel puțin o oră de exerciții viguroase în fiecare zi pentru a-și menține sănătatea, fericirea și temperamentul echilibrat. Un câine Griffon plictisit este un câine distructiv. Le place să vâneze și sunt capabili să muncească ore întregi în teren și pe orice fel de vreme. Sunt de asemena niște înotători foarte buni și le place să recupereze animalele din apă. Acasă, câinii Griffoni adoră să se joace în curte și de asemenea le place să se plimbe, să iasă la hiking și să alerge. Dacă aveți piscină, așteptați-vă să îl vedeți aruncându-se în apă, mai ales atunci când este o minge sau un băț în apă pe care le poate recupera. Câinii Wirehaired Pointing Griffons sunt niște câini de țară, care au nevoie de mult spațiu liber și să stea foarte mult afară. Orașul poate să fie mult prea mult pentru el și se va acomoda greu într-un apartament. Sunt niște câini care suferă de anxietate atunci când sunt lăsați prea mult timp singuri. Nu este o rasă pentru persoanele care muncesc timp îndelungat, ci mai degrabă pentru fermă sau pentru familiile în care un membru este în majoritatea timpului acasă. Persoanele obsedate de curățenie nu ar trebui să aibă un astfel de câine pentru că este unul care face dezastru în casă.

Dresaj

Câinii din rasa Wirehaired Pointing Griffons sunt destul de dificil de dresat. Sunt câini încăpățânați și machiavelici, putând oricând să plece de lângă voi dacă încep să fie plictisiți de activitatea pe care o faceți. Începeți dresajul câinelui încă de mic, pentru a-l face să înțeleagă cine este liderul în casă – dacă nu va înțelege cine este liderul, își va asuma în mod natural poziția de lider. Dresajul ar trebui să fie făcut cu ajutorul a multor recompense și bunătăți, dar realizat cu un aer încrezător. Socializarea ar trebui să înceapă devreme, astfel că nu va mai simți frică față de alte persoane sau situații. Dacă un Griffon este mult prea cocoloșit și ținut în casă, acesta poate să devină prea fricos, ceea ce va cauza câinelui un stres care nu este neaparat necesar.

Toaletaj:

Câinele din rasa Wirehaired Pointing Griffons este considerat a fi un câine care nu își schimbă blana. Orice astfel de schimbare este minimă, trecând aproape neobservată. Blana ar trebui să fie periată cel puțin o dată pe săptămână și curățată de părul mort sau de murdărie. Acest câine ar trebui să fie îmbăiat doar atunci când este cu adevărat necesar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Wirehaired Pointing Griffons este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– distichiasis este o cataractă ereditară, care presupune creşterea unui rând suplimentar de pleoape. Această afecţiune vine în completarea unor boli de inimă, fiind greu de observat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close