Totul despre Alpaca – noul animal de companie – partea a II-a

5.7K

Te întrebi dacă poți să ai un animal Alpaca acasă, ca și animal de companie? Răspunsul este cu siguranță DA! Animalele Alpaca sunt tot mai des întâlnite în ferme și chiar în casele oamenilor în ultimii ani. Motivele pentru care acest lucru se întâmplă sunt disecate în continuare.

Dar înainte de a vă povesti despre Alpaca și comportamentul lor, vrem să vă facem cunoștință cu unul dintre cei mai cunoscuți polițiști ai țării noastre, Marian Godină. În articolul de pe site-ul său, www.mariangodină.ro, acesta povestește ”Cum am ajuns să avem o alpaca” – este o lectură interesantă și o poveste frumoasă totodată.

 

Generalițăti despre Alpaca

Animalele Alpaca sunt niște animale sociale care trăiesc în turme și în grupuri de familii care sunt formate din un mascul, o femelă și puii lor. Sunt niște animale blânde, curioase, inteligente și mereu dornice să descopere lucruri noi. Deoarece în sălbăticie sunt victimele prădătorilor cum ar fi Pumele, Alpaca au devenit niște animale precaute și nervoase atunci când simt o amenințare posibilă. Le place să aibă spațiul lor și s-ar putea să nu le placă să vadă un alt animal Alpaca sau un om care se apropie, mai ales din spate. Își anunță turma dacă observă ceva neobișnuit scoțând niște sunete ascuțite, puternice. Dacă sunt nevoite să se apere, turmele de Alpaca atacă folosindu-și picioarele din față, dar și scuipând și lovind cu picioarele din spate. Deoarece labele picioarelor au la bază pernițe, asemenea pisicilor, loviturile lor nu sunt foarte dureroase, dar cu siguranță vor lăsa urme.

 

Caracteristici comportamentale ale animalelor Alpaca

  1. Scuipatul. Nu toate animalele Alpaca scuipă, dar toate au această capacitate. Totuși, acest scuipat poate să fie doar mult aer și cu puțină salivă, sub formă de avertisment. Dar de obicei, Alpaca scuipă aducând la suprafață acizii din stomac și îl proiectează înspre țintele lor. După ce folosesc această metodă de protecție, Alpaca va avea buza de jos lăsată și gura îi va fi oarecum searbădă – aceste efecte se datorează acidului din stomac.
  2. Contactul fizic. Odată ce se familiarizează cu persoanele din jurul lor, Alpaca se vor lăsa să fie mângâiate pe spate și pe gât. Veți putea să munciți cu ele și să le dresați. Pot chiar să învețe să mănânce din mână. Totuși, trebuie să țineți cont că animalelor Alpaca nu le place să fie prinse în brațe. Odată învățate cu socializarea, unele Alpaca vor tolera să fie mângâiate peste tot corpul, dar adeseori vor continua să opună rezistență atunci când vine vorba de atingerea picioarelor sau a abdomenului.
  3. Igiena. Alpaca își controlează dezvoltarea paraziților intestinali folosind o zonă comună pentru acumularea bălegarului, loc în care nu vor mânca niciodată. În habitatul lor natural, mai ales acolo unde hrana nu este abundentă, aceasta este o metodă eficientă de a-și proteja zona verde. Din păcate, femelele au obiceiul de a se aduna toate într-o linie dreaptă și de a-și face nevoile în același timp, ceea ce ocupă destul de mult spațiu. Totodată, animalelor Alpaca le place să se scalde în nisip și chiar dacă zona îngrădită în care le țineți nu are nisip, aceștea vor găsi o zonă în care să își facă un loc de scăldat.
  4. Dresajul. Animalele Alpaca sunt perfecte pentru dresaj, putând chiar să fie dresate de către copii folosind un ham. Atunci când dresați o Alpaca, veți putea să ajungeți în punctul în care aceasta va sări peste obstacole, va ocoli baloți de fân, va merge pe poduri și chiar vor sări mici garduri. Trebuie doar să le oferiți recompense și să le învățați cu socializarea încă de când sunt mici.
  5. Sunetele. Sunetele pe care animalele Alpaca le scot variază de la un individ la altul, dar în general se aude un fel de murmur. Acest murmur este în general un sunet de liniștire, de calmare, anunțând astfel ceilalți membri ai turmei că totul este în ordine. Atunci când sunt în pericol, Alpaca scot niște sunete înalte, aproape ca un strigăt. Această reacție poate să fie scoasă la iveală și la apariția altor animale. Când două animale se luptă, aceștia totodată scot sunete ascuție, asemenea unor strigăte, menite să își intimideze adversarul. Lupta determină dominanța în cadrul turmei, dreptul de a se împerechea cu femelele din grup și este în general generată din cauza acumulării de testosteron. Din acest motiv, în general masculii sunt ținuți separați.
  6. Sunt de ajutor. Alpaca este un gardian excelent pentru alte turme de animale cum ar fi vacile, oile sau caprele. Pot să trăiască alături de alte animale domestice, în mare parte pentru că acestea nu le intimidează. Sunt de asemenea capabile să țină altă animale de pradă la distanță, cum ar fi coioții, sconcșii și nevăstuicile. Ca și bonus, animalul Alpaca poate să vă ajute cu menținerea gazonului pentru că, spre deosebire de oi, Alpaca mușcă firul de iarbă de la bază, nu îl smulge. Totodată, Alpaca poate să fie folosită pe post de transportor atunci când mergeți într-o drumeție.

După cum vedem, Alpaca sunt niște animale ușor de întreținut și cu o personalitate care le permite să fie considerate animale de companie. Sunt într-adevăr destul de mari, dar pentru crescătorii de animale sau pentru o fermă, acestea fac notă discordantă cu restul animalelor.

Este o plăcere să ai un prieten blănos în apropiere și mai ales unul care se lasă mângâiat, dresat și care este și un gardian excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close