Toto – Câinele din Oz

3.5K

totoToto, un câine din rasa Cairn Terrier a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți câini din lumea cinematografică. Acesta l-a interpretat pe Toto în pelicula Vrăjitorul din Oz, ceea ce înseamnă că numele său real era cu totul altul. Pe simpaticul cățel îl chema Terry, dar popularitatea pe care a cunoscut-o sub forma interpretării caracterului Toto i-a făcut pe toți să uite numele real al câinelui. Totodată, se spune despre acest câine că era un actor absolut genial, care a reușit într-un mod incredibil să interpreteze rolul de câine mascul, deși Terry era o femelă Cairn Terrier.

Istoricul câinelui Toto

La momentul în care dresorul de câini Carl Spitz a intrat în posesia unei femele cairn terrier care avea o predispoziție acută spre accidente, acesta nu știa că Terry avea să devină în câțiva ani un câine extrem de popular și de iubit de către o lume întreagă. În anul 1933, Terry avea să interpreteze rolul lui Toto din pelicula Vrăjitorul din Oz, iar povestea ei a fost pusă pe hârtie în volumul ”Eu, Toto: Autobiografia lui Terry, câinele care a fost Toto”, de către Willard Carroll. Acesta a spus că a găsit povestea lui Terry aruncată în registrele unui adăpost pentru câini, care a fost desființat în detrimentul realizării unei autostrăzi. Câinele Terry nu a fost tot timpul faimos. Stăpânii ei inițiali, frustrați de accidentele pe care părea să le atragă constant, au dus câinele la un bine-cunoscut dresor de câini din San Fernando. Dresorul, Carl Spitz a învățat să dreseze câini în Germania, iar când s-a mutat în America în anul 1926, a deschis o școală de pionerat în dresajul canin, denumită Școala de Dresaj Canin ”Spitz Hollywood”. În acel moment, moda cinematografică se rezuma la filmele mute. Unul dintre câinii pe care i-a dresat Carl Spitz a fost și Buck, un St Bernard care a jucat alături de Clark Gable în filmul ”Call of the Wild”. L-a mai dresat pe Marele Danez Prince din filmul ”Wuthering Heights” și pe Musty în filmul ”Familia elvețiană Robinson”. Dar niciunul dintre acești câini nu s-a ridicat la nivelul femelei cairn terrier Terry. Stăpânii lui Terry au abandonat-o pe aceasta în adăpopstul de câini a lui Spitz, care s-a decis împreună cu soția sa să adopte cățelul. La un moment dat, Spitz a luat-o cu el la o discuție cu niște persoane în cadrul Studiourilor Paramount din Hollywood, unde Terry a făcut câteva trucuri în fața acestora. Era de fapt o audiție pentru un rol într-un film cu Shirley Temple. Deși Carl Spitz nu a intenționat niciun moment să transforme Cairn Terrierul într-un star de cinema, acest lucru se pare că i-a fost predestinat lui Terry. Revenind la Shirley Temple, ea a trebuit să aleagă între mai mulți câini, dar s-a îndrăgostit de femela Cairn Terrier. Primul rol a lui Terry a fost în filmul ”Bright Eyes”.

Toto – rolul celebrității

În anul 1938, Terry a participat la castingul pentru un câine care să semene cu câinele ilustrat al lui Dorothy din cartea Vrăjitorul din Oz. Terry a fost selectat imediat, moment care a reprezentat și escaladarea pe culmile succesului. Printre beneficiile de care s-a bucurat la acel moment a fost și cazarea în casa lui Judy Garland, cea care o toto graveinterpreta pe Dorothy în film și care avea să îi fie colegă de platou pe durata filmărilor. Aceasta s-a atașat foarte tare de Terry, dorind să o adopte la finalul filmărilor, dar Carl Spitz nu a vrut acest lucru. Salariul lui Terry pentru filmări era de $125 pe săptămână, ceea ce reprezenta la vremea respectivă o sumă frumușică de bani. Filmările au decurs cu destul de multe incidente venite din partea lui Toto, care nu a vrut să stea în coșul în care a fost pusă de către Domna Gulch atunci când a luat-o de la Dorothy. Mai mult, îi era foarte frică de ventilatoarele care trebuiau să simuleze tornada care a dus-o pe Dorothy în Oz. Pe lângă acestea, a mai suferit pe parcursul filmărilor de un accident, atunci când unul dintre gardienii vrăjitoarei cele rele a călcat-o pe picior, rupându-i-l. Dar în câteva săptămâni Terry a revenit în caracterul lui Toto pentru a-și termina filmările la unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite filme pentru copii. După interpretarea lui Toto, Terry a apărut în multe alte filme. Numele i-a fost schimbat în Toto în anul 1942, la trei ani de la filmările filmului Vrăjitorul din Oz. În anul 1945, Toto a murit la vârsta de 13 ani, fiind înmormântată în cimitirul din spatele adăpostului pentru câini al lui Carl Spitz.

Despre Rasa Cairn Terrier

Este o rasă care provine din Scoția și care a fost încă de la început utilizată pentru vânătoarea de vidre, vulpi sau alte rozătoare. Acești câini trebuiau să facă față condițiilor climatice potrivnice de pe teritoriul Scoției, cu precădere celetoto (1) din zona Oceanului, fiind totodată considerată una dintre cele mai vechi rase de Terrieri. Corpul lor mic și picioarele scurte le permite să se strecoare prin cele mai strâmte locuri. Capul mare, ușor disproporționat cu restul corpului, poartă cu el o privire extrem de scumpă, capabilă să înmoaie inima oricui. Urechile mici și mereu ridicate, sprâncenele stufoase și mustățile lungi îi alocă o mină totodată serioasă și mereu în alertă. Sunt niște câini independenți și energici, mereu în alertă și activi. Pe lângă acestea, câinii din rasa Cairn Terrier sunt foarte inteligenți, ceea ce le permite să fie uneori chiar machiavellici. Arată o iubire necondiționată față de familie, dar au nevoie de foarte multă afecțiune din partea oamenilor. Nu le plac pisicile, astfel că nu se vor înțelege niciodată cu ele. Oricând va vedea o pisică va intra în urmărirea acesteia, considerând-o o pradă. Cairn Terrierul a devenit pe parcursul timpului un câine de companie extrem de apreciat și de iubit. În ceea ce privește dresajul, fiind un câine încăpățânat, va încerca să facă lucrurile așa cum dorește el. Dar este un câine inteligent, ceea ce îi permite să învețe cele mai dificile comenzi.

 

Filmul Vrăjitorul din Oz a pus rasa Cairn Terrier pe un înalt piedestal în ceea ce privește animalele de companie. Câinele Toto a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți câini din lume, reușind performanța de a apărea în aproape toate scenele din film, fiind nedespărțit de Dorothy.

Lucruri interesante despre filmul Vrăjitorul din Oz

  1. Majoritatea actorilor din film au fost răniți în timpul filmărilor, unii dintre ei fiind chiar aproape să își dea viața pentru acest film, care la vremea respectivă a reprezentat o revoluție în industria cinematografică.
  2. Judy Garland era cu patru ani mai în vârstă decât caracterul pe care îl interpreta, Dorothy Gulch. Pe timpul filmărilor a fost nevoită să poarte un corset.
  3. Nu doar Garland a atras privirile pentru acest rol, ci și mult mai cunoscuta și mai apreciata actrițiă Shirley Temple, care avea chiar și vârsta mai apropiată de Dorothy. Din păcate, Shirley nu avea vocea necesară pentru a cânta în film.
  4. Filmul a avut nevoie de cinci directori diferiți și 14 scenariști care să scrie replicile și să adapteze cartea.
  5. Au fost realizate câteva schimbări față de carte, respectiv Oz era chiar un loc real, nu doar un vis al lui Dorothy.
  6. Salariul lui Toto era de $125 pe săptămână, cu mult mai mult față de câștigurile americanilor din anii 1930.
  7. Judy Garland s-a atașat atât de tare de Toto încât i-a implorat pe Carl Spitz și pe soția acestuia să o lase să îl adopte.
  8. Margaret Hamilton a fost victima unei explozii de pe platou, fiind dusă la spital cu arsuri grave.
  9. Din cauza schimbării directorilor, precum și a scenariului, filmul a avut mai multe întârzieri față de de data preconizată de finalizare. Încasările la vremea respectivă au fost totuși foarte mari, situându-se în jurul valorii de $3 milioane.

Cu o viață tumultuoasă în spate, Toto a reușit să se impună la Hollywood și printre toți ceilalți câini utilizați la vremea respectivă. A fost un câine faimos și mai mult, un actor apreciat și iubit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close