Scooby-Doo – Where are u?

3.7K

 

kinopoisk.ruToți fanii extraordinarului desen animat, Scooby-Doo, ar trebui să știe care este rasa de câine care stă în spatele caracterului Scooby-Doo, și anume Marele Danez. Desenele animate reprezintă filmele copilăriei, primele contacte cu o lume imaginară. Atunci când un câine cum este Scooby-Doo reușește să prezinte într-un desen animat posibilitatea unei comunicări excelente și a unei prietenii irevocabile, liniare între un câine și stăpânii săi, copiii vor avea de învățat numai lucruri bune. Nu este un desen animat violent, ci din contră, are nenumărate elemente de comedie. Iar câinele Scooby-Doo reușește să își apropie expresiile și gesturile de cele ale unui om, ceea ce îl face uneori să fie mult mai comic.

Istoricul desenului animat Scooby-Doo

În anul 1968, Fred Silverman, un director de programe pentru copii la canalul CBS din America, a început căutarea unui show care să crească audiența emisiunii sale de Duminică dimineața și care să satisfacă totodată și iubitorii de câini. Archie Show a fost rezultatul căutărilor sale, un rezultat care a avut un succes răsunător în anul 1969, tema Scooby-Doo 2melodică a programului, ”Sugar,Sugar” fiind Numărul 1 în topurile Americane timp de mai multe săptămâni. În urma acestui succes, Fred Silverman a contactat producătorii de desene animate William Hanna și Joseph Barbera, propunându-le realizarea unui alt show care să aibă la bază o formație de adolescenți care cântă muzică rock și care între concerte rezolvă mistere. Hanna și Barbera au gândit formatul showului, dându-i titlul de ”Mysteries Five”, care aveau în prim plan cinci adolescenți (Geoff, Mike, Kelly, Linda și fratele Lindei, W.W.), împreună cu câinele lor, Too Much. Alegerea rasei de câine care să îl reprezinte pe Too Much nu a fost foarte dificilă, producătorii gândindu-se la două variante, ambele conținând câini de dimensiuni mari. S-au hotărât asupra unui câine din rasa Marele Danez și între un câine ciobănesc. În final, decizia a fost a lui Barbera, care a spus că vor crea caracterul în jurul unui câine din rasa Marele Danez.

Designerul Iwao Takamoto a studiat aspectul rasei Marele Danez, reușind să creeze un câine care să conțină o serie de anormalități, cum ar fi picioare mult prea mari, o bărbie dublă, aspecte care au definit caracterul Scooby Doo. Ulterior, showul a suferit alte câteva modificări, printre care Geoff și Mike au dispărut, creându-se un alt caracter, Ronnie, care mai târziu a fost denumit Fred. De asemenea, Kelly a fost redenumită în Daphne, Linda a fost redenumită în Velma și Shaggy nu a mai fost conceput ca fiind fratele ei. Silverman, a dorit de asemenea să schimbe numele de Mysteries Five, în ”Who’s S-S-Scared?”. În noul format, Silverman a prezentat acest show ca fiind programul de rezistență pentru emisiunea lui de Duminică Dimineața, pentru anii următori, 1967 – 1970. Dar directorii CBS au considerat că acest show ar fi mult prea înspăimântător pentru tineri, motiv pentru care nu au acceptat propunerea lui Silverman.

scooby-dooSilverman nu a renunțat la proiectul său, dar s-a întors la producătorii Hanna și Barbera și au reconstruit showul pentru a fi mai puțin înspăimântător și să conțină mai multă comedie. Au renunțat la trupa de rock și și-au concentrat atenția asupra caracterelor Shaggy și Too Much. Silverman s-a inspirat din melodia lui Bert Kaempfert ”Strangers in the Night” interpretată de Frank Sinatra, și care la final spune ”doo-be-doo-be-doo”. Atunci s-a decis să denumească Marele Danez ”Scooby-Doo”. Imediat, numele showului a fost schimbat în ”Scooby-Doo, Where are You?”. În noul format, directorii CBS au aprobat difuzarea showului.

În data de 13 Septembrie 1969, primul episod a văzut lumina ecranului, cu numele ”What a Night for a Knight”. Vocile originale ale caracterelor erau cele ale lui Don Messick ca fiind Scooby-Doo, Casey Kasem ca și Shaggy, Frank Welker ca și Fred, Nicole Jaffe ca și Velma și Stefanianna Christopherson ca și Daphne. În anul 1969 au fost produse 17 episoade din serialul Scooby-Doo. Succesul pe care l-a obținut acest show i-a permis lui Silverman să se concentreze înspre cel de-al doilea sezon în anul 1970. În anul 1972, showul ținea o oră, episoadele fiind transformate în filme în care actorii principali erau în general acompaniați în rezolvarea misterelor de diverse nume mari ale vremii, cum ar fi The Harlem Globetrotters, Don Knotts și Batman și Robin. Din acel moment, Scooby-Doo a devenit nelipsit din viața oricărui copil, serialul fiind unul care a prins la public. Au urmat nenumărate variante și seriale, iar după anii 2000 s-au realizat chiar și filme.

Caracterul Scooby-Doo este un câine din rasa Marele Danez, la vârsta de șapte ani, dar unul foarte fricos și căruia îi place enorm de mult să mănânce. Scooby-Doo ar face aproape orice pentru un tratament delicios. Scooby este cel mai bun prieten al lui Shaggy, aceștia fiind de obicei folosiți ca și momeală pentru răufăcători, de către ceilalți membri ai echipei. La finalul fiecărui episod, Scooby și Shaggy prind întotdeauna din greșeală răufăcătorii. Atunci când actorii se despart pentru a căuta indicii, Scooby și Shaggy se duc tot timpul împreună, iar uneori sunt acompaniați de către Velma.

Scooby-Doo este un caracter comic, care reușește să exprime într-un mod destul de uman stările sufletești, cu precădere frica, sperietura.

Despre rasa Marele Danez

Este un câine imens, impunător, considerat de multă lume ca fiind o rasă regală, elegantă. Sunt niște câini frumoși și impresionanți. O caracteristică principală este și forma corpului, cu cavitatea toracică mare și cu o burtă subțire,Great-Dane aproape inexistentă. La originle sale a fost folosit ca și câine de vânătoare, fiind capabil să se lupte cu aproape orice animal sălbatic, ceea ce i-a transformat în câini puternici, rezistenți și neînfricați. Astăzi, rasa Marele Danez a devenit un iubit câine de companie, fiind câini cu o capacitate afectivă foarte puternică. Standardul rasei spune că Marele Danez trebuie să fie un câine alert, curajos și niciodată timid, un câine prietenos, caracteristici care îi oferă Marelui Danez maiestuozitatea unică. Un astfel de câine nu trebuie să fie învățat să fie prea protectiv sau să fie agresiv, pentru că este prea mare pentru a putea fi controlat. Statura lor impresionantă îi face să fie niște câini de pază excelenți, oamenii fiind în general speriați doar de simpla lor prezență. Pentru ca acești câini să nu sperie oamenii, stăpânii lor trebuie să îi învețe încă de mici să fie blânzi și să iubească oamenii. În ciuda mărimii lor, Danezii sunt mereu pregătiți de joacă, plăcându-le să sară peste obiecte. Trebuie totuși să se acorde o atenție deosebită atunci când acest câine se joacă alături de un copil, pentru că statura lor impresionantă îi poate face să provoace răni, chiar dacă nu doresc acest lucru. Este necesar, pentru sănătatea lor mentală, să aveți o curte mare în care să se poată juca și totodată, nu trebuie să fie lăsați singuri lungi perioade de timp. Lătratul lor este unul deranjant, fiind foarte puternic din cauza volumului și a tonalității joase, baritonale. Câinii din rasa Marele Danez sunt destul de ușor de învățat comenzile de bază, ținând cont totodată de dorința lor de a  face pe plac. Trebuie să fie învățat să nu alerge în casă, pentru că statura lui impunătoare va distruge tot ce îi iese în cale.

 

Scooby-Doo rămâne în continuare un caracter de desene animate iubit de copii și îndrăgit de părinți. În parcurile de distracții cum este Disneyland, Scooby-Doo este nelipsit, iar Marele Danez a cunoscut faima și datorită caracterului pe care îl interpretează, Scooby-Doo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close