Torsul pisicilor si cele noua vieti ale acestora

6.6K

Stai si te relaxezi pe un sezlong, iar pisicuta de langa tine sta ghemuita in culcusul ei si toarce linistita. Probabil ca ar trebui sa fie unul din momentele de maxima relaxare pentru tine, insa, stii ce simte pisica ta? Te-ai gandit vreodata de ce, si cum torc pisicile? Se zice ca pisica are noua vieti, oare torsul este unul dintre secretele acestui fapt?

Mecanismulde ce torc pisicile torsului a fost indelung cercetat, iar specialistii au ajuns la concluzia ca torsul se intampla la nivelul laringelui. Creierul pisicii transmite semnale catre musculatura larigelui si a diafragmului. Acestea se contracta si se relaxeaza intermitent, in timpul respitatiei, lasand sa treaca sau blocand fluxul de aer. Aceste vibrabtii separa corzile vocale si permit torsului sa apara atat in expiratie cat si pe inspiratie.

Tot ansamblul care permite torsul este sustinut de o structura rigida, reprezentata de osul hioid. Acesta este situat la baza limbii si a laringelui. Din cauza diferentelor de structura ale hioidului, exista felinele care torc, dar nu prezinta raget (pisica, puma, gheparzii, linuxul) si feline care nu pot sa toarca, dar prezinta raget (panterele, leii, leoparzii, jaguarul sau tigrii).

Momentele in care pisica toarce sunt variate. El sta la baza starii de liniste si relaxare, insa sunt si alte momente in care pisica toarce. Ea poate toarce si cand este speriata sau amenintata, cand doreste hrana sau orice altceva. Nu de putine ori poate ai observant cum dimineata, cand este momentul mesei, aceasta da tarcoale la picioarele noastre, torcand cu o intensitate mai mare decat atunci cand doarme.

Si puii de pisica torc, inca din primele zile de viata. Acest lucru sta la baza conexiunii dintre ei si pisica mama.

Un alt moment important in care pisica toarce este atunci cand este in refacere, cand este ranita, sau cand o doare ceva. Chiar daca torsul este consumator de energie, se pare ca are efecte vindecatoare si ajuta la refacerea organismului. Aduce o stare de confort pentru organismul slabit si o ajuta sa se recupereze mai repede. Explicatia pentru puterea vindecatare a torsului este frecventa joasa pe care este emis sunetul, cuprinsa intre 25 si 150 Hz. Pe ea sunt emise o serie de vibratii benefice pentru vindecarea anumitor afectiuni – musculare, ale oaselor si tendoanelor – sau care diminuaza durerea si inflamatiile.

In concluzie, torsul este un mod de comunicare al starilor emotionale sau al nevoilor pisicii, si, nu in ultimul rand, este un mecanism vindicator pentru aceasta si nu numai.

Curiozitati: Torsul pisicii este un remediu si pentru anumite afectiuni ale oamenilor. Studiile au demonstrat ca stapanii pisicilor sunt mai putin predispusi la depresii, anxietate si boli ale inimii. Frecventa scurta pe care este emis torsul ajuta la normalizarea puslului, reduce nivelul de stres si pe cel al tensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close