Rasa Siameză

2.9K
Informaţii generale:

Rasa Siameză este una dintre cele mai vechi rase de pisici domestice, având un istoric plin de aromă și de întâmplări. De asemenea, rasa Siameză este una dintre cele mai ușor de recunoscut rase de pe planetă. Aceste pisici sunt originare din Thailanda, unde erau foarte apreciate de către membrii casei regale, fiind folosite ca și animale de companie. Tot aceste pisici i-au făcut pe Thailandezi să creadă că sunt menite să transporte sufletul persoanelor regale care au murit, înspre lumea de dincolo. Despre această rasă s-a povestit mult, existând încă de la începuturi mituri și povestiri cu privire la aspectul și la personalitatea ei. Una dintre aceste povestiri este și cea care spune despre pisicile Siameze sacre care trăiau în temple și care aveau însărcinarea de a păzi vasele valoroase. Se povestește despre aceste pisici că își încolăceau coada în jurul vasului și se uitau la acesta cu atâta intensitate încât au rămas cu privirea încrucișată. O altă povestire este despre o pisică Siameză care a fost pusă să păzească inelele prințesei. Pentru a-și duce sarcina la bun sfârșit, pisica și-a pus toate inelele pe coadă, iar coada a reacționat modelându-se în așa fel încât să nu permită inelelor să mai iasă. În Cartea cu Poeme ale Pisicilor, rasa Siameză este descrisă în detaliu. Această carte a fost scrisă în perioada 1350, reprezentând data la care orașul Ayudha a fost construit, până în anul 1767, când orașul a fost distrus de către invadatori.

  Nume: Siameză

Originea: Thailanda (ex Siam)

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,7 – 4 kg, Mascul 3 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 15 ani

Culoare:  Pătată seal, pătată ciocolatiu, pătată liliachiu și pătată albastră

Temperament: Siameza este foarte inteligentă, agilă, atletică și mai mult decât orice, îi place să se joace. Trebuie să îi mențineți creierul ocupat cu jucării de tip puzzle, iar corpul trebuie să își primească exercițiile necesare.

Caracteristici distinctive: Pisica Siameză are ochii migdalați, albaștri și un cap ascuțit. Corpul îi este tubular și urechile îi sunt ascuțite. Este o pisică delicată, dar plină de energie, energie care provine de la un corp cu o musculatură bine dezvoltată.

Desenele din această carte ilustrează cât se poate de clar pisicile cu corpul și picioarele subțiri, cu blana colorată fad și cu pete negre pe urechi, coadă și picioare. Cartea descrie aceste pisici pătate ca fiind cu ochii roșii. Se crede despre acest aspect că provine de la faptul că atunci când privește în lumină, ochii pisicii devin roșii. Nu se cunoaște cu exactitate momentul în care aceste pisici au fost importate în Marea Britanie. Primele documentări vorbesc despre o pereche de Siameze pe care le-a primit sora Consulului Britanic în Bangkok în anul 1884, pisici care au fost prezentate anul următor în Londra. Totuși, se spune că primele pisici Siameze au fost prezentate în Anglia în anul 1871, la show-ul de profil din Sydenham, Londra, unde au primit critici negative, fiind considerate niște coșmaruri de pisici, cu un aspect ne-natural. În ciuda acestor critici, pisicile Siameze au crescut rapid în popularitate printre Englezi. În acea perioadă, pisicile Siameze erau apreciate pentru privirea lor încrucișată și coada curbată, aspecte care mult mai târziu deveniseră niște trăsături care erau depunctate în cadrul concursurilor. Primul standard scris a fost în anul 1892 și apoi rescris în anul 1902, standard care descria pisica din rasa Siameză ca fiind ușor de observat, o pisică de mărime medie care chiar dacă era grea, nu arăta a fi grasă, ceea ce o făcea să pară mereu zveltă. Prima Siameză care a ajuns în America se spune că a trăit la Casa Albă. Consulul David Stickles i-a oferit o pisică Siameză în anul 1878 doamnei Rutherford Hayes. Totuși, rasa Siameză a început să crească în popularitate la începutul anilor 1900, atunci când pisici din această rasă au început să participe în show-urile de profil, unde în scurt timp au urcat până în vârful ierarhiei. Pentru foarte multă vreme a rămas în vârful ierarhiei în America, unde abia în anul 1992 a fost trimisă pe locul trei ca și popularitate, fiind detronată de rasa Maine Coon. Datorită popularității ei, pisica din rasa Siameză a fost folosită pentru numeroase încrucișări cu diferite alte rase. În aceste zile, cea mai apreciată varietate a rasei în concursuri este Siameza Extremă. Varietatea Tradițională și cea din Stilul Vechi cunosc de asemenea un nivel ridicat de popularitate, fiind cu precădere apreciate de către crescătorii interesați de prezervarea rasei. Aceștia consideră corpul mai rotund și mai greu al pisicii Tradiționale ca fiind mult mai apropiat de cel al pisicii originale, înainte ca oamenii să înceapă să aducă ”îmbunătățiri”.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Siameză este una foarte ușor de recunoscut, în mare parte datorită aspectului unic al capului și al corpului ei. Pisica Siameză are ochii migdalați, albaștri și un cap ascuțit. Corpul îi este tubular și urechile îi sunt ascuțite. Este o pisică delicată, dar plină de energie, energie care provine de la un corp cu o musculatură bine dezvoltată. Culoarea blănii acestei pisici este un alt motiv pentru care este atât de apreciată. Cremul blănii este produs de către o enzimă mutagenă a cărei pigment duce la apariția acestei nuanțe, colorându-i totodată și burta, urechile, fața și picioarele.

Caracteristici generale: Siameza ideală este o pisică de mărime medie, zveltă și rafinată, cu linii lungi. Are un corp foarte delicat, dar musculos. Masculii sunt în general mai mari decât femelele. Esența acestei rase este dată de echilibru și rafinament, care se combină într-un mod armonios, nelăsând loc pentru apariția unor discrepanțe între diferite caraceristici fizice.
Corp: Are un corp de o lungime medie și este lung, grațios și zvelt, prezentând totodată o combinație distinctivă între oase delicate și o musculatură puternică. Umerii și șoldurile continuă aceeași linie sensibilă a unui corp tubular. Șoldurile nu trebuie să fie mai late decât umerii, iar abdomenul ar trebui să fie puternic. Gâtul îi este lung și elegant, iar picioarele sunt lungi și subțiri, bine proporționate cu restul corpului.
Cap: Este format din linii lungi și ascuțite. Este de mărime medie și bine proporționat cu restul corpului. Vârful triunghiului pleacă de la nas și se întinde până în vârful urechilor, unde triunghiul se închide. Între ochi există tot timpul o distanță de cel puțin lungimea unui ochi. Atunci când mustățile îi sunt așezate înspre în spate, se poate observa structura osaturii. Craniul îi este plat, iar dacă este văzută din profil se poate observa o linie pornind din vârful capului până în vârful nasului.
Urechile: Sunt mari, ascuțite și largi la bază. Reprezintă continuarea liniilor triunghiului.
Ochii: Sunt în formă de migdală, de mărime medie. Nu sunt nici ieșiți și nici prea mici. Între ochi trebuie să existe o distanță de cel puțin lungimea unui ochi. Sunt curbați înspre nas, astfel că mențin armonia formată de restul elementelor capului.
Coada: Este lungă, subțire și ascuțită până la un anumit punct.
Blana: Este scurtă, cu o textură fină, lucioasă, așezată foarte aproape de corp. Culorile care sunt acceptate sunt Seal Pătate (corpul este crem închis, care se deschide gradual într-o culoare mai deschisă înspre stomac și piept), Pătate Ciocolatiu (corpul le este asemănător fildeșului, iar petele sunt de culoarea ciocolatei), Pătate Albastre (corpul le este albăstriu înspre alb, într-o tonalitate rece, devenind mai închise la culoare pe măsură ce se ajunge în zona stomacului și a pieptului) și Pătate Liliachii (corpul îi este de un alb glacial, fără zone închise la culoare, în timp ce punctele sunt de culoare gri înghețat, cu tonalități rozalii).

 

Personalitate:

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate trăsături ale acestor pisici este că sunt foarte guralive și mereu pregătite să își spună părerea. Vă vor spune tot timpul ceea ce cred despre o anumită activitate sau despre un anumit lucru, cu o voce puternică, răspicată. Totodată, se așteaptă ca dumneavoastră să fiți atenți și să acționați așa cum a hotărât ea. Pisicile din rasa Siameză sunt foarte devotate și apropiate de oamenii lângă care stau. Le place să fie de ajutor și vă vor urma peste tot, supervizându-vă fiecare mișcare. Atunci când vă veți așeza, o pisică din rasa Siameză vi se va pune în brațe, iar noaptea cu siguranță va fi în pat alături de dumneavoastră, cel mai probabil sub plapumă și cu capul pe pernă. Pentru persoanele cărora nu le face plăcere să aibă un coleg de cameră gălăgios, ar fi mai bine să nu vă gândiți la o asemenea pisică. Pe de altă parte, dacă vă place să aveți pe cineva cu care să sporovăiți toată ziua, atunci Siameza poate să fie ceea ce căutați. Nu uitați totuși că trebuie să vă alocați timp pentru ea, Siameza fiind o pisică extrem de sociabilă. Nu îi place să fie lăsată singură perioade lungi de timp. Dacă munciți pe perioada zilei, este indicat să luați o pereche de siameze, astfel că își vor ține companie una celeilalte. Siameza este foarte inteligentă, agilă, atletică și mai mult decât orice, îi place să se joace. Trebuie să îi mențineți creierul ocupat cu jucării de tip puzzle, iar corpul trebuie să își primească exercițiile necesare. Cel mai bine ar fi să îi luați jucării după care să poată fugi și un copac pentru pisici în care să se cațere. Încercați să nu o lăsați niciodată acasă fără nicio activitate, pentru că riscați să găsiți totul întors în casă la întoarcere. Alegeți o pisică din rasa Siameză doar dacă sunteți pregătiți să petreceți timp și să interacționați cu ea. Este o pisică loială și o felină iubitoare, care va veni și vă va atenționa dacă nu îi acordați atenție.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Siameză este ușor de întreținut, fiind necesar un periaj săptămânal pentru a-i îndepărta părul mort și pentru a-i distribui uleiurile pielii. În ceea ce privește îmbăiatul, este necesar extrem de rar. În loc să o îmbăiați, este indicat să folosiți un sampon special care să îi înmoaie blana, după care să o uscați cu un uscător de păr. Este o pisică a cărei blană seamănă cu cea a unui Poodle. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Siameză este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– fibroelastoza endocardului este o boală rară a inimii în care se îngroașă ventriculul stâng al inimii, punând presiune pe mușchiul inimii;

– amiloidoza este o boală care apare atunci când o anumită proteină denumită amiloida este depozitată în organele corpului, cu precădere în ficat în cazul Siamezei;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close