Rasa Prepelicar Englezesc (English Setter)

1.6K

canvas_prepelicar_englezesc.jpg

Informaţii generale:Rasa Prepelicar Englezesc este o rasă de câini de vânătoare cunoscuți în Anglia cu mai bine de 400 de ani în urmă. Sunt cel mai probabil o încrucișare între mai multe tipuri de câini de vânătoare, incluzând aici pointerii și spanielii. Prepelicarul Englezesc modern a fost dezvoltat în secolul XIX de către englezul Edward Laverack și de către scoțianul R.L. Purcell Llewellin. Laverack a fost cel care a achiziționat o pereche de câini, Ponto și Old Moll, de la preotul A. Harrison în anul 1825, câini care au reprezentat de altfel fundația rasei actuale. Laverack și-a concentrat forțele pe dezvoltarea unui prepelicar care să fie sensibil, politicos și un bun companion. Este posibil să fi adăugat caracteristici de la Pointer și de la Setterul Irlandez, rasei sale, ceea ce a dus la apariția unor câini care se descurcau excelent în show-urile de prezentare, dar care aveau o apariție foarte slabă la vânătoare. Llewellin a început să lucreze cu câinii creați de către Laverack, dar având în minte faptul că trebuia să îi dezvolte pe partea de vânătoare. Astfel, au început încrucișările cu Setterul Gordon și alte rase capabile să îi îmbunătățească și să îi dezvolte simțurile, precum și abilitatea și viteza. Ambele tipuri de Prepelicari Englezești au ajuns în America la sfârșitul anilor 1800. Linia creată de către Laverack a reprezentat baza setterilor de concurs și de prezentare, în timp ce linia creată de către Llewellin a stat la baza dezvoltării câinilor de vânătoare, de teren. Câinii pentru prezentare tind să fie puțin mai mari decât cei de teren. Au o blană mult mai elegantă și care diferă ușor în ceea ce privește tiparul blănii, față de Prepelicarii Englezești de teren.   Nume: Prepelicar Englezesc (English Setter)

Originea: Anglia

Grupa: Câini de vânătoare (prepelicari)

 


Inaltime: Femela 61 – 65 cm, Mascul 63 – 68 cm

Greutate: Femela 25 – 30 kg, Mascul 25 – 30 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 12 ani

Culoare: alb cu albastru sau negru, combinații de alb cu galben deschis, cu roșu închis

Temperament:  Nu sunt câini care să fie ținuți în apartament, ci se vor bucura când au la dispoziție o casă cu o curte mare, o fermă chiar, unde să aibă posibilitatea de a alerga și de a socializa cu alte animale.

Dresaj:  Memoria lor de lungă durată înseamnă totodată că poate fi dificil să schimbați comportamentul unui Prepelicar Englezesc, odată ce acesta a ajuns adult.

Caracteristici distinctive: Marcajele sunt o caracteristică distinctivă, reprezentând smocuri de culoare, uneori sub formă de pete, pe un fundal alb.

Pete de culoare apar deseori la Prepelicarii Englezești de teren, pete care nu sunt indicate la Prepelicarii Englezești de prezentare. Rasa Prepelicar Englezesc este una dintre acele rase cu puține exemplare rămase, motiv pentru care dacă vă hotărâți să alegeți un Prepelicar Englezesc ca animal de companie, atunci trebuie să vă încărcați cu răbdare și să înțelegeți că va trebui să fiți înregistrați pe o listă de așteptare destul de lungă.

Descriere fizică:

Rasa Prepelicar Englezesc este formată din câini de vânătoare cu o statură elegantă, atletică și cu abilitatea de a alerga neobosiți lungi perioade de timp. Alergatul îi este unul lung și parcă fără să depună prea mult efort, cu capul ținut într-un mod aproape impozant și cu o coadă jucăușă. Blana îi este dreaptă, cu excepția zonei urechilor, a burții, a părții din spate a picioarelor, în interiorul coapselor și pe coadă. Marcajele sunt o caracteristică distinctivă, reprezentând smocuri de culoare, uneori sub formă de pete, pe un fundal alb. Combinația reușită între un câine care arată frumos și capacitățile de vânătoare fac din Prepelicarul Englezesc un companion perfect pentru Lorzii vânători. Câinii din rasa dezvoltată de Laverack tind să fie mai mari, să aibă mai multe zone cu blană ondulată, mustăți mai mari și deseori își poartă coada atârnând. Câinii din rasa dezvoltată de Llewellin sunt mai mici dar mai rapizi, cu mai puțină blană și cu pete de culoare mai mari. Aceștia își țin mai mereu coada ridicată.

Personalitate:

Despre rasa Prepelicar Englezesc se poate spune că este cu adevărat un câine de familie. Cu maniere elegante și cu un aer drăguț, Prepelicarul Englezesc iubește oamenii de toate vârstele și poate fi lăsat liniștit in preajma copiilor. Au o foarte bună ținere de minte, motiv pentru care îl veți vedea întâmpinând o persoană pe care nu au mai văzut-o de ani de zile, ca și când s-ar fi despărțit ieri. Prepelicarii Englezești sunt câini foarte sociabili, care tânjesc după compania oamenilor. Vor dori să facă parte din familia dumneavoastră, să fie implicați în activitățile familiei. Sunt destul de mici pentru a putea fi plimbați cu mașina, și destul de atletici pentru a face față activităților de jogging și drumeții. Prepelicarii Englezești iubesc oamenii, dar sunt mult prea leneși pentru a fi câini de pază foarte buni. Pentru o dezvoltare sănătoasă, acest câine de dimensiuni medii are nevoie de destul de multă activitate. Nu sunt câini care să fie ținuți în apartament, ci se vor bucura când au la dispoziție o casă cu o curte mare, o fermă chiar, unde să aibă posibilitatea de a alerga și de a socializa cu alte animale. Le place aproape orice fel de activitate fizică, începând cu plimbările lungi, urmărirea vânatului de mici dimensiuni din spatele casei și terminând cu competițiile de anduranță. Contează foarte mult pentru ei ca în toate aceste activități să fie implicați și oamenii. În ceea ce privește statul singuri acasă, câinii din rasa Prepelicar Englezesc nu tolerează mai mult de câteva ore odată. Nu ar trebui să fie crescuți în case în care sunt mult timp singuri pentru că vor deveni distructivi și vor lătra excesiv. Compania altui câine poate să fie o soluție doar în cazul în care ambii câini au crescut de mici împreună, Prepelicarul Englezesc considerându-l astfel pe celălalt ca fiind parte din haită. Plictiseala poate să ducă la un comportament distructiv la această rasă. Dacă nu are parte de destulă activitate în timpul zilei, Prepelicarul Englezesc va găsi metode să își petreacă timpul, metode care adeseori implică mestecatul lucrurilor care nu îi aparțin.

Dresaj

Deșii câinii din rasa Prepelicar Englezesc iubesc oamenii, aceștia sunt mult mai încăpățânați decât par la prima impresie. Nu au o dorință foarte mare de a face pe plac, motiv pentru care nu vor accepta foarte ușor comenzile date de un dresor. Sunt niște câini cu o capacitate foarte mare de manipulare, caz în care consistența reprezintă cel mai important element pentru a-l face să fie ascultător. Trebuie să vă purtați cu el cu blândețe, fiind câini foarte sensibili și cu o memorie de lungă durată foarte bună. Nu îl vor uita pe acela care s-a purtat urât cu ei. Memoria lor de lungă durată înseamnă totodată că poate fi dificil să schimbați comportamentul unui Prepelicar Englezesc, odată ce acesta a ajuns adult. Dresajul timpuriu este menit totodată să țină la distanță obiceiurile proaste.

Toaletaj:

Atâta timp cât câinele din rasa Prepelicar Englezesc este îngrijit cum trebuie, va avea o blană uimitoare. Trebuie să fie periat de cel puțin trei ori pe săptămână, dacă nu chiar zilnic, cu o perie aspră pentru a-i menține pielea sănătoasă și blana lucioasă. Folosiți un piaptăn de oțel pentru a-i descâlci cu blândețe blana. O baie la aproximativ șase săptămâni este indicată pentru a-l face să miroasă frumos. Dacă doriți să aveți un câine cu o blană cu un aspect îngrijit, atunci este indicat să îi oferiți un toaletaj complet. Cel mai ușor mod este de a-l duce la un profesionist în domeniu.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli și afecțiuni curente:

Rasa Prepelicar Englezesc este o rasă în general sănătoasă, dar este indicat ca în momentul în care optați pentru un câine din această rasă, să vă interesați cu privire la istoricul acestuia. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– surzirea este o condiție moștenită de către Prepelicarul Englezesc. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că o transmit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close