Rasa Pitică Hotot – Dwarf Hotot

2.5K

canvas_pitic_hotot.jpg

Informaţii generale:Rasa de iepuri Pitică Hotot își găsește originile în Germania. A fost dezvoltat în mod independent atât în partea de Est cât și în partea de Vest a Germaniei la sfârșitul anilor 1970. Aceste două varietăți dezvoltate pe teritoriul Germaniei au fost ulterior încrucișate. Crescătorii de iepuri din aceste părți a Germaniei au abordat diferit metodele de dezvoltare a rasei Pitică Hotot. Crescătorii din Germania de Vest au încercat să dezvolte un iepure Hotot care să fie asemănător cu Olandezul Pitic. Astfel, în încercările lor, au încrucișat un REW cu un Olandez Pitic Negru. În urma uneia dintre aceste încrucișări au fost obținuți iepuri cu însemnele Olandezului Pitic. Aceștia au fost apoi încrucișați din nou cu un Olandez Pitic de culoare neagră, ceea ce a dus la obținerea unor Pitici Hotot cu urechi negre și cu pete pe spate. Încrucișările următoare cu iepurii astfel obținuți a dus la apariția variantei adevărate de Pitici Hotot, iepuri de dimensiuni foarte mici. De cealaltă parte, în Germania de Est, crescătorii au ales să nu folosească un Hotot, ci să încrucișeze un Olandez Pitic de culoare neagră cu un Olandez. În urma acestei încrucișări au fost obținuți un Hotot, doi Olandezi și trei REW. Iepurele Hotot a fost un mascul de 1,6 kg și cu urechile de 7 cm la vârsta de cinci luni. Crescătorii de iepuri au continuat cu acest specimen și cu femela originală, introducând totodată alți pitici în gena acestora. S-a obținut astfel un Pitic Hotot de dimensiuni mai mari decât cei obținuți în Germania de Vest. Singura lor dorință era să îndepărteze toate petele de pe corpul iepurilor, rămânând doar cele din jurul ochilor și să îi reducă dimensiunea corpului. În final, cele două varietăți au fost folosite pentru a se obține rasa de iepuri Pitică Hotot pe care o cunoaștem și astăzi. Mult mai marele Alb de Hotot a fost produs la începutul anilor 1900, făcându-se eforturi considerabile pentru a obține un iepure cu ochii negri, bun atât pentru blană cât și pentru carne. În acea perioadă, iepurii de dimensiuni mari erau foarte apreciați, aceștia având o valoare de vânzare mare.   Nume: Pitică Hotot (Dwarf Hotot)

Originea: Germania

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 1 – 1,5 kg

Speranta medie de viata: până la 7 – 10 ani

Culoare: alb cu pete negre în jurul ochilor. Sunt recunoscute și culorile negru și maro, dar nu pot participa la concursuri.

Temperament:  Iepurii din rasa Pitică Hotot sunt niște iepuri foarte apreciați datorită naturii lor blânde, jucăușe. Sunt foarte inteligenți și mereu pregătiți de joacă. Sunt iepuri afectuoși, cu condiția să fie obișnuiți cu compania omului de la o vârstă fragedă.

Status rasă:  Rasa de iepuri Pitică Hotot este o rasă foarte populară și care deși nu are o prea lungă istorie, fiind înregistrată abia în anul 1984, este o rasă în afara oricărui pericol de dispariție.

Caracteristici distinctive: Culoarea închisă a ochilor iese în evidență datorită faptului că ochii îi sunt încadrați de o bandă subțire de blană neagră, ceea ce lasă impresia de machiaj.

Dar în anii următori, acești iepuri de dimensiuni mari au început să își piardă din popularitate, iubitorii de iepuri începând să își îndrepte privirile înspre rase de dimensiuni mici, care puteau foarte ușor să fie ținuți ca și animale de companie. În anul 1980, Elizabeth Forstinger din California a adus din Germania de Vest în America șapte iepuri din rasa Pitică Hotot. Primul show de profil la care a participat cu ei a fost Convenția ARBA care s-a ținut la Syracuse, New York în anul 1981. Comitetul convenției au acceptat această primă apariție, permițându-le totodată să înceapă demersurile pentru a dezvolta o nouă rasă de iepuri. A doua apariție a fost la Convenția ARBA din Seattle în anul 1982, urmând apoi cea de la Colorado Springs în anul 1983. După aceste trei participări, în anul 1984, rasa Pitică Hotot a fost acceptată și recunoscută ca și rasă, fiind introdusă în Cartea de Standarde ale ARBA.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Pitică Hotot este o rasă de dimensiuni foarte mici, cântărind în general între 1 kg și 1,5 kg. Totuși, în cadrul concursurilor ar trebui ca greutatea lor să nu depășească 1,3 kg. Capul îi este rotund, cu un craniu larg și cu un gât foarte mic, aproape inexistent. Ochii îi sunt rotunzi, închiși la culoare, în general nuanțe de maro închis. Mai mult, această culoare iese în evidență datorită faptului că ochii îi sunt încadrați de o bandă subțire de blană neagră, ceea ce lasă impresia că ar fi machiați. Urechile sunt situate în vârful capului, fiind mereu ridicate. Uneori, urechile se ating, dar în general acestea sunt depărtate una de cealaltă, formând un V. Corpul le este bine proporționat cu capul. Blana le este scurtă, densă și lucioasă. Culoarea blănii acestor iepuri de dimensiuni mici este albă, excepție făcând doar acele benzi negre din jurul ochilor. Unele specimene au câte o pată de culoare neagră pe urechi, sau pete de culoare albastră în jurul ochilor. Această varietate de iepuri de culoare diferită sau cu mai multe pete sunt excelenți ca și animale de companie, dar nu sunt acceptați în ringul de competiție.

Personalitate:

Iepurii din rasa Pitică Hotot sunt niște iepuri foarte apreciați datorită naturii lor blânde, jucăușe. Sunt foarte inteligenți și mereu pregătiți de joacă. Sunt iepuri afectuoși, cu condiția să fie obișnuiți cu compania omului de la o vârstă fragedă. Le place să se joace cu jucării, iar datorită dimensiunilor lor reduse, mulți crescători și iubitori ai acestei rase îi găsesc a fi mult mai ușor de crescut și de ținut pentru că nu necesită foarte mult spațiu și nici nu costă foarte mult întreținerea lor. Pentru că sunt niște iepuri ascultători și cuminți, se descurcă în general foarte bine cu copiii, arătând adeseori personalități distincte. Multora dintre acești iepuri le face plăcere să fie ținuți în brațe și mângâiați. Altora le place să stea doar lângă stăpânii lor și să se joace sărind în brațele lor și apoi înapoi pe podea. Nu ezită să vă returneze afecțiunea cu care îl tratați. Iepurele din rasa Pitică Hotot este capabil să se joace singur, menținându-și astfel mintea ocupată, jucându-se în general cu jucăriile pe care i le puneți la dispoziție. Uneori este de ajuns dacă îi oferiți o minge de ping-pong. Îi place enorm de mult să își petreacă timp alături de oameni, motiv pentru care trebuie să aveți grijă atunci când îi deschideți cușca să nu sară prea repede afară din ea și să se lovească.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei iepurilor din rasa Pitică Hotot este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Fiind animale de companie, iepurii din rasa Pitică Hotot se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează totodată de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Pitică Hotot necesită un nivel scăzut de îngrijire. Totuși, trebuie să îi îndepărtați săptămânal blana în exces, fie cu o perie sau cu o mănușă specială. Acest lucru duce la evitarea blocajelor intestinale din cauza bilelor din fire de păr pe care le înghite. Pentru a trata aceste blocaje este indicat să se folosească laxative.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Pitică Hotot este o rasă foarte populară și care deși nu are o prea lungă istorie, fiind înregistrată abia în anul 1984, este o rasă în afara oricărui pericol de dispariție. Chiar dacă la început, rasa Blanc de Hotot a fost creată pentru carne, fiind o rasă de dimensiuni mari, rasa Pitică Hotot a fost creată special pentru competițiile de profil și ca și animal de companie.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Pitică Hotot poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close