Rasa Glen of Imaal Terrier

1K

canvas_glen_imaal.jpg

Informaţii generale:Rasa Glen of Imaal Terrier a apărut în anii 1800 în Irlanda, într-o zonă foarte retrasă a acestei țări, ceea ce poate să justifice faptul că această rasă a fost cvasi-necunoscută. Strămoșii săi sunt Kerry Blue, Wheaten cu blana moale și Terrierul Irlandez. Despre dezvoltarea acestei rase se cunosc destul de multe lucruri, tocmai datorită faptului că a apărut într-o zonă retrasă din punct de vedere geografic. În jurul anilor 1570, regina Elisabeta a angajat soldați Flamanzi și din ținuturile de jos pentru a opri răscoalele din Irlanda. Ca și recompensă, le-a oferit acestora pământuri în zona montană din Glen of Imaal, din districtul Wicklow. Soldații au rămas în acea zonă și evident că și-au dus și câinii cu ei. Printre aceștia era și un câine cu centrul de greutate jos, și cu blana aspră, care a fost încrucișat cu câinii vânători indigeni și cu Terrierii. În final, noii locuitori au început să dezvolte o rasă specifică zonei, un terrier care era capabil să facă mai mult decât să anihileze rozătoarele și să vâneze vulpi și viezuri. Printre muncile pe care locuitorii le așteptau de la acești câini era și să alerge pentru a angrena un instrument care să învârtă mâncarea deasupra focului. Terrierul era pus într-o roată unde trebuia să alerge pentru a prepara mâncarea. În scurt timp, rasa Glen of Imaal Terrier a devenit perfectă pentru vânătoarea de rozătoare și pentru diverse munci, în acea zonă îndepărtată a Irlandei. Abia în momentul în care concursurile canine au devenit o modă, respectiv pe la jumătatea secolului XIX, rasa Glen of Imaal Terrier a început să fie cunoscută. În anul 1933, Clubul Kennel Irlandez a recunoscut rasa Glen of Imaal Terrier ca fiind o rasă distinctă, a treia rasă de terrieri din Irlanda.   Nume: Glen of Imaal Terrier

Originea: Irlanda

Grupa: Câini de vânătoare

 


Inaltime: Femela 32 – 35 cm, Mascul 32 – 35 cm

Greutate: Femela 12 – 16 kg, Mascul 13 – 18 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: gri-închis, galben-pai cu șuvițe tigrate.

Temperament:  Deși nu latră foarte des, atunci când o face, vocea acestui câine impresionează. Are un lătrat adânc, pe o tonalitate joasă, puternic, semănând mai mult cu lătratul unui animal mult mai mare.

Dresaj:  Nu răspund deloc bine la un tratament dur sau la disciplină, astfel de comportamente putând să ducă la dezvoltarea unui câine încăpățânat și retras.

Caracteristici distinctive: Are o figură expresivă, cu fruntea teșită, urechile depărtate și semi-lăsate picat, ascuțite. Botul este pronunțat, lung și terminat cu un nas proeminent și negru.

Popularitatea rasei a apus în timpul celor două războaie mondiale, perfectă pentru vânătoarea de rozătoare și pentru diverse munci, în acea zonă îndepărtată a Irlandei. Abia în momentul în care concursurile canine au devenit o modă, respectiv pe la jumătatea secolului XIX, rasa Glen of Imaal Terrier a început să fie cunoscută. În anul 1933, Clubul Kennel Irlandez a recunoscut rasa Glen of Imaal Terrier ca fiind o rasă distinctă, a treia rasă de terrieri din Irlanda. Popularitatea rasei a apus în timpul celor două războaie mondiale, iar în jurul anilor 1950, foarte puțini dintre ei au rămas. Câțiva crescători au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a repune rasa pe picioare, astfel că în anul 1971, o nouă asociație a crescătorilor a fost înființată. Câțiva dintre acești câini au fost duși în America în anii 1930, de către imigranții irlandezi. La începutul anilor 1980 rasa a obținut destul de multă atenție odată cu momentul în care iubitorii rasei s-au unit pentru a aduce din Irlanda, Anglia și Finlanda mai mulți câini din rasa Glen of Imaal Terrier. Scopul lor era de a reface stocul de exemplare și de a fi pionierii revenirii acestei rase. Rasa Glen of Imaal Terrier a fost înregistrată în AKC și a devenit membru cu drepturi depline abia în anul 2004.

Descriere fizică:

Fiind mai mult lungi decât înalți, cu picioarele din față scurte și curbate, cu spatele musculos, o linie ridicată a corpului și o parte din spate puternică, câinii din această rasă sunt excelenți pentru a săpa după un viezure care de cele mai multe ori cântărește mai mult decât el. Picioarele scurte îi permit să se retragă din vizuina viezurelui și să tragă după el și rozătorul. Are o figură expresivă, cu fruntea teșită, urechile depărtate și semi-lăsate picat, ascuțite. Botul este pronunțat, lung și terminat cu un nas proeminent și negru. Ochii îi sunt mici și acoperiți de sprâncene stufoase. Coada îi este scurtă și foarte puternică, ținută ridicată, coadă care îl ajută să se retragă din vizuina rozătorului. Blana de lungime medie este aspră și ușor cârlionțată, care în general nu se încâlcește și nici nu ține ciulinii. Blana interioară este moale și fină.

Personalitate:

La origini, câinii din rasa Glen of Imaal Terrier au fost vânători de rozătoare, de vulpi și de viezuri. Sunt câini neînfricați, cu o viteză admirabilă, care datorită abilității lor de a scoate animalele din ascunzătoarele lor au devenit niște câini excelenți pentru munca la câmp. De asemenea, o caracteristică specială a acestei rase este faptul că atunci când vânează, o fac în liniște. Și în zilele noastre, câinii din rasa Glen of Imaal Terrier sunt neînfricați și puternici, dar în general sunt așa pentru familiile lor, pentru care sunt de asemenea și niște companioni excelenți. La fel ca și majoritatea Terrierilor, câinii din rasa Glen of Imaal au o gândire independentă și le place să fie tot timpul în conducere. Deși nu latră foarte des, atunci când o face, vocea acestui câine impresionează. Are un lătrat adânc, pe o tonalitate joasă, puternic, semănând mai mult cu lătratul unui animal mult mai mare. În general nu sunt încăpățânați și sunt mult mai răbdători cu copiii decât celelalte varietăți ale rasei. Nu au nevoie de foarte multe exerciții, deși le place foarte mult să stea afară. Ar trebui totuși să fie scoși la plimbare în fiecare zi și la alergat ori de câte ori este posibil. Exercițiile ar trebui să fie făcute într-o zonă închisă sau ținuți în lesă, deoarece instinctul lor de vânători este foarte puternic, ceea ce îi va face să alerge după alte animale, după biciclete sau chiar după mașini. Sunt o rasă foarte adaptabilă, o rasă care se descurcă excelent atât într-un apartament cât și într-un spațiu deschis, o curte mare. De asemenea, se adaptează și la nivelul de exercițiu pe care stăpânul său îl are. Din punct de vedere comportamental, câinele din rasa Glen of Imaal Terrier chiar dacă este de obicei tăcut, va lătra când cineva sună la sonerie. Acest lucru îi face să fie niște câini de pază excelenți, iar o socializare timpurie îi va ajuta să nu devină extrem de deranjanți cu lătratul. Deși sunt răbdători cu copiii, nu sunt indicați în familiile cu bebeluși care nu înțeleg ce înseamnă limitele, ceea ce ar putea să îi enerveze pe Gleni. Nu îi lăsați niciodată nesupravegheați prin curte pentru că aceștia sunt niște săpători extraordinari, putând să vă distrugă recolta de flori în cel mai scurt timp, dar și să sape pe sub gard pentru a evada.

Dresaj

Natura lor sălbatică poate să facă din câinii din rasa Glen of Imaal Terrier niște câini dificil de dresat, dar cu o atitudine blândă, răbdătoare și cu o consistență în ierarhizare din partea dresorului, câinii Glen poate să învețe noi elemente foarte repede. Va putea să fie foarte repede trecut la un nivel de dresaj superior. Dresajul ar trebui să fie realizat în sesiuni scurte, pentru ca interesul față de antrenament să nu se piardă, necesitând și o mulțime de bunătăți. Nu răspund deloc bine la un tratament dur sau la disciplină, astfel de comportamente putând să ducă la dezvoltarea unui câine încăpățânat și retras. Socializarea ar trebui să fie un element important din dresajul câinelui, pentru a nu deveni fricos în fața oamenilor. Acceptarea noilor persoane îi va ajuta de asemenea să își construiască o personalitate echilibrată.

Toaletaj:

Îngrijirea câinilor din rasa Glen of Imaal Terrier este foarte simplă. Nu este o rasă care să necesite foarte multă atenție. Un periaj o dată sau de două ori pe săptămână va ține încâlceala blănii deoparte. Trebuie îmbăiat trimestrial, și ori de câte ori este nevoie, în special atunci când se joacă în zone murdare și urât mirositoare.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Glen of Imaal Terrier este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close