Rasa Devon Rex

1.3K

canvas_devon_rex.jpg

Informaţii generale:Abia în anul 1960, pisica din rasa Devon a reușit să își facă simțită prezența în casele oamenilor. Tatăl rasei Devon, un motan feroce și cu blana cârlionțată, a trăit în apropierea unei mine abandonate în apropiere de Devonshire, Anglia. Acesta s-a împerecheat la un moment dat cu o femelă cu blana în nuanțe de alb și roșu, ceea ce a dus la apariția unui grup de pisicuțe în curtea crescătoarei de pisici Beryl Cox. Una dintre pisicuțe, un mascul negru-maroniu, pe care Cox l-a denumit Kirlee, a avut aceeași blană scurtă și cârlionțată ca și a tatălui său. Crescătorii rasei au ajuns la concluzia că atât femela cu blana alb cu nuanțe roșiatice, cât și masculul feroce cu blana cârlionțată trebuie să fi fost înrudiți. Motivul acestei gândiri este faptul că gena care guvernează blana cârlionțată a pisicii din rasa Devon Rex este o genă recesivă, fiind necesar să existe în ambii părinți pentru a se transmite la progenituri. La început, despre Kirlee se credea că este o variație a rasei Cornish Rex. Împerecherile ulterioare între Kirlee și pisicile din rasa Cornish Rex ale lui Brian Stirling-Webb au dus la apariția unor pisici cu blana netedă, dreaptă, moment în care atât Cox cât și Webb au ajuns la concluzia că cele două rase nu sunt nicidecum varietăți cu strămoși comuni. Odată cu această descoperire, numele noii rase a fost stabilit, fiind Devon Rex, iar imediat un program de împerechere a fost de asemenea stabilit. Prima pisică din rasa Devon Rex a fost   Nume: Devon Rex

Originea: Anglia

Grupa: Pisici cu păr scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 – 4 kg, Mascul 3 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare:  toate culorile.

Temperament: Pisicilor din rasa Devon Rex le place să vă stea pe umăr, să fie ținute în brațe, să se joace și să aducă jucăriile pe care le aruncați.

Caracteristici distinctive: Standardul rasei este ușor de realizat, pisica din rasa Devon Rex având o înfățișare unică. Ochii săi mari, botul scurt, obraji proeminenți și urechile imense îi conferă un aspect aproape extraterestru, inconfundabil.

dusă în Statele Unite ale Americii în anul 1968, urmând ca în anul 1972, ACFA să devină prima asociație din Statele Unite care au acceptat rasa Devon Rex în campionatele interne. Devon Rex a fost acceptată și de către TICA în anul 1979, an care reprezintă formarea acestei asociații. CFA a recunoscut rasa Devon Rex și i-a permis să facă parte din campionat în anul 1983. Având mereu grijă la ceea ce înseamnă încrucișările, crescătorii acestei rase au reușit să extindă gena Devon Rex, dar totodată au avut mare grijă la a-i păstra caracteristicile. De-a lungul timpului, rasa Devon Rex nu a reușit să atingă cotele de popularitate ale rasei Cornish Rex, dar totuși este văzută adeseori în ringurile campionatelor de profil.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Devon Rex este fără îndoială una dintre cele mai interesante rase de pisici, obținând totodată statutul de rasă cu aspect unic printre iubitorii de feline. Este adeseori descrisă ca având un aspect parcă venind din alt timp, aceasta datorându-se în special urechilor și ochilor de o mărime considerabilă. Pisica din rasa Devon Rex are un aspect care atrage privirile și atenția tuturor acelora care se găsesc în apropierea ei. Caracteristica principală a acestei rase este blana pisicii, care o face să fie asemuită cu un adevărat model pentru rasele de pisici. Pe lângă aceasta se mai adaugă și personalitatea și părul care îi crește în cârlionți mătăsoși și într-un amestec vălurit, un efect cunoscut sub denumirea de ”rexing”. Această rasă are o blană exterioară, protectoare, mult mai ușoară decât ale altor rase. Blana exterioară este sârmoasă, scurtă, foarte fină și din păcate predispusă la rupere, fiind destul de fragilă. Uneori, se vor vedea pe corpul pisicii Devon Rex zone fără blană, aceasta crescând înapoi în perioadele în care își schimbă blana. Pierderea și fragilitatea blănii este unul dintre puținele defecte pe care această rasă le-a întâlnit. Mustățile accentuează obrajii proeminenți și bărbia îngustă, dar totodată, la fel ca și blana exterioară, și acestea sunt predispuse ruperii, fiind fragile, sârmoase și scurte. Nu vă speriați dacă vedeți că nu mai are mustățile, pentru că vor crește înapoi. Totuși, mustățile pisicii din rasa Devon Rex nu sunt la fel de lungi ca și la celelalte rase. O altă problemă des întâlnită la această rasă este și diferența grupei sanguine între mamă și progenituri. O pisică născută cu altă grupă sanguină nu va avea parte de anticorpii pe care îi oferă mama sa prin laptele hrănitor. Ca și crescători, trebuie să vă asigurați înainte să împerecheați două pisici din rasa Devon Rex, că acestea au aceeași grupă sanguină. În ceea ce privește părul, rasa Devon Rex este cunoscută ca fiind una dintre cele mai non-alergice rase. Trebuie să știți că nu părul pisicii este cel care provoacă reacții alergice, ci pielea acesteia.

Caracteristici generale: Standardul rasei este ușor de realizat, pisica din rasa Devon Rex având o înfățișare unică. Ochii săi mari, botul scurt, obraji proeminenți și urechile imense îi conferă un aspect aproape extraterestru, inconfundabil.
Corp: Are un corp puternic și musculos, ascuțit, subțire, de lungime medie. Are un piept larg și o osatură ușoară și fină. Picioarele lungi înalță corpul pisicii destul de mult.
Cap: Acesta este elementul care face deliciul privitorilor și a crescătorilor. Este destul de mare, dar mai mult lung decât lat. Fața îi este mică și cu obraji proeminenți, cu mustățile bine definite și mult mai scurte decât la restul raselor. Văzut din profil, nasul are un stop foarte bine pronunțat. Botul este scurt și bine dezvoltat, cu o bărbie puternică.
Urechile: Sunt foarte mari și așezate în partea de jos, largi la bază. Vârfurile urechilor pot să difere de la ascuțit la rotunjite. Sunt acoperite cu o blană fină.
Ochii: Largi și așezați destul de departe unul de celălalt, fiind ovali și ușor curbați înspre baza exterioară a urechilor. Culoarea ochilor depinde de culoarea blănii.
Coada: Este lungă, moale și ascuțită, acoperită cu o blană scurtă.
Blana: Pisica este acoperită cu o blană mai densă pe spate, pe laterale, pe coadă, pe picioare și pe față. În concursuri, zonele fără blană reprezintă un defect și sunt depunctate. Textura blănii este moale, fină, scurtă și chiar foarte scurtă. Blana exterioară are un aspect sârmos, cârlionțat și văluros.

 

Personalitate:

Aspectul pisicii din rasa Devon Rex a dus la apariția a numeroase asemănări cu ființe din alte lumi, cu elfi sau cu goblini, acest lucru datorându-se cu precădere urechilor lor mari și largi. Iubitorii acestei rase o caracterizează ca fiind o pisică puternic orientată înspre oameni, fiind iubitoare de îmbrățișări și de stat în brațele dumneavoastră. Nu trebuie să vă mire nici faptul că se va cuibări lângă dumneavoastră noaptea, iar dimineața vă va trezi lingându-vă pe față, dându-vă o mulțime de pupici și acoperindu-vă cu dragoste și afecțiune. Un atu pentru dumneavoastră este faptul că puteți să îi returnați afecțiunea ținând-o în brațe fără să vă fie teamă că vă veți umple de păr, deoarece această pisică năpârlește foarte puțin. Pe lângă aspectul lor interesant, mai sunt o mulțime de motive pentru care să vă luați o pisică din rasa Devon Rex. Printre aceste motive se numără și loialitatea lor, devotamentul, curajul, inteligența și dorința lor de joacă. Acestea sunt doar câteva aspecte care să vă determine să aveți ca și companion de apartament un Devon Rex. Pisicilor din rasa Devon Rex le place să vă stea pe umăr, să fie ținute în brațe, să se joace și să aducă jucăriile pe care le aruncați. Sunt niște pisici foarte curioase, dorind ca tot timpul să fie implicate în fiecare activitate pe care o faceți, indiferent dacă vă uitați la un film, stați la calculator sau pregătiți mâncarea.

Toaletaj:

Blana scurtă, fină a pisicilor din rasa Devon Rex este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte. Trebuie să aveți grijă ca periajul să fie unul delicat, pentru a nu-i rupe firele sensibile. Uneori este îndeajuns să treceți cu mâna peste blana sa. Firele subțiri sunt aproape invizibile odată căzute. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Pisicile care au blana albă trebuie să fie îmbăiate mai des pentru că după o vreme blana lor va începe să se îngălbenească și să arate învechită. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Devon Rex este în general o pisică destul sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– hipotricoza congenitală, cunoscută ca și pierderea părului ereditară, o condiție care probabil este rezultatul unei gene recisive. Pisica Devon Rex are o blană fină, dar cele care au mai puțin păr sunt considerate a fi hipotricote;

– cardiomiopatia hipertrofică apare atunci când mușchiul inimii se îngroașă anormal de mult. Deși în general este o boală care se transmite pe cale genetică, la rasa Devon Rex, această boală nu pare să fie transmisă astfel;

– urticaria pigmentară este o boală dermatologică, care se manifestă prin apariția unor pete și a unei cruste la nivelul corpului;

– miopatia pisicii Devon Rex este o condiție moștenită și care se manifestă prin slăbire musculară, și stări de oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close