Rasa de pești Arowana

2.2K
Informaţii generale:

Arowana Osteoglossum bicirrhosum a fost introdus pentru prima dată în acvariile crescătorilor în anul 1912. Acest pește oferă o ușoară legătură cu trecutul îndepărtat. Este unul dintre cele câteva puțin exemple de pești asemănători animalelor preistorice din epoca Jurassic. Numele său științific derivă din termenul Grec ”bicirrhosum” care înseamnă ”două mustăți”. Datorită coloritului său, mai este cunoscut și ca Arowana Argintiu. Istoricul rasei de pești Arowana are la bază cuvântul ”norocos”, în special în cadrul culturii asiatice. Această reputație derivă din asemănarea speciei cu dragonul Chinezesc, care este considerat un simbol sub auspicii norocoase. Solzii mari, cu aspect metalic și mustățile duble sunt trăsături caracteristice unui dragon, iar aripile pectorale mari îi fac pe acești pești să se asemene cu ”un dragon angajat într-o luptă”. Mai mult, asocierea de tip Feng Shui dintre apă și culoarea roșie și aurie a acestor pești îi face pe aceștia să fie foarte populari și apreciați printre crescătorii de pești în acvarii. Se crede că deoarece apa este un loc în care se găsește foarte mult chi, aceasta este o sursă naturală de energie yin și trebuie să conțină un pește ”norocos” așa cum este Arowana, pentru a echilibra cu

  Nume: Arowana

Originea: Amazon, America de Sud, Asia

Tip: pești de dimensiuni mari

Lungime: 70 – 120 cm

Greutate: 8 – 11 kg

Speranta medie de viata: până la 10 ani

Culoare:  argintiu, roșiatic, galben

Comportament: Sunt pești solitari care apreciază compania doar atunci când sunt tineri, ca și adulți putând să arate o dominanță excesivă, mai ales dacă nu există destul spațiu pentru toți. Din acest motiv trebuie să fie ținuți singuri sau în acvarii cu pești de dimensiuni mai mari.

Caracteristici distinctive: Pe măsură ce acest pește ajunge la maturitate, solzii încep să prindă un efect opalescent, care va reflecta culoarea albastră, roșie și verde. Una dintre cele mai curioase caracteristici ale acestui pește este gura. Se deschide în trei părți, semănând foarte mult cu un vas carbo, arătând fără îndoială natura sa prădătoare și apetitul pentru pradă.

energie yang. Feng Shui este arta prin care se încearcă armonizarea ființelor vii cu mediul înconjurător, natura. Feng Shui vorbește desprea  a avea apa în locul perfect, pentru a aduce bogăție. Alte povești mitologice spun despre acești pești că pot să își scape stăpânul de la moarte, murind ei în locul omului. Comunitatea Asiatică crede cu tărie că acești pești pot să crească nivelul de sănătate al unei generații, să crească nivelul averii și să preîntâmpine și să neutralizeze forțele negative. Chinezii au asociat tot timpul peștele din rasa Arowana cu un semn de abundență și properitate, folosind expresia ”nien nien yew yu”, care înseamnă ”să vezi culturi abundente în fiecare an”. Datorită înțeleseului simbolic puternic, casele Chinezilor conține aproape toate heleștee, acvarii sau piese decorative care înfățișează pești. Ei cred că acest lucru le va aduce bunăstare și îi va ajuta să își crească veniturile. Arowana este cunoscut și sub denumirea de ”dragonul viu” sau ”dragonul de aur”, pentru că are solzii ca și ai unui dragon, fiind metalici și colorați. Peștii din rasa Arowana (Scleropages Formsus) sunt priviți de către asiatici ca fiind niște pești magnifici, maiestuoși. Sunt foarte populari și căutați de către toți crescătorii de pești din întreaga lume. Crescătorii de Arowana cred că dacă acest pește este tratat bine, el îi va proteja împotriva ghinioanelor și chiar le va oferi oamenilor noroc. Fiecare om are o interpretare proprie asupra beneficiilor pe care acest pește le oferă. Mulți oameni de afaceri nu își cumpără doar un singur pește, ci își iau nouă pești Arowanas. Cumpărând nouă pești din rasa Arowana, ei își vor asigura astfel continuitatea nelimitată a afacerii lor. Nouă înseamnă lung în Chineză. Un alt motiv pentru a avea nouă pești Arowana este existența legendelor Chinezești în care sunt menționați nouă dragoni. Conform legendelor, regele Dragon a avut nouă fii. Fiecare fiu are o personalitate și talente distincte. Sunt mai multe povestiri care arată că peștele Arowana este protectorul stăpânului său. Una dintre aceste povestiri vorbește despre un om de afaceri care a avut un accident. El a reușit să iasă din accident cu doar câteva zgârieturi, chiar dacă trăsura sa a fost zdrobită. Când a ajuns acasă, a descoperit că peștele său Arowana a spart acvariul și a murit. Acesta este crezul chinezesc prin care peștele Arowana își sacrifica propria viață pentru a o salva pe cea a stăpânului său. O altă poveste vorbește despre credința că Arowana înțelege gândurile stăpânilor săi. Se spune despre un om că a reușit să crescă un Arowana timp de opt ani. Într-o zi, acesta i-a promis peștelui că îi va cumpăra un acvariu mai mare dacă peștele îi va permite să câștige la loterie. Omul a câștigat la loterie. Premiul era mult mai mare decât costul acvariului, așa că acesta s-a ținut de cuvânt. A glumit apoi spunând, jurând chiar că peștele îl înțelege mai bine decât nevasta sa.

Peștele Arowana este foarte important pentru economia locală și pentru sănătatea populației care trăiește în zonele cu acești pești. Sunt la mare căutare și aduc venituri substanțiale la bugetele pescarilor. Peștii Arowana au o concentrație scăzută de grăsime și sunt printre peștii care nu provoacă probleme stomacale sau indigestie. Sunt pești recomandați în cazul femeilor însărcinate sau pentru cele care alăptează. Localnicii profită de pe urma acestor pești prinzându-i și vânzându-i apoi celor care au acvarii.

Descriere fizică:

Peștii din rasa Arowana sunt unii dintre cei mai interesanți din punct de vedere al aspectului fizic, putând să ajungă destul de mari. Este un pește lung, care se mișcă fluid, asemănător unui șarpe. Un specimen la dimensiunea maximă poate să atingă 120 cm în lungime, ceea ce îl face să aibă nevoie de un acvariu de cel puțin 2 metri lungime și lățime. Totuși, un specimen de dimensiunea aceasta este destul de rar întâlnit în acvariu. Este în principiu un pește argintiu, cu solzi foarte mari. Pe măsură ce acest pește ajunge la maturitate, solzii încep să prindă un efect opalescent, care va reflecta culoarea albastră, roșie și verde. Una dintre cele mai curioase caracteristici ale acestui pește este gura. Se deschide în trei părți, semănând foarte mult cu un vas cargo, arătând fără îndoială natura sa prădătoare și apetitul pentru pradă. Cele două rânduri de mustăți situate la vârful fălcii inferioare sunt niște elemente senzoriale perfecte. Cu ajutorul lor, peștii pot să simtă și să prindă prada la suprafața apei, chiar și în întuneric total. Vederea lor este de asemenea remarcabilă. Cu o acuitate vizuală ridicată, acest pește poate să vadă deasupra apei, țintind și sărind afară din apă pentru a prinde insecte și păsări care stau pe crengile de deasupra apei. Acest lucru le-a adus o altă poreclă, ”Maimuța de Apă”. Acești pești sunt cunoscuți pentru limba lor osoasă. Multe dintre oasele cavității orale sunt acoperite cu dinți, inclusiv vălul palatin, fălcile, limba. Arowana poate să respire aer prin înotătoarele lor.

Comportament:

În general, acești pești nu sunt în general făcuți pentru a trăi în comunități largi. Doar specimenele de dimensiuni mai mici pot să fie ținute împreună și chiar și cu alți pești. Pe măsură ce îmbătrânesc, iar mărimea corpului lor crește, vor începe să mănânce tot ceea ce înseamnă pești de dimensiuni mai mici. Sunt pești solitari care apreciază compania doar atunci când sunt tineri, ca și adulți putând să arate o dominanță excesivă, mai ales dacă nu există destul spațiu pentru toți. Din acest motiv trebuie să fie ținuți singuri sau în acvarii cu pești de dimensiuni mai mari. Nu sunt pești veninoși și au un temperament semi-agresiv. În ceea ce privește speciile de dimensiuni mai mari, Arowana arată destul de multă pasivitate. Reproducerea acestor pești începe după ce se hrănesc peștii cu cantități mari de mâncare vie. Ouăle au un diametru de aproximativ 1,5 cm. Masculul le va ține în gură, clocindu-le. După 50 – 60 de zile, ouăle se vor dezvolta și vor produce progeniturile. Peștii născuți nu vor porni în căutarea hranei decât atunci când ajung la dimensiuni de 10 – 12 cm. Reproducerea este destul de dificil de făcut. Acești pești nu sunt pentru începători. Au nevoie de foarte mult spațiu și chiar și un tânăr Arowana are nevoie de mult spațiu pentru că are un ciclu de creștere rapid. Totodată au nevoie ca apa să fie limpede și curată. Totuși, la fel ca mulți alți pești care trăiesc în râuri și în bălți, sunt foarte toleranți la schimbările în Ph și la duritatea apei.

Peștii Arowana sunt găsiți în câmpiile inundate din America de Sud. De asemenea, se mai găsesc pe fluviul Amazon și în bazinul acestuia, în râurile Rupununi și Oyapock. Totuși, nu pot să călătorească în susul râului pentru că nu pot să înoate în apele prea rapide. Preferă apele calme din mlaștini și în zonele inundate. În Statele Unite ale Americii au apărut în California și în Nevada. Deși acolo nu este habitatul lor natural, se crede că acești pești au fost eliberați de crescători iresponsabili.

Statut Specie:

Această specie de pești Arowana nu este amenințată cu dispariția, probabil tocmai datorită încrederii oamenilor în capacitățile acestor pești de a aduce noroc. Sunt considerați adevărate amulete norocoase și omorârea lor ar echivala cu aruncarea unui ghinion asupra vieții celor care fac astfel de lucruri.

Hrana:

Mâncarea pentru peștii Arowana poate să fie destul de costisitoare, în principal din cauza faptului că mănâncă mai mult decât alți pești care au aceeași greutate. Peștii din rasa Arowana sunt omnivori, ceea ce înseamnă că dieta lor principală va consta în pește, dar totodată și în insecte și larve. O mică parte din dieta lor este formată și din plante. Sunt renumiți pentru că mănâncă aproape orice animal sălbatic destul de mic încât să le încapă în gură. Astfel, îi veți putea vedea mâncând păsări, șerpi, maimuțe, broaște și rozătoare. Sunt multe controverse cu privire la existența unor filmulețe explicite pe canalul Youtube, unde diverse personaje hrănesc peștii Arowana cu iepuri sau alte animale. În captivitate, peștele din rasa Arowana argintiu mănâncă orice tip de mâncare vie. Sunt în general hrăniți cu viermi, larve, pești, creveți și cu alte elemente nutriționale care le încap în gură. Uneori acceptă și coji sau peleți, care sunt necesari pentru a avea o dietă echilibrată. Cel mai mult preferă peștii pe care pot să îi înghită dintr-o singură înghițitură, dar pot să fie dresați să ia bucăți de pește crud, creveți sau altă mâncare din carne, chiar din mâna stăpânului lor.

Sănătate

Cea mai mare problemă pe care crescătorii de pești din rasa Arowana o au este dată de rănile pe care peștii și le provoacă pentru că nu au destul loc în bazin să se întoarcă. Când sunt în bazin, Arowana au tendința să se uite mereu pe fundul bazinului după mâncare, nefiind atenți la laturile bazinului. Acest lucru poate să fie prevenit punându-se în partea de sus niște bile colorate care să le atragă privirile. Ochii încețoșați este o problemă de sănătate apărută atunci când peștele se întoarce în lateral în căutarea hranei și se lovește, zgâriindu-și ochii. Peștii Arowana sunt predispuși la infestări cu paraziți, infecții bacteriene și boli cauzate de bacterii. Orice adăugați în acvariu poate să producă o boală peștelui. Pentru că acești pești mănâncă hrană vie, pot să preia anumie boli direct de la prăzile lor. Un lucru bun la Arowana este că datorită rezistenței lor, bolile nu se răspândesc cu rapiditate, astfel că dacă aveți mai mulți pești într-un singur acvariu, cei care nu sunt infestați s-ar putea să nu primească niciodată boala. Pentru a preveni îmbolnăvirile este indicat să îi asigurați peștelui un mediu asemănător cu habitatul său natural, ceea ce înseamnă că îl veți ajuta să își coboare nivelul de stres și implicit imunitatea nu îi va mai fi scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close