Rasa de Iepuri Polish

2.9K
Informaţii generale:

Există mai multe scenarii posibile cu privire la originea rasei de iepuri Polish. Prima varietate de iepuri Polish au fost cei Albi cu Ochi Roşii. Cel mai probabil aceştia îşi au originile în Anglia şi Germania, dar cu siguranţă nu în Polonia. Iepurii Polish albi cu ochii roşii au fost menţionaţi în literatura de specialitate încă din anii 1860. În anul 1884, şaptesprezece iepuri Polish au fost prezentaţi la Hull, în Marea Britanie. O sursă a vremii a scris că aceşti iepuri au fost obţinuţi din iepuri sălbatici. Alţi crescători au muncit cu iepuri albinoşi din rasa mică Silver, albinoşi din rasa Dutch sau chiar din iepurele Himalayan, pentru a dezvolta genele iepurelui Polish. Iepurele din rasa Polish era cunoscut de asemenea şi ca „iepure de cuşcă”, fiind menţionat ca şi o rasă comună în crescătoriile Engleze. Conform unui articol scris de Samuel Rice în Ghidul APRC din 1952, a fost W.E. Dexter din Boston cel care a importat pentru prima dată iepuri din rasa Polish, în anul 1912. Timp de mulţi ani, iepurii albi cu ochii roşii erau singura varietate recunoscută de către National Pet Stock Association. Arbitrul John Weltevreden a scris în revista „Rabbit World” că iepurii albi cu ochii roşii semănau cu piticul alb New Zealand. Unii crescători de iepuri din rasa Polish au adus stocuri din Anglia pentru a îmbunătăţi calităţile iepurilor lor, dar au rămas foarte dezamăgiţi de

  Nume: Polish

Originea: Anglia sau Germania

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 1,1 – 1,6 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: alb, negru, agouti, maro şi albastru

Temperament:  Există crescători de iepuri Polish care consideră că aceşti iepuri pot să prezinte tendinţe agresive, mult mai grave faţă de ceea ce în general orice rasă de iepuri prezintă. Astfel, aceşti iepuri pot să devină violenţi, ceea ce îi face destul de neplăcuţi.

Status rasă:  Nu este în pericol sau ameninţată cu dispariţia. Deşi iniţial această rasă a fost obţinută pentru carne, datorită frumuseţii iepurilor, a trecut încet înspre zona showurilor.

Caracteristici distinctive: Rasa de iepuri Polish este o rasă de dimensiuni mici, care poate să fie recunoscută datorită corpului subţire şi a aspectului asemănător unui iepure de câmp. Urechile sunt mici, dar chiar şi aşa, reuşesc să atingă cu vârfurile, şoldurile.

aspectul general al acestui iepure. În anul 1938, American Rabbit şi Cavz Breeders Association au recunoscut varietatea Albă cu Ochi Albaştri. În anul 1920, Samuel E Rice din Saugus a cumpărat nouă iepuri (şase femele şi trei masculi) de la Dexter. După trei generaţii de încrucişări, a reuşit să obţină iepuri albi cu ochi albaştri. Aceşti iepuri au fost prezentaţi în cadrul World Exhibition în Leipzig, Germany, în anul 1919. A urmat apoi apariţia mai multor varietăţi de culori în Statele Unite. Pentru câteva dintre ele, respectiv Ciocolatiu şi Negru, a fost creditat Sameul E Rice. Aceste două varietăţi au obţinut un standard ARBA în jurul anului 1947. Într-un articol pentru Ghidul APRC din anul 1957, Alan Mitchell a susţinut că un crescător a reuşit să dezvolte varietatea de culoare Roşie folosind un iepure roşu New Zealand şi un iepure Polish Alb cu Ochii Roşii. Jack Ross a folosit de asemenea un iepure Polish Alb cu Ochii Roşii, pe care l-a încrucişat cu un Havana pentru a obţine iepuri Polish Ciocolatii şi Negri. Varietatea Albastră a fost introdusă în anul 1977 în cadrul Convenţiei ARBA din Houston. Acest iepure a fost obţinut dintr-un iepure ciocolatiu. Totuşi, s-a arătat că această varietate albastră exista de ceva vreme. Nu a fost aprobată de către ARBA pentru că aceştia au văzut ce s-a întâmplat cu rasa de iepuri Pitic Olandez, care din cauză că a fost reprodus într-un număr mare de varietăţi, a început să îşi piardă calităţile. Astfel, în cazul rasei Polish, s-a încercat pentru o vreme păstrarea unor puţine varietăţi, tocmai pentru a nu se pune în pericol existenţa şi calităţile acestei rase. Abia în anul 1982 APRC a aprobat varietatea Albastră ca a cincea varietate a rasei. În anul 1998 a fost aprobată şi varietatea pătată, obţinută de către Gail Gibbons din Cedar Lake în anul 1985. Ea a folosit un iepure Pătat Negru din rasa Holland Lop, cu urechi slabe, pentru a introduce acest tipar în rasa Polish. A încrucişat acest iepure cu masculi negri şi ciocolatii. Prima dată când a prezentat această nouă varietate a fost la Convenţia ARBA din Tampa, Florida. Totuşi, din cauza comunicării precare dintre Comitetul de Standarde şi Gail Gibbons, prima apariţie nu a fost aprobată. După acest eşec, Gail a decis să renunţe la eforturile sale. Dar această încercare a fost preluată de Trevor Sypnieski din Brainard, care a prezentat în anul 1993 primele varietăţi de iepuri pătaţi, fiind aprobaţi în anul 1999.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Polish are o greutate de aproximativ 1,1 – 1,6 kg. La începuturile sale a fost crescut pentru carne, dar în timp, această rasă a devenit una cu un aspect frumos, perfect pentru showurile de profil. Rasa de iepuri Polish este o rasă de dimensiuni mici, care poate să fie recunoscută datorită corpului subţire şi a aspectului asemănător unui iepure de câmp. Urechile sunt mici, dar chiar şi aşa, reuşesc să atingă cu vârfurile, şoldurile. Capul iepurelui Polish este unul destul de scurt, cu obraji plini şi cu ochi luminoşi, care denotă siguranţă şi încredere în forţele proprii. Pentru că este un animal de dimensiuni mici, Polish este adeseori confundat cu rasele pitice cum este Piticul Olandez. La o privire mai atentă se poate observa că rasa de iepuri Polish are un corp mai subţire şi conic, uşor mai mare decât cel al piticului Olandez, dar şi un cap unghiular. Blana sa este scurtă şi fină la atingere. Culorile acceptate sunt alb cu ochii albaştri, alb cu ochii roşii, negru, agouti, maro şi albastru. La originile sale, doar varietatea albă era acceptată în showurile de profil, dar în timp, varietăţile de culori şi-au făcut loc în inima iubitorilor de iepuri.

Personalitate:

Mulţi crescători de iepuri din rasa Polish iubesc acest iepure strălucitor, energic, care este foarte inteligent şi necesită o atenţie deosebită şi stimulare constantă. Datorită inteligenţei sale a reuşit să câştige foarte mulţi fani care adoră să se joace cu el şi să îl dreseze. Totuşi, există crescători de iepuri Polish care consideră că aceşti iepuri pot să prezinte tendinţe agresive, mult mai grave faţă de ceea ce în general orice rasă de iepuri prezintă. Astfel, aceşti iepuri pot să devină violenţi, ceea ce îi face destul de neplăcuţi. Indiferent dacă un iepure Polish poate să fie sau nu agresiv/violent, este indicat ca în momentul în care vă decideţi să cumpăraţi un iepure, să verificaţi părinţii şi comportamentul acestora. Dacă este posibil, este indicat să încercaţi să aflaţi informaţii şi despre părinţii părinţilor iepurelui. Dacă începeţi să lucraţi cu iepurele de la o vârstă fragedă, obişnuindu-l cu socializarea, în mod normal nu ar trebui să aveţi probleme mai târziu cu el. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate al acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Polish, datorită micimii lor, se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Totuşi, în casă trebuie să aveţi tot timpul grijă pe unde călcaţi, pentru că fiind un iepure de dimensiuni mici este foarte uşor să nu îl vedeţi şi să călcaţi pe el. De obicei trebuie să existe un spaţiu special amenajat unde să stea, să se poată retrage şi să îşi facă treburile. Se scoate de acolo doar când doriţi să vă jucaţi cu el. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Polish necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Polish este una în continuă creştere, odată cu apariţia varietăţilor de culori. Nu este în pericol sau ameninţată cu dispariţia. Deşi iniţial această rasă a fost obţinută pentru carne, datorită frumuseţii iepurilor, a trecut încet înspre zona showurilor. Astăzi, această rasă de iepuri este crescută strict pentru a fi animale de companie şi pentru a participa la showurile de profil.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Polish poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Dinţii acestui iepure cresc pe întreaga perioadă a vieţii, putând să creeze probleme dacă nu li se oferă constant mâncare sau obiecte care să le uzeze dinţii. Toţi iepurii ar trebui să fie vaccinaţi împotriva unor boli extrem de contagioase, cum este mixomitoza. În lunile de vară poate să apară o problemă cu muştele, care pot să îşi depună ouăle în blana animalelor. Odată ce ouăle au eclozat, larvele rămân în blana iepurilor, cauzând răni şi infecţii. Printre bolile care mai pot să apară enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close