Pisici din Rasa Cheetoh

905
Informaţii generale:

Persoana care a fost creditată cu apariţia şi descoperirea acestei rase a fost Carol Drymon, în anul 2001, atunci când făcea partea din Wind Heavens Exotic. Ea a încrucişat un mascul Ocicat cu o femelă Bengal, reuşind astfel să obţină o pisică al cărei aspect era asemănător cu cel al unui leopard de mărime mică, sau un ghepard domesticit. Primele serii de pisici Cheetoh au fost obţinute în anul 2003. Alţi crescători de pisici din Statele Unite ale Americii au fost invitaţi să participe în programul de încrucişare al acestor pisici. Organizaţia Unită a Felinelor a recunoscut această rasă în Noiembrie, 2004. Alte asociaţii care au înregistrat această rasă au fost şi Australian National Cats Inc (ANCATS) şi Catz Inc, din Noua Zeelandă. Asociaţia Internaţională a Pisicilor (TICA) a înregistrat aceste pisici în categoria „Registrul Noilor Rase Experimentale”. Pisicile din rasa Cheetoh sunt diferite de psicile Savannah în ceea ce priveşte capacitatea de a sări. Savannah prezintă o

  Nume: Cheetoh

Originea: Statele Unite ale Americii

Grupa: Pisici de mărime mare

Inaltime: înălțime mare

Greutate: Femela 7 – 9 kg, Mascul 8 – 10 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  tipar pătat, lynx, pe culori maro, negru, argintiu

Temperament: Motanii Cheetoh nu sunt deloc ostili, din contră, aceştia arată instincte materne puternice şi afecţiune faţă de puii lor şi de pisicile tinere. Această trăsătură a fost moştenită de la pisica din rasa Ocicat.

Caracteristici distinctive: Are un corp de o lungime medie, ferm şi puternic. Spatele este curbat în partea de sus, coborând apoi înspre coadă. Umerii îi sunt lăsaţi, ceea ce îi pune bărbia la nivelul spatelui, sau chiar mai jos.

capacitate de a sări mult mai bună decât pisicile din rasa Cheetoh, reuşind cu uşurinţă să ajungă în cele mai înalte locuri din casă, cum ar fi frigiderele, dulapurile sau uşile. Pisicile Cheetoh sunt nişte pisici recunoscute pentru mersul lor silenţios şi cu umerii din faţă foarte apropiaţi de pământ, fiind astfel similare cu pisicile din rasa Ocicat şi cu alte pisici din junglă. Chiar dacă este asemănătoare ca şi aspect cu pisicile Bengaleze, pisicile din rasa Cheetoh sunt mult mai prietenoase, ceea ce le face perfecte pentru adulţi şi pentru copii. Datorită liniei sale unice, provenită din interiorul junglei, precum şi datorită mărimii şi personalităţii sale liniştite, această pisică este comercializată pentru un preţ care se situează între $400 – $800. În cazul în care pisica prezintă calităţi excepţionale pentru participarea în show-urile de profil, preţul pisicii poate să crească destul de mult. Totodată, preţul pisicilor cu mai puţine pete sau cu o culoare mai puţin pronunţată, poate să scadă.

Culorile acestei pisici sunt foarte importante, fiind prezente mai multe variante:

Negru/Maro Pătat Sienna include variaţii de sorrel, tawny, auriu şi mahon. Petele sunt variante de negru, maro sau bronzat. Este de dorit să prezinte pete deschise la culoare în jurul ochilor şi alb pe lăbuţe, bărbie, piept şi burtă. Dacă prezintă pete negre pe corp, în jurul ochilor sau pe faţă, atunci acestea sunt privite ca şi un bonus. Nasul ar trebui să îi fie de culoare cărămizie închis. Culoarea ochilor îi este bronz sau auriu, arămiu, verde, maro.

Negru/Maro Pătat Bronzat este o altă varietate de pisici Cheetoh, care prezintă o culoare a blănii foarte deschisă la culoare, cu inflexiuni argintii. Blana are de asemenea o mixtură de negru, alb şi variante de negru, foarte asemănătoare cu blana de chinchilla. Petele sau rozetele sunt foarte mari şi împrăştiate deasupra umerilor, pe spate şi pe laterale. Petele negre pe faţă sau în jurul ochilor reprezintă un bonus. Nasul ar trebui să îi fie de culoare cărămizie închis. Culoarea ochilor îi este bronz sau auriu, arămiu, verde, maro.

Pătat Negru Fumuriu este o varietate cu o culoare gri închis, cu negru, alb şi mai multe nivele de gri mixate. Petele şi rozetele sunt distincte. Tiparele apărute pe spate şi pe umeri sunt un bonus. Sunt de apreciat şi liniile deschise la culoare pe spatele urechilor şi în jurul ochilor. Nasul îi este de de culoare roşie combinată cu negru. Culoarea ochilor îi este bronz sau auriu, arămiu, verde, maro.

Pătat Negru Argintiu este o varietate cu o culoare generală argintie, cu pete şi rozete. Nivelul contrastului ar trebui să fie intens. Pete negre pe faţă sunt de dorit. De asemenea, linii albe în spatele urechilor sunt acceptate. Nasul îi este de culoare roşie combinată cu negru. Culoarea ochilor îi este bronz sau auriu, arămiu, verde, maro.

Pătat Lynx, Pătat Auriu Alb este o varietate albă cu urme gri pe spate. Extremităţile pot să fie acoperite cu o culoare gri deschis. Petele pe picioare sunt un bonus. Coada îi este acoperită de inele negre. Urechile sunt de culoare gri deschis, pătate lynx. Ochii îi sunt albaştri deschis, iar nasul este negru cu o pată roşie în centru.

Descriere fizică:

Pentru persoanele care caută o pisică de dimensiuni mari, o rasă cu blană scurtă, aceasta este pisica ideală pentru ei. Rasa de pisici Cheetoh conţine pisici originare din Statele Unite ale Americii, proprietarii acestora spunând despre ele că sunt nişte pisici alături de care timpul petrecut este o adevărată plăcere. Sunt pisici pline de afecţiune, blânde şi inteligente. Personalitatea lor şi modul lor blând de a fi este de fapt ceea ce îi face pe proprietari extrem de fericiţi alături de pisicile Cheetoh. Au o speranţă de viaţă destul de mare, ajungând până la 15 ani, lucru care le permite proprietarilor să creeze o legătură intensă cu animalele lor de companie. Pisicile din rasa Cheetoh sunt în general mai mari decât pisicile Bengaleze sau Ocicat şi pot ajunge la o greutate între 7 şi 10 kg. Masculii sunt în general mai solizi, cu gât mai puternic, mai gros şi cu un corp bine făcut. Femelele tind să fie mai mici şi mai elegante, dar chiar şi aşa sunt mai mari decât majoritatea pisicilor.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Cheetoh este aceea de felină, mereu în alertă şi datorită umerilor lăsaţi, pare că aşteaptă mereu să înceapă urmărirea altor animale.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm şi puternic. Spatele este curbat în partea de sus, coborând apoi înspre coadă. Umerii îi sunt lăsaţi, ceea ce îi pune bărbia la nivelul spatelui, sau chiar mai jos. Picioarele din spate îi sunt puternice şi arcuite, cu labele picioarelor rotunjite şi bine definite. Pieptul îi este larg şi curbat în exterior.
Cap: Are o formă triunghiulară, cu fruntea bombată şi un bot relativ lung şi ascuţit. Nasul îi este bine definit, scos în evidenţă de nările negre, iar vârful nasului îi este roşiatic. Mustăţile îi sunt bine dezvoltate, lungi şi albe. Bărbia este cvasi-inexistentă, iar obrajii sunt mici şi concavi.
Urechile: Sunt mari, aproape cât întreg capul pisicii, foarte largi la bază şi rotunjite la vârf. Sunt îndreptate înspre exterior şi sunt îmbrăcate în blană. În exterior sunt acoperite de un puf de culoare neagră, cu precădere înspre vârf.
Ochii: Sunt mari, rotunzi și depărtați unul de celălalt. Culoarea lor este bronz sau auriu, arămiu, verde, maro pentru variantele Pătat Negru Fumuriu, Pătat Negru Argintiu, Negru/Maro Pătat Sienna, Negru/Maro Pătat Bronzat şi de culoare albastru deschis pentru Pătat Lynx, Pătat Auriu Alb.
Coada: Are o lungime medie înspre scurtă, este puțin mai groasă la bază și se subțiază înspre vârf. Vârful este în general rotunjit.
Blana: Este de lungime scurtă, cu o textură mătăsoasă și cu inflexiuni strălucitoare. Nu prezintă o blană interioară și este important de știut că persoanele care în general suferă de alergii, nu ar trebui să aibă nicio problemă cu această rasă.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Cheetoh lasă o primă impresie de duritate, o pisică fioroasă, dar în fapt este o pisică docilă, blândă şi cu un comportament social foarte bun. Aceste pisici inteligente, curioase, au o asemănare strigătoare cu temperamentul unor câini în ceea ce priveşte trăsăturile lor. Chetooh este o pisică excelentă pentru ţinut în braţe, căreia îi place să fie toată ziua în compania oamenilor. Fiind pisici demne de încredere, sociabile, prietenoase şi pline de afecţiune, aceste pisici sunt perfecte pentru a sta alături de copii, câini şi alte pisici. Motanii Cheetoh nu sunt deloc ostili, din contră, aceştia arată instincte materne puternice şi afecţiune faţă de puii lor şi de pisicile tinere. Această trăsătură a fost moştenită de la pisica din rasa Ocicat. Le place atât de mult să se joace încât vor veni dimineaţa să vă trezească pentru a începe să vă jucaţi cu ea. Din acest motiv, pisicilor Cheetoh nu le place să fie lăsate singure. Dacă plecaţi de acasă, trebuie să îi lăsaţi jucării care să le ocupe timpul, sau chiar un alt animal de companie. Proprietarii acestor pisici trebuie să canalizeze energia acestor pisici în jocurile pe care le fac împreună şi în lucrurile şi activităţile interesante pe care le fac. Acestor pisici le face plăcere să se plimbe. Sunt pisici capabile să dezvolte obiceiuri şi rutine, ceea ce înseamnă şi că pot să fie dresate.

Toaletaj:

Persoanele care caută o pisică după care nu trebuie să umble toată ziua (în ceea ce priveşte îngrijitul), atunci cu siguranţă această pisică le face cazul. Este o pisică perfect capabilă să aibă grijă de ea însăşi, necesitând o îngrijire doar o dată pe lună. Pentru că nu îşi pierde blana în formă abundentă, stăpânii acestor pisici nici nu vor observa părul pisicii prin casă, mai ales dacă se face curăţenie regulat. Nu uitați totuşi de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Cheetoh este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu;

– sindromul hiperestetic este o problemă neurologică, ce îi cauzează nevoia de a se îngriji excesiv, ceea ce poate să ducă la pierderea părului și la un comportament frenetic, cu precădere atunci când sunt atinse;

– cistinuria este o boală congenitală prin care este eliberată în urină o cantitate mare de cistină și alți aminoacizi dibazici, cauzată de faptul că cistina are o solubilitate redusă, ceea ce duce la o predispoziție pentru formarea de calculi renali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close