Rasa de iepuri Pătat Englezesc

1.2K

canvas_patat_englezesc

Informaţii generale:

Rasa de iepuri Pătat Englezesc este o rasă veche, cu o lungă istorie în Anglia. Este un iepure de mărime medie, complet arcuit și cu o serie de pete distinctive pe blană, așezate pe laterale, pe linia coloanei vertebrale și pe nas. Urechile îi sunt de asemenea colorate. Încă de la obținerea acestor iepuri pătați în perioada anilor 1800, crescătorii au încercat în mod constant să îmbunătățească aspectul acestor iepuri, devenind astăzi una dintre cele mai recunoscute rase din lume. Existența lor în Anglia este înregistrată de mai bine de 200 de ani, dar totuși, nu au cunoscut aprecierea doar la începutul anilor 1800. Pe vremea aceea era crescut cu precădere pentru carne și mai puțin pentru aspect. La începutul anilor 1820, pe măsură ce interesul general în creșterea iepurilor a început să fie tot mai mare, crescătorii au început să fie atenți și la perfecționarea petelor de pe ei. Era extrem de dificil să așeze petele la fel de la o generație la alta, dar timp de peste un secol, crescătorii și iubitorii acestei rase nu au renunțat la această idee. Dovadă a fost standardul rasei scris în anul 1893, și publicat în revista britanică Fur & Feather. Același standard se folosește și în zilele noastre, descriind modelul în zig-zag, cercurile ochilor, petele de pe obraji, urechile, petele de pe picioare și de pe piept, care împreună

  Nume: Pătat Englezesc

Originea: Anglia

Grupa: Iepuri de dimensiune medie / arcuiți

Greutate: Între 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: alb, negru, albastru, gri.

Temperament:  Sunt iepuri foarte jucăuși și plini de energie, motiv pentru care trebuie să vă alocați în fiecare zi timp pentru creșterea lor. Totodată, pentru că le place să se joace, au nevoie de destul de mult spațiu unde să alerge și să sară.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Pătat Englezesc nu este în niciun pericol de dispariție.

Caracteristici distinctive: Au urechile colorate, inele în jurul ochilor, pete pe obraji și un nas pătat în formă de fluture. O linie dorsală pornește de la urechi până la coadă, urmând linia coloanei vertebrale.

creează  un tipar al acestor pete. La zece ani după ce acest standard a fost scris, tot mai mulți dintre iepurii care au câștigat în concursurile de profil prezentau tipare ale petelor tot mai apropiate de iepurele ideal. Poze existente din anul 1905 arată iepuri din rasa Pătat Englezesc, cu toate că petele de pe șolduri păreau destul de multe și adunate la un loc. Rasa Pătat Englezesc a fost importată în Germania în anul 1889, după care au urmat alte țări din Europa. În ceea ce privește America, a ajuns acolo la începutul anilor 1900.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Pătat Englezesc conține iepuri de mărime medie, cu o greutate medie situată între 2,5 – 3.5 kg. Au o construcție medie, cu un corp lung și arcuit, ceea ce îi pune în valoare perfect petele de pe corp. Capul este destul de mare, iar urechile îi sunt ridicate tot timpul, stând drepte. Acești iepuri au în general blana albă, cu petele colorate. Au urechile colorate, inele în jurul ochilor, pete pe obraji și un nas pătat în formă de fluture. O linie dorsală pornește de la urechi până la coadă, urmând linia coloanei vertebrale. Nu toți iepurii se nasc cu aceste marcaje pe corp. În majoritatea cuiburilor, mai bine de jumătate dintre iepuri au petele amplasate corect și blana într-o singură culoare. Iepurii care au doar marcaje parțiale sunt denumiți ”Charlie”, poreclă provenită de la mustața lui Charlie Chaplin. Blana iepurilor din rasa Pătat Englezesc este scurtă, fină și lucioasă. Coada este scurtă și ținută sub el, ca și când ar sta pe ea.

Petele iepurelui din rasa Pătat Englezesc sunt standardizate, acestea trebuind să fie clare, curate și distincte.

Petele de pe cap trebuie să nu conțină pete rătăcite și nici pete care se lipesc unele de altele. Petele aflate între urechi sau chiar baza urechilor pătată nu sunt considerate pete acceptate.

Fluturele de pe nas trebuie să aibă aripile bine rotunjite și să încercuiască nasul de la o buză la alta. Corpul fluturelui trebuie să fie proporționat cu aripile și să se ridice înspre frunte. Formele neregulate ale aripilor sau a corpului nu sunt acceptate. De asemenea, nu sunt acceptate nici petele albe peste marcajul în formă de fluture.

Inelele din jurul ochilor ar trebui să apară ca și o bandă colorată în jurul ambilor ochi. Ambele ar trebui să fie la fel și echilibrate cu marcajele de la nivelul capului. Totuși, trebuie să fie separate, distincte de restul marcajelor. În mod ideal, benzile din jurul ochilor ar trebui să fie perfect rotunde.

Petele de pe obraji sunt formate din pete rotunde pe fiecare obraz, chiar sub benzile din jurul ochilor. Orice altă poziționare nu este acceptată.

Petele de pe urechi sunt mai mult decât simple pete, pentru că urechile trebuie să fie în totalitate colorate.

Linia de pe coloana vertebrală pleacă de la baza urechilor până în vârful cozii. Ar trebui să se lărgească puțin la începutul coamei, având cea mai largă linie undeva în apropierea șoldurilor, urmând să se îngusteze pe măsură ce înaintează înspre vârful cozii. Marginile liniei ar trebui să ofere un tipar de zig-zag, asemenea unor țepi.

Petele de pe corp, respectiv cele de pe piept, șolduri, formează un lanț care pornește de la baza gâtului cu o pată mică și continuă înspre stomac, crescând în număr și mărime. Aceste pete de pe corp trebuie să crească în mărime pe măsură ce înaintează înspre șolduri. Între o parte și alta trebuie să existe un echilibru aproape perfect în ceea ce privește poziționarea și mărimea petelor.

Personalitate:

Iepurii din rasa Pătat Englezesc sunt iepuri prietenoși, foarte curioși, cu o personalitate care arată tot timpul o dorință crescută de a intra în contact cu oamenii. Sunt iepuri foarte jucăuși și plini de energie, motiv pentru care trebuie să vă alocați în fiecare zi timp pentru creșterea lor. Dacă nu își consumă energia, vor putea să fie afectați la nivel de anxietate sau nervozitate. Totodată, pentru că le place să se joace, au nevoie de destul de mult spațiu unde să alerge și să sară. Datorită corpului lor arcuit și slab, acești iepuri pot să dovedească abilități de agilitate foarte bine dezvoltate, precum și salturi sau mișcări acrobatice. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru. În cazul rasei Pătat Englezesc, personalitatea lor caldă îi face să se descurce cu copiii și să îi accepte.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei iepurilor din rasa Pătat Englezesc este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. De asemenea, previne și blocajele și malocluzia, în timp ce oferă fibrele necesare pentru a pune în mișcare sistemul digestiv al iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. Trebuie să țineți cont că legumele au un conținut crescut de proteine, calorii și calciu, care utilizate în exces pot să ducă la apariția pietrelor la rinichi. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Orice alte alimente trebuie să fie introduse treptat în dieta iepurelui pentru a nu îi afecta sistemul digestiv. Este recomandat să nu îi oferiți legume cum sunt broccoli, salată, varză pentru pot cauza gaze și pot să ducă la stază gastrointestinală, care poate să fie fatală. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Pătat Englezesc pot să fie ținuți în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Pătat Englezesc necesită o periere zilnică pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Pentru aceasta se poate folosi o perie pentru câini sau pisici. Igiena intimă trebuie să fie luată în considerare pentru a-l menține curat. Nu sunt recomandate băile pentru acești iepuri pentru că pot să se răcească foarte ușor dacă nu sunt îmbăiați corect.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Pătat Englezesc nu este în niciun pericol de dispariție. Sunt iepuri apreciați și care încă fac furori în concursurile de profil.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Pătat Englezesc poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Semnele că este un iepure bolnav sunt faptul că nu mănâncă, nu bea la fel ca de obicei sau din contră, bea prea multă apă. Dacă trebuie să îi puneți apă de mai multe ori pe zi și să îi curățați cușca de mai multe ori, atunci din nou sunt semne de îmbolnăvire. Pierderea în greutate este un alt semn. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close