Rasa de Iepuri Palomino

1.6K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Palomino este una cu un istoric interesant și chiar impresionant într-o anumită măsură. Mark Young, un rezident din Coulee Dam, Washington, a crescut iepuri decenii la rând începând din 1910, în crescătoria de iepuri Lone Pine. Una dintre cele mai mari dorințe ale sale era să dezvolte o nouă rasă de iepuri. A denumit procesul propriu de dezvoltare a acestei noi rase  ”Încrucișarea Culorilor”. Între anii 1940 și 1950, Mark Young a încrucișat diverse tipuri de iepuri în scopuri comerciale. Rasa de iepuri Palomino a început să apară cu iepuri de culoare neagră sau maro. Dar atunci când iepurii creșteau, începea să apară o culoare diferită, mai palidă, mai gălbuie. Drept urmare, a început să își concentreze atenția înspre încrucișarea celor două rase. Ca și rezultat, un iepure de culoare bej și-a făcut apariția. Mark a numit acest iepure ”Bejul American”. Dezvoltarea continuă a rasei a permis îmbunătățirea coloritului. Ca urmare a eforturilor sale, Mark Young a reușit să obțină iepuri de culoare bej, pe care i-a denumit maronii. În curând, cu ajutorul unor co-crescători, Mark a reușit să transforme acești noi iepuri într-o rasă. Împreună, echipa de crescători de iepuri, alături de Mark, a obținut acordul ARBA și standardul rasei, care inițial a fost denumit ”Washingtonian”, referință evidentă la statul în care rasa a fost dezvoltată. Rasa a fost pentru prima dată prezentată

  Nume: Palomino

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

Greutate: Între 4 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: bej

Temperament:  Temperamentul lor docil îi face niște animale de companie excelente atunci când sunt puse alături de copii. Totuși, în ciuda acestui temperament foarte plăcut și a valorii sale comerciale crescute, acești iepuri încă nu au reușit să aibă parte de popularitate pe care ar merita-o.

Status rasă:  Rasa de iepuri Palomino nu este una amenințată, ci din contră este în continuă creștere pe măsură ce oamenii descoperă această rasă cu un temperament excelent și cu o cantitate impresionantă de carne pe ei.

Caracteristici distinctive: Palomino este un iepure bej-auriu, asemenea faimosului cal Palomino. Rasa recunoscuse două varietăți: auriu și lynx. Din punct de vedere genetic, auriu este de fapt un bej mai strălucitor.

în cadrul convenției ARBA din Portland, Oregon, în anul 1952. Aici numele i-a fost schimbat din ”Washingtonian” în rasa de iepuri Palomino. După multe eforturi la care crescătorii au fost supuși în următorii ani, rasa a fost în final recunoscută în anul 1957. Numele clubului crescătorilor de iepuri din această rasă este oraecum unic: the Palomino Co-Breeders. Emblema clubului include două mâini asupra unui iepure auriu, comemorând astfel strângerea de mână pe care fondatorul rasei, Mark Young, o dădea noilor crescători cărora le vânduse iepurii. Palomino este un iepure bej-auriu, asemenea faimosului cal Palomino. Rasa recunoscuse două varietăți: auriu și lynx. Din punct de vedere genetic, auriu este de fapt un bej mai strălucitor. Lynx nu este de fapt un adevărat lynx, ci doar o versiune diluată de auriu, pe care majoritatea crescătorilor o denumesc crem. Tipul corpului este comercial, similat cu cel al iepurelui New Zealand. Iepurele din rasa Palomino are un temperament foarte blând. Totuși, în ciuda acestui temperament și a proprietăților comerciale atât de valoroase, iepurele Palomino nu a fost observat de prea multă lume. Dar de altfel, majoritatea iepurilor crescuți în scopuri comerciale nu au devenit niște rase populare. Majoritatea acestor rase sunt suportate de către American Livestock Breeds Conservancy, care încearcă să promoveze și să protejeze speciile amenințate cu dispariția. Rasa Palomino este totuși într-un ușor dezavantaj pentru că această asociație a ales să nu sponsorizeze rasa despre care spunea că a apărut prea recent și că nu reprezintă o populație genetică distinctă.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Palomino este un iepure de dimensiuni mari, crescut în special pentru carnea sa. Are o valoare comercială mare ca și iepure de carne, dar are o structură osoasă mai slab dezvoltată decât cea a altor rase de iepuri pentru carne. Acest lucru îi permite să aibă o cantitate mai mare de carne pe carcasă. Iepurii din rasa Palomino au nevoie de mult timp pentru a ajunge la maturitate. Greutatea unui iepure Palomino pre-junior este de maxim 2,2 kg. Masculii Junior nu ar trebui să depășească greutatea de 3,6 kg, cu o greutate minimă de 1,8 kg. Femelele Junior au o greutate de 3,8 kg, cu un minim de 1,8 kg. Femelele adulte Palomino cântăresc între 4 – 5 kg, iar greutatea ideală este de 5 kg. Masculii adulți ajung la o greutate de 3,6 – 5 kg, iar greutatea ideală este de 4,5 kg. La fel ca și rasa New Zealand, iepurele Palomino prezintă un tipar comercial al corpului, de o lungime medie. Picioarele din spate sunt bine rotunjite, iar umerii îi sunt largi și bine dezvoltați. Are urechi ridicate și mari, iar ochii îi sunt maro. În esență, linia spatelui se ridică de la ceafă și atinge punctul cel mai înalt deasupra coapselor, după care coboară abrupt înspre coadă. Blana face parte din categoria celor care revin repede în poziția inițială atunci când treci cu mâna prin ea. Este recomandat un periaj zilnic al blănii. Palomino este un iepure bej-auriu, asemenea faimosului cal Palomino. Rasa recunoscuse două varietăți: auriu și lynx. Din punct de vedere genetic, auriu este de fapt un bej mai strălucitor. Lynx nu este de fapt un adevărat lynx, ci doar o versiune diluată de auriu, pe care majoritatea crescătorilor o denumesc crem.

Personalitate:

Iepurii din rasa Palomino sunt cunoscuți ca fiind prietenoși, blânzi și foarte dulci. Sunt niște iepuri deștepți și pot să fie dresați pentru a-și face treburile într-un anumit loc. Trebuie totuși să aveți răbdare până va învăța acest lucru. Mulți crescători vor avea 5 sau 6 cutii puse în întreaga casă, astfel că iepurele va putea să își aleagă locul preferat. Pe lângă aceste lucruri, femelele sunt recunoscute ca niște mame excelente, care cresc pui de o calitate foarte bună. Temperamentul lor docil îi face niște animale de companie excelente atunci când sunt puse alături de copii. Totuși, în ciuda acestui temperament foarte plăcut și a valorii sale comerciale crescute, acești iepuri încă nu au reușit să aibă parte de popularitatea pe care ar merita-o. Acest lucru este din cauza faptului că există numeroase alte rase comerciale care sunt mult mai vechi și mai susținute de către asociațiile de profil. Dacă petrece mult timp închis, acest iepure va deveni plictisit și depresiv, mai ales dacă nu are și un companion. Iepurele Palomino este excelent pentru persoanele care au pentru prima dată un animal de companie, iar mentenanța sa este destul de mică. Pentru că este un animal social, acest iepure este perfect pentru cupluri și pentru seniori, atâta timp cât persoanele au capacitatea de a avea grijă de acești iepuri. Nu uitați că este indicat să îi dați acestui iepure câteva jucării speciale pentru ei. Datorită personalității lor diferite, acești iepuri sunt destul de selectivi cu jucăriile. Unii iepuri sunt mulțumiți cu doar câteva piese de carton sau lemn, în timp ce alții au nevoie de jucării care să îi stimuleze mental.

Hrana și cușca

La fel ca orice alt iepure, hrana iepurelui Palomino constă în 70% fân de înaltă calitate, iar restul dintr-o mixtură de frunze verzi, peleți, fructe și legume. Un iepure adult poate să mănânce un sfert de cupă de peleți în fiecare zi pentru fiecare jumătate de kg pe care îl cântărește. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Palomino sunt, după cum le spune și numele, iepuri de dimensiuni mari. Mai mult, aceștia sunt crescuți în scopuri comerciale, nu neaparat ca și animale de companie, cu toate că personalitatea lor favorizează iepurele ca și animal de companie. Pentru a-i putea lăsa personalitatea să debordeze, iepurii din rasa Palomino au nevoie de mult timp petrecut afară din cușcă și pentru a realiza o legătură puternică cu membrii familiei. Este o rasă care se descurcă excelent atât afară, cât și în interior, pentru că au blana destul de densă și de aspră pentru a face față temperaturilor scăzute.  Astfel, este indicat ca acest iepure să fie ținut în cuști amenajate în afara casei, cuști care să poate să îl ferească de razele puternice ale soarelui sau de temperaturile extreme ale iernii. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Palomino necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Palomino nu este una amenințată, ci din contră este în continuă creștere pe măsură ce oamenii descoperă această rasă cu un temperament excelent și cu o cantitate impresionantă de carne pe ei. Este utilizat în scopuri comerciale și în general crescut pentru carnea sa. Iepurele Palomino este ideal ca și animal de companie pentru persoanele care au pentru prima dată un animal domestic.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte rase de iepuri, și rasa de iepuri Palomino poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Datorită blănii sale scurte și aspre, iepurele Palomino nu este expus riscului de a face blocaje intestinale din cauza blănii ingerate. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close