Totul despre Betta splendens, un pește splendid pentru acvariu.

28K

Poate unul din cei mai ușor de întreținut “animăluțe” de companie, peștele Betta este și unul dintre cei mai cunoscuți și frumoși pești de acvariu din lume. Frumusețea și notorietatea se datorează înfățișării sale. Datorită înotătoarelor foarte dezvoltate și paletei de culori impresionante, acest pește este o adevărată vedetă printre speciile de pești de acvariu.

Face parte din Familia Anabantidae. Caracterisitica principală a acestei familii este existența unui organ respirator suplimentar (labirint), asemănător unui pulmon. Organul permite peștilor respirația aeriană: oxigenul este luat direct din aer. Drept urmare, acești pești pot supraviețui o scurtă perioadă de timp afară din apă.

Habitatul lor se află în apele calde, lent curgătoare și sărace în oxygen, din sudul și estul Asiei.

Betta splendens de acvariu poate fi diferit de peștele sălbatic, din biotopul natural. Datorită popularității și ușurinței de întreținere în captivitate, de-a lungul timpului, crescătorii au dezvoltat o multitudine de caracteristici noi acestui pește. Pe lângă culorile diverse și fascinante: alb, roșu, albastru, turcoaz, mov, portocaliu, cuartz etc., crescătorii au produs și variante care imită marmura, sau au străluciri metalice, iridescente, cu senzația de schimbare a culorii în funcție de lumina sau unghiul din care sunt priviți, însa ceea ce îi face cu adevărat impresionanți este mărimea și forma înotătoarelor. Femelele au aripioarele scurte și un colorit mai puțin intens, în schimb masculii sunt cei care au coloritul și forma aripioarelor fascinante.

Forma aripioarelor este împărțită în mai multe tipuri:

Coada Voal – este tipul de coadă cel mai des întâlnit la acest pește. Este asimetrică în partea de jos.

Coada Dublă – este vizibil împărțită, de la bază, în două segmente, iar aripioara dorsală este mult mai mare.

Coada Spadă – foarte asemănătoare unei spade, acest tip de coadă are baza foarte mare și se îngustează apoi spre vârf.

Coada Delta –îngustă la bază și mai mare către vârf, are o formă triunghiulară.

Coada SuperDelta – este asemănătoare cu litera grecească Delta, însă are unghiul de deschidere între 120-160 de grade.

Coada Coroană – are aspect de coroană cu țepi. Baza este unită și se termină cu țepi. Mărimea bazei nu depășește mai mult de 2/3 din coadă.

Coada Comb – este similară cu coada Coroană, însă proporțiile dintre baza unită și tepi nu sunt foarte mari.

Coada Semilună – are aspect de semicerc, cu deschidere de 180 de grade.

Coada SuperSemilună – are aspect de semicerc mai mare, cu deschidere peste 180 de grade.

Coada SemiSoare – este o combinație între Coada Semilună și Coada Coroană. Are o deschidere de 180 de grade și are marginea zimțată.

Coada Roză – este o variație de Semilună, însă cu mai multe falduri, de unde și aspectul de petale de trandafir.

Coada cu Pene – este asemănătoare cu Coada Roză, însă mult mai vapoaroasă, deoarece are multe volănașe ramificate.

Coada Plakat – aripioarele sunt mici iar coada este mică și rotundă.

Dumbo – nu este chiar un tip de coadă; aripioarele pectorale sunt mari, asemănătoare urechilor de elefant.

Generalități.

Mărimea medie a acestor pești este cuprinsă între 5 și 6 cm. Ambele sexe au corpul asemănător unei torpile, iar gura este răsturnată, pentru a putea mânca la suprafața apei.

Betta Splendens nu este un pește pretențios. El tolerează foarte bine un pH al apei care se încadrează între 6.0 și 8.0 și un dH între 5 și 19. Temperatura apei este parametrul de care trebuie să ținem cont mai atent. Temperatura de care au nevoie este cuprinsă între 28 și 30 de grade C, iar pentru reproducere aceasta trebuie să fie de 32 de grade C.

Acvariul poate să varieze ca mărime, însă cu cât este mai mic, cu atât apa trebuie schimbată mai des (săptămânal, sau de două ori pe săptămână). Pentru a asigura condiții mai bune, putem dota acvariul cu o pompă de aer și apă. Apa de la robinet trebuie “aerisită” cel puțin 24 de ore înainte de a fi pusă în acvariu. Apa se poate “îmbogăți” cu o lingură de sare la 4 litri de apă.

Amenajarea acestuia nu necesită foarte multe accesorizări, însă putem folosi un substrat și unele decoruri ce îi pot folosi peștelui drept ascunzătoare.

Atenție!!! Masculii nu pot fi ținuți mai multe exemplare în același acvariu. Betta este un pește agresiv, “bătăuș” și are tendința să se lupte până la moarte cu alți pești pe care îi consideră rivali. Este recomandat să cohabiteze cu pești cu înotătoare mici, deoarece au tendința de a mânca din înotătoarele altor pești. Pot fi ținuți cu femelele în acvariu, însă trebuie urmăriți și, dacă nu se tolerează, trebuie despărțiți. Nu este recomandat să fie ținuți cu pești mai mari, deoarece aceștia îi pot mânca pe ei de aripioare. Femelele sunt foarte pașnice.

Hrănirea

Betta Splendens este un pește omnivor. Este bine ca dieta să conțină ingrediente cât mai diversificate. Îi putem hrăni cu larve de țânțari sau cu libelule vii sau congelate, cu bucăți de carne de vită, tubifex sau fulgi speciali pentru ei. Pentru a evita problemele digestive, dieta li se poate suplimenta cu vegetale:  frunze de spanac și salată opărite și fulgi de spirulină. Hrana trebuie să fie împărțită în cantități mici, ce trebuie administrate în mai multe reprize.

În captivitate acest pește poate trăi între 3 și 4 ani.

Reproducerea.

Masculul și femela trebuie ținuți singuri într-un acvariu cu apa cât mai curată și trebuie hrăniți cât mai bine, de preferat cu larve vii. Temperatura apei trebuie să fie mai mare cu 1 – 2 grade față de temperatura obișnuită, iar nivelul apei din acvariu trebuie să fie între 5 și 15 cm. În acvariu trebuie pusă o plantă de suprafață, în jurul căreia masculul va construi cuibul. Fundul acvariului nu trebuie să fie cu pietriș. În 4- 5 zile masculul începe construirea cuibului de spumă, la suprafața apei. După construirea acestuia, masculul începe curtarea femelei și “îmbrățișarea”. Femela eliberează icrele, masculul le preia și le depune în cuibul de spumă. În 24-36 de ore puietul eclozează. Micii peștișori se vor hrăni cu infuzori parameci sau cu microviermi. Masculul va rămâne în același acvariu cu puietul până aceștia învață să înoate singuri, apoi el trebuie mutat. Dacă unii pui cresc mai repede, atunci ei trebuie separați de cei mai mici, pentru a nu îi mânca.

Sfat. Evitați cazarea peștilor în boluri mici. Pentru confortul și siguranța micului peștișor este recomandat un acvariu de minim 10 L.

Curiozități. Masculul poate reacționa agresiv și în momentul în care iși vede imaginea reflectată în geam sau într-o oglindă. În momentul în care este în alertă peștele capătă un aspect înfoiat, etalându-și înotătoarele și coada în toată splendoarea lor.

Și femelele și masculii își pot schimba culoarea până devin adulți.

În perioada împerecherii, pe corpul masculului apar dungi verticale.

Pe burta femelei se poate observa un punct alb, între înotătoare: marchează locul prin care sunt eliminate icrele.

Join the Conversation

  1. Nu voi judeca meritele – sunt mai degrabă un laic în subiect … Cu toate acestea, stilul tău de vorbire și abordarea generală a subiectului mă conving și este cu siguranță un plus. Voi reveni aici mai des, salutări 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close