Rasa de iepuri Havana

1.6K
Informaţii generale:

Se crede despre această rasă mătăsoasă că a apărut pentru prima dată în Olanda, în anul 1898. Deși nu se cunosc decât extrem de puține amănunte despre evoluția sa sau despre strămoșii săi, se crede totuși că provine dintr-o femelă olandeză. Despre masculul care a fost inițiatorul acestei rase, nu se cunoaște nimic. De la această rasă au apărut și alte rase în Europa, printre care Feh de Margourg și Gri Perlat de Hal. Astfel, în anul 1902 a fost prezentat în cadrul Expoziției de la Paris o rasă de iepuri care semănau izbitor de mult cu rasa Havana.  Iepurele original din rasa Havana se crede că a apărut cu ajutorul unor iepuri din rasa Himalayan. Este luat în considerare acest lucru datorită blănii sale care prezintă niște culori distincte și strălucitoare. Blana de satin, o mutație genetică, a fost descoperită într-o serie de iepuri din rasa Havana. Primul Havana a fost prezentat în Olanda în anul 1899, după care a ajuns în restul Europei în anii 1908. Aici s-a bucurat de o foarte mare popularitate. Opt ani mai târziu, în anul 1916, rasa Havana ajunsese și în Statele Unite ale Americii, unde a fost recunoscut de către Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri. Iepurii din rasa Havana sunt cunoscuți și ca ”Nurca Familiilor de iepuri”, datorită blănii sale lucioase, cu un aspect lustruit, tot timpul curat. Odată ce ai observat

  Nume: Havana

Originea: Olanda

Grupa: Iepuri de dimensiuni medii / semi-circulari

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Greutate: Între 2 – 2,9 kg

Culoare: negru, albastru, ciocolatiu și pătat

Temperament:  Iepurii din rasa Havana sunt cunoscuți pentru temperamentul lor relaxat și pentru personalitatea prietenoasă. Totuși, există și exemple de iepuri care au prezentat o anumită independență, o atitudine puțin mai sălbatică.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Havana este una dintre rasele care au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani.

Caracteristici distinctive: Pentru o rasă care are o blană de tip ”flyback”, care se întoarce în poziția inițială atunci când se trece cu mâna în sens opus firelor de păr, blana nu are acea strălucire tradițională, ci mai degrabă prezintă un luciu adânc, ceea ce face iepurele foarte atractiv.

culoarea de un maro închis foarte puternic a blănii iepurelui, vei descoperi că nu poți să îl compari cu nimic. O singură astfel de experiență poate să facă diferența. Trebuie să vezi un singur iepure Havana, pentru că pe următorul nu vei avea cum să nu îl observi și să nu îl distingi din mulțime. În cadrul concursurilor, juriul oferă multe puncte pentru culoarea și blana iepurilor Havana (25 pentru culoare și 20 pentru blană), deci este foarte important să țineți cont de aceste aspecte. În cazul acestor iepuri, atunci când te vei decide că este cazul să cumperi un exemplar Havana, trebuie să ții cont de blana și de culoarea iepurelui. Rasa de iepuri Havana acceptă un numă de patru varietăți: negru, albastru, ciocolatiu și pătat. Dacă nu ai avut până acum oportunitatea de a simți blana unui iepure Havana, atunci încearcă să fii aproape atunci când este unul prezentat în cadrul vreunui show de profil. Blana unui Havana este oarecum luxuriantă, oferind o senzație de gâdâlire la atingere, în mare parte datorită firelor de păr protecție ale iepurelui. În jurulo ochilor, blana ar trebui să fie aproape vivace. O blană aflată la maturitate trebuie să aibă o linie distincă de-a lungul spatelui, cunoscută sub denumirea de linia principală. Această linie îți va spune că blana se află în faza de complet dezvoltată. Varietatea de iepuri Havana pătați au intrat puternic pe piață abia în anii 2008. Crescătorii de astfel de varietăți trebuie să fie foarte atenți la firele albe care există în zonele pătate. Aceste fire albe nu sunt dorite pentru că strică aspectul de culoare întreagă a petelor. Nu există preferințe cu privire la numărul, culoarea sau mărimea petelor, atâta timp cât acestea acoperă minim 10% din suprafața corpului și maxim 70%. În general, încrucișările se fac între un pătat și un iepure cu o culoare plină, niciodată între doi iepuri pătați. Se spune despre încrucișarea acestor iepuri că este un adevărat test de genetică, o sumă de probabilități și procente.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Havana sunt considerați a fi niște iepuri de dimensiuni medii, care cântăresc între 2 și 2.9 kg la maturitate. Sunt foarte puține rase în care niște iepuri normali pot să îndeplinească atât de ușor condițiile pentru a participa în cadrul unor competiții de profil. Havana este unul dintre aceste rase. Chiar dacă pentru un necunoscător, un iepure Havana pare a fi un animal normal, fără nimic deosebit, pentru un arbitru din cadrul unui concurs,  unele dintre cele mai fine aspecte pot să cântărească foarte mult. Mulți iepuri Havana au câștigat primele poziții din concursurile de profil, iar un cunoscător poate să își dea seama de frumusețea și potențialul acestui animal de departe. Corpul îi este scurt și rotunjit, formând aproape o curbă semi-circulară atunci când se află pe masa juriului. Atunci când sunt priviți de sus, partea din spate ar trebui să fie mai lată decât zona umerilor, fără să existe zone îngustate foarte tare. Urechile și capul sunt bine echilibrate și proporționate cu restul corpului. Blana și forma corpului sunt la egalitate ca și punctaj în ochii juriului. Pentru o rasă care are o blană de tip ”flyback”, care se întoarce în poziția inițială atunci când se trece cu mâna în sens opus firelor de păr, blana nu are acea strălucire tradițională, ci mai degrabă prezintă un luciu adânc, ceea ce face iepurele foarte atractiv.

Personalitate:

Iepurii din rasa Havana sunt cunoscuți pentru temperamentul lor relaxat și pentru personalitatea prietenoasă. Totuși, există și exemple de iepuri care au prezentat o anumită independență, o atitudine puțin mai sălbatică. Din acest motiv este indicat ca înainte de achiziționarea unui iepure din rasa Havana, să încercați să aflați cât mai multe informații despre părinții și bunicii acestuia. Dacă majoritatea rudelor sale au avut un temperament calm, atunci cu siguranță că și acest iepure va fi la fel. Personalitatea calmă provine și de la socializarea cu oamenii și cu alte animale încă de la o vârstă fragedă. Dacă sunt învățați de mici cu oamenii, iepurii Havana nu ar trebui să aibă probleme în a interacționa și nu vor deveni stresați. Este vital ca orice persoană care este desemnată să aibă grijă de iepurii Havana, să știe cum să umble cu ei pentru că dacă nu se simt confortabili, iepurii se vor zbate atunci când sunt luați în brațe. În ciuda faptului că este destul de mic, iepurele este destul de puternic și va lovi sau va zgâria în încercarea sa de a scăpa. Majoritatea iepurilor sunt activi dimineața și seara. Se va bucura dacă va avea la îndemână cutii, tuburi și jucării cu care să se joace.

Hrana și cușca

Iepurii din rasa Havana au nevoie de proteine, respectiv de amino-acizi care le permite să își îmbunătățească sistemul muscular, circulator și blana. Proteinele sunt extrem de importante indiferent de vârsta iepurilor. Factori cum sunt mărimea, greutatea și tiparul blănii sunt direct afectați de proteinele consumate. Bacteriile din cecumul iepurilor au rolul de a produce proteinele necesare. De fapt, aproape 25% din proteinele zilnice ale iepurelui adult provin din acest proces. Un iepure va mânca aproximativ 3 sau 4% din greutatea corpului său în fiecare zi. Peleții oferiți trebuie să conțină o formulă de suplimente formate din vitamine și minerale, care să îi completeze pachetul nutrițional. Pe lângă paleții care oferă toate elementele hrănitoare, iepurele poate să mai primească și fân, legume sau câteva fructe. Revenind la peleți, aceștia trebuie să conțină proteine, grăsimi, fibre, calciu, fosfor, sare și vitamina A. Iepurii din rasa Havana se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Havana necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Havana este una dintre rasele care au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani. Dovadă la acest fapt stă și acceptarea varietății pătate abia în anul 2008, ceea ce înseamnă și o creștere exponențială a exemplarelor existente. Conform  American Livestock Breeds Conservancy, această rasă nu este amenințată. Sunt iepuri extrem de apreciați pentru blana lor, motiv pentru care chiar și punctajele în cadrul show-urilor de profil sunt preponderente pentru blană.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Havana poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close