Rasa de iepuri Chinchilla Gigant

2.7K
Informaţii generale:

Imediat după introducerea și stabilizarea rasei Chinchilla Standard în America, următorul pas logic în dezvoltarea rasei era de a aduce noi îmbunătățiri și de a-i crește greutatea. Creșterea greutății a dus la apariția a două varietăți distincte de Chinchilla și anume clasa Grea și Chinchilla Gigant. Chinchilla din clasa grea are anumite puncte similare cu Chinchilla Standard, la care se adaugă greutatea și mărimea. Gigantul este un iepure mai mare decât cel din clasa Grea și care prezintă mai multe diferențe radicale față de clasa Standard, altele decât greutatea și mărimea. Înainte să se audă de rasa Englezească denumită ”Giganta”, Chinchilla Gigant American a fost prezentat în show-uri în toată zona vestică a Americii. Acești iepuri făceau și fac în continuare furori pe oriunde ar merge și oriunde ar fi prezentați. Au foarte multe avantaje comparativ cu dezavantajele, ceea ce cu siguranță i-a determinat pe majoritatea crescătorilor să caute un iepure ale cărui gene să conțină cât mai multă greutate. Nu a fost niciodată intenția creatorilor rasei Chinchilla Gigant de a obține un iepure de dimensiunile acestuia și cu o formă a corpului atât de diferită, dar în final aceasta este ceea ce au obținut. Chinchilla Gigant ideal ar trebui să cântărească, odată ajuns la maturitate, între 4.5 și 5 kg, nu peste.

  Nume: Chinchilla Gigant

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

Greutate: Între 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: chinchilla, albastru la interior, gri la exterior

Temperament:  Sunt iepuri care nu necesită foarte mult exercițiu, ci au nevoie de un loc confortabil în care să se întindă și unde să primească atenție și afecțiunea pe care o caută.

Status rasă:  Rasa Chinchilla Gigant este pe lista de observare, ceea ce înseamnă că există mai puțin de 200 de înregistrări anuale în Statele Unite ale Americii și o populație globală estimată la mai puțin de 2000 de exemplare.

Caracteristici distinctive: Urechile sunt un alt element proporțional cu întregul corp, sunt ținute ridicat și trebuie să prezinte o bandă neagră în zona de sus. Acestea sunt purtate tot timpul cu pavilioanele înspre exterior.

Există voci care spun că un astfel de iepure nu este un iepure gigant, ci este un Chinchilla Gigant pentru că a avea peste 5 kg greutate înseamnă că este cu mult mai mare decât majoritatea celorlalți iepuri încadrați în categoria gigant. Este ca și când s-ar spune că nu ar fi iepure, ci un alt animal. Primul iepure din rasa Chinchilla Gigant care a văzut lumina zilei a fost în orașul Kansas, Missouri, în Decembrie 1921. Până la acel moment fuseseră realizate o serie de experimente cu privire la obținerea acestei rase, dar abia în acel an s-a reușit obținerea primului iepure care să arate așa cum își dorea crescătorul său. Acesta era un iepure care avea culoarea Chinchilla, forma corpului, structura oaselor și urechile într-o perfectă proporționalitate cu corpul său și cu greutatea pe care o avea. Creatorul acestui iepure se numea Edward H Stahl. Iepuroaica obținută a fost prezentată anul următor într-un show de profil, primind numele de Million Dollar Princess. Astăzi, această rasă este cunoscută ca și Million Dollar Rabbit. Stahl a reușit să perfecteze rasa folosind Chinchilla supraponderali și Giganți Flamanzi Albi.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Chinchilla Gigant ar trebui să aibă un corp aflat în limite rezonabile, evitând excesele și extremele. Acest lucru înseamnă că un Chinchilla Gigant nu ar trebui să fie nici atât de scurt cum sunt rasele comerciale, dar nici la fel de lung ca și Gigantul Flamand. Arcuirea spatelui începe din zona umerilor și se continuă cu cel mai înalt punct deasupra șoldurilor. Picioarele din spate sunt proporționale din punct de vedere al lățimii și al adâncimii. Șalele îi sunt foarte largi și adânci. Văzut de sus, iepurele este asemenea unui bec, cu partea din față mai subțire și partea din spate bine rotunjită și plină. Partea de mijloc a corpului trebuie să fie într-o proporție armonioasă cu umerii și cu picioarele din spate. Această parte de mijloc pornește de la cea de-a șasea coastă până la picioarele din spate. Umerii sunt de asemenea echilibrați și bine proporționați cu partea de mijloc și cu picioarele din spate. Umerii acestui iepure sunt ascuțiți. Capul este mai mare la masculi decât la femele. Culoarea este aceeași cu a restului corpului. Urechile sunt un alt element proporțional cu întregul corp, sunt ținute ridicat și trebuie să prezinte o bandă neagră în zona de sus. Acestea sunt purtate tot timpul cu pavilioanele înspre exterior. Ochii îi sunt mari și îndrăzneți. Culoarea ochilor este maro. Picioarele îi sunt puternice, drepte și de lungime medie, cu osatură grea. Unghiile îi sunt maro. Osul piciorului trebuie să fie mai greut decât cel al iepurilor din rasele comerciale, dar nu la fel de greu ca și la Gigantul Flamand. Coada îi este mică și rotunjită. Culoarea acestui iepure trebuie să fie cea a unui Chinchilla. Culoarea interioară trebuie să fie un albastru închis la bază. Porțiunea intermediară a firului de păr trebuie să fie cât mai deschisă la culoare posibil. Partea de sus trebuie să fie o bandă neagră la culoare. Blana de pe gât este mai deschisă la culoare decât restul corpului. Pieptul îi este ușor acoperit cu o umbră perlată. Culoarea blănii de pe burtă este fie albă, fie albastră. Cercurile din jurul ochilor trebuie să fie bine definite, înguste și perlate.

Personalitate:

Iepurii din rasa Chinchilla Gigant au o reputație care îi precede atunci când vine vorba despre cât de iubitori sunt și cât de ușor sunt de gestionat. Sunt iepuri care nu necesită foarte mult exercițiu, ci au nevoie de un loc confortabil în care să se întindă și unde să primească atenție și afecțiunea pe care o caută. Iepurilor din rasa Chinchilla Gigant le face mare plăcere să fie mângâiați dacă sunt învățați încă de mici cu socializarea. Sunt iepuri care pot să fie îmblânziți. Femelele sunt mame atente și iubitoare. Totuși, să nu confundați niciodată un iepure cu un câine sau o pisică. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru. Există o serie de experți care recomandă ca iepurii din rasa Chinchilla Gigant să nu fie ținuți în case în care sunt copii. Mărimea acestora poate să accidenteze un copil mic, lucru nedorit. Este mai bine să preveniți acest lucru și să nu îl lăsați la îndemâna copilului, dacă acesta nu poate să înțeleagă care sunt limitele.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri, principalul ingredient al rasei de iepuri Chinchilla Gigant este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. Trebuie să fiți atenți și să nu îi oferiți mai mult decât poate mânca în 24 ore. Mâncarea trebuie să fie depozitată în containere de plastic, nu de metal. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Chinchilla Gigant se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Blana scurtă, dreaptă și moale a iepurelui Chinchilla nu necesită foarte multă îngrijire. Părul este dens, dar acest iepure nu năpârlește mai mult decât orice alt animal de companie. Este important de știut că nu este necesar să se îmbăieze iepurele, și poate să fie periculos pentru animal din moment ce poate să fie ușor de stresat sau de rănit în timpul acestui proces. Pentru a ține iepurele în bune condiții trebuie să treceți cu o perie moale peste blana iepurelui la interval de câteva zile pentru a controla căderea părului și pentru a-l învăța cu socializarea. Aveți grijă și la unghii, care dacă sunt prea mari trebuie să fie tăiate. Fiți atenți și la aspectul general al sănătății, mai exact la indicatori cum sunt obiceiurile de auto-îngrijire și interesul pentru mâncare. Blana ar trebui să fie tot timpul moale și lucioasă, iar ochii plini de viață.

Scopul și statusul rasei:

Deși astăzi este în mare parte crescut pentru prezentări în cadrul show-urilor de profil, rasa Chinchilla Gigant este în continuare judecat având la bază valoarea sa comercială, iar calitățile de producător de carne cântăresc foarte greu pe masa judecătorilor. Conform American Livestock Breeds Conservancy (ALBC), rasa Chinchilla Gigant este pe lista de observare, ceea ce înseamnă că există mai puțin de 200 de înregistrări anuale în Statele Unite ale Americii și o populație globală estimată la mai puțin de 2000 de exemplare.

Probleme de sănătate:

Iepurii din rasa Chinchilla Gigant pot să fie predispuși la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close