Rasa de Câini Terrier Galez

1.3K
Informaţii generale:

Rasa Terrier Galez (Welsh Terrier) s-a schimbat foarte puțin în ceea ce privește blana, culoarea sau trăsăturile de-a lungul secolelor. Rasa a fost dezvoltată în Țara Galilor ca și un câine sportiv, în mod particular construit pentru a fi un câine care să vâneze viezuri, vulpi, jderi și vidre, chiar în interiorul cuiburilor acestora. Picioarele sale sunt destul de lungi pentru a-i permite să mențină ritmul de alergare alături de un călăreț călare și este destul de tenace pentru a putea să încolțească un viezure în cuibul său fără niciun alt ajutor. Strămoșii săi se crede că includeau vechiul Negru și Maro Terrier, Airedale Terrier, Lakeland Terrier și Irish Terrier. La începutul anilor 1800, rasa era prezentată sub mai multe nume, care includeau ”Galezul (Welsh)”, ”Păr Sârmos (Wire Haired)”, ”Black and Tan” și  ”Vechiul Englez (Old English)”. În cadrul Showului Canin Carnavon de la jumătatea anilor 1800, acest câine din rasa Terrier Galez a fost prezentat pentru prima dată într-o anumită clasă, cu toate că până în anul 1886 Clubul Kennel avea o singură clasă pentru ”Welsh or Old English Wire Haired Black and Tan Terriers”. Toate acestea s-au schimbat când un terrier pe nume Dick Turpin a apărut în anul 1888. A câștigat atât de multe trofee încât Englezii au vrut să îi pună numele de Terrier Englez, în timp ce Galezii susțineau pe bună dreptate că această rasă le aparține în

  Nume: Terrier Galez

Originea:  Tara Galilor

Grupa: Câini de pază

Inaltime: Femela 34 – 38 cm, Mascul 36 – 40 cm

Greutate: Femela 7 – 8 kg, Mascul 8 – 9 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 11 ani

Culoare: maro

Temperament:  Din punct de vedere al activității, câinii din rasa Terrier Galez au nevoie de mult exercițiu pentru a se menține sănătoși, fericiți și cu o personalitate echilibrată. Ar trebui să fie plimbați de câteva ori pe zi și să li se permită să alerge cât de mult posibil.

Dresaj:  Sunt terrieri, iar despre terrieri se știe că sunt câini independenți, iar unii dintre ei nu vor asculta niciodată, indiferent de ceea ce faceți în acest sens.

Caracteristici distinctive: Capul este dreptunghiular, iar partea din față este puternică, cu maxilare bine dezvoltate. Craniul prezintă un ușor stop înainte de bot. Botul reprezintă jumătate din întreaga lungime a capului, fiind puternic și oarecum pătrățos.

totalitate. Clubul Kennel Englez a ținut partea Galezilor, iar Dick Turpin a devenit exemplarul care a pus bazele rasei de Terrieri Galezi pe care o cunoaștem astăzi. Câinele Terrier Galez a intrat în scena Americană în anul 1888, în același an în care Dick Turpin câștiga toate acele trofee și făcea istorie în Anglia. În acel an, Prescott Lawrence a importat o pereche de Terrieri Galezi din Marea Britanie și i-a prezentat în Madison Square Garden la Clasa Diverse. Clubul Terrier Galez American a fost format în anul 1900. Până în anul 1901, Clubul Kennel Westminster a recunoscut o clasă separată pentru Terrierul Galez. Din acest moment, rasa a început să crească încet în popularitate. Câinele Terrier Galez de astăzi este un câine terrier de muncă eficient și spiritual. Este activ, jucăuș și mereu în alertă, fiind de asemenea și un companion excelent. Este un câine care iubește să facă pe plac și care din păcate nu a reușit să obțină o popularitate prea mare în țara sa de origine. Motivele rămân în continuare un mister. Printre iubitorii rasei, acest câine este considerat un prieten elegant și sportiv, un companion de vânătoare talentat și un câine de pază excelent.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Terrier Galez este compact, puternic, dur, de mărime medie și cu o textură a blănii aspră și sârmoasă. Pcioarele, partea de jos a corpului și capul îi sunt de culoare maro. Coada îl ajută să își completeze imaginea de câine pătrățos. Are o mișcare care pare a fi fără efort, cu o acoperire a terenului destul de mare. Câinele Terrier Galez este prietenos, se înțelege bine cu alți câini și cu oameni, arătând tot timpul curaj și spiritualitate.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime de aproape 38 cm. Greutatea este între 8 și 9 kg. Gâtul îi este destul de scurt, puternic. Spatele îi este drept, coastele bine pronunțate și cu o adâncime semnificativă.
Cap: Capul este dreptunghiular, iar partea din față este puternică, cu maxilare bine dezvoltate. Craniul prezintă un ușor stop înainte de bot. Botul reprezintă jumătate din întreaga lungime a capului, fiind puternic și oarecum pătrățos. Nasul este negru.
Urechile: Sunt în formă de V, mici, dar nu foarte subțiri. Sunt împăturate chiar în zona liniei craniului. Urechile le poartă îndreptate înspre înainte, apropiate de obraji și căzute înspre în față. Își mișcă urechile ușor în sus și înspre în față atunci când este atent.
Ochii: Sunt de culoare maro închis, de formă ovală, luminoși și destul de mici ca mărime. Sunt așezați destul de depărtat unul de celălalt. Mărimea, culoarea, forma și poziția ochilor îi oferă o expresie alertă, încrezătoare, tipică pentru Terrierul Galez.
Coada: Este scurtă, lungimea acesteia nedepășind nivelul capului acestui câine. Rădăcina cozii este poziționată destul de sus pe spate și este ținută tot timpul înspre în sus.
Blana: Are o blană dură, sârmoasă și densă, cu o blană interioară deasă, scurtă și moale. Blana de pe bot și picioare este densă, lungă și sârmoasă. Culoarea blănii din partea de sus este neagră, la fel ca pe gât, coadă și pe partea de sus a coapselor. Picioarele și capul îi este maro înspre roșiatic.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Terrier Galez arată ca un câine Airdale în miniatură la o primă vedere, dar odată ce reușiți să cunoașteți această rasă, veți descoperi că au o personalitate proprie. Sunt niște câini plini de energie și care mențin atitudinea specifică terrierilor, dar totodată sunt niște câini sensibili, care au un set de priorități diferite față de alți terrieri. Câinii Galezi sunt niște câini de petrecere – tot ceea ce își doresc este să aibă parte de distracție. Nu văd niciun rost în a se angaja în diverse lupte sau în a lătra excesiv fără niciun rost, atunci când pot să se joace, să alerge și să aducă mingea. Sunt niște câini de familie excelenți, care se vor juca alături de copii în curte sau în casă, după care vor cere o mângâiere pe burtă de la părinți seara înainte de culcare. Sunt ușor de dresat, fiind niște câini excelenți pentru cei care au pentru prima dată un animal de companie. Din punct de vedere al activității, câinii din rasa Terrier Galez au nevoie de mult exercițiu pentru a se menține sănătoși, fericiți și cu o personalitate echilibrată. Ar trebui să fie plimbați de câteva ori pe zi și să li se permită să alerge cât de mult posibil. Sunt destul de mici pentru a putea fi ținuți în apartament, dar trebuie să înțelegeți că este să necesar să ieșiți cu câinele afară de mai multe ori pe zi. Sunt niște câini foarte inteligenți și au nevoie să își pună în aplicare inteligența, precum și corpul. Se plictisesc repede și trebuie să găsească mereu metode de a se juca și de a rămâne activit. Acasă, jocurile de-a ascunsea pot să îl țină ocupat, precum și jucăriile care implică rezolvarea unor probleme. Dacă este posibil, este indicat să îl angajați în activități de agilitate. Va aprecia orice exercițiu suplimentar, precum și oportunitatea de a gândi și de a beneficia de un timp suplimentar pentru a întări legătura formată cu stăpânii săi. Câinii din rasa Terrier Galez sunt niște câini de pază excelenți, care vă vor alerta atunci când cineva se va apropia de casă. De asemenea, vă vor alerta oricând vor auzi un sunet diferit sau când vor vedea ceva în depărtare. Dresajul ar trebui să includă comenzi pentru a-l învăța să nu mai latre, altfel câinele acesta va reuși să enerveze toți vecinii. Câinii Terrier Galezi nu vor lua atitudine în fața altor câini fără niciun motiv, dar dacă sunt puși într-o astfel de situație, nu vor da niciodată înapoi, indiferent de mărimea celuilalt câine. Câinii care nu sunt socializați corect pot să devină agresivi față de alți câini. Pentru ca acest câine să dezvolte o atitudine adecvată unui Terrier Galez, ar trebui să fie începută socializarea devreme și învățat să înțeleagă că nu orice câine reprezintă o amenințare.

Dresaj

Câinii din rasa Terrier Galez sunt ușor de dresat, odată veți pune în mișcare această activitate. Sunt terrieri, iar despre terrieri se știe că sunt câini independenți, iar unii dintre ei nu vor asculta niciodată, indiferent de ceea ce faceți în acest sens. Sunt niște câini deștepți, iar dacă vor considera că au ceva de câștigat din aceste sesiuni de dresaj, vor participa în totalitate. Începeți cu dresajul devreme, astfel  că în timp vor fi mult mai maleabili. Mențineți sesiunile de dresaj scurte și variate din punct de vedere al activităților. Fiți pregătiți cu o mulțime de recompense, pentru că acești câini nu doresc doar să vă facă pe plac. Au nevoie de un factor motivator, iar mâncarea este cel mai bun motivator pentru ei. Câinii Terrier Galezi vor considera că sunt conducătorii casei și vă vor pune în situația de a câștiga această poziție. Trebuie să arătați tot timpul capacități de lidership și să nu îi permiteți niciodată să încalce regulile. Consistența este importantă atunci când stabiliți aceste reguli, pentru că dacă îi oferiți acestui câine un deget, vă va lua toată mâna.

Toaletaj:

Câinele din rasa Terrier Galez are nevoie de îngrijire destul de consistentă. Ar trebui să fie periat de cel puțin o dată pe săptămână, dar în realitate este mult mai indicat să faceți acest lucru în fiecare zi. Dacă nu este tuns, blana sa sârmoasă se încâlcește ușor și menține în ea destul de multă mizerie.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Terrier Galez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close