Rasa de Câini Springer Spaniel Englez

1.8K
Informaţii generale:

Despre câinii de tip Spaniel se crede că sunt originari din Spania, de unde și numele lor, apăruți cu multe secole în urmă și cel mai probabil duși în alte părți ale lumii de către Romani sau chiar cu ajutorul vaselor comerciale. Rase de Spanieli se regăsesc menționate în legile Scoțiene încă din anii 300 AD, ceea ce înseamnă cu mai mult de 1700 de ani în urmă. Picturi din secolele XVI și XVII reprezintă Spanieli care sunt foarte asemănători cu Springer Spanielul Englez de astăzi. Înainte ca armele să fie inventate, spanielii erau folosiți pentru a speria vânatul mic sau păsările, și pentru a le împinge înspre câmp deschis pentru a putea fi apoi vânate cu ajutorul șoimilor, a câinilor vânători de iepuri sau a plaselor aruncate asupra lor. După ce armele de vânătoare au fost inventate, undeva în jurul secolului XVII, spanielii s-au dovedit a fi utili cu precădere pentru a împinge vânatul înspre vânători. În perioada secolelor XIX și începutul secolului XX, în Anglia, cățeii erau clasificați mai degrabă după capacitățile lor vânătorești decât după rasa lor. Câinii mai mici erau folosiți pentru vânătoarea de sitari, motiv pentru care erau denumiți Cockeri. Cățelușii de dimensiuni mai mari erau folosiți pentru a speria vânatul și erau denumiți Springeri. În anul 1902, Springer Spanielul Englez a primit un

  Nume: Springer Spaniel Englez

Originea: Anglia

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 48 – 51 cm, Mascul 48 – 51 cm

Greutate: Femela 18 – 23 kg, Mascul 18 – 23 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare: variații de roșu cu alb, negru cu alb, roșcat, albastru cu roșu, tricolor (la variantele de mai sus se adaugă și pete cafenii)

Temperament:  Câinii din rasa Springer Spaniel Englez sunt inteligenți și au nevoie de exerciții atât pentru minte cât și pentru fizic.

Dresaj:  Cel mai bine este să adoptați o poziție pozitivă și să ignorați greșelile pe care le face.

Caracteristici distinctive: Constituția lui sugerează o combinație de putere, agilitate și rezistență, fiind un câine care poate să vâneze fără să obosească în cele mai vitrege condiții atmosferice.

loc special în Clubul Adăposturilor Engleze și o clasă separată în competițiile lor în anul 1903. În cadrul show-ului, judecătorul acestei rase a fost domnul William Arkwright. El a oferit premiul masculului lui Winton Smith, pe nume Beechgrove Will, în timp ce premiul pentru femele a mers la Fansome, cățelușa lui Harry Jones. În anul 1913, un câine din rasa Springer Spaniel Englez a fost dus în Canada de către un crescător. După aproape 10 ani, această rasă a devenit una dintre cele mai populare rase din cadrul Clubului Adăposturilor Americane. Până în momentul în care Springer Spanielul Englez a fost împins înspre concursurile de teren, acesta a reușit să performeze excelent și în competițiile de aspect. Acest lucru s-a schimbat în anii 1940, când iubitorii de concursuri de teren au început să crească câini cu calități superioare în această direcție, iar iubitorii de concursuri de aspect au început să dezvolte câini capabili să câștige cu ușurință în ring. Câinii de teren sunt crescuți pentru mirosul lor ascuțit, pentru viteză, stil și capacitatea de muncă, și în special pentru rezistență. Nici astăzi, aceste două tipuri de Springeri nu sunt încrucișate. Ambele tipuri au instinct lucrativ foarte puternic și pot fi dresați foarte ușor pentru vânătoare, dar foarte puțini câini din rasa Springer Spaniel Englez sunt capabili să se prezinte atât în testele de teren cât și în evenimentele de aspect. Ultimul câine campion în ambele categorii a fost un câine numit Green Valley Punch, în anul 1938.

 

Descriere fizică:

Rasa Springer Spaniel Englez este formată din câini construiți compact, cu o poziție mândră, puțin mai lung decât este înalt. Ca și trăsătură esențială și distinctivă, picioarele îi sunt destul de lungi și se continuă cu un corp puternic. Constituția lui sugerează o combinație de putere, agilitate și rezistență, fiind un câine care poate să vâneze fără să obosească în cele mai vitrege condiții atmosferice. Blana exterioară este de lungime medie, fie că este netedă sau puțin ondulată, în timp ce blana interioară este moale și densă. Mersul îi este lung și acoperitor. Expresia acestui câine este esențială pentru rasa lui, fiind totodată alertă, blândă și încrezătoare. Are botul lat și în general egal ca și lungime cu craniul, finalizat cu un nas puternic conturat. Urechile îi sunt lungi, late, pornind de la nivelul ochilor și atârnând până în zona gâtului. Coada este de lungime medie, fiind ținută în mod normal pe orizontală.

Personalitate:

Câinii din rasa Springer Spaniel Englez sunt câini fericiți, câini care zâmbesc și cărora le place să trăiască din plin. Sunt plini de energie și le place să își petreacă timpul alături de oameni de toate vârstele, chiar și alături de copii. Pregătiți pentru vânătoare, Springer Spanielului Englez îi place să muncească în câmp, dar le face plăcere și să urmărească și să prindă păsări în curte. Sunt de obicei destul de murdari, umplând de noroi și de apă întreaga casă. Totuși, figura lui zâmbitoare și coada mereu jucăușă nu vă va putea ține supărat prea mult pe un Springer. Vor lătra pentru a vă anunța că cineva se află la ușă, dar nu este un câine care să vă protejeze în cazul unui intrus nedorit. Iubesc oamenii mult prea mult pentru a fi o amenințare pentru ei. Se înțeleg destul de bine cu alte animale de casă, dar nu și cu păsările domestice, acestea fiind în pericol în preajma lui. Pentru o familie activă, un câine din rasa Springer Spaniel Englez este excelent ca și animal de companie. Au nevoie să alerge în fiecare zi. Sunt construiți pentru a petrece lungi perioade de timp la vânătoarea de păsări și au energie cât pentru doi. Dacă nu li se permite să alerge în fiecare zi, Springer Spanielul Englez va deveni aproape imposibil de ținut la casă, acesta începând să latre, să sară, să mestece și să își facă de cap. Cât sunt căței, sunt destul de scandalagii, motiv pentru care dacă nu este dresat corect, nu vor reuși să scape niciodată de acest comportament. Springerii iubesc plimbările lungi, jogging-ul, plimbările pe munte, iar unora le place chiar să facă o baie din când în când. Copiii care sunt pregătiți să își petreacă o dupămasă jucând prinsea cu un Springer, îl vor câștiga pe acesta ca și prieten pe viață. Câinii din rasa Springer Spaniel Englez sunt inteligenți și au nevoie de exerciții atât pentru minte cât și pentru fizic. În ultimii ani s-a constatat o încrucișare neatentă a câinilor din rasa Springer Spaniel Englez. Acest lucru a dus la apariția unor temperamente mult diferite, situații de agresivitate, precum și excese de furie, toate acestea făcându-și apariția abia după vârsta de doi ani. Unii crescători cred despre acest comportament că poate să fie cauzat de boli ale creierului, dar în realitate cauza este încă necunoscută. Dacă adoptați un Springer Spaniel Englezesc, acordați o foarte mare atenție persoanei de la care îl achiziționați, iar dacă îl adoptați de la un adăpost, atunci luați unul mai mare de patru ani. Pentru că iubesc oamenii atât de mult, acești câini pot ajunge foarte ușor anxioși dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp. La fel se întâmplă și dacă nu își face exercițiile zilnice. Înainte să plecați de acasă, lăsați-l să alerge, iar în casă pregătiți-i numeroase jucării cu care să își ocupe timpul. Dacă sunteți o persoană care muncește prea mult, nu este indicat să vă îndreptați atenția înspre un Springer Spaniel Englez.

Dresaj

Câinii din rasa Springer Spaniel Englez sunt câini destul de ușor de dresat. Sunt câini inteligenții și care dețin o capacitate foarte mare de a face pe plac. În perioada de dresaj, trebuie să aveți tot timpul la îndemână bunătăți pentru a-l motiva. De asemenea, fiți pregătit să îl lăudați excesiv ori de câte ori face lucrurile bine. Nu vor răspunde deloc bine la un comportament dur, ci vor începe să vă ignore în momentul în care vor observa un astfel de comportament. Cel mai bine este să adoptați o poziție pozitivă și să ignorați greșelile pe care le face.

Toaletaj:

Springer Spanielul Englez trebuie să fie periat de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a-l face să arate curat și îngrijit, precum și pentru a se evita încâlcirea blănii. Springer Spanielul își pierde blana cu moderație pe durata întregului an, motiv pentru care periajul este ideal pentru a nu lăsa fire de păr peste tot. Pentru a-i oferi un aspect mult mai îngrijit, îndreptați blana din jurul gâtului, de pe cap, de pe urechi, coadă și picioare.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Springer Spaniel Englez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

– infecția urechii apare la câinii care au de obicei urechile mari și lăsate în jos. Acestea vor menține umezeala și nu vor permite interiorului să se usuce la fel ca restul blănii. Mediul umed și cald din interior este preferatul bacteriilor. Un câine cu infecție la urechi va scutura capul frecvent sau se va scărpina folosindu-și laba piciorului.;

– deficiența de fosfofructokinază duce la imposibilitatea utilizării de către corp a zahărului pentru energie. Unii Springeri moștenesc o deficiență a acestei enzime. Semnele acestei boli apar foarte greu, iar la unii câini se manifestă sub formă de hiperventilație, febră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close