Rasa Cocker Spaniel Englezesc

5.1K

canvas_cocker_spaniel_englezesc.jpg

Informaţii generale:Înaintea celui de-al XVII-lea secol, toate varietățile acestei grupe erau clasificate ca fiind ”spaniel”, indiferent dacă erau câini mici sau mari, cu corpul lung sau scurt, rapizi sau lenești, cu blana lungă sau scurtă. În timp, diferențele de mărime au început să conteze pentru vânători, aceștia folosindu-i pe cei mari pentru a vâna animale mai mari, în timp ce câinii de mici dimensiuni erau folosiți pentru vânătoarea de păsări. Numele de Springer Spaniel și Cocker sau Woodcock (ciocănitoare) Spaniel au apărut natural în urma muncilor pe care acești câini le prestau. Abia în anul 1892 au fost recunoscute aceste rase ca fiind distincte. Totuși, chiar și după ce aceste rase au fost separate oficial, câinii erau crescuți la fel ca și până atunci, dimensiunea corpului fiind singura linie de demarcație între ei. Cocker-ul și Springer-ul s-au dezvoltat unul lângă celălalt, având aceeași moștenire genetică, aceeași culoare, aceleași abilități de vânător și un aspect apropiat. În perioada anilor 1900 erau considerați niște câini de muncă și niște companioni excelenți. Câinele de dimensiuni mai mari s-a dezvoltat pentru a deveni rasa Cocker Spaniel Englezesc, în timp ce câinele de dimensiuni mai mici a devenit rasa Cocker Spaniel American.  Pe perioada celui de-al XIX-lea secol, au mai apărut încă două linii distincte de Cockeri. Una dintre ele este rasa cunoscută ca fiind Field sau Cocker Spaniel, care a devenit în timp cunoscută ca Sussex. Cealaltă rasă a apărut din Spanielii existenți la Casa de Marlborough, care erau de două tipuri: un tip mic, cu capul rotund, nasul scurt, de culoare roșu cu alb și un alt tip mult mai mare, cu urechi mai mici și cu un   Nume: Cocker Spaniel Englezesc

Originea: Anglia

Grupa: Câini de companie

 


Inaltime: Femela 38 – 42 cm, Mascul 38 – 43 cm

Greutate: Femela 12 – 15 kg, Mascul 12 – 15 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare: maro-roșcat, roșu închis, cafeniu, negru cu cafeniu, alb cu negru sau cu pete

Temperament:  Nu sunt chiar cea mai inteligentă sau agilă rasă și de asemenea, nu sunt ei cei mai haioși dintre câini, dar peste toate acestea, cu siguranță Cocker-ul se va bucura de fiecare clipă.

Dresaj:  Această rasă este una foarte sensibilă, motiv pentru care tind să ia lucrurile în mod personal dacă cineva îi tratează cu asprime.

Caracteristici distinctive: În general blana de pe urechi, de pe gât și de pe piept, de pe picioare și de pe coadă este ondulată.

bot lung. Cocker-ul de Marlborough a devenit în timp Toy Spaniel Englezesc. Înainte de a deveni o rasă distinctă, aceștia au fost încrucișați cu Cockeri de dimensiuni mai mici, din care a apărut Cocker-ul Spaniel American cunoscut în zilele noastre. În anul 1936 Clubul Cocker Spaniel Englezesc a fost fondat în America, moment în care rasa era deja recunoscută ca fiind o varietate a Cocker-ului Spaniel. Rolul principal al clubului era de a opri încrucișările dintre varietățile Americane și Englezești ale Cocker-ului Spaniel. Acest lucru a creat destul de multe controverse în rândul iubitorilor rasei. Abia în anul 1940, Clubul Canadian a recunoscut Cocker-ul Spaniel Englezesc ca fiind o rasă distinctă, după care mulți crescători au susținut faptul că o asemenea confuzie în istoricul rasei a avut un impact negativ asupra acesteia.

Descriere fizică:

Rasa Cocker Spaniel Englezesc este o rasă de talie mică înspre medie. Câinii din această rasă sunt puternici și cu o anduranță de invidiat. Craniul este rotund, ieșit destul de mult în evidență datorită în principal urechilor care sunt foarte lungi și ținute atârnând, pornind din lateralul capului. Botul este conic și lung, cu nasul negru și o expresie întrebătoare. Ochii îi sunt mari și la distanță unul de celălalt, având culoarea căprui. Coada este în general ciuntată, dar nu în totalitate, fiind purtată în continuarea spatelui, pe orizontală. Blana este fină și mătăsoasă, cu zone ondulate sau drepte. În general blana de pe urechi, de pe gât și de pe piept, de pe picioare și de pe coadă este ondulată.

Personalitate:

Câinele din rasa Cocker Spaniel Englezesc este un câine fericit, ușor de întreținut, un câine care este perfect ca și companion pentru orice familie. Personalitatea lor este mult mai puternică și mult mai evidentă decât aceea a rudelor sale Cocker American. Sunt politicoși cu străinii, toleranți cu copiii și ușor de dresat. Acest lucru îi face să fie o alegere excelentă pentru persoanele care au un câine pentru prima dată, precum și pentru familiile cu copii. Iubesc compania oamenilor, fiind neobosiți în a acompania membrii familiei oriunde aceștia s-ar duce. Comparativ cu rasa Cocker Spaniel American, Cocker-ul Englezesc are nevoie de exerciții susținute pentru a putea rămâne sănătos și fericit. Chiar dacă sunt de dimensiuni mici, nu le place în general să trăiască în apartament. Preferă mult mai mult o casă cu o curte, îngrădită însă, pentru a nu-i permite să alerge după păsări sau alte animale de mici dimensiuni. Cocker-ul se descurcă destul de bine în activități care implică agilitate. Nu sunt chiar cea mai inteligentă sau agilă rasă și de asemenea, nu sunt ei cei mai haioși dintre câini, dar peste toate acestea, cu siguranță Cocker-ul se va bucura de fiecare clipă. Una dintre cele mai mari greșeli pe care posesorii de Cocker Spaniel Englezesc o fac este faptul că nu le oferă destul de multe exerciții. Dacă acestei rase nu îi este permis să își potolească energia, pot să dezvolte stări severe de anxietate, ceea ce va duce inevitabil la lătrat, la urlat și la ros tot ceea ce prinde. Câinii din rasa Cocker Spaniel Englezesc tânjesc după compania omului, motiv pentru care dacă sunt lăsați mult timp singuri vor avea parte de aceleași stări de anxietate. Acești câini se potrivesc excelent pentru familiile care stau mult timp acasă, sau pentru persoanele care nu muncesc multe ore pe zi. Lătratul este o problemă de comportament la această rasă, chiar și atunci când nu sunt lăsați singuri. Sunt niște câini mici de pază care vor da alarma imediat ce văd un biciclist, alergător, o mașină, o pisică, un câine sau alte animale.

Dresaj:

Câinii din rasa Cocker Spaniel Englezesc sunt foarte ușor de dresat, mai ales atunci când sistemul de recompensare implică mâncare. Această rasă este una foarte sensibilă, motiv pentru care tind să ia lucrurile în mod personal dacă cineva îi tratează cu asprime. În acest caz, câinele va dezvolta comportament de evitare, sau chiar în unele cazuri, câinele va încerca să se răzbune. O atitudine pozitivă este tot timpul cea mai bună metodă de comportament cu un Cocker Spaniel Englezesc. Este indicat să încercați să îi dresați să nu mai latre la comandă, pentru că astfel veți avea parte de o bine-meritată liniște.

Toaletaj:

Periați blana Cocker-ului Spaniel Englezesc tot a doua zi și mai ales după ce a fost scos la plimbare și a alergat prin câmp. Puteți să îi mai scurtați din blană din când în când, în special blana de pe picioare, pentru a nu o târâi pe jos în timp ce merge. Blana Cocker-ului Spaniel Englezesc necesită destul de mult efort, fiind necesar să fie tunsă cu un cuțit special. Dacă îl duceți la concursuri, atunci cu siguranță aveți nevoie de cineva care să vă învețe cum să aveți grijă de blana lui. Îmbăierea este necesară doar atunci când s-a jucat în locuri urât mirositoare.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Cocker Spaniel Englezesc este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

– cedarea rinichilor la o vârstă fragedă (între vârsta de 9 și 24 de luni), apare ocazional și se crede că este o afecțiune care se moștenește;

– surzirea este o condiție care se identifică doar la Cocker-ul Spaniel Englezesc parțial colorat. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că o transmit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close