Rasa Bull Terrier

3.6K

canvas_bull_terrier.jpg

Informaţii generale:Timp de multe secole, mușcatul taurilor și luptele între câini au stat la loc de cinste în ceea ce privește activitățile recreative ale Europenilor. Pentru a oferi spectatorilor satisfacție, stăpânii câinilor care intrau în arenă încercau constant să creeze câinele de luptă perfect. În jurul anilor 1835, dintr-o încrucișare între un bulldog și un vehic terrier englez a rezultat un câine de luptă cu o particularitate aparte, denumit ”bull și terrier”. O încrucișare târzie cu un pointer spaniol i-a adus acestui câine și înălțimea de care avea nevoie, moment în care în cuștile de luptă exista un câine tenace, puternic, agil, un câine care domina fără tăgadă orice luptă. Pe măsură ce au început să apară tot mai multe show-uri canine, interesul oamenilor pentru această rasă puternică a început să scadă, considerată ca aparținând societății de jos. Imediat ce luptele de câini au fost interzise, unii deținători au regândit afacerea, îndreptându-și atenția către expozițiile canine. Astfel, aceștia nu mai urmăreau să aibă un câine de luptă, ci un câine cu un aspect frumos, plăcut. În jurul anului 1860, James Hinks a încrucișat acest bull și terrier cu un terrier alb Englez cu și cu un dalmațian, reușind să obțină rasa bull terrier, care există și astăzi. Noua rasă bull terrier a vremii, predominant de culoare albă, a reușit să cucerească publicul cu rapiditate. Au devenit în curând acel companion pe care tinerii gentilomi ai vremii îl duceau cu mândrie alături, un câine care să emane masculinitate,  forță, duritate și determinare. Câinii aceștia au primit porecla de ”cavalerii albi” pentru Nume: Bull Terrier

Originea: Marea Britanie

Grupa: Bulldog

 


Înălțime: Femela 53 – 56 cm, Mascul 53 – 56 cm

Greutate: Femela 24 – 28 kg, Mascul 25 – 30 kg

Speranța medie de viață: până la 10 – 15 ani

Culoare: alb, cu pete albe, orice culoare fără pete

Temperament:  Câinele o va lua la fugă în viteză prin toată casa, intrând pe sub mese, ocolind pereții în ultimul moment, alergând cât de tare pot.

Dresaj: Chiar și după ce Bull Terrierul este dresat complet, acesta poate să decidă să vă testeze limitele și să emane puțină dominanță.

Caracteristici distinctive: Forma de ou alungit, cu o ușoară protuberanță în zona dintre frunte și nas, iar ochii mici și oblici creează un aspect unic în ceea ce privește rasele de câini.

 că atunci când se vedeau forțați să lupte, încercau prima dată să se apere, și abia apoi, dacă vedeau că adversarul nu renunță, treceau la atac. Se știe despre ei că nu încep niciodată o luptă. Rasa Bull Terrier a fost constant îmbunătățită de-a lungul timpului, ceea ce a adus și o evoluție a caracteristicei sale atât de distinctive, capul. La începul anilor 1900, încrucișările cu Staffordshire bull terrieri au dus la reapariția culorii în blana lor. Acest lucru a fost cu greu acceptat ca și parte din standardul rasei, dar în final, în anul 1936 s-a reușit introducerea lor în standardul rasei. Astfel, în acest moment sunt disponibili atât în alb complet, cât și în diverse culori, cu pete albe. Natura lor comică și expresia feței lor le-a adus destul de mulți admiratori, fiind de multe ori aleși să reprezinte rasa canină în diverse filme sau reclame.

Descriere fizică:

Rasa Bull Terrier este formată din câini de talie medie, cu o musculatură pronunțată, puternici și agili. Elementul distinctiv al acestei rase este fără de tăgadă capul. Forma de ou alungit, cu o ușoară protuberanță în zona dintre frunte și nas, iar ochii mici și oblici creează un aspect unic în ceea ce privește rasele de câini. Unele persoane l-ar putea considera urât, dar cei mai mulți îl adoră. Totuși, această formă a capului îi determină și expresia feței hotărâtă, determinată, oferindu-i totodată posibilitatea de a avea o mușcătură puternică. Urechile sunt apropiate și ținute drept, ascuțite și subțiri. Coada are o lungime medie, este conică și purtată natural, în continuarea corpului, oferind astfel o senzație de lungime. Din acest punct de vedere, această rasă este mai mult lungă decât înaltă. Masa musculară, combinată cu centrul de greutate situat destul de jos face din acest câine un oponent extrem de greu de doborât. Blana este formată dintr-un strat de păr scurt și aspru.

Personalitate:

Bull terrierul este cunoscut ca fiind copilul de trei ani în costum de câine. Sunt câini activi , fericiți, foarte atașați de familia lor. Iubesc oamenii necondiționat, fiind prietenoși, scumpi și adorabili. Sunt doritori de îmbrățișări, motiv pentru care deseori vin să se așeze în brațele dumneavoastră. Atunci când îi mângâiați, scot un mârâit distinctiv, pe care unii proprietari îl consideră irezistibil. Totuși, pe cât sunt de drăgălași, pe atât pot să fie încăpățânați și convingători. Sunt o rasă care gândește independent. Sunt foarte energici și hiperactivi, având nevoie de exerciții susținute. Un Bull Terrier plictisit va căuta ceva tot timpul, va mesteca și va distruge. Mușcătura lor puternică poate să distrugă și o vestă antiglonț. Iubesc copiii, dar stilul lor de joacă, destul de dur, poate să rănească un copil. Le place să se joace cu familia lor și ar putea să urmărească o minge ore în șir. Răspund excelent atunci când vă văd că sunteți fericiți și că râdeți, reușind de multe ori să aducă zâmbetul pe buze cu șmecheriile lor. O caracteristică a personalității lor este efectul pe care îl are o gâdâlitură pe spate, fie că este o față de masă pe sub care au trecut, un tufiș prin care au intrat, aceștia încetinind în acel moment, în ochii lor apărând o licărire aparte, ca și când ar fi somnambuli. O altă caracteristică a câinilor din rasa Bull Terrier este sprintul inopinat. Câinele o va lua la fugă în viteză prin toată casa, intrând pe sub mese, ocolind pereții în ultimul moment, alergând cât de tare pot. Câteodată intră și în pereți, dar acest lucru nu îi oprește și nici nu îi încetinește. Le mai place să se joace de-a fricosul cu dumneavoastră. Astfel, în curte, va alerga în viteză către dumneavoastră, evitându-vă cu dibăcie în ultima miime de secundă. Dacă vă speriați sau vă pierdeți cu firea și încercați să vă trageți din calea lui, riscați o accidentare serioasă. Se descurcă destul de bine cu alte animale, dar sunt agresivi cu alți câini de același sex. Sunt de asemenea agresivi când vine vorba de mâncare. Sunt câini care se descurcă excelent ca și paznici. Dacă sunteți o fire energică, jucăușă, care nu se supără ușor, atunci cu siguranță vă puteți descurca excelent cu acest câine.

Dresaj:

Bull Terrierul este un câine inteligent și care gândește independent. Dresajul trebuie să înceapă devreme și să fie realizat într-o manieră calmă, pentru că nu răspund la tonalități agresive. Antrenamentele trebuie să fie făcute în sesiuni scurte, din cauză că Bull Terrierul are probleme cu canalizarea atenției prea mult timp într-o singură direcție. Aceștia se plictisesc foarte repede chiar și în cazul în care recompensele sunt bunătăți. Este necesară o răbdare de fier cu Bull Terrierul, dresajul putând fi un proces destul de lung. Chiar și după ce Bull Terrierul este dresat complet, acesta poate să decidă să vă testeze limitele și să emane puțină dominanță. În acel moment, ține dumneavoastră să stăpâniți situați cu calm și înțelegere, restabilind din nou dominanța și lanțul de comandă.

Toaletaj:

Pentru ca blana lor să arate tot timpul curată și aranjată, Bull Terrierul  trebuie să fie periat săptămânal cu o perie din păr natural sau cu o mănușă specială pentru a-i îndepărta părul mort. Este necesară o periere zilnică pe perioada în care aceștia își schimbă blana, adică de două ori pe an. Nu necesită băi frecvente, ci pot să fie spălați cu un șampon uscat sau curățați de praf cu o cârpă.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Bull Terrier este o rasă la care pot apărea destul de multe boli. Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– surzirea este o condiție moștenită de bull terrier. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că o transmit;

– probleme ale inimii, cum ar fi murmurul inimii, cauzat de către fluxul de sânge prin camerele inimii. O altă problemă ar putea fi stenoza pulmonară, care se manifestă prin îngustarea calibrului valvei pulmonare;

– nephritis ereditar este o formă severă a bolii rinichilor, identificată la această rasă încă de la o vârstă fragedă. Este cauzată de către rinichi mici sau slab dezvoltați, sau o defecțiune e filtrelor rinichilor, ceea ce va duce la  o cantitate mare de proteine în urină. Câinii care au această afecțiune, mor de obicei înainte de vârsta de trei ani;

– probleme ale pielii, apar și afectează Bull Terrierii, în special pe cei albi, care au o piele mai sensibilă, deschisă la iritații sau răni. Pot fi de asemenea alergici la diferite substanțe, cum ar fi detergentul sau polenul, praful. Verificați frecvent pielea câinelui pentru prevenirea acestor situații;

– rotirea este o formă obsesivă de urmărire a cozii, care de obicei apare la vârsta de șase luni. Acest lucru poate să țină ore în șir, câinele nefiind interesat nici de mâncare și nici de apă. Deși pare o joacă, această rotire este de fapt o criză, care poate să fie tratată pe cale medicamentoasă;

– luxația cristalinului apare atunci capsula cristalinului se separă datorită slăbirii ligamentului, apărând în partea din față a ochiului.

Join the Conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close