Rasa Bombay

3.1K

canvas_bombay.jpg

Informaţii generale:În anul 1950 a apărut rasa Bombay, rasă creată de către Nikki Horner, o crescătoare Americană care a dorit să dezvolte o pisică asemănătoare cu pisica Burmeză. Diferența față de rasa Burmeză era blana neagră, lucioasă și ochi arămii în loc de blana maro și ochii galbeni, asemănătoare unei pantere. Numele rasei i l-a dat după capitala Indiei, Bombay, ținutul leopardului negru. La început, Nikki a încercat să încrucișeze o femelă Burmeză cu un Shorthair American. Rezultatul a fost dezamăgitor pentru că pisicile obținute aveau un aspect mult mai asemănător rasei Shorthair American. La a doua sa încercare, Nikki a ales pisicile pe care să le încrucișeze cu o mult mai mare atenție. A început o căutare febrilă, până când a găsit o pisică neagră din rasa Shorthair American ai cărei culoare a ochilor era exact ceea ce căuta ea. Pe acest exemplar, Nikki l-a încrucișat cu una dintre campioanele sale Burmaneze. După multe încercări, dar și multe erori, Nikki a reușit să obțină rezultatele căutate de la o pisica ideală. A obținut astfel o pisică cu aspectul și cu blana scurtă și lucioasă a Burmanezei, și cu ochii arămii și blana neagră a rasei Shorthair American.  Totuși, obținerea unei noi rase, chiar dacă aceasta era atât de frumoasă cum e Bombay, nu însemna implicit și acceptarea cu ușurință de către iubitorii de pisici. Astfel că, în scurt timp, Nikki avea să afle că asociația crescătorilor de Burmaneze și alte asociații nu erau deloc dornici să accepte noua rasă. Din acest   Nume: Bombay

Originea: America

Grupa: Pisici cu păr scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 6 kg, Mascul 5 –7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 16 ani

Culoare:  negru.

Temperament: Se adaptează foarte ușor la diferite medii și stiluri de viață. Fiind o pisică cu un spirit calm, este ideală pentru un apartament și este capabilă să conviețuiască împreună cu alte animale de companie, deși aceasta va dori să fie lider.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa Bombay este de dimensiuni medii, foarte bine echilibrată și cu o blană strălucitoare, neagră, cu ochii de culoare arămie până la aurii și cu o expresie facială foarte scumpă.  

 motiv, Nikki nu putea să participe cu noua rasă la campionate, ceea ce nu i-a permis nici să prezinte această nouă rasă publicului. Abia în anul 1970, rasa a fost acceptată pentru a fi înregistrată în CFA. Această recunoaștere a însemnat totodată și că Nikki trebuia să înființeze un club și să înregistreze în cadrul clubului cel puțin o sută de exemplare. La optsprezece ani de la prima încercare a lui Nikki, rasa Bombay și-a câștigat dreptul de a participa la campionate. În continuare, această rasă este una cu destul de puține exemplare, în anul 1996 fiind înregistrate doar 91 de exemplare.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Bombay este o pisică ce are rădăcini în rase cu blana neagră. Această blană vă invită să o îngrijiți, pentru a-i menține textura fină, asemănătoare satinului și strălucitoare. Pisicile din rasa Bombay își dezvoltă caracteristicile destul de greu, reușind să își coloreze ochii și să primească luciul blănii abia după ce au depășit vârsta de patru luni. În timp ce unii cumpărători de pui de pisică din rasa Bombay consideră că aceștia arată cel puțin normal, fără nimic special, rasa Bombay poate fi comparată cu vinul, pentru că aceasta devine tot mai valoroasă pe măsură ce anii trec.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Bombay este de dimensiuni medii, foarte bine echilibrată și cu o blană strălucitoare, neagră, cu ochii de culoare arămie până la aurii și cu o expresie facială foarte scumpă.
Corp: Are un corp de dimensiuni medii, cu o musculatură foarte bine dezvoltată. Corpul nu este nici compact și nici zvelt, iar greutatea ei este destul de surpinzătoare comparativ cu mărimea.
Cap: Rasa Bombay are un craniu destul de rotund, fără să conțină unghiur ascuțite. Chipul acesteia arată o distanță considerabilă între ochi, care se continuă elegant într-un bot destul de larg, rotund și bine dezvoltat. Dacă este privită din profil, se poate observa un stop moderat, iar obrajii îi sunt fermi, ceea ce îi oferă o expresie interesantă, dulce și simpatică.
Urechile: Au o lungime medie, fiind aproape la fel de late la bază pe cât sunt de înalte. Sunt situate destul de departe una de cealaltă și îndreptate puțin înspre în față, terminându-se cu un vârf rotunjit.
Ochii: Sunt aproape rotunzi și situați la o distanță considerabilă unul de celălalt. Culoarea ochilor variază între auriu și arămiu.
Coada: Rasa Bombay are o coadă de o lungime medie și în general cu o ținută dreaptă.
Blana: Este scurtă, fină și cu o textură asemănătoare cu satinul. Este lucioasă și așezată pe corp.

 

Personalitate:

Dacă dumneavoastră căutați pisici care să nu fie foarte atașate de familia lor, pisici independente, atunci cu siguranță rasa Bombay nu este ceea ce căutați. Pisicile din rasa Bombay sunt foarte atașate de proprietarii lor, având tendința de a iubi întreaga familie, nu doar un singur membru. Crescătorii spun că pisicile din această rasă se descurcă excelent cu copiii. Se adaptează foarte ușor la diferite medii și stiluri de viață. Fiind o pisică cu un spirit calm, este ideală pentru un apartament și este capabilă să conviețuiască împreună cu alte animale de companie, deși aceasta va dori să fie lider. Să nu fiți surprinși dacă o veți vedea mereu căutând cel mai călduros loc din casă, iar seara, aveți mari șanse să o găsiți sub cearceafuri. Au nevoie de o atenție constantă, fiind totodată niște pisici politicoase, blânde și care nu exagerează cu nimic atunci când încearcă să atragă atenția. Nu trebuie să fiți surprinși dacă în momentul în care v-ați așezat, pisica Bombay se va așeza și ea alături de dumneavoastră. Fiind firi inteligente, curioase, pisicile din rasa Bombay adoră să se joace, dar ele nu sunt la fel de exuberante precum majoritatea raselor. Așteaptă de la dumneavoastră să o învățați noi jocuri și să îi oferiți o mulțime de jucării interactive. Pisicile din rasa Bombay se descurcă excelent la jocul prinsea, putând fi totodată învățate să umble în lesă.  În ceea ce privește comportamentul lor, pisicile Bombay nu sunt atât de gălăgioase cum sunt rasele Orientale.

Toaletaj:

Blana scurtă, fină a pisicii Bombay este ușor de îngrijit, putând chiar să o periați cu mâna. Un periaj săptămânal este indicat pentru a înlocui părul mort, pentru a distribui uniform uleiurile din piele și pentru a-i oferi aspectul lucios al blănii. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Bombay este în general sănătoasă, existând însă posibilitatea apariției unor probleme care să fie de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– degenerarea spongiforma este o boală degenerativă progresivă a sistemului nervos central care poate să ducă la slăbirea membrelor și la lipsa coordonării mișcărilor;

– defecte craniofaciale încă de la naștere, care înseamnă că vor avea forma capului deformată. Este indicat să se verifice pedigree-ul pisicilor înainte de a se reproduce, pentru a evita evoluția genei care transportă acest defect;

– concentrație neobișnuit de mare de uree sau creatinină în sânge, ceea ce ar putea să denote o disfuncționalitate a rinichilor.

Join the Conversation

  1. Foarte bine documentat. Felicitări!
    Aici: https://cristescupaula.wordpress.com/ puteţi citi întâmplări interesante despre animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close