Rasa Border Terrier

1.7K

canvas_border_terrier.jpg

Informaţii generale:

Border Terrier este o rasă apărută și dezvoltată în Marea Britanie, din nevoia de a exista un câine puternic care să se lupte cu vulpile nemiloase din zonele deluroase ale graniței dintre Scoția și Marea Britanie. Vulpile amenințau animalele crescute de către fermieri și deveniseră în timp tot mai necruțătoare și mai greu de oprit. Această rasă trebuia să fie o rasă activă, curajoasă și de neobosit, tocmai pentru a fi în permanență pregătiți pentru un eventual atac. Picioarele acestor câini trebuiau să fie destul de lungi pentru a ține pasul cu caii, respectiv cu vânătorii de vulpi. Totodată, trebuiau să fie destul de mici, pentru a putea să urmărească vulpile și să le încolțească în cele mai strâmtorate locuri, prin desișuri sau chiar în vizuinele lor. Robustețea lor, blana rezistentă la intemperiile vremii le asigura capacitatea de luptă împotriva vulpilor, iar în ceea ce privește pielea, grosima acesteia accepta cu greu mușcăturile vulpilor. Despre acești câini se consideră că împreună cu Bedlington Terrier, Dandie Dinmont, au aceiași strămoși. Chiar dacă în interiorul Marii Britanii acest câine a devenit unul dintre campioni în ceea ce privește faptul că era neînfricat, neobosit în afara granițelor era prea puțin cunoscut. Una dintre cele mai vechi dovezi cu privire la existența acestei rase a fost o pictură din anul 1754 de către Arthur Wenworth, pictură ce reprezenta doi Border Terrieri. Abia în anul 1920 Border Terrier a fost recunoscut ca și rasă distinctă.  Odată cu participarea la evenimente și concursuri de

  Nume: Border Terrier

Originea: Marea Britanie

Grupa: Terrier

 


Inaltime: Femela 34 – 37 cm, Mascul 34 – 37 cm

Greutate: Femela 5 – 7 kg, Mascul 5 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: roșu, gri, galben, cu pete gri, maroniu

Temperament:  Au o energie inepuizabilă și se bucură foarte tare când au o activitate de făcut. Chiar dacă nu sunt prin natura lor niște câini muncitori, sunt niște câini de casă excelenți.

Dresaj: Pot fi încăpățânați, dar se vor concentra intens pe rezolvarea sarcinii, atâta timp cât în joc este pusă o recompensă.

Caracteristici distinctive: Picioarele sale lungi îi asigură viteza, agilitatea și rezistența necesară pentru a urmări un călăreț pe orice fel de teren.

profil, crescătorii de Border Terrieri au început să se teamă de posibilitatea ca această rasă să se îndepărteze de scopul ei original. Nu s-a întâmplat așa, Border Terrierul rămânând un câine de vânătoare excelent.

 

Descriere fizică:

Border Terrier este un câine de o înălțime medie, cu oase puternice, puțin mai înalt decât lung. Picioarele sale lungi îi asigură viteza, agilitatea și rezistența necesară pentru a urmări un călăreț pe orice fel de teren. În aceeași tonalitate, corpul său lung îi permite să se strecoare prin locuri strâmte în timpul urmăririi vulpilor. Când discutăm despre alergat, discutăm despre o lungime considerabilă  a pasului. Blana sa este scurtă și densă, iar cea exterioară este groasă și aspră, sârmoasă. Capul acestuia nu seamănă cu a altui terrier, ci mai degrabă cu al unei vidre, fiind lat, cu bot scurt și cu mustață și barbișon. Urechile acestor câini sunt mici și purtate pe jumătate lăsate înspre în față. Au o coadă scurtă și ținută mereu în sus.

Personalitate:

Border Terrier este un câine puternic, care dorește cu adevărat să facă parte din familia dumneavoastră. Nu sunt la fel de arțăgoși ca și celelalte rase de terrieri, dar totuși, au o personalitate proprie puternică. Sunt inteligenți, creativi și chiar dacă sunt destul de ușor de dresat, gândesc lucrurile independent, ceea ce nu îi face să fie chiar cea mai ascultătoare rasă. Sunt câini activi, agili, atletici, care au nevoie de exerciții zilnice. Au o energie inepuizabilă și se bucură foarte tare când au o activitate de făcut. Chiar dacă nu sunt prin natura lor niște câini muncitori, sunt niște câini de casă excelenți. Mai mult, chiar dacă sunt niște câini care necesită afecțiune și care au nevoie de atenția dumneavoastră, nu sunt tot timpul în apropierea dumneavoastră sau la picioare în fiecare moment. Sunt mulțumiți dacă sunt în aceeași cameră, dacă le adresați din când în când câte un cuvânt sau dacă vă jucați cu ei de câteva ori pe zi. Au o tendință de a urmări prada instinctiv, motiv pentru care nu se vor da în lături de la a urmări orice animal le apare în cale, inclusiv pisici. Sunt niște câini pentru fermă excelenți pentru că reușesc să țină animalele la distanță. Nu va ezita totodată să omoare hamsterul copilului dumneavoastră dacă îi oferiți oportunitatea. Din cauza acestui instinct, vor alerga după mașini, motiv pentru care viața multora le este curmată în acest fel și nu din cauze naturale. Abia așteaptă să primească vizitatori pentru că sunt foarte prietenoși. Este indicat să fie ținuți într-o zonă îngrădită, dar chiar și așa, trebuie să țineți cont că sunt maeștrii ai evadărilor din lumea canină. Pot să se cațere pe gard sau pot să sape pe sub el, motiv pentru care este bine să investiți într-un gard cât se poate de serios. Border Terrierii pot fi agresivi cu alți câini de acelașii sex, motiv pentru care este important să începeți exerciții de socializare încă de când este mic. În ceea ce privește copiii, se înțelege foarte bine cu ei atâta timp cât aceștia sunt bine crescuți și se poartă frumos cu el. Veți avea parte de mult lătrat, de agitație, chiar dacă este vorba doar despre vederea unei veverițe sau a poștașului la casa învecinată. Va lătra și atunci când cineva este la ușa dumneavoastră, iar în momentul în care va intra în casă, câinele va sări pe vizitator bucuros. Le place să sară pe oameni, acesta fiind un obicei de care este aproape imposibil să îl debarasați. De asemenea, sunt niște iubitori ai săpatului și ai rosului, indiferent că este mobilă, covoare sau saltele. Sunt niște tovarăși excelenți pentru persoane care le oferă destul de mult exercițiu și care nu sunt deranjate de a dormi în acelașii pat cu câinele.

Dresaj:

Border Terrierii sunt o rasă mult mai ușor de dresat decât celelalte rase de terrieri. Pot fi încăpățânați, dar se vor concentra intens pe rezolvarea sarcinii, atâta timp cât în joc este pusă o recompensă. Un dresaj dur nu este indicat la această rasă pentru că nu va face altceva decât să îi facă să se încăpățâneze și mai mult. Constanța, încrederea în capacitatea de a fi lider și o mulțime de recompense pozitive sunt ceea ce trebuie pentru a dresa un Border Terrier. Activitățile care implică vânătoarea de jucării și de recompense în spatele curții îi va face să fie ușor de ”cumpărat”, aceștia având un instinct natural de vânătoare. Cursurile de agilitate sunt cele în care excelează și acceptă cu ușurință noi sarcini.

Toaletaj:

Periajul săptămânal și trimajul periodic vă va face câinele să arate mereu curat și îngrijit. Trusa de îngrijire ar trebui să conține o perie aspră, un piaptăn și un cuțit de trimaj. Trimajul presupune curățirea părului mort și utilizarea unui cuțit special în acest sens. Dacă nu doriți să faceți dumneavoastră acest lucru, puteți să optați pentru un specialist în domeniu. Nu necesită băi dese pentru că blana lor se curăță în mod natural, îngrijirea blănii fiind de ajuns.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Border Terrier este un câine predispus la destul de multe boli. Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– probleme ale inimii, cum ar fi murmurul inimii, cauzat de către fluxul de sânge prin camerele inimii. O altă problemă ar putea fi stenoza pulmonară, care se manifestă prin îngustarea calibrului valvei pulmonare;

– atacuri neurologice, cauzate de mai mulți factori și care pot apărea în orice moment. Tremuratul, urinatul subit, privitul în gol, spasme musculare, pierderea conștienței sunt exemple de posibile astfel de atacuri. Acestea pot fi ținute sub control prin medicamentație, dar nu pot fi stopate;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– criptorhidia reprezintă afecțiunea în care unul sau chiar amândouă dintre testicule nu au coborât în scrot. Acestea ar trebui să coboare până la vârsta de două luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acestea pot duce la cancer, motiv pentru care ar trebui să fie îndepărtate chirurgical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close